2024-07-24 84 浏览
今日同朋友去西环做运动后,跟住就喺附近食午餐,我就记得前日我个同事介绍我,去做完运动就去呢间餐厅食嘢啦,佢话间餐厅啲食物质素好高,同埋煮得好食,这间餐厅叫South Lane,位于西环石塘咀南里14号地舖,港铁香港大学站B2出口,行两分钟就到,非常方便。餐厅嘅装修好简约新净,以木系为主调,地方宽敞,座位阔落,令人坐得舒适,非常适合同朋友来聚会。餐牌嘅午餐食品都好特别,我哋就选咗香煎鱼配薯蓉同海鲜叻沙,而饮品就叫咗Green Detox 同Chocolate Mocha。餐牌我哋仲见到抵食嘅下午茶餐,有松饼、蛋糕、三文治、汉堡包、有机鸡蛋多士、椰子班戟、沙律,啲食物相见到样样都好吸引,价钱又唔贵,而且下午茶时间最好系同朋友嚟倾计轻食,这间餐厅来食真系唔错。香煎鱼配薯蓉 Catch of the day系非常新鲜嘅大大块鲈鱼,鲜甜肥美的鱼肉好细腻爽滑,鱼油甘香味美,鱼皮煎得香脆,鲈鱼嘅味道非常鲜味,不是腥味,入口啖啖肉,又令口感柔软,与鲈鱼下边嘅薯蓉亦磨到超滑好食,又吸收埋甘香嘅鱼油同煎埋好香嘅柠檬汁,加上新鲜青菜同用白啤酒调味,非常配合同鲈鱼一齐食,真系令人食到停唔到口。海鲜叻沙 Sea

海鲜叻沙 Seafood Laksa 份量都唔少,上枱碗海鲜叻已经闻好香嘅味道,汤味香浓,饮落味道好适中,唔喊唔淡唔辣,餐厅做嘅调味料做得不错,完全唔觉有味精,食完亦唔觉得口渴,海鲜有鲜鱼柳、鲜虾、鲜蚬,样样超新鲜,鱼柳软滑好味,又系一啲腥味都冇,鱼柳都厚厚,令人食落好有丰富口感,鲜虾亦大大只,虾肉咬落鲜甜弹牙,亦唔见有虾肠在,非常清洁,鲜蚬都好多粒,蚬肉亦鲜甜爽滑,连埋叻沙汤面一齐食,食完后都令人难忘。

Green Detox系一杯非常健康嘅饮品,绿色排毒,多种唔同嘅绿色蔬菜调制而成,味道令口感好清新,仲有落姜,以为会辣,只系带有微辣味,还有健康有益嘅羽衣甘蓝,我最后连羽衣甘蓝都食埋,非常爽口,绝对系健康一流嘅饮品。Chocolate Mocha嘅朱古力味道够浓郁,加埋个靓靓拉花,卖相唔错,朱古力加重咖啡嘅味道,饮落好香浓,令口感好顺滑,非常唔错好好饮。

这间餐厅好值得推荐俾大家,食物真系好新鲜,餐厅有煮得好食,食物质素又高,店员服务态度又好,我哋下次都一定再来食。