2015-11-08
滑到~直接SIR落个肚度位于大三巴附近,由”柠檬王"行过黎大约5分钟(350米)既”荣记荳腐”,系好多旅游书推介既豆腐店。一入店就点左冻豆腐花黎食,由于糖浆己经放在碗底,所以唔洗自己加糖。店员叫我地食之前搅搅个底就OK,咁一搅咪烂哂啰,O嘴!我觉得都系自己放糖好D。 讲返碗豆腐花,D"汁”系米色既,感觉好似糖浆同豆奶既混合体咁,一食落口,真系FEEL到直接”SIR”落个肚度咁,滑到太神奇了,应该系我食过最滑既豆鹰,师传手势真系劲抵赞!至于豆味,老实讲系偏重既,但豆味都系得80分。我之前0系元朗农村做义工既时候,食左几碗即磨即制即食既豆腐花,所以对于豆味方面,嘴刁左好多。但荣记师传既手势真系无得弹!值得一试再试!