講起人之初,大家都諗到係性本善,估唔到到可以同甜品掛勾😜 佢地開頭以生磨甜品為主,所以用左杏仁🌰同芝麻⚫️做名,另外就係堅持自家製甜品既初心👍🏻 呢到以中式糖水為主,再加啲芒果🥭既元素,反而覺得幾有味道幾特別,食得出佢地用心製作,真材實料,食完感覺暖暖地既舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)楊枝甘露 - $44 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個係經典既港式甜品😜 佢地用既呂宋芒🥭比平時大粒,新鮮飽滿,香甜可口,連埋水潤鮮甜既台灣葡萄柚粒🍊、晶瑩剔透又爽滑Q彈既西米、新鮮甘甜既芒果汁🥭、清香順滑既椰奶🥥,層次豐富,味道清爽甘甜又開胃🤤蛋白杏仁露 🌰 - $40 (好味指數:😍😍😍😍🤩)難得既係佢地用心研磨,真材實料,唔係靠開粉👍🏻 主要用左南杏🌰溝少少北杏黎研磨,杏仁味🌰濃郁醇厚,質地濃稠幼滑,甘甜潤肺,而且蛋白軟綿,仲可以美白養顏tim😌木瓜燉雪耳 - $34 (好味指數:😍😍😍😍)呢個係秋冬必備佳品,燉完之後既木瓜質感軟糯,清甜多汁,而且加埋爽口既雪耳,個糖水都黏黏地,有滿滿既骨膠原,配埋冰糖🧊去燉,味道唔係太甜,感覺清潤好味指數:😍😍😍😍🤩推介指數:😍😍😍😍🤩

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
楊枝甘露

楊枝甘露 - $44 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
蛋白杏仁露

蛋白杏仁露 🌰 - $40 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
木瓜燉雪耳

木瓜燉雪耳 - $34 (好味指數:😍😍😍😍)

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
楊枝甘露
2024-09-27 136 瀏覽
仁芝初 📍紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖🍽️平時我哋食完飯之後多數都盡量唔食甜,但試過呢間嘅芝麻糊就成日心思思想番去食🤤🔅生磨香滑芝麻糊 $32黑芝麻糊通常都係我必叫嘅中式糖水,而佢地嘅自家手工生磨黑芝麻芝真係濃郁到極,非常香亦都好厚身👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔅蛋白杏仁露 $40蛋白杏仁露又滑又香,如果喜歡杏仁味重嘅就啱晒!一食就感覺到好滋潤👍🏻👍🏻👍🏻🔅法式紫米露$42呢個法式紫米露有驚喜,首先賣相好打卡,因為透明玻璃杯可以見到三個層次,分別頂層有雪白椰汁,中層有紫米露,底層仲有厚厚一層法式燉蛋!三重滋味一齊食真係不得了!有機會會去嘅必須要試🩷🩷
仁芝初

有機會會去嘅必須要試🩷🩷
2024-08-30
生磨香滑芝麻糊
2024-09-26 126 瀏覽
好耐之前喺旺角分店試過,覺得味道唔錯,而家喺屋企附近開咗,今晚就去試一試八點鐘去到舖頭冇客, 我同朋友都要咗個熱芝麻糊,係磨得好幼嘅,完全冇起粒,亦都唔會食到有粉漿,不過芝麻味我就覺得唔夠佳佳香濃,但係份量嚟講佢就比較大碗,不過價錢佢都係比較貴整體嚟講我覺得佳佳芝麻糊嘅味道仍然略勝一籌,提一提佢有每位最低消費32蚊,而且入座起計用餐時間係30分鐘,另外只收現金,其實都幾多制肘,又唔算非常好食,所以試一次就夠

