2024-06-25 1142 瀏覽
爸爸說他找到一間傳統上海菜,今晚我們一家人來到觀塘一試究竟。位於舊商場內的一角,不特意去找是很難留意到她的存在。餐廳面積不大,入座之後才來的客人已經要等位了,都有不少是熟客、街坊。開胃的酸辣湯料多份量足,酸酸辣辣十分醒胃,裡面有雞絲、木耳絲、豆腐等材料,為這頓晚餐揭開了序幕醉雞做得夠味又入味,不會雪到很硬;燻魚所調教的味道也適中,沒有過度的甜味,也不會炸得很硬。炒麵正常,保留了一些咬口,為了麵條不會黏在一起是有點油膩。小籠包皮厚度適中,裡面有不少的肉質,餡料味道調教得不錯;獅子頭正常,是一道普通的小菜;鱔糊的份量都幾多,每條沒有很大的一條但都是漲??的。生煎包是正路的,可以點來過過口癮,沒有甚麼特別。糖醋雞塊幾有驚喜,糖醋醬汁調配的酸酸甜甜十分醒胃,充份地掛在剛剛炸起的脆雞塊上讓人忍不住一口一口的接住食最尾我們還點了一客豆沙鍋餅作結。豆沙餡都幾多,不會太甜,味道都不錯。就這樣我們吃了一頓豐富的上海菜,都是傳統的味道,難怪那麼受街坊歡迎,價錢實惠味道好;大概不久會再來吃一頓老上海味道
炒麵正常,保留了一些咬口,為了麵條不會黏在一起是有點油膩。
生煎包是正路的,可以點來過過口癮,沒有甚麼特別。

2024-09-21 0 瀏覽
小籠包一下有八粒,咬開都有湯,不過就唔會爆汁,唔使驚彈到週圍都係同埋太熱會淥親。上海鍋貼一客四件,個底唔會煎到燶曬,餃皮又唔算好厚,食落都唔錯。酸辣湯叫咗一鍋,酸味同辣味都幾均勻,入面有肉絲、木耳絲、豬紅絲、豆腐絲同埋筍絲,真係好開心食到以前細個成日食嗰啲上海舖嘅味道,依家真係買少見少。今次冇食上海粗炒,反而叫咗個上海炒年糕,呢個覺得相對比較一般,如果咁樣炒法應該上海粗炒好食啲,如果食炒年糕應該叫三絲炒年糕或者薺菜炒年糕嗰啲汁醬比較淡味嘅會好食啲。呢度嘅豆漿係一支支嘅,味道都唔錯。

呢度嘅豆漿係一支支嘅,味道都唔錯。

商場內二樓的角落, 沒有裝修但性在價錢實惠, 午飯時間人比較多, 主要是上班一族。午餐時段的客飯有懷舊感,蒸小籠飽湯汁略嫌唔夠多湯,但味道可以而且皮夠薄 酸辣湯酸辣程度亦剛好。整體唔錯,不錯的老上海小館。下次經過開會想再來試試其他出品

酸辣湯酸辣程度亦剛好。

整體唔錯,不錯的老上海小館。下次經過開會想再來試試其他出品

2024-09-10
  • 小籠包
  • 酸辣湯
2024-07-11 750 瀏覽
呢間上海菜由細食到大,價錢非常的平民,光速的上菜,當你好肚餓嘅時候,勁快就上咗成枱野食係咪超開心先,而且味道完全合格,話說最近帶返爸爸黎到 (佢勁多年冇黎過,好意外仲喺度),平時外出食飯大多數時間都有彈冇讚嘅佢冇阿支阿左,仲講明要再嚟,可能老人家都係鍾意啲老味道吧。
2024-07-09 610 瀏覽
午市時間叫咗客飯,但唔係爆枱不呢間野多數要你搭枱。當時對面客人走咗,個位啊姐執枱。將吉碗放入有湯個碗到,所以啲湯彈曬出來。我部電話碟餸同碗湯,水花四濺。啊姐仲望一望走,梗係叫住佢。佢仲話無,我比部電話佢睇。佢先幫我揾紙巾抹,然後另一位啊姐走來,話人都有失手,我要求換過啲野食。個老闆仲好似唔想換,係到搖頭。一路食個位啊姐不停望過來,我都唔理佢。我都諗住食完就走,點知佢有一刻近距望住我,出聲同佢講唔做就唔好做,佢仲話有病。之後另一個女人有話我唔合又成,做飲食業係咁,個老闆又走埋又話我敏感,仲不停講都有道歉換曬野食。個老闆開頭都無出個聲佢無道過歉,係後尾先走來用面前講野。其實呢間野換咗老闆,第一代個個老闆真係好人野食又好食,依家今非昔比,本身對食無咩要求,所以無咩所謂。只有一位比較後生年資較少有禮貌,個兩啊姐加個老闆,個兩個啊姐做得最耐我終於明白點解。食埋今次唔會再去,費事食幾十蚊飯比佢整到。
午市時間叫咗客飯,但唔係爆枱不呢間野多數要你搭枱。
當時對面客人走咗,個位啊姐執枱。
個老闆開頭都無出個聲佢無道過歉,係後尾先走來用面前講野。
食埋今次唔會再去,費事食幾十蚊飯比佢整到。

