.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 有得食有得飲有得玩嘅新派FUSION港式餐廳 @ 🌟 何蘭正 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片 HKD 15824小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 HKD 198東市寨白胡椒海鮮粉絲煲 HKD 348咸梅西瓜沙冰 HKD 68椰青龍井冷泡茶 HKD 68.👽 超開心,撞啱嗰晚有LIVEBAND,有得食有得飲,仲有有得聽歌!.🍍 呢個「西班牙黑毛豬叉燒饅頭」一定係最愛!叉燒配配菠蘿薄片,再配炸饅頭。以獨特嘅郫縣豆瓣沙律醬調味,惹味到爆!.🔥 大大兜嘅「24小時慢煮伊比利亞叉燒飯」絕對係必食,日本溫泉蛋爆開撈飯好療癒,少許紅洋蔥漬,重點係個香噴噴嘅香蔥豬油撈飯,夠地道,堅香!.🍲 最估你唔到嘅係呢個「海鮮粉絲煲」,上枱嗰下超級震撼,超大煲!用東市寨白胡椒調味,裡面係日本白味噌浸煮時令海鮮,再配豆卜。湯底好鮮味,龍口粉絲好彈牙好味。.🍉 如果唔係要揸車一定會試佢啲特色手工啤,不過就算冇酒精嘅「咸梅西瓜沙冰」同「椰青龍井冷泡茶」都冇失望,甜得來太鹹,夠特別,仲解油膩。.😋 重要嘅事講三次:呢度免+1、免+1、免+1架!
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片 HKD 158
24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 HKD 198
東市寨白胡椒海鮮粉絲煲 HKD 348
咸梅西瓜沙冰 HKD 68
椰青龍井冷泡茶 HKD 68

咸梅西瓜沙冰 & 椰青龍井冷泡茶

😋 重要嘅事講三次:呢度免+1、免+1、免+1架!氣氛超好,打卡超開心,一定要嚟試吓呀!

.⠀
📍 中環雲咸街29號LKF29 2樓
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
咸梅西瓜沙冰 & 椰青龍井冷泡茶
  • 西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片
2025-01-12 1841 瀏覽
呢間餐廳環境真係好正,中西合璧嘅設計,仲有型格嘅霓虹燈,氣氛一流!🤩 好適合同朋友輕鬆聚餐,影相打卡都一流!📸店員服務態度好好,好熱情,會主動介紹餐點同埋推薦美食,感覺好窩心!🥰我哋叫咗一個3款食物同埋兩杯嘢飲:首先係「港式油炸鬼‘熱狗’」!🌭 外脆內軟嘅油炸鬼,用初榨橄欖油焗,所以唔會太油膩,口感似麵包咁濕潤!😋 配上自家製墨魚餅、炒老蛋碎同埋香辛薑蔥潮州咸酸菜絲,再淋上意大利蕃茄北海道忌廉芝士醬,味道層次豐富! 鹹香、鮮甜、微辣,口感豐富,真係好好味!第二個主食係「先炆後煎澳洲和牛臉配濃香沙嗲汁,西蘭花苗,鐵板鮮炆後煎豬腸粉」!🐮 和牛臉炆得好淋,牛臉肉充滿骨膠原的感覺,沙嗲汁香濃惹味!🤤 配上煎得香脆嘅豬腸粉,口感豐富!第三個主食係「柬埔寨白胡椒,日本白味噌浸煮時令海鮮配豆卜,龍口粉絲」!🍲 今日嘅時令海鮮係鮮蝦同魷魚,湯底用白胡椒同白味噌熬製,好香濃! 胡椒味暖笠笠,好適合冬天食! 配料豐富,有絲瓜、粟米芯同木耳,營養均衡!飲品方面,我哋叫咗兩杯手工啤酒!🍺 呢間餐廳只賣香港手工啤酒,款式好多,選擇困難症發作!😂 我哋叫咗一杯冇酒精嘅「Zero」同埋一杯「H

我哋叫咗一個3款食物同埋兩杯嘢飲:

飲品方面,我哋叫咗兩杯手工啤酒!🍺 呢間餐廳只賣香港手工啤酒,款式好多,選擇困難症發作!😂 我哋叫咗一杯冇酒精嘅「Zero」同埋一杯「Haw honey」山楂蜜糖啤,兩杯都好啱飲!

