2021-09-20 773 瀏覽
行到餓餓地,又想嘆杯茶,於是即刻行去食一點心。一坐低店員會先送上熱茶,茶款冇得揀,只有普洱。一黎到第一時間點炸雲吞幾乎係每一枱都會點既野食,因為呢到既炸雲吞係一直都保持水準,油經常換好乾淨。所有食物都即叫即蒸,叉燒包軟棉棉。燒賣唔會太多肥肉,蝦肉夠實。排骨飯粒粒分明,但略嫌肉太肥。仲有腸粉方面…我比較講究塊皮,呢到既腸粉皮有小小透明,算是做得幾薄的。2個人食到飽都係$141食物好食之餘..價錢同樣相當吸引👍🏻
行到餓餓地,又想嘆杯茶,
於是即刻行去食一點心。
一坐低店員會先送上熱茶,茶款冇得揀,只有普洱。

一黎到第一時間點炸雲吞

所有食物都即叫即蒸,叉燒包軟棉棉。

燒賣唔會太多肥肉,蝦肉夠實。

排骨飯粒粒分明,但略嫌肉太肥。

仲有腸粉方面…我比較講究塊皮,
呢到既腸粉皮有小小透明,
算是做得幾薄的。

2個人食到飽都係$141
食物好食之餘..價錢同樣相當吸引👍🏻
2021-09-16 594 瀏覽
今日同朋友去食一點心,坐低都覺得個女服務員態度普通,之後食食下,佢拎梯爬上去整冷氣機塊布,完全無視我地,明明食緊野,話完佢仲要唔道歉,眼啤啤咁,大家唔使去食*一肚氣,不知所謂女服務員,係丫姐黎茶位6蚊,無味既茶,完全係用黎使餐具茶一樣,真心唔會推介呢間一點心,雖然野食都ok, 不過服務唔得,唔會再有下次,我朋友都好想投訴佢,但又無電話,3個人食$214,都ok既,坐都舒服,但服務完全不能接受,再好炒左佢
2021-08-12 910 瀏覽
一早出去太子接小朋友上暑期班,趁住有兩個小時空檔,就同老公搵吓有咩好食!行行吓就諗住去食點心,就行咗入去一點心,等9:30am 開門。服務員姐姐態度非常好,叫我地慢慢坐低再點食物,食物即叫即蒸!熱辣辣!原來一點心有米其林一星的榮耀,味道超正!2個人簡單點了四寶滑雞扎、蒸牛柏葉等食物⋯⋯味道跟小時候食正宗傳統茶樓更佳!食得出材料新鮮~~每碟點心平均只需$20至$30幾元左右,環境亦好舒服,真係平靚正之選!值得推介

原來一點心有米其林一星的榮耀,味道超正!

• 四寶滑雞扎
  • 香芒奶皇卷
  • 牛栢葉
𓂁 一 點 心 𓂁𓋯回想起第一次去一點心它還在對面街的小鋪位耶疫情前 充滿著各國遊客慕名而來有平日到訪也需要等半小時以上的各種回憶疫情下剩下本地人生意 侯位終於容易了!最近幾次去都不再需要等 但人流還是很多好吃的東西 人總是很多嘛 ^_^𓋪 鮮竹牛肉球 𓋪 鮮蝦腐皮卷 𓋪 蟹皇蒸燒賣𓋪 薄皮鮮蝦餃 𓋪 豉椒蒸鳳爪 𓋪 古法炸蛋散點心是現點現蒸的而且分量都很多喔每次必點的一定是牛肉球超大一顆的 而且跟現在酒樓吃的不一樣是所以小時候在酒樓吃的牛肉球味道!還有—樣是必試的 就是它的辣油 💖一般我們都用作蘸燒賣吃它的辣度很夠 但不會完全蓋過食物的味道吃完之後五分鐘嘴還是超麻 但還是想吃!中毒性超強的辣油要是它有做商品的話我一定買 XD喔 還有炸蛋散也很好吃感覺現在找不到蛋散做得好的酒樓了呢這邊做得還不錯喔 有時會稍冷了不過還是脆的舊式酒樓現在年輕人很少去了但像是這種點心專門店的年齡層卻是很廣偶爾帶老爸來吃一下點心懷舊一下也很不錯喔
𓂁 一 點 心 𓂁