2024-07-01 541 瀏覽
好多年前黎食過,喺星期日嘅觀塘唔知食乜好,諗起觀塘廣場一品香,就行咗入去啦。記憶中,一品香是屹立多年的傳統上海小店,一人食飯又得,一家人食又得。呢度唔係追求精緻,而係追求傳統上海的家味道。一個人,又唔想食客飯套餐,點咗散叫排骨湯麵,有粗麵幼麵揀,小妹揀咗粗麵,麵條係上海粗炒嗰款,有少少似似哋烏冬,配上上海醬油湯,仲有小白菜,正宗上海家常味道。炸排骨薄薄的一層粉漿,唔嚡口。$52,仲有茶水,真心抵食。

炸排骨薄薄的一層粉漿,唔嚡口。

$52,仲有茶水,真心抵食。

• 排骨湯麵
2024-06-21 662 瀏覽
2 送1湯寫193 蚊白飯原來要再多10 蚊一碗埋單果下 其實都只係問清楚 因為原本以為唔洗加 係送兩個飯個老細收銀即刻發脾氣 串串貢話4 點前食先唔洗加 暗示叫我唔好食晚市 態度好差我冇反駁 佢都仲要趁我一邊走 一邊比說話我聽 好似唔憂做咁比錢買難受 原本諗住試下小店下次寧願光顧大店本身唔係特別好食 熏魚太凍 口感一般 店舖好嘈 唔方便傾計 位置又比較擠壓下次唔想再光顧 主要係態度好差 張單問多小小又發脾氣 客人已經只係問佢一句 仲要一邊走一邊話
2 送1湯

下次寧願光顧大店
本身唔係特別好食 熏魚太凍 口感一般
店舖好嘈 唔方便傾計 位置又比較擠壓

2024-03-23 1407 瀏覽
今日有事情要過來觀塘處理, 未夠鐘, 要找東西醫肚, 以往過來會食譚仔同米線陣, 不過今日想揀d小店食, 之前去觀塘廣場都有經過, 但一次都未食過🤣😅 一品香依個名字, 我估好多土生土長的香港人都有聽過, 但這個名字都已經好似絕跡🤔無見好耐, 舊式裝修店鋪唔係太大, 舊式餐牌😆 喜歡食湯粉麵的我都係只看湯麵個一行, 又想試上海湯麵亦想試酸辣湯麵😚, 最後叫左酸辣湯麵要左幼麵😋, 凍豆漿🥰, 隔左一陣送來豆漿, 再送上湯麵, 先飲啖湯, 有d酸沒有什麼辣味, d湯倘算夠熱, 再食湯麵, 份量好多一定夠飽, 一啖一啖去細嚐當下依頓午餐, 之後再飲豆漿, 夠凍唔太甜💞, 食左都唔係太口乾, 雖然無舒服的座位亦無豪華的裝修, 但食到一份地道的人情味👍 而且價錢唔貴🤩 我會再來😍 到時試其他😘
2024-03-23
2023-08-21 3103 瀏覽
又要嚟觀塘整耳機😫,順便食個快飯,揀左呢間上海小店。星期三晚上6點3嚟到,當時已經有人食緊,未夠7點就要等位😯 估唔到平日晚市都有呢個人流!!小籠包 $52/8隻幾乎每枱客人、每個食評都會食,而且好評不斷!!可惜,當晚嘅小籠包唔係即蒸出嚟😿,食果陣包只係溫暖,包底已經比D汁浸左一段時間,夾起個底就穿左😑,基本上無一粒可以完整唔爆。肉汁可能流走左,所以唔算多汁,麵包皮亦偏厚🤔,唯一中意嘅係個肉餡,調味幾好,啱我口味。糖醋盲鰽魚 $103原條魚即炸後淋上汁,趁脆趁熱就快手食。盲鰽魚大部分都係大骨,所以好易食到。兩個人食份量啱啱好。個糖醋汁酸甜適中,無偏向某一邊。對比起個椒鹽排骨,呢個性價比高D。椒鹽排骨 $70上海排骨即係豬扒,上枱果陣好香蔥味,不過流於表面,入唔到肉入面;😐豬扒夠厚,肉質偏實,無肉汁可言。份量唔多,個人覺得少貴。白飯 $10呢個最抵,裝到好高😂,等於平時餐廳嘅1.5倍。以上共$241,無加一,但有$3/位;收卡、八達通,不過當日卡機咁啱壞左。

