❧︎❧︎❧︎❧︎︎︎❧︎澳门2⃣️日1⃣️夜之旅(ฅ'ω'ฅ)❧︎❧︎❧︎❧︎❧︎۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第十站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞「礼记雪糕」依间礼记雪糕不时都会系电视上面睇到,佢标榜自己系自家制作雪糕,100%原材料制作雪糕,而且一讲到古早味雪糕,我相信很多人第一时间都会谂到佢,咁既然佢咁出名,咁梗系要试吓啦!位与位之间都算阔落,而且仲系保持住旧式装修风格,彷佛一入到去就返返之前咁;不过我当时冇咩客,但系职员不断重复问我哋要咩要咩😮‍💨虽然我知道节奏快早已经成为习惯,但系我连餐牌都未睇完,就不断催促我落单,你话好多客我理解,但系当时有一半座位都系冇人,而且佢哋人手明显也足够😮‍💨😮‍💨雪糕三文治 $17 推荐指数🗯️:🌟🌟因为已经一早整好咗,所以落咗单话咁快就拎得出嚟,细细嚿,大概一个手板嘅大细;两块饼干分别夹住椰子、云呢拿和蜜瓜三种味道嘅雪糕,而且饼干吸收咗雪糕嘅水分,一啲都唔脆,而且云呢拿味道好淡,如果你先食蜜瓜再食云呢拿,基本上你不会食到云呢拿嘅味道,椰子对比云呢拿会浓味少少,但系也偏淡;整体来讲得蜜瓜味系比较好食少少雪糕菠萝冰 $24 推荐指数🗯️:🌟它是一片片那些菠萝冰整碎之后加梳打水,然后表面加多一球云呢拿雪

۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第十站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞

「礼记雪糕」

雪糕三文治 $17 推荐指数🗯️:🌟🌟

雪糕菠萝冰 $24 推荐指数🗯️:🌟

它是一片片那些菠萝冰整碎之后加梳打水,然后表面加多一球云呢拿雪糕,其实整体来讲味道都系偏淡,而且云呢拿雪糕和梳打水这个组合说不出嘅奇怪,饮落去味道有少少似乳酸,但系又唔浓,个人就不太推荐,想饮野,红豆冰会比较好

不过整体来讲,雪糕的确冇出面食嘅咁重奶味,真系有古早味;不过我个人就唔太推荐特意嚟食,因为味道上真系冇咩特别,如果经过开都可以试吓

以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。