𓋯

回想起第一次去一點心
它還在對面街的小鋪位耶

疫情前 充滿著各國遊客慕名而來
有平日到訪也需要等半小時以上的各種回憶
疫情下剩下本地人生意 侯位終於容易了!
最近幾次去都不再需要等 但人流還是很多
好吃的東西 人總是很多嘛 ^_^

𓋪 鮮竹牛肉球 𓋪 鮮蝦腐皮卷 𓋪 蟹皇蒸燒賣
𓋪 薄皮鮮蝦餃 𓋪 豉椒蒸鳳爪 𓋪 古法炸蛋散

點心是現點現蒸的
而且分量都很多喔
每次必點的一定是牛肉球
超大一顆的 而且跟現在酒樓吃的不一樣
是所以小時候在酒樓吃的牛肉球味道!

還有—樣是必試的 就是它的辣油 💖
一般我們都用作蘸燒賣吃
它的辣度很夠 但不會完全蓋過食物的味道
吃完之後五分鐘嘴還是超麻 但還是想吃!
中毒性超強的辣油

但像是這種點心專門店的年齡層卻是很廣
偶爾帶老爸來吃一下點心懷舊一下也很不錯喔
2021-06-16
2021-06-29 1092 瀏覽
今日去開花墟行街,而家先行行吓見到呢間食點心,好似添好運咁嘅,就入咗去試❤️兩嗰人叫咗7嗰點心,非常飽♥️1. 蜜汁叉燒包$18-佢嗰叉燒餡料好足但有啲酒味,食落唔係好慣2. 炸兩腸粉$23 - 油炸鬼雖然唔脆但腸粉皮夠滑,配合起嚟依然好食,值得一讚嘅係個豉油,鹹甜度啱啱好3. 鮮竹牛肉球$22 - 牛肉球好大粒好煙韌4. 蒜香蝦春卷$21 - 啲餡入面有好大隻蝦,同一般春卷唔一樣,春捲皮好脆5. 白灼青油菜$20 - 條條都好鮮嫩,又唔算貴6. 時令老火湯@節瓜章魚例湯$24 - 唔係味精湯!7. 豐料糯米雞 $31 總括嚟講,呢間舖頭啲用料新鮮,員工有禮貌,啲食物嘅份量會比平時大份,所以叫嘅時候就唔好咁重手啦😂

兩嗰人叫咗7嗰點心,非常飽♥️

3. 鮮竹牛肉球$22 - 牛肉球好大粒好煙韌

5. 白灼青油菜$20 - 條條都好鮮嫩,又唔算貴

6. 時令老火湯@節瓜章魚例湯$24 - 唔係味精湯!

7. 豐料糯米雞 $31

2021-06-14 798 瀏覽
星期日同媽媽去左花墟買花 買完後見到呢間點心鋪 又諗起好耐無同媽媽飲茶 就入左去試下 點心既質素都中上 我極度推薦大家要試佢既糯米雞同馬拉糕 我覺得真係超好味 而價錢亦唔係特別貴 如果大家行開行埋可以一試

2021-06-10
2021-05-27 906 瀏覽
話說今早去一點心,他們的點心水準保持,但個別職員就不敢恭維喇,因我朋友上OpenRice ,見到一點心食評不錯咪走去試吓,我自己試過不錯,明明見到他們可以支付寶可以付款,咪懶走去拑錢.點知埋單時,嗰個態度差劣的收銀員,呢度只收現金,吓!OpenRice 話你地可以接受支付寶喎,她好似我欠她錢咁,要收現金,其實冇乜大不了既,如果她態度好一點,你哋突然間唔接受,又或者人哋屈你,講聲唔好意思,你哋現在只可以收現金,服務性行業不是咁樣囉!

