2024-09-03
今日行开尖沙咀,去左重庆隔离既地下食肆商场,依家入面整得好整齐多左好多野食,今次见到一间台湾野好吸引就去试下啦叫左两碗面同两个小食咕噜啦牛肉汤面🐂🍜首先要讲下咕噜啦牛肉汤面,真系好正!汤底清澈但又浓郁,餐厅用美国牛肉嫩得嚟又入味。大大块既牛𦟌每一口都可以感受到牛肉的鲜香,配上弹牙的面条,好有台湾味道,简直系心灵的慰藉!红烧牛肉牛筋汤面🐃🍜接住嚟就系红烧牛肉牛筋汤面,牛筋软嫩,汤底浓得黎小小辣,每一口都好香。牛肉同汤汁搭配得天衣无缝。华园话梅猪手🐷再嚟就系华园话梅猪手,话梅味道好浓,猪手又滑又嫩超入味,口感正!每嚼一口,都可以感受到话梅的酸甜。咕噜啦卤水特色拼盘🐃🐷🐔咕噜啦卤水特色拼盘就系另一个惊喜,里面有好多唔同嘅小食,佢个秘制酱汁淆咗好耐,令到入面既小食都超入吸每样都好有味道。大肠,牛柏叶,豆腐吸咗卤汁,鸡翼又香又入味,而且份量好足!🤤生椰乳杨枝甘露🍹饮品方面,我试咗生椰乳杨枝甘露,简直系夏天嘅完美搭配!椰奶嘅香甜同芒果嘅果香,搭配得恰到好处,饮落去好清爽,特别适合炎热的天气,真系一试就爱上。醇浓红豆抹茶牛乳🧉再嚟就系醇浓红豆抹茶牛乳,红豆同抹茶嘅味道真系完美结合,口感醇厚,唔会太甜
叫左两碗面同两个小食
咕噜啦牛肉汤面🐂🍜
红烧牛肉牛筋汤面🐃🍜
华园话梅猪手🐷
咕噜啦卤水特色拼盘🐃🐷🐔
生椰乳杨枝甘露🍹
醇浓红豆抹茶牛乳🧉
再嚟就系醇浓红豆抹茶牛乳,红豆同抹茶嘅味道真系完美结合,口感醇厚,唔会太甜,饮完心情都变好!
甜品:椰汁芋圆仙草冻🍨
最后要讲嘅系椰汁芋圆仙草冻,真系好清新!椰汁香滑,仙草冻又Q弹,芋圆更系完美搭配,食完好满足,完全唔会腻。
食到正宗台湾美食,食完真系心满意足,而且每一样野份量都系好多好抵食😋