餐廳: 八月花 (東薈城名店倉)
資訊:

餐廳: 八月花 (東薈城名店倉)
資訊:

6天前 0 瀏覽
明前龍井:這份明前龍井茶清新翠綠,沖泡後散發出花果香氣,入口滋味鮮爽濃郁,讓人沉醉其中,是一款讓人回味無窮的上等綠茶。鵝肝蟹子脆春卷:外酥內軟的春卷包裹著蝦肉和鮮美的蟹子,每一口都是滿滿的香氣和滋味,絕對是美食中的極品,值得一試。一口鮑魚撻:這款一口鮑魚撻口感細膩,撻皮酥脆,內餡濃郁鮮美,鮑魚的鮮甜與撻皮的香脆完美結合,帶來意想不到的美味享受。蝦餃:蝦餃絕對是飲茶食點心必點,超薄的皮包着飽滿的蝦,令人一食再食。百花釀魚肚:百花釀魚肚則鮮嫩可口,蝦肉和魚肚搭配在一起,口感豐富多樣,絕對是一道讓人驚艷的美食佳餚。酥脆鮮蝦腸粉:這道酥脆鮮蝦腸粉以其薄如紙的粉皮包裹著鮮嫩的鮮蝦,每一口都散發出濃郁的鮮香,讓人回味無窮。栗米魚肚粥:栗米魚肚粥濃稠滑潤,栗米的香甜與魚肚的鮮美完美融合,是一碗溫暖心靈的美味粥品,讓人感受到家的溫暖和滿足。
明前龍井:

鵝肝蟹子脆春卷:

一口鮑魚撻:

蝦餃:

百花釀魚肚:

酥脆鮮蝦腸粉:

栗米魚肚粥:
2024-11-13 153 瀏覽
同屋企人黎咗東薈城行街,見到呢間餐廳做緊信用卡六折優惠,就坐低咗啦。呢度嘅環境幾靚,裝修幾特別,樓底又夠高,坐得好舒服。今次叫既係六位用既秋冬紅酒宴,有六餸同甜品。蒲燒三文魚腩伴沙律呢個食落幾得意!蒲燒三文魚味道唔錯,三文魚幾滑,下面既沙律係洋蔥同青紅椒,洋蔥辣辣地幾開胃。咖喱巴西龍蝦尾拌蒸饅頭呢個就普普通通啦!咖喱味道係OK嘅,但係龍蝦就食到好大浸雪味,而且饅頭都比較細粒,感覺唔係好抵。濃湯小龍膠魚皮角雞煲呢個係咁多個餸之中最好嘅!花膠厚身得黎有咬口,而且魚皮角分量都好多!個湯香得來又唔會好濃味,推介!蠔皇原隻鮑魚伴花菇鮑魚同花菇味道都算入味,唯一敗筆係佢用咗溫室豆苗,感覺成個downgrade咗。清蒸沙巴花尾躉味道OK唔會過熟明爐脆皮燒鵝雖然得半隻,但係都幾大隻,個皮都算脆口,不過某啲部位有少少鹹。合時凍糕甜品係咖啡凍糕,味道都幾香濃,煙煙韌韌幾好食因為有信用卡優惠,所以埋單人均二百幾蚊,感覺都算抵,但係如果冇折嘅話就未必會過嚟食。

