2K
2008-06-23 89 浏览
新同事系0黎了香港无耐的美国人, 未试过饮茶, 我就0地尽0下地主之宜, 带佢0黎呢度体验0下香港人的 "yumchaessen" 文化 一行 5 人订了台, 不过 as expected lunch hour 多人得很, 准时0黎到一样要等位, 好在时间唔长.As usual 叫点心叫到一台都系, 加个炒饭. 份量唔少, 绝对食得饱, 味道唔特别, 但佢咁平, 已比想像中好:- 春卷: 「新派」的, 好幼身, 用玻璃杯 serve, 卖相十足沙爹王的脆虾棒. 热辣辣炸起, 够晒脆口, 不过除0左炸粉之外乜都食唔到.- 炸云吞 (配甜酸汁): 除0左多少少虾之外, 味道同春卷一模一样.- 虾饺: 一笼 4 只, size 适中, 馅料爽口, 味道 ok 的, 不过层皮太厚, 咬到「牙教」软.- 千层马拉糕: 呢个唔得, 虽然够香甜, 但质感好实, 完全唔松软, 似食紧西式面包店的「牛油蛋糕」多 d.- 豉油王 XO 酱炒肠粉: 够上色, 几够镬气, 食落微辣, 又出奇地唔油, 几满意.- 炸腐皮卷: 扁挞挞的, 脆身, 馅料有猪肉, 韮菜之类, 食到一口油.- 凤爪

- 凤爪: 睇住美国同事「刻服心理障碍跨出第一步」食 chicken feet, 都几好笑
本身饮茶好钟意食凤爪, 不过呢度的认真麻麻, 唔入味又唔够腍, 早知叫泰式无骨0个只啦!
- 瑶柱蛋白炒饭 (例牌): 热辣辣, 炒得干身, 材料几丰富, 都几难会难食.

另外仲有流沙奶黄包, 唔够分的关系我无食到, 不过见同事们食到 d 奶黄漏晒出0黎, 相信都唔错.

环境好迫0下, 好街坊酒楼 (!) 格局, 不过招呼 ok 的, 人手虽然少, 但侍应们有求必应的, 态度又唔错, 0系湾仔 peak hour 实在难得.

埋单每人 $50, 劲平, 不失为一个 lunch hour 饮茶平平0地又唔差0既选择.

P.S. 唔记得带相机影低同事食 chicken feet 的 "historical moment" tim