2024-11-13 0 瀏覽
今次去嘅餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜:炒飯、鹹蛋炒白菜仔同沙爹肥牛煲。炒飯香氣撲鼻,粒粒飯粒鬆散唔黐,炒得金黃香脆,配料豐富,令人回味無窮。鹹蛋炒白菜仔清香爽口,鹹蛋嘅鹹香同白菜嘅清甜完美結合,一啖一口,好送飯。沙爹肥牛煲肉質鮮嫩多汁,沙爹醬香辣開胃,配菜金菇芽菜好索味,帶出菜嘅鮮甜。整體而言,呢三款菜式都係味道鮮美,烹調精湛,物超所值,價錢同外面大排檔差唔多,只可惜檯與檯之間嘅距離比較窄,環境頗嘈。如果你鐘意中式煲仔菜,呢度絕對值得一試!
2024-11-11 0 瀏覽
想試試隻風沙雞,慕名而來,朋友另外推介南乳豬手,又試下。雞上枱,外貌ok, 一食就出事, 雞肉過熟無肉味,外皮一般。到南乳豬手,其實唔太差,本身都算夠味,反而另上嘅汁唔太掂,酒味太濃而變苦。豆腐皮炸得幾好,豆腐也滑,但豆腐味偏淡。白飯15蚊細細碗,又乾又硬,食唔落,無影相。總結應該無下次。
想試試隻風沙雞,慕名而來,朋友另外推介南乳豬手,又試下。

豆腐皮炸得幾好,豆腐也滑,但豆腐味偏淡。

白飯15蚊細細碗,又乾又硬,食唔落,無影相。

總結應該無下次。
2024-11-02 507 瀏覽
想食下鑊氣小炒可以嚟呢度,部分大學生嘅成長都有留下回憶。平靚正嘅中菜,食物選擇多,絕對係一定啱食。位置在南山邨內,包有水準大可以放心,記得訂枱先得😏———————————————————————————.🥢薯仔🥔牛柳粒🐮💬都要有儀式感,火焰🔥一下先夠鑊氣,牛柳粒入晒味唔韌,薯仔🥔好香脆😏.🥢風沙雞🐔💬人氣招牌菜式,雞🐓皮脆嫩滑香口,難怪係咁多人叫,餸飯餸酒都一樣出色😏.🥢酥炸蠔餅🦪💬絕對係非常酥脆,勁大塊又多蠔,唔係一定潮州菜館先至有正嘅蠔餅食😏.🥢啫啫芥蘭煲🥬💬又係「啫啫」芥蘭,一定都係大家喜歡嘅菜式,無論生菜🥬定芥蘭,只要有鑊氣就一定無問題☺️.🥢豉油皇炒麵🍜💬單尾唔叫返碟豉油皇炒麵對唔住自己個胃,亦係大廚嘅手勢考驗,好明顯係絕對過關,無可挑剔😏.🥢南乳炸豬手🐽💬臨尾加單整多碟南乳炸豬手,又係一樣唔油膩又香脆,豬手啖啖肉,停不下來😏.🥤凍朱古力🍫💬呢個係情意結,真係唔飲唔得,超濃朱古力加入大量忌廉,點會唔好飲😏

———————————————————————————
  • 凍朱古力
  • 火焰蜜椒牛柳粒
  • 啫啫通菜煲
2024-10-24 646 瀏覽
星期六晚上我去咗品香樓,想重溫下以前嘅味道。啫啫雞煲雞肉好嫩,但唔入味。南乳豬手接住試咗南乳豬手,皮脆肉滑,南乳味道正,食落去感覺幾好,係一道值得推介嘅菜式。蠔餅不過,蠔餅外脆,味道ok,仲好大份。沙嗲牛肉炒芥蘭沙嗲牛肉炒芥蘭就幾好,牛肉炒得剛好,沙嗲醬味香濃,搭配啲青菜食落去都幾開胃,值得一試。飲品飲品方面,我試咗朱古力同牛油果沙冰。朱古力味道濃,飲落去唔會太甜,牛油果沙冰就清新又滑,夏天飲真係好舒服。總結今個星期六晚上環境方面,品香樓比起以前少咗好多客人,職員人手充足,服務都幾好。坐喺呢度,真係有啲讀書時嘅回憶,幾有意思。整體嚟講,品香樓嘅食物質素保持得唔錯,值得再返去試下!#品香樓 #食評 #嘟嘟雞煲 #南乳豬手 #廣東話 #美食回憶
星期六晚上我去咗品香樓,想重溫下以前嘅味道。

啫啫雞煲
雞肉好嫩,但唔入味。

南乳豬手

蠔餅
不過,蠔餅外脆,味道ok,仲好大份。

沙嗲牛肉炒芥蘭

飲品

總結

整體嚟講,品香樓嘅食物質素保持得唔錯,值得再返去試下!