蒲燒三文魚腩伴沙律

咖喱巴西龍蝦尾拌蒸饅頭

濃湯小龍膠魚皮角雞煲

蠔皇原隻鮑魚伴花菇

清蒸沙巴花尾躉
味道OK唔會過熟

明爐脆皮燒鵝

合時凍糕
甜品係咖啡凍糕,味道都幾香濃,煙煙韌韌幾好食

2024-10-26 147 瀏覽
檯面無點心紙,唔比菜牌,上菜的姐姐直接把點心掉在檯邊.要自己去攞。服務員態度不耐煩,嗌極都唔應。唔知點解差成甘樣........🙄🙄🙄🙄🙄香港要想做好飲食 真心要提高服務質素,價錢唔平得過人,但係服務質素就差到不得了。
2024-10-17 358 瀏覽
員工服務態度差勁👎臉孔黑口黑面,已經唔要求什麼好的態度,問多2句,不作回應,好似消費者來呢度食野就是欠了她們。兼且食物質素不佳,食物不夠熱,還缺少不同類型的茶點,地方狹窄,地面污糟
2024-10-16 351 瀏覽
跟老人家食飯都會來到八月花,AE卡有75折,是個好抵嘅選擇。菜式雖然未叫做出眾,但家常小菜都永無甩拖。 所以都會係一個好好嘅選擇。今次我哋叫咗半隻茶薰鴨,真係半隻大份量超多,仲要好多肉,佢送上嚟嘅有三隻唔同醬,同埋四件用來夾肉嘅包。咁多肉得嗰幾粒包其實真係好唔成正比,可能佢想人哋加錢就要啩。不過我哋因為通常係就咁食肉冇夾落個包,所以就冇一再order。另一個係叫做酸魚咁上下嘅嘢,其實佢係喇沙湯底有啲魚片,唔辣唔酸。呢個味道我就覺得麻麻,亦都唔知佢湯底其實想點樣做。龍蝦泡飯呢個龍蝦泡飯真係唔錯,但係份量就比較少,洗碗嘅話五個人其實都只係分到七至八成滿。三至四個人都還可以嘅。

龍蝦泡飯

2024-10-13 282 瀏覽
次次去親等勁耐位都無安排下,個個都入曬去都唔幫我地啲中抬睇下有無位,問佢又唔理人!服務態度又差,安排超差,野又唔係特別好食!明明見到有好多位但係叫極都叫唔到中抬!
2024-09-29 164 瀏覽
父親生日去咗飲早茶 感覺大部分嘢食味道都怪怪地 特別係蝦餃蝦的口感好霉 仲有啲臭味叫咗個同事埋嚟反映問題 第一反應係即刻收走之後一直無人嚟同我哋說明情況而且真係好難吃我哋未食飽就打算埋單走人發現online system劃走了蝦餃便再問下食物到底出咗咩問題這才告知我哋雪櫃温度調高咗令食物有啲變味更強調係無事的如果變味即是壞了 點會無事 如果有事點算?雪櫃亦擺放咗其他蒸點 其他食物又有無問題?同事先再提供卡片話如果有問題致電佢哋最後除咗蝦餃 4個人食唔飽埋單走人收咗$290美心咁大間公司 遇到食安問題拎走當無事發生客人問起明明變味都話無問題雖然我再追問 話發現有問題食品已銷毁但我問同雪櫃嘅其他食物 係答唔到我的總之無下一次大家最近去行outlet食其他餐廳好啦
父親生日去咗飲早茶
發現online system劃走了蝦餃
便再問下食物到底出咗咩問題
這才告知我哋雪櫃温度調高咗令食物有啲變味
更強調係無事的

如果變味即是壞了 點會無事 如果有事點算?
雪櫃亦擺放咗其他蒸點 其他食物又有無問題?
同事先再提供卡片話如果有問題致電佢哋
但我問同雪櫃嘅其他食物 係答唔到我的
總之無下一次
大家最近去行outlet食其他餐廳好啦
2024-09-29
$70 (早餐)
2024-06-22 850 瀏覽
This used to be one of my go-to restaurants, but after a recent visit, I'm afraid I can no longer recommend it. The service was severely lacking - the waitresses barely came by to refill our water, forcing us to constantly call them over. The food quality was simply unacceptable to me. The pork knuckle dish came with an absurd amount of ginger, with one piece being half the size of my palm. The pork patty with salty fish in casserole rice seems to come with probably 50% pork fat, an unappetizing

and greasy mess.

The offal and beef tripe, which seemed to be of poor quality, likely pre-cooked.

