2023-06-11 115 瀏覽
自家品質麵食口味林林種種同一般的店賣相、口感、食法有所而吸引,不論日本拉麵/沾麵套餐或單點充滿咬口的麵食加上熬煮湯及麵食份量以海鮮豬骨用料足本主打,份量由特大及大中細,濃稠搭配不僅美味可以同時滿足不同胃口的人講求濃厚濃郁風味與温度保持一碗「辛辣沾麵/大」麵條粗身有彈性,熱呼呼掛湯惹味突出較為厚重出味,整體湯汁不覺油膩感味道富層次「半熟蛋拉麵」一碗材料豐富有齊配料,油潤麵條香味帶出油脂香不硬不軟出色質感味道不單寡

「半熟蛋拉麵」
2023-06-05
我地叫左沾麵同期間限定既黑胡椒柚子拉麵滿分:5⭐️沾麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️湯底夠濃 唔會過咸 面質有口感 以沾麵黎講其實比得上日本既質素限定黑胡椒柚子拉麵 ⭐️⭐️湯底雞湯味係濃郁既但係就完全食唔出黑胡椒同柚子味依個真係扣左好多分咁樣同食一般既雞肉濃湯拉麵冇咩分別小食:餃子⭐️⭐️⭐️⭐️正常發揮 夠熱 juicy 外皮都夠脆招牌炸雞 ⭐️⭐️⭐️炸雞唔會好厚炸粉 但係比較油左d 但係最大問題係個服務真係有好大改善既空間👎🏻自問都係有禮貌既 咁岩坐正風口位想轉位 而當時唔full既 個waiter就西晒面 語氣好差話咁等下而當我地問另一個waiter佢就好好禮貌 幫我地轉到黎食物既時候 就咁放落黎 同茶餐廳冇分別 連講係咩野食都冇 就轉頭走左。。。 或許可能我地麻煩到佢所以咁 原來唔係 當有其他客黎時 個態度都係咁 連後面個枱都有啲怨言😥 其實有收加一服務費 但係真係完全唔覺得我地有受到咩服務咁。。。 食到一肚氣 真心野食係唔差既 價錢都合理 但係服務態度咁樣 真係大打折扣 唔想俾錢食野買難服😮‍💨
我地叫左沾麵同期間限定既黑胡椒柚子拉麵

2023-06-10
  • 沾麵
  • 煎餃子
2023-06-04 106 瀏覽
好耐無食三田製麵所,心掛掛今晚心血來潮,又無約人,自己今晚就去一去食,嘆一嘆,因為幾掛住個沾麵配冷麵😋濃厚豚骨魚介沾麵都係如常地好食,沾麵麵身好彈牙同爽口,做埋冷麵更加一流,更加彈牙同爽口,另外d筍好好食,蛋亦都好流心果款既流心蛋。今晚特別肚餓,所以都叫左大size,食到飽晒。另外升級左做套餐,食下日式唐揚炸雞,同飲下日本生啤,爽呀好滿足!不過全部野加埋要差不多$200落樓😵‍💫 不過難得一次食就唔計較咁多啦!

2023-06-02
  • 濃香豚骨魚介沾麵
2023-05-31 84 瀏覽
今天來銅鑼灣路過這家專賣日本沾麵的店就決定進來試一下。我點的是他的招牌魚介口味的。湯比一般的拉麵濃稠這樣可以更好的吸附在麵條上。麵很有口感很好吃 另外有半個溏心蛋和叉燒和筍乾。總體來說很好吃!
2023-05-27 66 瀏覽
放左工又未夠鐘數上堂係銅鑼灣覓下食入到舖見到依家做緊一人set 大約一百頭 有沾麵/拉麵 (視乎選要再加錢)+小食+野飲 (要加一)今期做緊柚子胡椒雞白湯拉麵 (要加十蚊)湯到飲啖湯先!個湯幾濃 唔係行清既路線 舖頭冷氣偏凍 所以其實個麵上到枱既時候面頭已經有層油膜凍住左食落個麵有少少一般 可能因為期望有啲太高麵質覺得有少少似港式日本拉麵個種下次可能都叫番沾麵好啲小食揀左黑胡椒雞翼 幾好食飲品揀左烏龍茶 罐裝 有少少失望 我以為至少係杯裝加冰個種
放左工又未夠鐘數上堂係銅鑼灣覓下食
入到舖見到依家做緊一人set
今期做緊柚子胡椒雞白湯拉麵 (要加十蚊)
湯到飲啖湯先!
小食揀左黑胡椒雞翼 幾好食
飲品揀左烏龍茶 罐裝 有少少失望
我以為至少係杯裝加冰個種
2023-05-23 61 瀏覽
今晚又到左一月一度嘅月經飯,簡簡單單搵間拉麵食下,成日經過見到呢間舖頭個名幾特別,今日終於試吓。佢呢度唔係用普通嘅豬骨湯底,而係用魚介湯底,所以睇落去冇咁清,俾人嘅感覺好似杰身啲,但係又好香,唔會死咸。而佢啲麵都真係好彈牙,女仔嚟講嗌個中size已經好夠。而我自己就加咗半熟蛋,但都好好味,真係好流心,個蛋黃仲甜甜地添。而佢塊叉燒都好大塊,亦都好夠林,幾好食。我叫咗個一人餐,除咗個麵同埋嘢飲之外,仲可以揀一個小食,我就揀咗佢嘅唐辛子炸雞翼,佢啲雞翼都唔錯,唔會炸到乾爭爭,亦都唔會太厚粉,整體嚟講喺香口嘅。呢個價錢以食拉麵嚟講係正常價錢,質素亦都對得住價錢。

