2020-07-13
传说中米芝莲一星顺德菜-彭庆记,但可能因为封关厨师来唔到?米芝莲的收费,师傅仔的味道,材料没几多,就系食装修。首先佢上菜超慢,得三四台客,但等半个钟先上第一个𩠌,鸡翼包饭,味道几好,好食过拱北地下商场。条鱼同师傅仔差唔多味道,有镬气,炆得不错,呢个比较推荐。蒜香骨令我想起平时中午在师傅仔果碟三十几蚊椒盐骨碟头饭,味道份量都一样,但同顺轩果个仲差得远。炒饭接近金悦轩的水准,几好。但个安格斯牛柳超多黑椒又辣又咸,超差,个厨师应该同我学下点样炒𩠌。除了条鱼,其他菜的份量只比个茶杯多少少,材料成本大概占收费的2成都无,系极之少(我哋4人去食,全部已点大份,我很难想像细份可以点少法?)总体而言,上菜慢、价钱唔平但份量极少、味道未达酒店餐厅水准,装修就很好,但如果咁样都叫米芝莲一星,咁澳门通街都系星,师傅仔装修下可以有两星,顺轩同李家宴有三星。彭庆记可能系我今年食过最唔抵食又无乜过人之处的中餐,折后找数都成千蚊但唔知食咗d乜,其他3个人都细食,但都只食7,8分饱,绝对无下次。
米芝莲的收费,师傅仔的味道,材料没几多,就系食装修。
首先佢上菜超慢,得三四台客,但等半个钟先上第一个𩠌,
鸡翼包饭,味道几好,好食过拱北地下商场。
条鱼同师傅仔差唔多味道,有镬气,炆得不错,呢个比较推荐。
炒饭接近金悦轩的水准,几好。
题外话/补充资料:
我系睇在佢而家话有75折先去试,结果个鱼话特价冇折。
75折先折左165,茶位同加1都成200蚊,所谓的75折都系揾人笨七。