2019-12-07 260 瀏覽
呢排冬天咁凍 🥶🥶緊係要食翻啲熱辣辣嘅嘢喇🔥🔥最好就打邊爐 但係普通嗰啲又唔夠正 🤨🤨呢間日本嘢嘅火煱幾高質 🤩🤩牛肉係俾和肉 刷十幾秒 半熟咁食 🤪🤪又嫩口又有油香 😋😋佢仲跟左個鰻魚飯 吾錯吾錯 😚😚小食果個芝心波波 真係拉到絲 好食😝😝另外個海鮮鍋 有蝦有帶子有魷魚有魚 咩都齊 😍😍因為個湯底吾會好濃 所以好食到海鮮嘅鮮味 呢個就配滑蛋豬扒飯 😛😛所以無論食邊個 都會有肉有魚 真係好豐富👏🏻👏🏻
呢排冬天咁凍 🥶🥶
另外個海鮮鍋
有蝦有帶子有魷魚有魚 咩都齊 😍😍
所以無論食邊個 都會有肉有魚 真係好豐富👏🏻👏🏻
2019-12-05 282 瀏覽
好耐無食北海丼啦!咁啱約咗朋友响太古城睇戲,又見到呢個新promotion 冬日火鍋,梗係要嚟試試啦!因為睇戲食咗爆谷,兩個人唔係好肚餓,所以就叫咗一份和牛火鍋同埋一啲小食share la!好鍾意呢度啲碗碗碟碟,全部都跟返個海洋 theme!女仔實鍾意飲嘅獺祭清酒,因為甜甜地易入口。男友人就唔 like,可能鍾意dry啲Toro sashimi  超新鮮!蟹籽沙律主菜!(其實點樣可以將張相掉返正?)呢個和牛火鍋係用A5鹿兒島和牛,不過就得3塊,兩個人分唔夠 haha!另外仲跟一個迷你鰻魚丼。仲有一份小食係芝士炸蝦丸。因為個鍋好淺,唔係好多湯,侍應都好細心,不停同我哋加。呢個甜品我第一次响度食,睇menu已經好吸引啦!超好味!係豆腐雪糕,仲有小丸子响裡面!#love

好鍾意呢度啲碗碗碟碟,全部都跟返個海洋 theme!
獺祭 Sake
吞拿魚腩刺身

Toro sashimi
 超新鮮!
和牛火鍋

主菜!(其實點樣可以將張相掉返正?)
南瓜紅豆白玉子
2019-11-27
獺祭 Sake
吞拿魚腩刺身
和牛火鍋
南瓜紅豆白玉子
2019-12-05 317 瀏覽
今日過咗嚟太古城, 一向都覺得喺呢區要搵嘢食選擇好少, 大部份都係大集團連鎖店, 一街都有嘅餐廳🙄 行咗上2樓以前food Court嘅地方, 喺門口望左個餐牌一陣, 睇見有啲優惠, 今日就試一試呢間北海丼啦 😁叫咗嘅優惠餐限定要加小食或者飲品, 我同男朋友一人叫咗一杯梳打, 我呢杯係巨峰提子, 味道不過不失呢兩個星期做緊迷你吞拿魚三色丼嘅優惠, 所以我哋兩個一人叫咗一set, 嚟到嘅時候見到有咁多碗飯, 我都有D擔心會食唔晒😅 好彩每碗嘅份量都唔算太多, 有拖羅都幾新鮮, 有香蔥魚腩蓉丼! 結果我淨係食剩少少飯一次過嚟三款, 怕悶鍾意新鮮感嘅一定會食得開心魚生亦比我想像中新鮮, 有優惠實在太抵啦!