2024-09-25 107 瀏覽
仁芝初是間中式糖水店,在香港有2間分店,這次我們到訪的是位於黃埔的分店✨ 店內空間雖然不大,但裝潢簡約舒適,燈光明亮,令人感覺很溫暖🥰 而且很喜歡這裡部份糖水可以選擇雙拼,這樣便可以多試一款口味了~😏🤍芝麻糊拼杏仁露 (HKD34)濃厚香醇的芝麻糊,搭配清新香甜的杏仁露,2款經典中式糖水完美融合,好好吃👍🏻 另外加了3粒芝麻湯圓(HKD12),皮薄餡足,芝麻香氣濃郁,超級滿足!😍🤍芋茸蓮子西米露拼合桃露 (HKD34)濃郁絲滑的合桃露,搭配柔滑的芋茸、軟糯的蓮子,以及Q彈的西米,味道不錯且口感豐富🤩🤍芒果椰汁紫米露 (HKD40)椰香味突出,搭配香甜的芒果及口感軟糯的紫米,整體味道清爽有有層次感,甜而不膩😋📍仁芝初 - 紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖

🤍芝麻糊拼杏仁露 (HKD34)
芝麻糊拼杏仁露  (加芝麻湯圓)

🤍芋茸蓮子西米露拼合桃露 (HKD34)
芋茸蓮子西米露拼合桃露

🤍芒果椰汁紫米露 (HKD40)
芒果椰汁紫米露

📍仁芝初 - 紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖
下午茶
  • 芝麻糊拼杏仁露
2024-09-21 198 瀏覽
今日經過紅磡,見到有間幾特別的糖水鋪的名字,就去試一試。見到紫薯芋茸蓮子西米露的圖片,一整碗紫色極特別,因天氣有少少熱就試試凍的。紫色糖水一上枱極吸引,很有驚喜,用匙羹一拌,杰身的糖水表現出真材實料,紫薯微微的甜味,不會令整個糖水變得太膩,反而點綴了整碗糖水。西米軟硬適中,蓮子香口宜人,令每一口的糖水附帶多重口感。吃了這碗糖水,可以放棄今晚晚餐。下次有機會一定要試試其他糖水。 #仁芝初 #紅磡糖水 #中式糖水 #小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食
今日經過紅磡,見到有間幾特別的糖水鋪的名字,就去試一試。
吃了這碗糖水,可以放棄今晚晚餐。
下次有機會一定要試試其他糖水

#仁芝初 #紅磡糖水 #中式糖水
#小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食
紫薯芋茸蓮子西米露
紫薯芋茸蓮子西米露
仁芝初🔴@art.of.dessert_仁芝初係一間以傳統中式甜品為主打嘅甜品店,都有一兩款相對創新嘅法式燉蛋同奶凍😂Menu上每款都附有圖畫,圞同熟中式糖水都能夠輕鬆辨認🎨 款款糖水都可以加選配料,相對新派嘅芋圓或者傳統嘅番薯、雞蛋都有🍠 讓每位顧客都能依照個人口味進行搭配,享受獨一無二嘅甜品體驗🙂‍↕️以淺色木質材料為主,配合白色大理石桌面同米色調嘅靠墊,營造出一種柔和嘅舒適感🛋️ 空間佈局簡潔,唯獨牆架放滿marvel裝飾公仔,相信係老闆嘅收藏品🦹🏻生磨香濃合桃露 拼生磨香滑芝麻糊 加芝麻湯丸🔳合桃露醇厚,芝麻糊順滑,帶有自然果仁芝麻香,沒有過多嘅人工甜味🌰 每一羹都係滿滿嘅厚重感,碗雖然並沒有分隔層,但因為兩者口感厚夠,而未至於完完全全混埋一齊,保者各有風味🐿️ 還特別加了芝麻湯丸,3粒湯丸內餡豐滿,外皮Q彈柔軟,一種溫暖的慰藉🫶🏽熱椰汁紫米露☯️紫米在口中慢慢咀嚼,帶出微微的甜味與豐富嘅軟糯口感🪻 配合椰汁的清香,香味濃郁而不過分甜膩🥥 紫米份量多,非常之有飽足感😶熱蛋白杏仁露◻️一道以杏仁為主嘅傳統甜品,散發著濃郁杏仁香氣🏉 蛋白嘅加入讓整體口感更加細膩順滑,每一口都能品味到杏仁嘅純
仁芝初🔴
@art.of.dessert_

