2019-01-27
去澳门旅游之前又做过RESEARCH既你,一定知道呢间食水蟹粥既餐厅!老实讲,食之前都担心会唔会名不符实,始终听唔少朋友讲澳门既水蟹粥就麻麻地既~我地一行五人,所以叫左窝大既水蟹粥。蟹既份量的确比我想像中少,但都有D膏,同埋食落系冇发霉既味~粥既质地就属于较稀,淡淡既蟹鲜味同用膏蟹粥煲到好杰好杰既又另一种风味,佢唔会影响到你食其他小菜既胃口。我地每人都食到两碗差不多,我自己觉得二百几过下口瘾都抵食,蟹既所有部位都齐既,冇将货就价,有风味既。炸墨丸一咬落去系热到辣到,而且入面仲有一粒粒既墨鱼食得到!佢系配鼓油既,但如果配喼汁就应该更PERFECT~跟住就到呢味椒盐鱿鱼,我觉得就一般般,可能我惯食开重口味,食落个口应该咬到香口既椒盐粉浆,但呢个就好谂⋯⋯对瑶柱伊面本来冇咩期望,反而意料之外好食!佢瑶柱份量好多,伊面吸晒瑶柱既咸鲜,每一淡都系好满足既感觉!
老实讲,
食之前都担心会唔会名不符实,
始终听唔少朋友讲澳门既水蟹粥就麻麻地既~ 我地一行五人,所以叫左窝大既水蟹粥。
佢唔会影响到你食其他小菜既胃口。
我地每人都食到两碗差不多,我自己觉得二百几过下口瘾都抵食,蟹既所有部位都齐既,冇将货就价,有风味既。 炸墨丸一咬落去系热到辣到,而且入面仲有一粒粒既墨鱼食得到!
佢系配鼓油既,但如果配喼汁就应该更PERFECT~ 跟住就到呢味椒盐鱿鱼,
我觉得就一般般,
可能我惯食开重口味,
食落个口应该咬到香口既椒盐粉浆,
但呢个就好谂⋯⋯ 对瑶柱伊面本来冇咩期望,
反而意料之外好食!
佢瑶柱份量好多,
伊面吸晒瑶柱既咸鲜,
每一淡都系好满足既感觉!