小籠包 $52/8隻

小籠包

幾乎每枱客人、每個食評都會食,而且好評不斷!!

糖醋盲鰽魚 $103
糖醋盲曹魚

糖醋盲曹魚

原條魚即炸後淋上汁,趁脆趁熱就快手食。
盲鰽魚大部分都係大骨,所以好易食到。兩個人食份量啱啱好。
個糖醋汁酸甜適中,無偏向某一邊。
對比起個椒鹽排骨,呢個性價比高D。

椒鹽排骨 $70
椒鹽排骨

椒鹽排骨

白飯 $10
裝到好高嘅白飯

呢個最抵,裝到好高😂,等於平時餐廳嘅1.5倍。

2023-08-16
裝到好高嘅白飯
2023-08-14 2039 瀏覽
我都幫襯左20幾年,餐廳都轉過幾次手。今晚去食晚餐,竟然見到咁嘅一幕,真係嚇親街坊。隔離枱食客嫌上菜慢,正常語氣向後生男職員要求上菜快點。可能係太子爺財大氣粗,大聲向食客呼喝: 唔係你黎先就俾你先架!你唔想等,請你走!嘩!個意思姐係,我大把生意,唔爭做你一個生意。正確唔係應該禮貌請佢等多陣嗎?佢哋鬧交鬧到全餐廳都靜左。講返食物,晚餐叫左三餸一湯,碗飯比以前大左,餸就比以前少左,味道不過不失啦。老老實實,我都唔想做下一個食客俾人鬧,雖然我係此餐廳嘅多年捧場客,但應該食埋呢餐就唔會再幫襯。

隔離枱食客嫌上菜慢,正常語氣向後生男職員要求上菜快點。

嘩!個意思姐係,我大把生意,唔爭做你一個生意。
正確唔係應該禮貌請佢等多陣嗎?

佢哋鬧交鬧到全餐廳都靜左。

2023-08-13
2023-06-05 2301 瀏覽
在繁華的觀塘開源道68號觀塘廣場2樓,有一家多年老字號的上海菜餐廳——上海一品鍋菜館。這家餐廳憑藉著正宗的上海菜和平民美食的價格,吸引了眾多食客。對於喜愛上海菜的朋友們來說,這裡無疑是一個絕佳的選擇👍。今天,我們就來品嚐一下這家餐廳。首先,讓我們來品嚐火丁津白。這道菜的主要原料是津白和金華火腿粒,色香味俱佳。在烹飪過程中,師傅巧妙地控制火候,使津白菜保持了脆度,同時保留了營養成分。火丁的加入,不僅為菜肴帶來了一絲絲鹹味,增強了層次感,讓人回味無窮。接下來是雜錦粗炒,這道菜以新鮮的時蔬、火腿和豬肉為主要食材,經過師傅的巧手炒製,色澤亮麗,口感豐富。蔬菜的新鮮與豬肉的鮮嫩相互襯托,使人一嚐難忘。炒制過程中,師傅運用了上海菜特有的烹飪技巧,使菜肴更顯美味。最後,讓我們品嚐了油豆腐粉絲鍋。這道菜以油豆腐和粉絲為主要食材,經過鍋煮的過程,味道濃郁,口感獨特。油豆腐經過煮炖變得更加滑嫩,與粉絲的滑爽口感相得益彰。鍋中的湯汁鹹中帶微甜,滲透到油豆腐和粉絲之間,讓人垂涎三尺。這道菜的獨特之處在於,油豆腐和粉絲在鍋中煮炖,味道更加濃郁,同時保留了食材的營養成分,既美味又健康。上海一品鍋菜館的菜式都展現出