同一大班朋友去咗品香樓中西風味餐廳食飯,聽講佢哋嘅凍朱古力好受歡迎,當然要試吓啦!🍽️🥩 火焰蜜椒牛柳粒呢道菜一上枱就已經好吸睛,牛柳粒用火焰點燃,香味四溢!🔥蜜椒有甜味,牛柳粒煮得啱啱好,肉質有嚼勁,真係好滿足!🥩🥬 啫啫通菜煲通菜炒得好香🍲唔會太油膩,蔬菜保持到清脆嘅口感,係一道好簡單但又好味嘅菜!👍🦑 椒鹽鮮魷鮮魷外層炸得香脆,內裡鮮嫩彈牙,配埋椒鹽嘅香味,食落去真係一啖接一啖。🌶️一啲都唔會覺得油膩,好惹味!🦑🥚 賽螃蟹🍳蛋白炒得好滑溜,味道清淡而帶有鹹香🦀🍢 七味椒鹽豆腐呢個豆腐外皮炸得好脆,內裡嫩滑,七味粉同椒鹽嘅配搭帶嚟少少辣味同香氣,口感好豐富。🌿豆腐嘅嫩滑同外層嘅酥脆形成強烈對比,食完仲想再拎多幾件!🧂🥦 西蘭花花枝炒帶子呢道菜嘅材料都好新鮮,帶子夠厚夠,花枝彈牙,西蘭花亦都煮得好鮮嫩。🥦🐚帶子嘅鮮味同花枝嘅口感互相配合,係一道健康又好味嘅菜式!🍗 凍檸檬咸柑桔蜜鹽香手撕雞呢個手撕雞真係好特別,雞肉嫩滑,咸柑桔嘅香味滲透入每一絲雞肉,配埋少少蜜糖,味道好平衡。🍋雞肉帶有清新嘅檸檬香氣,食完好醒胃!🧂🍫 凍朱古力呢度出名嘅凍朱古力真係唔可以錯過!🍫朱古力味道濃郁,唔會過甜,
🥩 火焰蜜椒牛柳粒
🥬 啫啫通菜煲
🦑 椒鹽鮮魷
🥚 賽螃蟹
🍳蛋白炒得好滑溜,味道清淡而帶有鹹香🦀
🍢 七味椒鹽豆腐
🥦 西蘭花花枝炒帶子
🍗 凍檸檬咸柑桔蜜鹽香手撕雞
🍫 凍朱古力
呢度出名嘅凍朱古力真係唔可以錯過!🍫朱古力味道濃郁,唔會過甜,口感順滑,係成餐飯嘅完美終結!🍹
2024-10-12
2024-10-10 1012 瀏覽
南山村隱世美食-品香樓次次嚟南山村,都好鐘意執呢間餐廳架,好有大排檔風味🤣夜晚食飯時間已經好爆,要等咗一陣先有位,餐廳入面好有氣氛,我地點咗幾款小炒,款款都好惹味😌有椒鹽魚雲、炸豬手、黃金苦瓜都好正! 啱晒送酒🍺 聽講呢度嘅凍朱古力都好出名,不過今次太飽,無機會試到🥲要下次再嚟試,平日都已經好爆滿,連weekend 仲要等位,大家有興趣要早啲嚟排隊呀😝
南山村隱世美食-品香樓