巨峰提子梳打

都幾新鮮, 有香蔥魚腩蓉丼
! 結果我淨係食剩少少飯

迷你吞拿魚三色丼

一次過嚟三款, 怕悶鍾意新鮮感嘅一定會食得開心
魚生亦比我想像中新鮮, 有優惠實在太抵啦!
2019-09-22
  • 迷你吞拿魚三色丼
2019-12-03 292 瀏覽
北海丼 Hokkaidon太古城一帶其實真係好多好野食今晚黎到太古城中心見到呢間裝修簡潔舒適嘅餐廳仲有我最愛嘅魚生飯諗都唔諗就衝入去坐低坐位寛敞舒適燈光柔和令人relax職員都十分親切有善-🔅鴛鴦丼烏冬套餐 $198套餐大概200 蚊左右但係絕對抵食用料豐富新鮮份量剛剛好套餐有5 款食物📍迷你韓風醬角切魚生丼雖然係魚生粒但係每粒都厚切絕不馬虎配上韓式醬料同中華沙律非常惹味開胃日本米有幾好味都唔洗我多講飯同魚生比例係1:1真係好正呀📍雞湯烏冬個烏冬好滑呀救命-📍吉列炸豬扒外脆內軟外層炸得香脆肉質唔會靭-📍味噌湯味噌唔會太咸📍洋風白身魚薄切雖然話薄切但其實都唔係好薄非常鮮甜好味5 款食物都非常好味-🔅刺身三點 $138牡丹蝦三文魚吞拿魚三款材料都非常新鮮刺身鮮甜食完真係想再食其實佢有刺身五點不過一個人只可以試到三款真係好飽喇
北海丼 Hokkaidon

真係好飽喇
  • 鴛鴦丼烏冬套餐
  • 洋風白身魚薄切
2019-10-29 767 瀏覽
忽然很想食丼飯,所以到了太古試一下北海丼。叫了丼飯烏冬餐 魚生新鮮但沒什麼驚喜 海膽很甜 吞拿魚蓉蠻不錯 蟹肉的感覺可有可無,壽司飯微温 不會太濕太酸 做得挺好,炸天婦羅蝦很熱 新鮮香脆 炸天婦羅鰻魚有驚喜 很鬆軟帶油香,咖哩烏冬幾好味 不過只有薯仔洋蔥做配菜,味噌湯不會太咸 比平常的日式餐廳做得好喝 不知是否因為味噌的質素不同。埋單二百多一位 略貴餐廳地方算大 但間隔迫 與其他食客很是靠近。 但餐廳裝修氣氛不錯 環境乾淨舒適。下一次再試試其他丼飯吧!

忽然很想食丼飯,所以到了太古試一下北海丼。
叫了丼飯烏冬餐

埋單二百多一位 略貴

下一次再試試其他丼飯吧!

2019-10-26 448 瀏覽
周末晚,又到了銷售員A和會計員M出外覓食的日子。今晚來到了位於太古城中心三樓的北海丼,可能受到大環境所影響,餐廳於周末晚上亦未滿座,餐廳座位尚算闊落,裝飾以日式簡約優雅為主。季節限定-迷你三色吞拿魚丼,三款迷你丼用上了三款作法,有大吞拿魚腩,醬油赤身吞拿魚,香蔥吞拿魚,一款定食三種享受,抵食。假若不喜歡魚生的朋友,餐廳亦有熟食丼選擇。大蝦天婦羅丼,有四隻大蝦,非常足料。定食: 味噌湯,味道適中,好飲梅酒銷售員回頭指數: 3分
周末晚,又到了銷售員A和會計員M出外覓食的日子。

假若不喜歡魚生的朋友,餐廳亦有熟食丼選擇。

大蝦天婦羅丼,有四隻大蝦,非常足料。

定食: 味噌湯,味道適中,好飲

梅酒

銷售員回頭指數: 3分
2019-10-26
2019-10-02 1259 瀏覽
高級價錢吃高級貨。。 真的不能認同更多 人生總要任性幾次 所以今次尋吃尋到這店去~一間非常簡約的店舖 內裡店舖面積也不小的隨了一般的menu外 在門外看到原來最近有鮪祭(吞拿魚節) 就立即興奮了起來 哈哈還有季節套餐呢!韓風調味吞拿魚超級惹味 再配清清淡淡的牛油果 這配搭差別真的到另一個層次!右口魚。。。 左口魚聽得多。。 非常鮮味! $88有8件有點意外!吞拿魚超級新鮮 就是覺得魚肉薄了點! 但超級好吃 還要鮪祭特價! 點可以錯過呢
高級價錢吃高級貨。。
真的不能認同更多 人生總要任性幾次