上海一品鍋菜館的菜式都展現出了正宗上海菜的精緻和風味。不僅如此,這家餐廳還以便宜的價格,讓更多的人可以品嚐到這些美味佳肴。在這裡,你能體會到上海菜的精湛技藝和豐富口感,廚師們對食材的選擇和烹飪方法的掌握都達到了近乎完美的境地。

總結來說,這是一家性價比一流的上海菜餐廳。無論是火丁津白的爽脆口感,雜錦粗炒的豐富層次,還是油豆腐粉絲鍋的滑爽滋味,都值得你一一品嚐。我非常推薦大家來此品嚐這裏的佳肴,因為能夠找到一家有著多年歷史、正宗口味、平民價格的餐廳,實屬難得。下次你想品嚐上海菜的美味,不妨來上海一品鍋菜館,相信它定能讓你的味蕾陶醉在這道道佳肴之中😋。
雜錦粗炒
油豆腐粉絲鍋
2023-06-02
雜錦粗炒
油豆腐粉絲鍋
2023-05-26 1411 瀏覽
酸辣湯一鍋大約也好五碗左右,入面有豆腐絲豬紅絲榨菜絲豬皮是等,好足料,不過味道偏酸,似乎落醋重手咗。上海粗炒都幾正宗,椰菜絲肉絲再加啲白菜仔喺面,個汁唔算太甜又唔會好杰。小籠包一籠有8隻,如果以上海小籠包嚟講佢嘅皮算薄,不過佢個頂嘅髻就幾大舊幾厚身。另外叫咗一支豆漿,冇叫一杯杯咁樣,因為一支抵啲,倒出嚟大約有兩杯多少少,九味香幾好飲。

2023-04-22 1507 瀏覽
今日為咗買電子配件,去咗觀塘廣場,突然想起有一間上海店小店,咁就想介紹俾呀女去試,因為亞女鍾意食上海菜,但因為地方不是太好坐,仲要有搭抬,和比較舊,都怕呀女唔鍾意,但出奇佢又見到人哋食啲嘢都唔錯,所以最後都決定坐低食,兩個人食咗$186,叫咗一個酸辣湯一份上海粗炒一個小籠包,小籠包最抵食$39有八粒,雖然平,但味道一啲都唔錯雖然裝修不華麗,但是在這舊區沒有太大要求😅雖然平,但係品質都不太差,都大粒的😂

雖然裝修不華麗,但是在這舊區沒有太大要求😅

雖然平,但係品質都不太差,都大粒的😂
2023-04-18
  • 小籠包
由自己寫名等位,門口等左佢 30分鐘,終於入到去,食左個 2餸+湯既餐,再加左小籠包同埋上海粗炒,其實五樣野都真係做得好好,2個人點餸後發現真係點多左,不過因為真係唔錯,最後都食晒先走。值得再食
2023-01-14
上海一品香菜館觀塘不嬲出名多人,12點去到啱啱好,唔使等位就入得luuu!餐廳比較偏僻,要轉幾個彎先到,但係勝在夠平!姨姨好好人,5人食但係安排7人位坐得鬆動D! 上菜都好快,唔使10分鐘已經食得,趕時間或者lunchtime比較短嘅人可以考慮下~蝦仁湯年糕 $54好多蝦仁同上海年糕, 淨係蝦仁都起碼一打以上😍每塊年糕都係厚切, 仲有大量娃娃菜,食量細嘅可以同朋友share再叫多個小食!回鍋肉炒得好香,送一個例湯仲送兩碗飯,問返叔叔原來客飯係包2碗白飯,食唔到咁多嘅可以唔要!小籠包 $50/8隻平時出面食起碼$70先6隻,呢度$50/8隻但係質素係比得上出面連鎖餐廳~總括嚟講呢間平民上海菜館好高質,lunch過黎食都唔使等好耐,服務都好好~ 地址: 觀塘開源道68號觀塘廣場2樓
上海一品香菜館
蝦仁湯年糕 $54