2023-01-31 225 浏览
隔咗三年冇去澳門,好掛住鉅記牛肉乾,今日終於去到喇!!衝衝衝去買本身想買非真空特級牛柳,點知賣哂,要下午先返貨。只有真空特級,最後買咗真空包裝。 味道其實差唔多。肉乾唔會好乾 ,軟熟,一咬有啲肉汁。甜蜜味比咸味重,好滋味。發現原來加落即食麵或粥入面食係幾美味😂

本身想買非真空特級牛柳,點知賣哂,要下午先返貨。

只有真空特級,最後買咗真空包裝。 味道其實差唔多。

肉乾唔會好乾 ,軟熟,一咬有啲肉汁。
甜蜜味比咸味重,好滋味。
發現原來加落即食麵或粥入面食係幾美味😂
2023-01-29
2017-11-07 282 浏览
本身黎澳門唔諗住買手信,大家成日都黎,無咩新意。💁 諗住行開見到手信舖,咁都入去望下試下食啦~~我本身鐘意食合桃酥 所以就專登搵睇下有冇。 鉅記搵到一隻好好食 ,鬆化得來,最緊要唔特別甜! 好香合桃味,但最搞笑係個盒寫住本產品不含合桃。 其實佢有另一款係有合桃嘅 ,但係價錢就貴啲。 不過我鍾意食嗰個合桃酥個個味,所以無合桃都ok。我買之前,特登去過另外兩間手信鋪,試過佢地既合桃酥, er.... ...但真係好甜。所以最後都係買返香港都買到既鉅記。 😂😂

不過我鍾意食嗰個合桃酥個個味,所以無合桃都ok。

2013-10-30 355 浏览
紫瑤近來跟大部份師奶一樣,晚晚追看翡X台熱播的《巨輪》。劇集以著名澳門手信店的發跡史作藍本,講述港澳兩地近三十多年來的時代變遷。看電視劇看得慶起,順道分享一下我最近的一次《巨輪》新發現吧~話說每次都澳門,除了我推介過的「X香餅家」外,還要幫親朋戚友走一轉「鉅記」,因有幾款零食是指定要來這裡買的。前幾次都貪方便在酒店內的檔口買,後來發現比街外的分店要貴,所以這次在福隆街吃飯後,便在附近的「鉅記總店」掃貨店內的貨品種類越來越多,據官網顯示,現售賣貨品已超過三百多款。先幫朋友買了三盒12件裝的【肉鬆杏仁餅】,原價MOP50一盒,買三盒或以上每盒平MOP5 (MOP45/盒)買了兩包【豆沙糕】,可惜食用期只有兩、三天,不能買太多 (MOP7/包)上次吃過很喜歡,外層的香蕉糕微香軟腍。但這次卻有點失望,豆沙餡頗甜,香蕉糕有點硬實,沒上次的好吃買了【馬仔】給嫲嫲,原價MOP10一盒,買三盒或以上每盒平MOP2 (MOP8/盒)。另外買了兩盒【加蛋餅】給爺爺,亦有優惠 (MOP26/盒)。結賬前看到架上有【泥樽】,馬上拿了一枝下來。這是產自葡萄牙的葡萄酒,微微的幹果味,帶着淡淡的橡木辛香,很易入口,
買了【馬仔】給嫲嫲,原價MOP10一盒,買三盒或以上每盒平MOP2 (MOP8/盒)。另外買了兩盒【加蛋餅】給爺爺,亦有優惠 (MOP26/盒)。結賬前看到架上有【泥樽】,馬上拿了一枝下來。這是產自葡萄牙的葡萄酒,微微的幹果味,帶着淡淡的橡木辛香,很易入口,屬於平價紅酒中較好喝的。半年前跟朋友在葡國餐廳吃飯時喝過一次,想不到在「鉅記」可以買到,真是意外收獲! (MOP72/枝)
埋單一共MOP/HK$297,店員更送了兩個迷你老婆餅。
環境氣氛: ★★★★☆
店子內的貨品陳列整齊有序,零食包裝亦精緻吸引。

食物質素: ★★★☆☆
食物質素不穩定,例如上次的豆沙糕軟滑好吃,這次卻硬實過甜。

服務態度: ★★★★☆
店員服務殷勤,對於大部份詢問都耐心解答。
外卖自取
$30 (其他)
2013-10-06 319 浏览
中秋追月日,於福隆新街吃過晚餐後,繼續行程。途經鉅記,想起母親大人吩咐我買的手信 ,便入內逛一逛。最後,試食過後買了一盒陳皮餅,讓我與老公仔品嚐; 另外買了一盒母親大人指定要的咸切餅 。回港後第二日(星期日) 中午,當然立即品嚐啦, 陳皮餅 ($48): 包裝盒幾簡潔但別緻,據說陳皮可以健脾開胃,可化胃氣,都好正氣噃.....拆開望吓先,內有兩包獨立包裝(每包有三個),總共有六個陳皮餅。一打開取出陳皮餅,已隱約傳出陣陣的陳皮味 。切開後,陳皮餡料十足,一口吃下,很重的陳皮甘甜味但不苦澀,還吃到有粒狀的陳皮,餡料口感軟硬交雜; 餅皮不似是曲奇餅的脆,是猶似日式大福餅的偏軟身的,可謂皮薄餡靚,整體口感好好 。好啦,當然唔少得同母親大人一起試吃這盒懷舊包裝的咸切餅 咸切餅 ($34):懷舊包裝夠特別,顏色鮮艷,印刷頗精美,別有一番風味.....打開一看,入面全是個別包裝,份量不少呢!每一小包原來內有兩塊 size 相同的南乳味餅乾,少少咸及帶有絲絲南乳香味 ,但不似南乳雞仔餅的那麼濃味及油膩; 餅身脆卜卜的,是久違了的傳統餅食口味,值得一試。
,便入內逛一逛。

回港後第二日(星期日) 中午,當然立即品嚐啦,

陳皮餅 ($48):

陳皮餅
一打開取出陳皮餅,已隱約傳出陣陣的陳皮味
好啦,當然唔少得同母親大人一起試吃這盒懷舊包裝的咸切餅

咸切餅 ($34):

咸切餅
打開一看,入面全是個別包裝,份量不少呢!
2013-09-20
陳皮餅