總括嚟講,何蘭正嘅食物質素高,環境舒服,服務又好!💯 價錢雖然唔算平,但係絕對值回票價! 強烈推薦俾大家!🥳
2025-01-12
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯
年前到訪何蘭正被它高質創意 ғᴜsʜɪᴏɴ 料理驚艷到最近有時間再訪 終於可以嚐一下 ʙʀᴜɴᴄʜ 了整體格局雖沒有大變動 仍感受到日夜氛圍的截然不同晚上帶點狂野微醺 早上則是暗黑型格帶點活潑餐牌早已轉換過無數次從餐點選項中不難看出餐廳仍是滿腦子創新念頭像是招牌叉燒班尼迪蛋 或是五花肉漢堡包等每道看著都好想吃𓋪 叉燒班尼迪蛋𓋪 三文魚肉醬青蒜苗刀削麵𝟸𝟺小時慢烤的叉燒 ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ 是週末限定的隱藏餐點 微流心溏心蛋跟厚切白吐司增加濕潤度與口感又以極 ғᴜsɪᴏɴ 的鹹香腐乳牛油取代傳統荷蘭汁中西合璧到極致的 還有以雞頸肉 迷你鮮味青口作配料加上三文魚肉醬和意大利茄茸牛肉汁的麵食西式意粉似乎過於普通 餐廳直接採用刀削麵口感更豐富 寬寬的麵條亦更掛汁了𓋪 雞蛋仔窩夫配中式年糕數款破格又創新的甜品中 選了比較保守的在雞蛋仔裡釀入中式年糕 與麻糬口感很相似配上邪惡的 ᴍᴀsᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ 咖啡忌廉 焦糖香蕉還有一球香濃軟滑的 ᴇsᴘʀᴇssᴏ 咖啡雪糕作為飯後甜品也不會過於甜膩的一款𓎺 咸梅西瓜沙冰𓎺 芝麻花生湯圓帶點微鹹 帶更多清爽的西瓜沙冰是餐廳的招牌清甜又隱隱
年前到訪何蘭正

𓎺 咸梅西瓜沙冰
𓎺 芝麻花生湯圓
帶點微鹹 帶更多清爽的西瓜沙冰是餐廳的招牌
清甜又隱隱附上一點開胃的意味 很新奇
友人點的 「芝麻花生湯圓」
是擁有甜品名字的 ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪL
面頭充滿香氣的自家製花生奶蓋
下面有酒香突出的芝麻口味 ᴡʜɪsᴋʏ 友人很愛!

每次到訪都能以不同氛圍跟餐點驚艷我們
難怪何蘭正仍然能保持相當火紅的人氣
2024-11-30
位於中環雲咸街嘅《何蘭正》,一家主打港式FUSION菜和酒精飲品嘅酒吧餐廳,裝潢亦有舊式通花鐵閘、霓虹燈和吊扇等裝飾,滿滿舊香港風情🍴焦糖花鵰松葉蟹膏燉蛋用上松葉蟹膏、花鵰和蛋黃製成焦糖燉蛋,配上牛油多士,搽滿松葉蟹膏,香濃又惹味。另外配菜有酸辣茄子茸、迷你小蕃茄和巴馬臣芝士片,相當開胃,作為頭盤就最適合不過🍴野生大冧哥魚立鱗燒以立鱗燒方法製作大冧哥魚,煎至鱗脆肉嫩,伴碟有煎薑米糯米飯餅,配上微辣醬汁,十分美味。其他配菜就有烤茄子、繡球菌和蕃茄酸菜,沾上微辣黑毛豬潤汁,開胃又惹味🍴紅心芭樂甘露用上清爽椰皇凍、滋潤雪耳和泰國金柚肉製成芭樂甘露,面頭再加上椰子雪糕球,入口清新微酸,可中和油膩感🍸Unfamiliar City與歌手AGA合作的期間限定雞尾酒,參照了Margarita,較易入口,而杯邊圍了海鹽亦係其傳統特色之一🍸荔枝糯米糍以燒酒做酒底,加入海鹽奶蓋,中和了酒精底,相對易入口,面頭放了荔枝和糯米糍作點綴,真正飲得又睇得

