2017-04-24
今次有个好消息讲比大家知,就系氹仔都开左缅甸餐厅啦,唔驶大家山长水远过番三盏灯果边食!就等饮食情侣小先锋 - 屈小姐同赖生为大家作详细报导啦!首先,你要有揾路既准备,因为间舖既位置系条小巷入面,小巷既舖头主要系卖D零件既,所以你唔开Google Map都好难揾得到⋯因为你唔会信果度系有餐厅既!第二,请于11:00 - 17:00到访,呢间舖头唔系开好耐嫁咋!认住呢间舖头:再比埋餐牌比大家睇:作为先锋既我地叫左4样野,包括缅甸菜既经典:鱼汤粉同椰汁鸡面,另外仲叫左咖哩牛腩同马拉盏捞面!1)椰汁鸡面 : ⭐️⭐️⭐️作为初试业既缅甸餐厅,呢个椰汁鸡面我地会比合格,因为都食到缅甸风味⋯但可以改善既地方有好多 ⋯⋯A) 汤底: 椰汁味不足,可以调番浓少少会令成碗面更好食B) 鸡件:雪味太重⋯而且份量只有3旧⋯较少C) 面: 份量较少,建议加番1/4既份量,面亦较为淋左少少不过大推佢块豆饼 超香超脆,豆味亦好浓,浸汤食又正,就咁食亦正!2)鱼汤粉 : ⭐️⭐️⭐️同样地,呢碗粉亦拎到合格分数,大致可以系2方面改善 - A) 汤底:鱼汤欠缺浓郁鱼味,食鱼汤粉既重点系连汤食,所以好需要改善,不过呢,要赞一赞佢个
认住呢间舖头:
A) 汤底: 椰汁味不足,可以调番浓少少会令成碗面更好食
B) 鸡件:雪味太重⋯而且份量只有3旧⋯较少
鱼汤粉
同样地,呢碗粉亦拎到合格分数,大致可以系2方面改善 -
A) 汤底:鱼汤欠缺浓郁鱼味,食鱼汤粉既重点系连汤食,所以好需要改善,不过呢,要赞一赞佢个汤好多鱼肉丝,真系啖啖都食到一丝丝既口感
B) 粉:面呢,就比较幼身,冇三盏灯果D咁烟un,同埋亦都可以加番大1/4份量
3)咖哩牛腩:⭐️⭐️⭐️⭐️
呢度个咖哩牛腩出品可以,但略为咸左少少(可能系因为我地净食,如果连饭食应该好正!),相信改善到个分数会更佳!
牛腩: 用牛筋腩,炆得够淋亦好入味
咖哩: 够晒杰同挺身,令个汁好容易就挂满牛腩同薯仔!香味亦好足够!好惹味(除左咸左少少⋯)
薯仔:可以再炆淋D更佳
马拉盏捞面
够晒香啦,但马拉盏捞面味道可以再浓番少少!而且都有1点可以改善 - 蒜片 : 炸过龙,全部都带苦味,影响左成个面既味道⋯
以下系秘密推荐
呢度个劲辣辣椒酱好正!又香又辣,只辣味系持久地系口度久久不散果只!
极度推介叫碗净面(走汤),捞佢既辣椒酱黎食,嗜辣既你一定会觉得呢碗面有⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️评分
总括而言,呢间舖头止瘾系可以既,始终近好多麻,去官也街附近就到啦,但比起三盏灯仲未称得上惹味好食,希望佢会慢慢改善啦!我地会继续跟进既!
#只要你想,去边我都愿意
#其实你眼睛会说话
#幸好我会读你眼睛的暗示