所以今次尋吃尋到這店去~

一間非常簡約的店舖 內裡店舖面積也不小的

隨了一般的menu外
還有季節套餐呢!

韓風醬吞拿魚漬

右口魚薄切

右口魚。。。 左口魚聽得多。。 非常鮮味!
$88有8件有點意外!

新鮮吞拿魚腩雙色丼

2019-09-26
韓風醬吞拿魚漬
右口魚薄切
新鮮吞拿魚腩雙色丼
2019-08-28 1540 瀏覽
今日lunch想食日本嘢喺太古城去咗呢間食當比較出名嘅餐廳。大概一點鐘餐廳都算多人不過不用等位, 我就叫咗個 三文魚丼。三文魚感覺非常新鮮, 日本的食物都是非常細小 ,食完這個飯不過不覺得有飽肚的感覺。價錢大概150 蚊左右。雖然價錢比較為 ,分量比較少 ,但十分高質。
價錢大概150 蚊左右。
雖然價錢比較為 ,分量比較少 ,但十分高質。
2019-07-02 3010 瀏覽
行行下街,唔知食咩好,就入左去北海丼,抱住一試心態,睇個餐牌見有個Dannie set 都好吸引下,有個沙律🥗配個炒烏冬,仲有個海膽蟹柳Don。1人份量都夠食,炒烏冬好香好入味,Don飯好多蟹肉同海膽,另外仲叫左板海膽夠新鮮,日本🇯🇵直送!仲叫左份吞拿魚刺身,仲叫左個店鋪推介北海道海鮮don飯,有幾類海鮮!有飽魚,大蝦,帶子,海膽,所有刺身類都非常新鮮。再叫左個咖哩吉列雞扒比小朋友食,雞扒炸得好鬆脆。佢地竟然食晒個飯,應該真係好好食!食左塊雞扒,係好食的。
2019-06-29 1659 瀏覽
從未來過太古搵食,為了陪太太看大型佈置才千里迢迢來到。看著商場的飲食指引,二話不說就揀了北海丼。因為好想食海鮮丼。我最愛三文魚籽和大蝦,因此揀了它們招牌海鮮丼。裡面有海膽、帆立貝、牡丹蝦、三文魚籽、鮑魚、鮫鰈魚、三文魚、松葉蟹等等。整體來說各樣刺身是新鮮的。海膽沒有令人作嘔的腥味,但沒有帶甜味;牡丹蝦有蝦膏,但不多;松葉蟹是熟的,但味道很清淡;鮑魚爽口,但沒有鮮味。加埋一起,可算是一碗表演中上的海鮮丼。不過男人都係鍾意講下性價比。從CP值來說近三百元一碗海鮮丼(包一小平裝的味噌湯),表現就只係平平的話,這個價錢就有點貴了!