🍴焦糖花鵰松葉蟹膏燉蛋

🍴野生大冧哥魚立鱗燒

🍴紅心芭樂甘露

🍸Unfamiliar City

🍸荔枝糯米糍

2024-11-11 3925 瀏覽
呢間係中環嘅港式口味fusion 菜餐廳---🌟何蘭正🌟已經唔係第一次食啦,裝飾充滿霓虹燈,好有港式味道,每道菜式仲結合咗西式嘅煮法,所以每道菜名都好長,令人好想一探究竟,非常特別!店員態度亦好好,今次見餐廳出咗唔少新野,好吸引。🤩._.🐥| 柑橘蜜糖鐵板煎焗青檸葉花枝漿釀雞中翼·豆瓣肉鬆花生烤孢子甘藍 |🐥雞翼好特別,起曬骨,雞肉裏面釀咗花枝肉嘅餡料,味道好夾好香,啖啖肉肉,好食!👍🏻.🐟 | 是日靚魚·是日煮法 | 🐟呢個好特別👍🏻炸法好出色,外層嘅魚鱗炸到脆口,打卡同視覺效果一流,連埋啖啖魚肉一齊食,無骨香脆又惹味。跟配埋粉絲一齊食,個汁係fusion味道,有香蒜粒,但又唔會好重蒜味,同個汁勁夾,粉絲仲可以沾滿濃郁嘅汁,好滋味😍.🤎 | 手製五仁流心朱古力煎堆·冧酒香蕉忌廉·香蕉果蓉·大溪地雲尼拿雪糕 | 🤎朱古力球再配上雲尼拿雪糕,雪糕伴埋香蕉蓉味道嘅cream,朱古力球熱辣辣上,打開裏面係流心嘅朱古力,可以先食一半流心嘅朱古力,另一半配埋雪糕一齊,各有唔同口感😋·🍸| 話梅酸波本 |🍸有梅子嘅香味,酸酸甜甜,易入口,酒精味唔會好重。.💞 | 荔枝糯米糍💞新推出嘅一款酒精飲品,
._.
🐟 | 是日靚魚·是日煮法 | 🐟
🍸| 話梅酸波本 |🍸
有梅子嘅香味,酸酸甜甜,易入口,酒精味唔會好重。
💞 | 荔枝糯米糍💞
新推出嘅一款酒精飲品,燒酒做底,面頭有滿滿嘅芝士奶蓋,唔會太甜,可以中和返燒酒嘅酒精濃度,易入口☺️
._.
2025-02-09 0 瀏覽
Lunch Time 嚟食滿座好熱鬧! 點了清蒸高山娃娃菜、五香烤黑毛豬松阪肉配帶子、爆炒雞頸肉share! 清蒸高山娃娃菜🥬配迷你乾貝金菇忌廉汁、嫩炒煙肉🥓呢道菜以清蒸娃娃菜做基底,帶出咗清新淡雅嘅蔬菜原味,面上帶蟲草花、再配上濃郁嘅乾貝金菇忌廉汁,幾creamy! 五香烤伊比利黑毛豬松阪肉(七成熟)及 鐵板煎日本刺身級帶子配黑蒜肉汁燉本地BB薯仔🥔松阪肉烤到七成熟,肉質嫩、油脂分佈均勻,肉香濃郁。帶子煎到表面金黃,內裡鮮嫩彈牙。配菜BB薯仔燉得軟糯。另外爆炒無激素雞頸肉及本地鮮魷,腐乳牛油汁青蒜苗煮扁幼蛋麵,呢道菜係中西結合有創意,用咗腐乳牛油汁作為蛋麵嘅靈魂調味,再加入鮮魷同雞頸肉,味道濃郁。無激素雞頸肉爽口,魷魚鮮味突出。 飲品叫咗椰青龍井冷泡茶 & 鹹檸7。椰青龍井冷泡茶,龍井茶清香回甘,配埋椰青嘅天然清甜,飲落去清爽解膩。

Lunch Time 嚟食滿座好熱鬧!

