2022-12-12
今日去开中环行街睇下嘢跟住就揾嘢食,今次揾到一间食串烧嘅,一入到去就有旅行嘅感觉好似去咗日本嘅居酒屋一样装修好有日本FEEL,座位好宽敞地方都好大,所以唔会好似日本咁倾唔到计唔驶大大声讲野舒服好多👍食物方面亦都系好多嘢选择有寿司类有串烧类有主食有野菜有汤有扬物有小食有甜点当然仲有酒,寿司方面我哋就叫咗火炙三文鱼寿司同火炙左口鱼边寿司,火炙烧得好香而且肥美厚肉入口果D鱼油香好正😋串烧方面就叫咗鸡心,牛舌心,一口蕃薯,日本两只鸡翼,串烧方面都系岩岩好火喉唔会过熟👍威士忌黑糖菠萝,烧菠萝真系好正甜度岩岩好菠萝亦都好多水🤤广岛蚝,白鳝,条鳝烧得好爽口弹牙,脆皮口感鲜咸香,自家制免治鸡肉棒配蛋黄,粒粒软骨鸡肉再配埋日本兰王蛋味道咸香,层次感即时大大提升更加丰富🤤另外仲有叫咗啲小食我最钟意嘅唐扬鸡软骨,鸡软骨嘅炸得好好唔会有粉口感,有一个季节即定送酒一流既小食七味炒鸡脚跟,口感同鸡软骨差唔多但就大粒好多同比较辣但辣得好惹味😋同樱花虾炸豆腐亦都好吸引外脆既炸樱花虾加埋内软滑既豆腐🤤最后仲叫咗一个烧饭团就满足晒饱饱最后开动埋第2个胃叫左一个日式红豆年糕汤食,之前去日本试过一次依家又挂住所以又叫左🤭个年
最后开动埋第2个胃叫左一个日式红豆年糕汤食,之前去日本试过一次依家又挂住所以又叫左🤭个年糕大大粒好烟韧好好味红豆汤甜而不漏😋
气氛好啱饮下酒不过今次有搓车冇得饮酒🥲
#好食推介 #食物遗照 #食物杀手 #food #foodie #foodiehk #zaki食评 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat @SHIO塩 #SHIO塩
SHIO塩
地址 : 中环士丹利街34-38号金禾大厦1楼