生磨香濃合桃露 拼生磨香滑芝麻糊 加芝麻湯丸🔳

熱椰汁紫米露☯️

熱蛋白杏仁露◻️

熱蛋白杏仁露

一道以杏仁為主嘅傳統甜品,散發著濃郁杏仁香氣🏉 蛋白嘅加入讓整體口感更加細膩順滑,每一口都能品味到杏仁嘅純正香味😶‍🌫️

熱蛋白杏仁露

一次過試晒三款人手炒香再生磨製作嘅糊👌🏽 保留傳統製法及味道,充分展現了傳統中式甜品嘅精髓🥌
$40 (宵夜)
2024-09-13 178 瀏覽
黃埔終於又開新糖水舖 fusion甜品夠signature同好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)推介法式紫米露同薑汁甜品!!😍▫️法式紫米露 [$42]好特別+好好食 有椰奶紫米香 燉蛋唔甜 味道真心夾 會encore!!!▫️紫薯芋茸蓮子西米露 (凍)[$35]雖然望落有啲半透明😂都幾香 食到粒粒紫薯茸同芋頭香 可能熱會再香啲▫️薑汁芝麻湯丸+芋圓 [$32+12]呢個好驚喜 因為 好 薑 好 辣 我好鍾意呀!!!!!🥰🥰🥰竟然俾我喺出面食到咁薑茶feel嘅薑汁 唔好甜嘅me覺得好正湯丸正常發揮 但因為個薑汁我會加好多分芋圓偏細粒 唔多肉 但夠q彈

▫️法式紫米露 [$42]

▫️紫薯芋茸蓮子西米露 (凍)[$35]

▫️薑汁芝麻湯丸+芋圓 [$32+12]
呢個好驚喜 因為 好 薑 好 辣
湯丸正常發揮 但因為個薑汁我會加好多分
芋圓偏細粒 唔多肉 但夠q彈
2024-09-13 152 瀏覽
黃埔新村開左新既糖水鋪主打中式糖水 每日新鮮製作價錢又唔貴 決定入去試下薑汁芝麻湯圓(8粒) $32薑汁底既糖水好夠辣 又唔會太甜食到真材實料既味道 湯圓粒粒都好飽滿 好煙韌芝麻餡濃郁 一咬開就流心芋茸西米露拼紅豆沙 $32呢度仲有夠款雙拼既糖水可以揀紅豆沙綿密 西米露又有芋頭香原來呢兩款味道都幾夾法式紫米露 $42另外呢一款係中西合璧既創意甜品首先面頭有啫喱 跟住係椰汁奶泡中間果層係紫米露 最後就係法式燉蛋用玻璃樽裝住 層次分明 賣相好靚一啖下去就食到多重口感 幾特別
黃埔新村開左新既糖水

中間果層係紫米露 最後就係法式燉蛋
用玻璃樽裝住 層次分明 賣相好靚
一啖下去就食到多重口感 幾特別
2024-09-10 181 瀏覽
《仁芝初》紅磡新開足料甜品店。合桃露拼芝麻糊 ($34) - 超級濃稠的合桃露拼芝麻糊 ,合桃露帶有堅果的甘香;芝麻糊超重芝麻香氣,整體唔會好甜,食完好有滿足感。 。楊枝甘露 ($44) - 超級足料的楊枝甘露,大量超香甜的芒果汁,加上新鮮芒果和西柚,酸酸甜甜好開胃,西米煮得夠透,好有口感。 。法式紫米露 ($42) - 一個較創新的甜品,底層是法式燉蛋,中間是紫米,最上層是椰汁泡沫,燉蛋有蛋香,紫米粒粒口感,三樣加埋一齊食都好新穎。
《仁芝初》
紅磡新開足料甜品