而佢啲麵都真係好彈牙,女仔嚟講嗌個中size已經好夠。

而佢塊叉燒都好大塊,亦都好夠林,幾好食。

呢個價錢以食拉麵嚟講係正常價錢,質素亦都對得住價錢。
2023-05-23
三田製麵所為日本沾麵專門店,全港暫時只有銅鑼灣同尖沙咀分店。週末下午兩點左右黎到登龍街店舖,稍等了5分鐘左右就入得。同街有大量食肆,所以唔使點等位。內裏為簡潔日式裝修,枱與枱之間有足夠距離,但略嫌二人座位枱偏細,未必擺到兩碗拉麵以外的食物😮‍💨🥴至於拉麵質素🍜🍜🍜點咗辛辣豚骨魚介沾麵(大)$88大、中、小的份量都為同一價錢,特大除外。可以根據食量選擇相應份量,都幾貼心👍🏻味道唔錯,濃厚得黎唔會太重口味,配料豐富,質素也幾好。辣湯亦都相當惹味,辣度剛剛好,值得推介~

至於拉麵質素🍜🍜🍜

點咗辛辣豚骨魚介沾麵(大)$88

大、中、小的份量都為同一價錢,特大除外。
可以根據食量選擇相應份量,都幾貼心👍🏻

• 辛辣濃香豬骨魚介沾麵
2023-05-20 64 瀏覽
銅鑼灣人氣日式沾麵🍜濃香豚骨魚介沾麵🍜$84豚骨魚介湯係必選💞湯底非常濃厚而且唔油膩🥰額外再加上一匙羹魚介粉魚介嘅咸鮮味爆發🐟沾麵可選凍麵/熱麵😄半熟蛋拉麵🍜 中 $96食拉麵點可以唔食糖心蛋呢?😘呢款糖心蛋非常柔軟外層有淡淡嘅醬油味拉麵湯底,亦都係豚骨魚介湯但係相對比較稀一啲,味道濃啲拉麵麵質彈牙👍@tonkotsu8_hk @mitaseimenjo_hk 三田製麵所(銅鑼灣) 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖
銅鑼灣人氣日式沾麵🍜

半熟蛋拉麵🍜 中 $96
食拉麵點可以唔食糖心蛋呢?😘
呢款糖心蛋非常柔軟

外層有淡淡嘅醬油味
拉麵湯底,亦都係豚骨魚介湯
但係相對比較稀一啲,味道濃啲
拉麵麵質彈牙👍

三田製麵所(銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖
2023-05-16
5 分鐘 (堂食)
2023-04-26 183 瀏覽
呢排見到好多朋友出國,個個都飛左去日本玩,日日食刺身同拉麵,係呢D衝擊下,去唔到日本嘅我,唯有同朋友一齊去食返d日本野調節下心情啦~😋 辛辣濃香豚骨魚介沾麵(大) $88湯底唔算係好辣,係好少好少既辛味,係十分濃郁既湯頭!今次我地揀左凍麵,麵質會硬身少少,但係一樣都係好彈牙,而且麵條十分掛汁,好滋味架呢!塊叉燒都幾厚同大塊,肉質一d都唔乾,整體十分唔錯 ~‼️好食指數 9/10‼️推介指數 9/10😋半熟蛋拉麵店(大) $106同樣有半熟蛋、竹筍同叉燒做配菜,半熟蛋流心而且味道出色,竹筍亦都同當爽口,湯底同樣好濃郁,幼身拉麵質地都十分彈牙,味道出色!‼️好食指數 8/10‼️推介指數 8/10😋 蟹肉忌廉餅 $42好重嘅蟹肉味道,炸得相當脆口,呢個小食正呀!‼️好食指數9/10‼️推介指數9/10😋 煎餃子 $38驚唔夠飽就叫多道餃子食,煎到脆邊,內裹肉汁滿滿,好味道~‼️好食指數 8/10‼️推介指數 8/10🍽️ 三田製麵所(銅鑼灣)📌 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖☎️ 2567 8066⏰ 星期一至日11:00 - 22:00

😋 辛辣濃香豚骨魚介沾麵(大) $88

塊叉燒都幾厚同大塊,肉質一d都唔乾,整體十分唔錯 ~

‼️好食指數 9/10
‼️推介指數 9/10

😋半熟蛋拉麵店(大) $106

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 8/10

😋 蟹肉忌廉餅 $42

好重嘅蟹肉味道,炸得相當脆口,呢個小食正呀!

‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10

😋 煎餃子 $38

驚唔夠飽就叫多道餃子食,煎到脆邊,內裹肉汁滿滿,好味道~

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 8/10

🍽️ 三田製麵所(銅鑼灣)
📌 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖
☎️ 2567 8066
⏰ 星期一至日11:00 - 22:00
2023-04-24 126 瀏覽
今晚同朋友傾開食拉麵,諗起三田製麵嘅拉麵同沾麵🤗就決定入去食下,因為佢時不時都有期間限定嘅拉麵😆餐廳無論裝修設計同拉麵嘅味道都超地道😍睇下餐牌入面有唔同種類嘅拉麵同小食😋🌸半熟蛋拉麵拉麵個湯底熱辣辣又香濃,湯底帶香香嘅魚介味🤤拉麵係幼身嘅更可以吸到湯汁😍糖心蛋係拉麵必點項目🥰超正。仲有叉燒都好入味同腍😋🌸濃香豚骨魚介沾麵一送到黎已經有香香嘅魚介味,仲要熱辣辣😍佢個湯底嘅濃度比拉麵更濃😋入面仲有豚角煮🤓沾麵係粗身,輕輕一放,麵條已經掛上湯汁🤩

睇下餐牌入面有唔同種類嘅拉麵同小食😋

🌸半熟蛋拉麵

🌸濃香豚骨魚介沾麵
2023-04-21 116 瀏覽
總括嚟講:服務好!嘢食都好。夜晚去到銅鑼灣搵嘢食,唔知點解,平時經過三田製麵所都冇諗過入去,但呢日就入嚟快快趣食個麵。坐底就即刻揀沾麵,同職員講要煮好熱嘅麵俾我哋,比較淺經驗嘅個位職員答:我哋有一定standard嘅溫度。跟著我再講,唔該你,我要熱啲嘅湯。跟著有位senior啲嘅職員再嚟問我:係咪要熱啲嘅麵。我話係,要好熱嘅湯及麵都要熱,湯要熱到滾。跟著佢就話會同師傅講。張單見佢mark咗「Hot」。啲湯及麵嚟到後過然係熱辣辣,麵都係熱。職員埋嚟問:夠熱嗎?如果食到咁上下凍咗我再幫你俾師傅整熱。非常好服務。我哋好快食完後,個職員問我哋加唔加湯,我話我哋極速食完,已唔洗加湯,下次嚟食先再加湯啦。叫咗兩份沾麵。啲肉好食,蛋都好味。熱到出煙嘅蟹肉薯餅章魚丸抵食,以後一定會再去。

叫咗兩份沾麵。啲肉好食,蛋都好味。

熱到出煙嘅蟹肉薯餅

章魚丸

抵食,以後一定會再去。

2023-04-17
返工放lunch諗食乜都真係好頭痛,粉麵飯諗定想食乜就得,如果想食拉麵嘅話三田應該會幫到你,午市時間基本上都係排長龍,想食嘅話就要早少少排隊。🥢明太子撈麵 $98拉麵中間有一大堆明太子,鹹鹹香香帶少少辣,撈麵比較粗身,撈埋明太子非常match,餐廳仲加咗舊牛油,令到成個面嘅滑身香口。🥢濃厚豚骨魚介麵 $88拉麵有沾麵和湯拉麵兩款, 各自都是有辣有唔辣。一場嚟到梗係沾麵,麵條的份量可以隨你的食量選定,一般嚟講中size都好夠。聽講餐廳用2小時熬製濃郁湯底,一直受日本當地人喜愛。湯底使用豬大骨、雞胸骨與大量的蔬菜精心熬煮,加入特製的魚介高湯混合製造出豬骨魚介湯底,湯底非常濃郁,拉麵好掛湯,好啱咁重口味人士。