飲品叫咗椰青龍井冷泡茶 & 鹹檸7。

2025-02-09 92 瀏覽
餐廳用上懷舊茶餐廳座椅以及學校風的木檯與木櫈,並掛上有“鬼佬涼茶”的霓虹燈飾,港式懷舊佈置配合簡單工業風格,並播放著節拍強勁嘅音樂,盡顯型格。呢度出名當然係港式fusion菜喇,另外,梗係要試下Local Tap Beer, 款式非常之多,我哋揀咗兩款超有港式風格嘅手工啤👇。🍺叉燒玫瑰露(右手邊) (450ml)$85帶有黑啤嘅風味,不過麥味無咁濃,帶有少少玫瑰露香味,又有點類似話梅口味,有沉穩嘅個性,啱哂喜歡試獨特口味嘅我哋😆。🍺班蘭檸檬草鹽啤 (左手邊)(450ml)$85酸得真係好鬼似檸檬嘅感覺,入口酸爽清新,喜歡酸啤朋友一定鍾意🤩。🥢清蒸高山娃娃菜,迷你干貝金菇忌廉汁,嫩炒煙肉$78鮮甜娃娃菜沾滿鹹香濃郁嘅忌廉汁,汁內還有蟲草花及煙肉碎,食菜都可以好惹味😙。🥢鰹魚忌廉汁煮紐西蘭鮮活翡翠青口, 爆炒雲龍石斑魚片多香茜蝦籽台灣刀削麵$178石班煎到金黃靚仔,新鮮爽彈,青口大大隻又鮮甜,仲有茄子 、珍珠筍、翠玉瓜及上海白菜,材料非常豐富,刀削麵軟滑又Q彈,並鋪滿鹹香蝦籽,整體鮮香滋味。🥢24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 配 日本溫泉蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬及大豆芽$188帶點燶邊嘅叉燒

🍺叉燒玫瑰露(右手邊) (450ml)$85
🍺班蘭檸檬草鹽啤 (左手邊)(450ml)$85
班蘭檸檬草鹽啤(左手邊) 叉燒玫瑰露(右手邊)

🥢清蒸高山娃娃菜,迷你干貝金菇忌廉汁,嫩炒煙肉$78
清蒸高山娃娃菜,迷你干貝金菇忌廉汁,嫩炒煙肉

帶點燶邊嘅叉燒軟腍又甜香,連肥膏嘅位置都好甘甜,飯粒煙韌有口感,配以流心蛋及紫菜一齊食更加正。

服務員態度親切又有禮,除咗有Local Tap Beer之外,仲介紹有好特別嘅cocktail ,如果唔飲酒嘅話都有好多特色茶飲及咖啡可選擇,我哋已經睇中陳皮酸啡及Nutty Shakerato,下次再去試下先😝。

班蘭檸檬草鹽啤(左手邊) 叉燒玫瑰露(右手邊)
2025-02-08 0 瀏覽
🍽️24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯 $188叉燒因為係慢煮的關係所以肉質非常柔嫩🤩豬油撈飯拌入流心溫泉蛋,油香四溢但唔膩口👍🏻紅洋蔥漬的酸甜完美平衡,係奢華版黯然銷魂飯😋🍽️川味烤伊比利亞黑毛豬肋骨及鐵板煎日本刺身級帶子配吉列牛肉薯餅 $178豬肋排帶蜜香🥰帶子外層焦香內裡超級甜嫩、吉列牛肉薯餅外脆內嫩😚意式番茄醬汁巧妙串聯東西風味🌏✨  🍽️雞蛋仔窩夫配中式年糕 $108呢個甜品好高質👍🏻香脆雞蛋仔窩夫配上馬斯卡邦芝士咖啡風味忌廉,鹹甜交織,好似食緊Tiramisu😋 Espresso雪糕味道濃郁,焦糖香蕉增加層次感,甜點控必試💥🍹越式椰子咖啡沙冰 $68綿密沙冰透心涼,椰香同咖啡香完美交融😚☕️冰陳皮酸啡 $58陳皮甘香打成泡沫,咖啡偏酸,呢個組合幾特別😌味道😋 7.5/10性價比💰 7.3/10環境🔎 8.5/10服務🫶🏻 8.8/10打卡指數📸 8.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
🍽️24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯 $188

🍽️雞蛋仔窩夫配中式年糕 $108

🍹越式椰子咖啡沙冰 $68
綿密沙冰透心涼,椰香同咖啡香完美交融😚

☕️冰陳皮酸啡 $58
陳皮甘香打成泡沫,咖啡偏酸,呢個組合幾特別😌

味道😋 7.5/10
性價比💰 7.3/10
環境🔎 8.5/10
服務🫶🏻 8.8/10
打卡指數📸 8.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
本身係朋友約我黎,都唔知有live band music聽,現場可以點歌,咁啱個日生日,朋友點唱咗生日歌俾我聽,慶祝氣氛感覺唔錯中國白腐乳法國白芝士焦糖燉蛋配西班牙鬆脆包嘅焦糖面配上滑溜溜嘅燉蛋,甜而不膩!都估唔到腐乳都可以咁搭,幾驚喜,同朋友食唔停口:D 3個人分唔太夠食,可以份量多少少🤏仲有杯非常特別嘅飲品叫芝麻花生湯圓,本身以為係糖水,原來係cocktail黎,口感非常神奇,有芝麻湯圓口感又有酒飲,但不會過濃,好適合想淺嘗酒精黎紓壓嘅朋友!

西班牙鬆脆包

2024-11-30
慶祝紀念
生日
西班牙鬆脆包
  • 芝麻花生湯圓
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
早排系社交平台見到朋友系間新派既FUSION餐廳度打卡,d野食影到好吸引😍我咁為食,梗係即刻約人試吓喇😜我地食左:⬇️⬇️🌟DINNER SPECIAL🌟▫️Starter✨當歸醬油火炙草飼M5和牛側腹牛肉,肥仔芽菜,鹽昆布龍口粉絲沙律 配鰹魚花生油醋汁✨火炙過既既M5和牛粉嫩多汁,牛味濃郁,唔使講都知好食‼️有埋比較少見既當歸醬油調味,感覺好特別,味道比我想像中夾🙌🏻實在值得一試‼️▫️Main course✨24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋、紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯✨經過24小時慢煮既伊比利亞叉燒肥瘦適中,入口鬆化仲有少少燶邊;肉香、油香再加上甜甜地既醬汁同微微既焦香系口腔內洶湧而出,香得好有層次,正到-個點👍🏻👍🏻同埋個名副其實咁香噴噴既香蔥豬油撈飯加日本溫泉蛋一齊食,9秒9清碟先系對佢最基本嘅尊重🤣✨先炆後煎澳洲和牛臉配濃香沙爹汁,西蘭花苗,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉✨先炆後煎過既澳洲和牛臉軟滑腍身,牛味好重,口感唔錯👍🏻濃稠杰身既沙爹汁夾雜左陣花生香,勁濃味,用嚟點腸粉堅正😋▫️Drinks✨鹹梅西瓜🍉沙冰✨甜中帶微微鹹酸,勁開胃‼️✨鹹檸柒✨港式經典🤘🏻冰涼夠氣‼️🛑何蘭正📍中環雲咸街

