2024-12-18
20241218 平日星期三行完山約下午3:45在粉嶺站附近揾下午茶餐,在商場轉了一圈,見店內有食客,價格合理,而且友人想食飯,有四款菜飯套餐,麵食包點選擇也多,有豆漿酸梅湯黑糖紅棗水等,反而這樣可以不用又是咖啡奶茶。友人覺得豆漿不錯,但她覺得如果係原味可以自己加糖就更好。而我的黑糖薑水,我不覺有薑味,但也算清甜,而且賣相不錯。上海粗炒味濃不鹹,不十分油膩,食完碟底也未有很多油,肉絲配料也多,上海麵較碎,我覺過軟淋,但合友人口感。菜飯就合我味,乾身有咬口,但朋友就覺得稍硬,講話要費勁咀嚼喎😂,排骨細細粒,有骨落地,肉也軟淋,味濃稍甜,朋友就覺可以。所以味道真係好個人,但整體我們也滿意,服務員細心,食完好滿足😊