🥢明太子撈麵 $98

🥢濃厚豚骨魚介麵 $88

聽講餐廳用2小時熬製濃郁湯底,一直受日本當地人喜愛。

喜歡吃日式料理,卻很少在香港吃日式麵食。作為登三之人,在港吃拉麵、沾麵的次數根本用不盡10隻手指,因為湯底的味道真是差天共地。尤其沾麵,撇除味道不談,很多時候連麵條掛湯都做得不夠好。今日午飯,同事提議吃日式沾麵,ok。一直都沒有留意,原來公司附近有間名叫《三田製麵所》。日式麵食,港幣$80上下,基本價格,可以接受,何況他的「濃香豚骨魚介沾麵」質素ok,湯醬如其名很濃郁,特別適合傾向重口味的人。以佐山愛為例,喜歡重口味一點的,會對她奉如至寶。不喜重口味的,基本也不抗拒她,間中觀賞亦稱得上少食多滋味。吃《三田製麵所》的沾麵,大致就是這種感覺。更重要的是,他的麵條掛汁程度很高,難得。這碗沾麵配有日式叉燒、半顆醬汁流心蛋,以及竹筍。吃日式叉燒最怕的不是他味道一般,而是又乾又柴又韌,十足食紙皮。幸好《三田製麵所》的日式叉燒沒有這種情況,而且都算大塊;至於流心蛋頗具質素,醬油味濃烈。竹筍仍能保持爽口口感。額外點了「三田流黑胡椒風味炸雞翼」,名副其實,濃烈的黑胡椒味。

三田流黑胡椒風味炸雞翼
2023-03-09
三田流黑胡椒風味炸雞翼
餐廳門口充滿日本風味 主打魚介湯沾麵🤩沾麵同一價格可以自由挑選大 (450g)、中 (350g)、小 (250g) 既麵量 如果想要特大 (670g),只需另加$10 價錢都幾抵~.▪️香辣濃香豚骨魚介沾麵 ($88)有得簡熱食或凍食 簡左熱食同中既麵量 🍲麵上有叉燒、溏心蛋 湯底豚骨魚介好香濃 濃得嚟唔鹹!食食下都幾辣🌶欣賞湯底一D都吾油 沾麵仲幾好咬口同彈牙▫️套餐 - 三田特製拉麵 ($121)試埋店鋪既拉麵🍜原來都係魚介湯底😍好濃郁 麵質同沾麵不同 較幼身同硬少少 但口感不錯😋▪️唐辛子雞翼 (跟餐)跟餐有2隻 辣辣地超惹味🤤肉質仲好Juicy添▫️完熟水蜜桃Soda (跟餐+$12)甜度適中 好解渴😋

▪️香辣濃香豚骨魚介沾麵 ($88)

▫️套餐 - 三田特製拉麵 ($121)

▪️唐辛子雞翼 (跟餐)
跟餐有2隻 辣辣地超惹味🤤肉質仲好Juicy添

▫️完熟水蜜桃Soda (跟餐+$12)
甜度適中 好解渴😋
2023-03-02 118 瀏覽
呢間日本過江龍出名係沾麵,所以對佢嘅期望都幾高,不過最後都有啲小失望。份量無論大中小都係同一價錢,所以我就揀咗大(450g)😽 平時大胃嘅我就覺得啱啱好🍜🌶️辛辣三田特製沾麵 - 大 ($88)麵條係粗麵而且口感彈牙,所以我幾鍾意佢地嘅麵質配有叉燒、荀同溏心蛋,叉燒肥瘦適中👍🏻但係湯底嘅濃度同溫度就好一般湯底質感濃稠,但味道比我想像中淡,如果直接當湯飲應該都唔會太鹹雖然好掛湯但係都要另外再落七味粉而且湯底溫度最多都係常溫,完全唔夠熱,冇咗食沾麵熱辣辣的興奮🥲------------------------------🍜🌶️Spicy Tsukemen ($88)Tried this bowl of Tsukemen (a kind of Japanese ramen) in CWB but turns out a bit disappointing. Given that Tsukemen Mitaseimenjo is a Tokyo-based chain which specialises in ramen, I was excited and held high expectati

🍜🌶️辛辣三田特製沾麵 - 大 ($88)
麵條係粗麵而且口感彈牙,所以我幾鍾意佢地嘅麵質
配有叉燒、荀同溏心蛋,叉燒肥瘦適中👍🏻
但係湯底嘅濃度同溫度就好一般
雖然好掛湯但係都要另外再落七味粉
🍜🌶️Spicy Tsukemen ($88)
Tried this bowl of Tsukemen (a kind of Japanese ramen) in CWB but turns out a bit disappointing. Given that Tsukemen Mitaseimenjo is a Tokyo-based chain which specialises in ramen, I was excited and held high expectations towards it.
Tsukemen was served in two separate bowls - one is the hot soup and another is the boiled and chilled noodles. We dipped the noodles into the hot soup before every slurp. The noodles were thick in strands and bouncy, but the soup base was just lukewarm (it is supposed to be piping hot) and not as flavoursome as expected. But on the plus side, the staffs are friendly and the ramen was served in generous portion.
2023-02-14