2021-05-27
$70 (早餐)
2021-05-02 934 瀏覽
Such delush dim sum..Especially the Cheung Fan, Ngau Yuk and Soy Bean wrapped pork in fish mawBut.... ALLLLL SOOOOO GOOD!70 Years in business, family restaurant... And still awesome!!!(and very reasonably priced... $176 for 3 people!!)
Such delush dim sum..
But.... ALLLLL SOOOOO GOOD!
2021-05-01
$60 (其他)
2021-04-05 1518 瀏覽
家鄉咸水角 $𝟷𝟿 雖然唔係好多料 但個皮炸到好脆 外脆內軟 好好食😍 記得趁熱食古法炸蛋散 $𝟸𝟹 唔係好鬆化 上面仲灑滿椰絲同花生粒 小嘴仔認為太甜 蔥花蝦米腸 $𝟸𝟺 腸粉好滑 啲蝦米嘅份量好多 加埋上面啲蔥花一齊食 好正 薄皮鮮蝦餃 $𝟹𝟸 個皮好薄 蝦肉好足 唔錯

家鄉咸水角 $𝟷𝟿

家鄉咸水角
蔥花蝦米腸
薄皮鮮蝦餃
2021-02-28 1478 瀏覽
平時食點心去茶樓嘅總覺得點心專門店係流流地直至黎到一點心完全改觀驚喜完全係抵食夾大件👍牛肉球勁足料大大個👍潮州粉果個皮好軟熟 凍左都唔會死硬👍叉燒餐飽勁正 熱辣辣嘅👍蛋散質地鬆化👍鹹水角好煙韌哩個級數嘅點心 實在係好耐無預見過值得大大力俾掌聲班點心師傅😋😋😋完全係推介大愛值得瘋狂encore環境同服務唔係特別出色但總體舒服嘅 周圍唔會黑媽媽殘殘舊舊即使新年期間去過 都唔會勁sell人買糕 問左唔買就算唔會黑我地面
平時食點心去茶樓嘅

2021-02-24
  • 叉燒焗餐包
  • 古法炸蛋散
  • 鮮竹牛肉球
其實之前都試過堂食,又試過外賣自取,點心都叫做有保證,以為疫情下大家支持下,都係一相情願的事喔。係openrice 訂咗外賣自取,真係開心呀有九折,晚市又無堂食唯有買多少少份量啦。 目測都係好新鮮,仲係熱架。 忍不住一開盒就食粒燒賣先,真係好味。。。。係呢個時候,望下張單,有十蚊附加費用,差不多成碟點心價錢呀。 開頭仲以為係盒錢或者餐具,點知打去問先最好笑,佢地話唔關佢地事,又話星期六日要多收,轉頭又話有最低消費,。。。。

外賣自取
2020-12-22 1912 瀏覽
我第一次寫食評,就係要寫呢間野有幾差。啲嘢食唔係平,但係就貼錢買難受。星期二中午叫咗糯米雞,鹹水角,菜心。質素唔係特別好食,價錢唔係平過人都唔講啦。最過分嗰樣嘢係坐咗半個鐘阿姐就開始趕人走。飲緊杯茶剩低一件鹹水角,阿姐就走過來問係咪要食咗佢定係要包起佢,我心諗關你乜事啫,我鍾意食就食唔鍾意食就唔食,唔使你喺度催我。大佬我食嘢食得快先至可以食剩一件姐如果我食得慢咁點呀?係咪要外賣走啊?個老細走過來問你仲使唔使加野啊,我話唔使,就響我張單度畫個記號,我知呢啲嘢啦,你都係話俾啲夥計知張枱要催佢走姐。買單$75蚊,其實啲咁嘅服務態度,我不如去對面麥當勞食,平又平啲,又唔會俾人趕。我行出嚟,老細見我神色唔對,有講唔好意思,但係我唔收貨囉。同我講冇用㗎喎,你要培訓好你啲人,如果唔係就係縱容。另外茶錢$6一位,你飲緊個杯係有茶顏色嘅水。我冇預期米芝蓮推介嘅餐廳係咁嘅質素。雖然我唔諗住再幫襯,但係我希望佢有改善啦。
我第一次寫食評,就係要寫呢間野有幾差。
雖然我唔諗住再幫襯,但係我希望佢有改善啦。
2020-12-22
  • 阿姐同老細嘅服務態度
2020-11-27 1896 瀏覽
據說呢間「一點心」以前拎過米芝蓮一星🌟上次同朋友一齊食完佢嘅外賣之後覺得唔錯又抵食 今次就試下堂食兩個大食積 總共叫咗8樣嘢😆:鮮 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鮮 蝦 蛟 $ 32 播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 燒 賣 $ 30香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 燒 腸 $ 25 黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 餃 $ 24啲嘢食好快就上枱💨 鮮竹牛肉球好大粒(出面真係好少見有咁大粒)🤩 牛肉混合馬蹄粒、芫茜 份量十足 雖然大多都為麵粉😅 燒賣同蝦蛟都夠飽滿 但蝦蛟皮今次做得厚同粉咗啲😣😣 入面嘅蝦亦都冇咩味😔 整體食物味道比第一次失色😢🤨Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy take
據說呢間「一點心」以前拎過米芝蓮一星🌟