4 分鐘 (堂食)
2024-09-22 1855 瀏覽
經開九龍區,醒起石硤尾有間好出名嘅餐廳食小菜,於是星期六夜晚喺無訂位之下就即興去食6:30pm去到,一個人都無,心諗會唔會中伏😳叫咗呢度最出名嘅風沙雞同香蒜黃金蝦,另外叫多個牛奶津白等咗差唔多5-10分鐘就上齊曬餸,食物暖暖地唔夠熱,應該唔係即叫即炒🤨風沙雞味道的確幾好味,黃金蝦都好味,但就略嫌蝦殼炸得唔夠脆,平時我會食埋蝦殼🤭津白就一般,見隔離枱叫咗個啫啫通菜煲,打開煲蓋香到不得了,早知叫呢個煲啦大約7:00左右開始好多人,之後仲full曬,目測真係好多年青人去食出門口行前幾步,原來仲有多一間品香樓,一樣full曬埋單$455,如果食物熱d就更好啦
6:30pm去到,一個人都無,心諗會唔會中伏😳
叫咗呢度最出名嘅風沙雞同香蒜黃金蝦,另外叫多個牛奶津白
出門口行前幾步,原來仲有多一間品香樓,一樣full曬
埋單$455,如果食物熱d就更好啦
風沙雞
香蒜黃金蝦
風沙雞
2024-08-19 2604 瀏覽
今晚又嚟食晚飯,6 點左右到,有啲食客仲食緊下午茶餐。南乳豬手,個皮好脆但有啲乾,都軟熟。魚香茄子桂花魚,份量大,似家庭餸。啫啫通菜煲,好香好惹味。韮菜豬紅,今次好鹹好味濃,個汁底好多蒜粒,所以食吾晒,淨左吾少。豉油皇炒麵,大量洋蔥芽菜,好有獲氣,但份量比較細。埋單$507/4 位。
今晚又嚟食晚飯,6 點左右到,有啲食客仲食緊下午茶餐。
南乳豬手,個皮好脆但有啲乾,都軟熟。
魚香茄子桂花魚,份量大,似家庭餸。
啫啫通菜煲,好香好惹味。
豉油皇炒麵,大量洋蔥芽菜,好有獲氣,但份量比較細。
埋單$507/4 位。
2024-08-17
2024-07-10 3088 瀏覽
今晚嚟食晚飯,可能系平日同埋6 點零仲早嘅關係,吾太多人。西蘭花花枝片帶子,賣相吾錯齊齊整整,冇乜特別。南乳齋煲,份量大多汁夠味。菠蘿咕嚕肉,青、紅椒幾多,肉粒脆口,幾好。韮菜豬紅,用個爐熱著,幾有特色,味濃而且個汁有大量蒜粒,好食。埋單 $440,都可以。餸嘅份量大,但食完好口渴,環境就比較嘈。
今晚嚟食晚飯,可能系平日同埋6 點零仲早嘅關係,吾太多人。
西蘭花花枝片帶子,賣相吾錯齊齊整整,冇乜特別。
南乳齋煲,份量大多汁夠味。
菠蘿咕嚕肉,青、紅椒幾多,肉粒脆口,幾好。
埋單 $440,都可以。
餸嘅份量大,但食完好口渴,環境就比較嘈。
2024-07-09
2024-07-08 2771 瀏覽
好耐無食過,見小朋友放學經過,入去涼下(因為南山村有冷氣的餐廳很少)本身想叫奶占多,佢話我叫錯,所以再另外叫奶占多,好可惜咬左一啖都唔想吞,連麵包質素都咁差,收銀既女士黑口黑面多謝都無句,環境非常差,張櫈爛的,無下次
2024-07-05 2712 瀏覽
怕多人等位一早訂咗位, 不過訂咗位都冇用要齊人先比入座, 一行5個叫咗好多小菜食, 原本諗住試個手撕雞見到隔離枱有叫, 賣相好靚個盆下放咗乾冰, 打卡一流, 但原來要預早兩日前訂既, 唔緊要慳返三百佰煎蠔餅 - 蠔肉唔算少, 但個炸粉超厚, 做唔到潮式蝦餅既效果, 咬落滿口油同炸粉, 最後食法係棄炸粉只食蠔肉風沙雞 - 半份都幾多, 雞肉都嫩火焰黑椒牛柳粒 - 特色在有火焰效果, 味道係唔錯, 牛柳粒好似過火了椒鹽豆腐 - 必食! 外脆內軟, 豆腐超滑炸魚皮 - 冇試過炸魚皮係咁既做法, 味道不錯冇咁熱氣椒鹽鮮魷 - 炸粉唔算好多, 因為我最怕食炸嘢尤其有炸粉面, 鮮魷爽口, 不錯炒通菜 - 夠獲氣益力多沙冰 - 個個嚟到必定叫既凍朱, 但我偏偏就要試下其他野, 唔知用咗幾多枝益力多先做到呢一杯咁濃既味道呢? 幾好飲呢到都係一間屋邨既小菜館, 冇話特別好好食, 只係靠口碑, 人傳人咁, 加上屋邨有打卡位, 所以一定吸引到唔少外來客嚟
風沙雞 - 半份都幾多, 雞肉都嫩
椒鹽豆腐 - 必食! 外脆內軟, 豆腐超滑
炸魚皮 - 冇試過炸魚皮係咁既做法, 味道不錯冇咁熱氣
炒通菜 - 夠獲氣
2024-05-24
2024-07-02 2480 瀏覽
南山邨 品香樓有朋友返嚟香港度假, 約咗一大班人出嚟食飯, 去咗品香樓, 去到一睇嚇一跳, 果然名不虛傳, 座無虛席, 如果唔係訂咗位,都唔知食唔食到~叫咗梅菜蒸菜心、 琵琶豆腐、炸豬手、 花枝片炒西蘭花、黑椒牛柳粒、 當然唔少得個招牌風沙雞同埋凍朱古力~個梅菜蒸菜心係用竹籠同荷葉蒸嘅, 唔單止有荷葉嘅香味, 而且蒸出嚟嘅菜心比起普通烚既菜心更加嫩同淋, 而且加咗梅菜一啲草青味都冇好好食~琵琶豆腐炸得夠香口, 加埋啲芝士汁好濃郁,又唔膩, 好似可以加面底但係嗰次叫左好多野食所以無加~炸豬手都唔錯, 唔會炸到好柴好乾爭爭, 而且啲肉都好入味~花枝片炒西蘭花有啲驚喜, 通常外面嗰啲乜乜炒西蘭花,一係就烚到啲西蘭花過淋, 一係就好似生生地好硬, 依次食嘅西蘭花軟硬適中, 同埋好難得咁炒到有蒜蓉味~我自己就覺得冇乜太特別, 同外面嗰啲分別唔係好大~最後係隻雞, 隻雞個整法有啲似炸子雞,然後上面鋪咗好多炸蒜碎, 隻雞啲皮炸到好趣啲肉仲係好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上邊啲炸蒜好好味, 唔會好似外面有啲咁苦苦地, 我聽有啲人講話隻雞要預先訂, 有啲人又話唔使, 所以如果大家想去試嘅話,安全起見都
南山邨 品香樓