2024-09-10 119 瀏覽
中式糖水必去「仁芝初」,旺角係第一間舖,近排黃埔呢邊都開咗啦,好多款糖水,仲可以兩溝㖭🤍蛋白杏仁露 $40一向鐘意杏仁露,好補好滋潤,仲加咗三粒湯圓,煙韌好食💜法式紫米露 $42除咗中式糖水,呢款都係呢到招牌,賣相吸引,有椰汁+紫米露+法式燉蛋,面層撈勻咗就係椰汁紫米露,唔太甜,有口感好好食,下面嘅燉蛋好滑溜,值得一試🚩仁芝初 (紅磡) @art.of.dessert_ 📍紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖

🤍蛋白杏仁露 $40
一向鐘意杏仁露,好補好滋潤,仲加咗三粒湯圓,煙韌好食

💜法式紫米露 $42

🚩仁芝初 (紅磡) @art.of.dessert_
📍紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖
呢間甜品店最近開到黃埔,食完飯就同朋友去試下期間都唔少街坊摸上門,週末下午都爆場✨佢地有賣傳統嘅港式糖水,亦有中西合璧嘅款式𓂅 法式紫米露 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟸 一眼就睇上呢個特別嘅甜點😚 而且有驚喜!椰汁、紫米露加上法式燉蛋估唔到又幾夾𓂅 芒果椰汁紫米露 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟶呢到嘅紫米露味道都好出🫶🏻簡單配上鮮甜芒果和椰汁已經好好食𓂅 古法養顏燉桃膠 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟸有齊桃膠、桂圓、杞子、紅棗的養顏養身組合同樣味道不錯!
呢間甜品店最近開到黃埔,食完飯就同朋友去試下
期間都唔少街坊摸上門,週末下午都爆場✨
佢地有賣傳統嘅港式糖水,亦有中西合璧嘅款式

𓂅 法式紫米露 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟸
一眼就睇上呢個特別嘅甜點😚 而且有驚喜!
椰汁、紫米露加上法式燉蛋估唔到又幾夾

𓂅 芒果椰汁紫米露 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟶
呢到嘅紫米露味道都好出🫶🏻
簡單配上鮮甜芒果和椰汁已經好好食

𓂅 古法養顏燉桃膠 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟸
有齊桃膠、桂圓、杞子、紅棗的養顏養身組合
同樣味道不錯!
2024-08-30 184 瀏覽
黃埔開咗間新嘅糖水小店,就喺德民街呢條巷仔行入去,食糖水又多一個選擇👍店鋪細細,店員比較忙碌一腳踢,又要處理外賣訂單。雖然落單、等食都要少少時間,不過食得甜品,都唔趕時間,同朋友傾住計等都得。店員其實都好nice好親切。🥄生磨香濃合桃露拼芝麻糊(熱)$34好濃好足料既糊!質感稠稠的,味道好香,個人最鐘意合桃露同芝麻糊雙拼,味道又香又夾,又有益!🥄楊枝甘露$44好大粒既芒果!楊枝甘露quality都不錯!小店良心足料品質。👍overall都不錯丫,黃埔甜品多個選擇🩷
黃埔開咗間新嘅糖水小店,
就喺德民街呢條巷仔行入去,
糖水又多一個選擇👍

店鋪細細,
店員比較忙碌一腳踢,
又要處理外賣訂單。
雖然落單、等食都要少少時間,
不過食得甜品,都唔趕時間,
同朋友傾住計等都得。
店員其實都好nice好親切。

🥄生磨香濃合桃露拼芝麻糊(熱)$34
好濃好足料既糊!
質感稠稠的,
味道好香,
個人最鐘意合桃露同芝麻糊雙拼,
味道又香又夾,又有益!