兩個大食積 總共叫咗8樣嘢😆:
鮮 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鮮 蝦 蛟 $ 32
播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 燒 賣 $ 30
香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 燒 腸 $ 25
黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 餃 $ 24

Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy takeaway from the restaurant last time. We ordered 8 kinds of dim sum in total and the serving speed was fast. Although the beef balls were mainly flour, their sizes were like 1.5 times bigger than the ones we usually have. The skin of Har Gow was a bit thick and the shrimp inside was tasteless and mushy. Food wasnt as yummy as we had last time. Nothing stood out to be super tasty. 😔
鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球
2020-10-25 1622 瀏覽
11點到入位,11:05落單6個點心,10分鐘到開始上點心,奶黃包變馬拉糕,11:40分鐘到枱面仲有四籠點心有個阿姐已經問仲加唔加單,我同佢講成枱未食完喎,阿姐就好似敗退咁,再過5分鐘枱面得返兩籠點心,阿姐又黎進攻又問又執枱,食埋最後兩籠阿姐出進清場行動,連杯茶都想執埋,我直接問阿姐我話妳想就收埋,星期六,日要收加一服務費就系比呢種趕客服務,我起身走睇錶系11:45,食物最好食都無用,我去食麥記好過,星期日都好似趕返工咁

2020-10-18 1395 瀏覽
收工收夜咗, 突然想食點心, 於是就揀咗這間點心鋪。到步時已經夜晚 11 點, 餐廳入面都仲有幾枱客 🍵 🔻 鮮蝦腐皮卷 ($26)上枱嘅時候熱辣辣, 無扁塌或油冧冧嘅問題 外皮酥脆, 餡料份量多, 但主要以菜同豬肉為主 每件腐皮卷入面有一粒蝦仁, 整體味道正常 🔻 蟹皇蒸燒賣 ($30)肉餡嘅調味唔錯 食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出肥豬肉份量亦正常, 整體口感唔會過淋 🔻 山竹牛肉球 ($21)Size 非常大粒, 應該有平時牛肉球嘅 1.5 倍.. 食落味道正常但非常淋, 感覺溝咗好多粉.. 有時會食到有筋💰 最後埋單連茶芥共 $83 所有點心都係新鮮蒸起, 而且好大件 雖然味道只係一般, 但絕對係抵食
收工收夜咗, 突然想食點心, 於是就揀咗這間點心鋪。
到步時已經夜晚 11 點, 餐廳入面都仲有幾枱客 🍵

🔻 鮮蝦腐皮卷 ($26)
上枱嘅時候熱辣辣, 無扁塌或油冧冧嘅問題
外皮酥脆, 餡料份量多, 但主要以菜同豬肉為主
每件腐皮卷入面有一粒蝦仁, 整體味道正常

🔻 蟹皇蒸燒賣 ($30)
肉餡嘅調味唔錯
食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出
肥豬肉份量亦正常, 整體口感唔會過淋

🔻 山竹牛肉球 ($21)
Size 非常大粒, 應該有平時牛肉球嘅 1.5 倍..
食落味道正常但非常淋, 感覺溝咗好多粉..
有時會食到有筋

💰 最後埋單連茶芥共 $83

所有點心都係新鮮蒸起, 而且好大件
雖然味道只係一般, 但絕對係抵食

2020-10-16
$83 (宵夜)
  • 蟹皇蒸燒賣