炸豬手都唔錯, 唔會炸到好柴好乾爭爭, 而且啲肉都好入味~

我自己就覺得冇乜太特別, 同外面嗰啲分別唔係好大~

最後係隻雞, 隻雞個整法有啲似炸子雞,然後上面鋪咗好多炸蒜碎, 隻雞啲皮炸到好趣啲肉仲係好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上邊啲炸蒜好好味, 唔會好似外面有啲咁苦苦地, 我聽有啲人講話隻雞要預先訂, 有啲人又話唔使, 所以如果大家想去試嘅話,安全起見都係訂定先穩陣~

最後就係杯凍朱古力, 杯凍朱古力好好飲, 但係可能我本身唔係好鍾意cream, 所以我下次飲可能會叫佢走cream~
2024-06-26 2159 瀏覽
一去到石硤尾就會諗起呢一間餐廳:品香樓無論係鑊氣小炒、煎炸食物、中菜、鍋物等等,樣樣都咁出色!好多人嚟到都會試佢哋嘅招牌飲品忌廉朱古力,我自己就覺得朱古力味唔夠重,但係打卡嘅話都係一個唔錯嘅選擇。至於食物方面,南乳炸豬手同埋黃金蝦都係必點嘅,推介👍🏻
一去到石硤尾就會諗起呢一間餐廳:品香樓
無論係鑊氣小炒、煎炸食物、中菜、鍋物等等,樣樣都咁出色!
至於食物方面,南乳炸豬手同埋黃金蝦都係必點嘅,推介👍🏻
2023-08-03
  • 黃金蝦
  • 風沙雞 (半隻)
2024-06-25 2058 瀏覽
之前,返BU個時一直聽人講呢間是city同bu 眾會好地方!啱啱好而定完左sem就約朋友一齊去朝聖一下!椒鹽豆腐一般無太大問題,不過可惜豆腐唔夠嫩滑!金菇肥牛煲,嘅分量就有少少不足。不過火焰牛柳就真係好正架!即場燶火好有feel,牛柳粒又夠肥美,仲帶有啲蜜汁,真係食落爽口極了!啫啫通菜就更加幾fancy~將個燒熱咗嘅窩放喺枱面,然後現場食譜落通菜,咁樣仲好似好新鮮同夠鑊氣嘅感覺。再加上腐乳香味,真係幾好味呀!另外記住要叫杯凍朱必飲飲,消消暑囉!總括嚟講,餐廳大部分菜式都幾正,個別地方仲要加強吓。不過呢間店嘅創意做法同視覺效果真係有夠精緻同有心思架!

椒鹽豆腐一般無太大問題,不過可惜豆腐唔夠嫩滑!

金菇肥牛煲,嘅分量就有少少不足。

另外記住要叫杯凍朱必飲飲,消消暑囉!

2024-06-23 1703 瀏覽
同事強力推介品香樓,品香樓是以小炒為主,主打快靚正,當中火焰蜜汁牛柳粒是必點,上菜時店員點火,蜜汁馬上溶化,加上牛柳粒香甜可口,再嚟煎蠔餅,一樣美味最後金沙花技,簡直色香味俱全店內裝修偏舊,始終都係舊屋村樓下,但就係依種人情味,先食得開心
最後金沙花技,簡直色香味俱全

• 火焰蜜椒牛柳粒
  • 朱古力