我地食左:⬇️⬇️

🌟DINNER SPECIAL🌟

▫️Starter

▫️Main course

先炆後煎過既澳洲和牛臉軟滑腍身,牛味好重,口感唔錯👍🏻

濃稠杰身既沙爹汁夾雜左陣花生香,勁濃味,用嚟點腸粉堅正😋

▫️Drinks

✨鹹梅西瓜🍉沙冰✨

甜中帶微微鹹酸,勁開胃‼️

✨鹹檸柒✨

港式經典🤘🏻冰涼夠氣‼️

🛑何蘭正

📍中環雲咸街29號LKF292樓

港鐵中環站D1出口,步行約4分鐘
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯
  • 咸梅西瓜沙冰
2025-02-02 197 瀏覽
真係何蘭正呀!喺中環依家食中西合璧菜嘅餐廳,試咗好多好新奇又好味嘅菜式,午市特餐仲可以加$20就有是日餐湯,廚師沙律,甜品或者餐飲添!下次我都會嚟飲杯酒!🤩五香烤伊比利黑毛豬松阪肉(七成熟)及 鐵板煎日本刺身級帶子配煎日本櫻花蝦米粉,黑蒜肉汁伊比利黑毛豬松阪肉以五香調味烤至七成熟,肉質嫩滑多汁,帶有獨特的香氣。鐵板煎帶子鮮甜彈牙,搭配煎香的櫻花蝦米粉,口感豐富。黑蒜肉汁濃郁微甜,為整道菜增添深度👍👍🤩24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯配 日本溫泉蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬 及 大豆芽慢煮伊比利亞叉燒肉質軟嫩,油脂分布均勻,搭配豬油撈飯香氣撲鼻。日本溫泉蛋的流心蛋黃為米飯增添滑順口感,韓國紫菜和紅洋蔥漬帶來清爽的酸味,大豆芽則增添脆度🫡🫡🤩雞蛋仔窩夫配中式年糕,馬斯卡邦芝士咖啡風味忌廉,焦糖香蕉,Espresso咖啡雪糕這道甜點結合了中西元素,雞蛋仔窩夫外脆內軟,搭配中式年糕增添嚼勁。馬斯卡邦芝士咖啡忌廉香滑濃郁,焦糖香蕉甜而不膩,Espresso咖啡雪糕則帶來濃厚的咖啡香氣,整體口感豐富,層次分明🙌🙌🙌🤩越式椰子咖啡沙冰這杯沙冰結合了越式咖啡的濃郁與椰子的清甜,咖啡的苦香與椰奶的香甜完美融合

🤩越式椰子咖啡沙冰
這杯沙冰結合了越式咖啡的濃郁與椰子的清甜,咖啡的苦香與椰奶的香甜完美融合,冰涼清爽🫶🫶

🤩椰青龍井冷泡茶
椰青水的清甜與龍井茶的清香相得益彰,冷泡方式讓茶味更加柔和,整體口感清新淡雅,帶有淡淡的椰香🥰🥰
2025-01-23 354 瀏覽
餐廳位於中環蘭桂芳佢哋將餐廳、cafe、bar 合三為一店內裝修走港式懷舊風 好適合打卡✨主打fusion 菜式和特色cocktail🍸Menu的時日精選會經常轉 所以唔使驚會悶!必嗌佢哋嘅招牌24小時慢烤伊比利亞黑毛豬叉燒飯!真係店如其名😝一個字正!!叉燒肉質好軟嫩得來有少少燶邊 好香口 可能係全世界味道最好既羊?!🐑羊架肉質好淋又好鮮甜用了麵包糠、花椒、櫻花蝦、辣椒、芝麻 做成crispy crushed 令口感更有層次廚師故意保留少量羊肉脂肪帶來的微羶味希望客人能食到呢件係羊肉焦糖燉蛋當中加入了中國白腐乳 起初有啲擔心會唔會唔夾 但其實味道不是太出反而中和了甜膩感 除咗就咁食焦糖燉蛋之外仲可以將加上了煉奶的西班牙鬆脆包配埋一齊食兩種食法都好好味!最後點少得試佢哋嘅cocktail🍸芝麻花生湯圓用了whisky 做base 面頭的foam 用花生製成真係好似食緊芝麻湯圓咁😍荔枝糯米糍 比較容易入口小編身為奶蓋控就最鍾意呢杯!🫶🏻酒味唔算濃 偏清爽型
餐廳位於中環蘭桂芳
佢哋將餐廳、cafe、bar 合三為一
店內裝修走港式懷舊風 好適合打卡✨
主打fusion 菜式和特色cocktail🍸
Menu的時日精選會經常轉 所以唔使驚會悶!

必嗌佢哋嘅招牌
24小時慢烤伊比利亞黑毛豬叉燒飯!
真係店如其名😝一個字正!!
叉燒肉質好軟嫩得來有少少燶邊 好香口

可能係全世界味道最好既羊?!🐑
羊架肉質好淋又好鮮甜
用了麵包糠、花椒、櫻花蝦、辣椒、芝麻
做成crispy crushed 令口感更有層次
廚師故意保留少量羊肉脂肪帶來的微羶味
希望客人能食到呢件係羊肉

焦糖燉蛋當中加入了中國白腐乳
起初有啲擔心會唔會唔夾 但其實味道不是太出
反而中和了甜膩感
除咗就咁食焦糖燉蛋之外
仲可以將加上了煉奶的西班牙鬆脆包配埋一齊食
兩種食法都好好味!