2019-06-28
  • 招牌北海丼
2019-06-26 1425 瀏覽
呢排有發現魚生含菌,所以都少左食🙈但最近又忍唔到口食返,但食當然要食番啲有質素㗎啦!呢間日本🇯🇵魚生丼食店走嘅係中高檔路線,定價亦頗為高一點💰.🥢北海三色丼午巿定食。包括海膽、松葉蟹肉🦀、甜蝦🦐、飛魚籽。配搭也比較豐富滿足,加配宿麵豉湯同前菜,絕對飽肚🤡.🥢火炙穴子丼拼蝦天婦羅🍤冷烏冬。飯迷你碗盛裝🍚,配上一整條穴子,味道不錯但量少,可選擇加上冷烏冬或熱炒烏冬,整體不錯🤔.午巿定食仲有其餘十多款精選,總會有你心水🤡.🍴北海丼📍太古城中心三樓313號鋪🉐推薦指數:7️⃣👍🏻
🥢北海三色丼午巿定食
。包括海膽、松葉蟹肉🦀、甜蝦🦐、飛魚籽
。配搭也比較豐富滿足,加配宿麵豉湯同前菜,絕對飽肚🤡
🥢火炙穴子丼拼蝦天婦羅🍤冷烏冬
午巿定食仲有其餘十多款精選,總會有你心水🤡
🍴北海丼
📍太古城中心三樓313號鋪
🉐推薦指數:7️⃣👍🏻
2019-06-23 970 瀏覽
23/6 去北海丼食飯,叫了3個set。7:15 到達我們便立即落單,但食物7:35都未到,Set 應該整定,見其他人都出得很快,周圍的人都食完,我們當中有小朋友,不斷叫肚餓了。見咁耐都未到就催單,個Waiter求其答話因為太多人要等,之後就見到佢走番去個機度不停按,似落番單咁。到7:45 還未有食物,我們再三再想高級的詢問,佢本來都係説要等等,我們說已經等了超過30分鐘了,後來我叫佢Print番張單來看,原來7:41 才下單!!!這間店非常不誠實及敷衍顧客!以後不幫襯!
這間店非常不誠實及敷衍顧客!以後不幫襯!
2019-06-23 632 瀏覽
Dined over the weekend during lunch time. There wasn’t any line and perhaps this should had been a red flag before deciding to get a table. The dishes are small and prices are above average. Taste is ok and the pictures on the menu are deceiving. I will not come back again unless there are no other options.
2019-06-23
2019-05-30 1193 瀏覽
先前在網上有看到關於這家日本丼的介紹,今天終於能一試究竟了!聽說店內會不時舉行「庖丁解魚」表演,可惜我們並沒有那麼幸運遇到。店內環境是這樣的。這個丼的重點也是三文魚,不大的丼飯已有5件厚切三文魚,件件都新鮮鮮甜,飯中吃到一件魚生帶黑邊的,爽口的口感挺特別的,但就是說不上是什麼哈哈。第一次吃炙燒魚生丼,竟比我平時吃的炙燒壽司還要有炙燒味,恰到好處,不會變乾,魚生經過炙燒後魚油更能突出,再配上熱哄哄的飯更令整個魚生丼昇華。另外鰻魚也是當中的重點之一,除了沒有吃到幼骨,因為配上適當的調味,味道更是所有魚生中最令人印象深刻。下次再來試其他飯!

店內環境是這樣的。

北海親子魚生丼

炙燒魚生丼

下次再來試其他飯!
2019-05-30
北海親子魚生丼
炙燒魚生丼
  • 炙熱魚生丼
  • 北海三文魚親子丼
2019-05-27 732 瀏覽
呢一天,因工事走咗黎太古,左揀右揀,入咗黎呢間,其實係門口都睇咗餐牌㗎喇,對我倆黎講,可以選擇嘅真係無乜😝 因爲停咗食生嘢好一段日子。所以揀咗兩個熟食丼😁😁Shrimp tempura don 到先,賣相就幾好喇,但食落都係一般,蝦仔唔算勁鮮,但個湯就好正,好味又夠熱😋跟住阿雞扒丼都到埋,都係靚樣,但本人就覺得炸over少少,但味道都唔錯嘅,咖哩汁就無咩驚喜,只可講一句,唔係唔好食🤭呢間應該唔會再來了,因我倆唔食生嘢,真係無嘢好揀😝😝

Shrimp  tempura  don

Chicken  Katsu  curry  don

呢間應該唔會再來了,因我倆唔食生嘢,真係無嘢好揀😝😝
2019-05-11
$140.5 (晚餐)