🥄楊枝甘露$44
好大粒既芒果!
楊枝甘露quality都不錯!
小店良心足料品質。👍

overall都不錯丫,黃埔甜品多個選擇🩷

2024-08-25 144 瀏覽
最近發現仁芝初喺紅磡開左分店餐廳除左有多款中式傳統糖水, 仲有fusion 甜點, 店舖環境唔算太大, 但乾淨整齊, 仲有lolly talk 應援物芋茸蓮子西米露一放上枱就聞到超香嘅芋泥味, 超級綿密幼滑, 唔會太甜另外可以加配芝麻湯圓, 餡料豐富, 配搭薑汁糖水,好夠薑法式紫米露面頭有啲啫喱, 分咗三個層次,配搭創新第一層既椰漿質感好濃厚, 可以將椰汁同埋第二層既紫米露撈埋, 好香椰味, 底層係燉蛋, 口感嫩滑木瓜燉雪耳木瓜好清甜, 雪耳爽口
最近發現仁芝初喺紅磡開左分店

芋茸蓮子西米露
一放上枱就聞到超香嘅芋泥味, 超級綿密幼滑, 唔會太甜

另外可以加配芝麻湯圓, 餡料豐富, 配搭薑汁糖水,好夠薑

法式紫米露
面頭有啲啫喱, 分咗三個層次,配搭創新

木瓜燉雪耳
木瓜好清甜, 雪耳爽口

2024-08-24 119 瀏覽
天氣呢幾日又熱返🥵行行下街嚟食個凍嘅中式甜品 解解暑💦💦:.✨$42 芒果奶凍成個奶凍就係👉🏻👉🏻芒果肉+芒果醬+milk pudding而成💛。果肉好fresh喎,甜甜地又唔酸👍🏻,食落仲有啲纖維感🥭;而奶凍有浸奶香,味道上偏甜一啲,質地實實淨淨🥛.✨$32 (凍)蓮子陳皮紅豆沙幾like呢碗紅豆沙嘅甜度低,冇平時啲紅豆餡嗰種甜膩‼️好似冇乜陳皮味🫘🫘,不過冇乜影響~成碗都好足料 有唔少紅豆粒👅❤️
天氣呢幾日又熱返🥵行行下街嚟食個凍嘅中式甜品 解解暑💦💦:
✨$42 芒果奶凍
✨$32 (凍)蓮子陳皮紅豆沙
2024-08-20 181 瀏覽
小編平時放學都會周圍搵好嘢食 雖然已經喺紅磡返咗幾年學🤣 但係呢區嘅美食真係搵極都仲有🤩小編最近見到紅磡黃埔嗰頭有一間近期新開嘅糖水舖😆 店面都幾乾淨同埋整齊😍 所以就入去試吓 🤣 無論嘢食定係環境都真係唔錯喎✨😋.🐷冰花燉蛋夏日炎炎就梗係食返啲凍嘅糖水 冰花燉蛋口感好滑🥚 而且唔會太甜😍 仲要係凍冰冰 入口非常正🤩 夏天咁熱梗係要食返碗.🐷白果薏米腐竹我哋都係嗌咗碗凍嘅😆 糖水嘅口感都幾濃稠🤣 薏米嘅味道好香😍 咬落去亦都係算係煙韌😂😂😂.🐷法式紫米露呢碗糖水非常之有看頭😘 椰汁加紫米露加法式燉蛋呢個組合真係未見過🤣面頭嘅椰汁都幾濃稠喎 🤣 似係用椰汁打咗個cream出黎🤣 然後面頭仲有啲啫喱 成個口感更加豐富 因為個啫喱都幾爽口煙韌 唔係腍啤啤嗰種🤣🤣中間嘅紫米露非常之濃稠 紫米味好出🤣然後底部亦都有一個燉蛋 同冰花燉蛋有啲唔同🤣 冰花燉蛋個口感 整體都係比較滑而呢個法式燉蛋 口感比較細膩 😋 攞條匙羹一筆筆曬幾個口感嘅野一齊食真係唔錯架🤩.仁芝初📍紅磡德民街29號德民大廈地下j2號舖 .#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#

無論嘢食定係環境都真係唔錯喎✨😋
🐷冰花燉蛋
🐷白果薏米腐竹
🐷法式紫米露

中間嘅紫米露非常之濃稠 紫米味好出🤣
仁芝初
📍紅磡德民街29號德民大廈地下j2號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #紅磡#紅磡美食 #紅磡好去處