最後點少得試佢哋嘅cocktail🍸
芝麻花生湯圓用了whisky 做base
面頭的foam 用花生製成
真係好似食緊芝麻湯圓咁😍
荔枝糯米糍 比較容易入口
小編身為奶蓋控就最鍾意呢杯!🫶🏻
酒味唔算濃 偏清爽型
2024-12-25 845 瀏覽
一入門口已經比餐廳嘅霓虹燈吸引住菜單上嘅菜色名都好特別🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯💰: 198慢煮叉燒係燶邊叉燒,外層燒得焦香肉質軟腍帶少少脂肪配豬油撈飯,一個唔覺眼就食哂成碗飯🦑柬埔寨白胡椒,日本白味噌浸煮青口及本地鮮魷配豆卜,龍口粉絲💰: 348海鮮食落好新鮮青口雖然唔算大隻,但每粒都脹卜卜味噌湯好濃郁龍口粉絲索哂個湯,超級入味🐥柑橘蜜糖鐵板煎焗青檸葉花枝漿釀雞中翼,豆瓣肉 鬆花生烤孢子甘藍💰: 148雞翼入面釀咗花枝肉嘅餡料啖啖肉同埋味道好夾🍫🍌🍨手製五仁流心朱古力煎堆,冧酒香蕉忌廉·香蕉果蓉及大溪地雲尼拿雪糕💰: 128店員一上菜就介紹食法先將煎堆切開一半然後再加入雪糕香蕉嘅味道好濃郁仲有冰火嘅感覺🧊🔥🍹荔枝糯米糍💰: 128以燒酎做base,面層有厚厚嘅海鹽奶蓋同荔枝甜甜地,好易入口
一入門口已經比餐廳嘅霓虹燈吸引住
菜單上嘅菜色名都好特別

💰: 198
慢煮叉燒係燶邊叉燒,外層燒得焦香
肉質軟腍帶少少脂肪
配豬油撈飯,一個唔覺眼就食哂成碗飯

💰: 348
海鮮食落好新鮮
青口雖然唔算大隻,但每粒都脹卜卜
味噌湯好濃郁
龍口粉絲索哂個湯,超級入味

💰: 148

然後再加入雪糕
香蕉嘅味道好濃郁
仲有冰火嘅感覺🧊🔥

💰: 128
以燒酎做base,面層有厚厚嘅海鹽奶蓋同荔枝
甜甜地,好易入口

2024-12-22 711 瀏覽
何蘭正充滿了濃厚的香港特色,霓虹燈裝飾讓人彷彿置身於香港的街頭。這裡的飲品非常特別,尤其是各種特調酒,讓人每一口都能感受到調酒師的用心與創意。在這樣的環境中飲酒,仿佛回到了香港的夜晚,充滿了懷舊與浪漫的情懷。特別推薦這裡的咸梅西瓜冰,這道飲品將咸梅粉的獨特風味與西瓜的清甜完美結合,冰涼爽口,讓人一試難忘。

• 咸梅西瓜沙冰
2024-12-06 1121 瀏覽
成日係社交平台見到呢間fusion bar就決定去試下!1. 24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯配日本溫泉蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬及大豆芽慢煮叉燒肥瘦均勻,豬油加蛋撈飯幾香,但係可能係大家講到佢太勁搞到我期望值太高,整體黎講佢就係一個普通好食既叉燒,唔算好驚艷2. 西班牙黑毛豬叉燒配裝蘿薄片,郫縣豆辦沙律醬及黃金饅頭呢個叉燒反而軟腍過飯果舊,個搭配幾特別,加埋菠蘿幾清新,同埋少d見用饅頭片,可以試下3.芝麻花生湯圓芝麻Whiskey搭配花生味泡沫日式丸子,好似食緊甜品咁,芝麻味幾濃,cocktail有驚喜!Overall: 6.5/10
成日係社交平台見到呢間fusion bar就決定去試下!

24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯配日本溫泉 蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬及大豆芽
24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯配日本溫泉
蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬及大豆芽

2. 西班牙黑毛豬叉燒配裝蘿薄片,郫縣豆辦沙律醬及黃金饅頭

3.芝麻花生湯圓