But based on this recent experience, I cannot in good conscience recommend it to anyone. I won't be returning anytime soon.
2024-06-15 849 瀏覽
之前太太生日,兒子及其女友訂了這間中菜餐廳食生日飯慶祝,另外還訂了一個特色蛋糕🎂餐廳地方闊落環境舒適,很有氣氛,我們坐下飲茶交流一番,跟着點了精選四人餐,淮杞花膠燉水鴨湯,唔油清甜美味😋雞樅菌炒爽魚片,惹味爽口非常😋蟹肉扒豆苗,芡汁略多,豆苗嫌少,但也很清甜😋金銀蒜蒸原隻鮑魚,唔韌惹味十足😋一品脆燒雞,唔油香脆可口😋花生芝麻蛋散,略嫌過甜,我們天南地北談天說地一番,最後食埋玫瑰花造型蛋糕,畫上完美句號🥰
2024-04-07 1082 瀏覽
菜品和菜单差距很大,炒菜端上来,藕黑乎乎的。蟹肉为了除腥,只有大蒜味。汤又正好相反,一点除腥都没做,腥味好重。服务跟不上,店里一半位置都没坐满,但是没有人收空盘也没有人来收钱。
2024-04-03 786 瀏覽
🌟整體評分: 6/10🌟❤️味道:6/10🧡環境:7/10🩵服務:6/10💚性價比:6/10💗小朋友喜愛度:5/10以前去開又一城五月花,第一次嚟東薈城分店,餐廳環境正常都算坐得舒服,可惜食物味道不似預期…叫咗黑松露蟹肉炒粉絲,用咗花蟹蓋做裝飾,賣相靚就靚,當然唔係新鮮花蟹肉而係罐頭蟹肉,粉絲偏腍,淡淡黑松露味,講真就麻麻哋。叉燒啲肉韌到不得了,小朋友要吐出嚟,不推介。仲有「原來是豆腐煲」,入面得幾塊超薄片金華火腿,豆腐腐竹,完全冇味。仲有龍蝦湯泡飯,可以話係完全冇龍蝦味🤷🏻‍♀️失望,晚市仲要催埋單,仲慘過去稻香…
🌟整體評分: 6/10🌟
❤️味道:6/10
🧡環境:7/10
🩵服務:6/10
💚性價比:6/10
💗小朋友喜愛度:5/10

叉燒啲肉韌到不得了,小朋友要吐出嚟,不推介。

2024-03-31 735 瀏覽
八月花環境舒適,地方夠大,樓底很高,。食品選擇多,價格合理,食物質素不錯。今次叫了芝士焗龍蝦伊麵、鮑汁花菇扣鵝掌、荷蘭豆炒蝦仁鮑魚和炸子雞,蒸石斑魚和翅。竹芝士焗龍蝦伊麵底, 龍蝦肉質鮮嫩,搭配著伊麵底和濃郁的芝士,口感豐富,發出濃郁的芝士香氣,讓人垂涎欲滴。龍蝦肉的鮮美與芝士的濃郁完美結合。鮑汁花菇扣鵝掌,花菇和鵝掌一般大,鮑汁濃郁,花菇厚身,相當黏口。荷蘭豆炒蝦仁,荷蘭豆爽脆,蝦仁鮮嫩,配搭在一起,不但色澤搶眼,而且口感豐富。炸子雞外皮炸脆如威化,點一點豉油吃,帶點濕潤,但仍然香脆,餡料飽滿。最後還有紅豆沙湯圓,不可錯過。
2024-03-16 707 瀏覽
❌❌週末中午想帶家人一同前往東涌八月花,清早致電詢問是否可以訂位,被告知週末中午不可以訂位需walk in,然後前台直接就將電話掛了,本還有其他問題想問問,這下也不得而知。這種服務態度,不去也罷。

這種服務態度,不去也罷。
前台服务太差,素质太低,待人非常没有礼貌 过号沟通态度很差,因为听说八月花很好吃,所以我们重新排位进去吃饭,可能过了饭点叫号也很快。餐饮很好吃环境也很好。但是因为前台服务体验感依旧很差。 另外问需要等多久,连一句话都不愿意说。非常不耐烦的摆摆手。一个问题要问两三遍才会有回答!如果排队时间不知道就说一句不知道又不会怎麽样。这个体验感令人无语。本来以为美心下的餐厅体验感都很好。这次真的感受太差!!来餐厅吃饭很好,希望不要碰到同一个服务员
2023-11-12
150 分鐘 (堂食)
  • 双拼
  • 排骨
2023-08-07 2613 瀏覽
一家人去完寶蓮寺拜神落返東涌一齊飲茶搭車嘅時候已經喺網上攞咗位等一陣就有位啦佢俾咗張10人枱我哋坐都算闊落乜個一坐低好曬因為佢係落地大玻璃又冇落窗簾我哋叫咗好多個餸同點心最好食係個炒粉麵最後,每個人都好飽買單,每位都係百零蚊超抵丫!
一家人去完寶蓮寺拜神

因為佢係落地大玻璃又冇落窗簾

我哋叫咗好多個餸同點心
最好食係個炒粉麵

最後,每個人都好飽
買單,每位都係百零蚊
超抵丫!