上星期日咁岩有野做要去觀塘,順便search下有咩食醫下肚🍽️搵搵下見到有台灣菜🇹🇼一於帶埋仔仔出發❗️今次去既係「哈豆」~有兩間分店,分別係成業街同駿業里~呢次到既係成業街,偏向平民化既路線🧋係台灣人主理,價錢唔算貴💰一去到見到大大幅既壁畫,係台灣電影、影視人物🎥好特別啊❗️🔸百香果綠茶QQ食台灣菜我都會叫呢杯😍入面有珍珠同椰果,一邊飲一邊有野咬🤤我無order少甜少冰,但都唔會勁甜🍹如果擔心既可以落單果陣同佢地講返😙🔸蜂蜜紅茶不過不失既野飲,都係唔會好甜😗清爽解渴,係一個唔錯既選擇😌🔸逢甲鹹酥雞肉燥飯雞肉份量岩岩好,而且唔會好鹹🧂咬落去肉嫩,肉燥都算多,完全係台灣既風味😍🔸台灣五寶拼盤肉燥飯裡面有香腸、雞翼、豆腐、貢丸、花枝丸❤️一碗飯有哂5個餸,岩哂同仔仔happy sharing😆而且佢地既汁一啲都唔吝嗇,絕對夠撈埋啲飯一齊食,肉丸大大粒,仔仔食到好滋味啊🤤🔸香酥腐皮蝦卷一份有4條,咬口唔會炸到勁脆但非常滋味,食多少少都可以😆仔仔差唔多食哂咁滯👅連我都好鐘意,我地兩個差唔多要爭食,當然媽媽會比哂仔仔食喇😚💭餐廳店員咁安排左BB櫈👶🏻咁仔仔就可以自己食野🍚btw呢度落單係自己手寫再交比店

🔸百香果綠茶QQ

🔸蜂蜜紅茶
不過不失既野飲,都係唔會好甜😗清爽解渴,係一個唔錯既選擇😌

🔸逢甲鹹酥雞肉燥飯

🔸台灣五寶拼盤肉燥飯

🔸香酥腐皮蝦卷

💭餐廳店員咁安排左BB櫈👶🏻咁仔仔就可以自己食野🍚btw呢度落單係自己手寫再交比店員,所以記住唔好寫錯數字啊😆期待下次可以試到佢地既甜品🤤
2023-08-05
  • 台灣五寶拼盤肉燥飯
  • 逢甲鹹酥雞肉燥飯
2023-08-21 36 瀏覽
最近去了哈豆餐廳,強烈推薦他們的鹽酥雞拼香腸麻辣拌麵。結合了台灣的經典美食,鹽酥雞和香腸,搭配麻辣拌麵。鹽酥雞外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁,而香腸則帶來了濃郁的香甜口感。搭配上辣味十足的拌麵,味道更加豐富。另外,他們的鹽酥排骨肉燥乾拌麵以鹽酥排骨和肉燥乾作為配料,搭配上彈牙的麵條,味道非常美味。鹽酥排骨外脆內嫩,肉燥乾鮮香美味,與麵條的結合令人愉悅。在飲品方面,黑糖芋頭鮮奶一定要試試看,結合了黑糖、芋頭和鮮奶,帶來濃郁的口感和香甜的滋味。黑糖的獨特風味和芋頭的香氣與鮮奶的滑順口感完美融合。另外,他們的炸物拼盤包含了台灣腸、鹽酥雞和甘梅蕃薯條等美味的炸物。每一樣都炸得金黃酥脆,口感十分出色。這個拼盤不僅提供了多種選擇,能夠一次品嚐到多種美味。整體而言,哈豆的美食令我印象深刻。他們獨特的拼盤組合和美味的口味真的讓我愛不釋手。此外,餐廳的氛圍也很舒適,全新十二門徒新裝修滿滿台灣feel,員工的服務態度非常友好。#哈豆 #台灣美食 #觀塘必試

#哈豆 #台灣美食 #觀塘必試
  • 黑糖芋芋鮮奶
2023-08-18 150 瀏覽
放工去咗觀塘嗰邊行街街, 嗰度有 OUTLET 同好多小店, 都幾多嘢行。行完就開APP搵食喇,見呢間 [哈豆]在觀塘有 2間分店,而且價錢唔貴,我哋就去咗就近嘅成業街分店試吓。一入到去,比幅惡搞十二門徒璧畫吸引咗,喺由台灣藝人組成,相當有趣🤣另外,電視播著台灣歌手嘅歌,充滿著台灣情懷呀! 😌 呢度啲坐位又多又闊落 (我見隔離舖都係佢哋嘅),聽著音樂,都幾 relax😌講返嘢食先:我哋點咗:🌟 台灣五寶拼盤肉燥飯 (轉套餐) $66有香腸、雞翼、豆腐、貢丸、花枝丸、蛋,同埋精華所在,就係肉燥喇! (唔止五寶) 肉燥好香,雞翼同豆腐有滷水味但又唔會好鹹,其它台式香腸,貢丸同花枝丸,用料不錯👍🏻另外還有菜脯同醃青瓜,食落口感豐富,好多餸,飯又軟熟👍🏻🌟 豐盛台灣牛肉湯麵 (轉套餐) $78除咗牛肉外,仲有貢丸同花枝丸。  牛肉係牛展嚟嘅,夠淋同入味,,仲有貢丸同花枝丸,真係夠晒豐盛呀!😁 湯底唔會話好鹹,仲有紅蘿蔔同白蘿蔔加半隻滷蛋😋上面兩碗都有條油菜,呢點真係要讚👍🏻🌟 炸物拼盤 (香腸、鹹酥雞、丸子、蝦巻、蕃薯條 )$58呢個拼盤💯分推介👍🏻 鹹酥雞同出面的有點不同,無咁鹹但又好香口!

我哋點咗:

🌟 台灣五寶拼盤肉燥飯 (轉套餐) $66

另外還有菜脯同醃青瓜,食落口感豐富,好多餸,飯又軟熟👍🏻

🌟 豐盛台灣牛肉湯麵 (轉套餐) $78

上面兩碗都有條油菜,呢點真係要讚👍🏻

🌟 炸物拼盤 (香腸、鹹酥雞、丸子、蝦巻、蕃薯條 )$58

呢個拼盤💯分推介👍🏻 鹹酥雞同出面的有點不同,無咁鹹但又好香口!  蝦巻同蕃薯條炸得好乾身,再加上台式香腸同丸子,夠晒多種類,啱晒我呢個有選擇困難嘅人呀!

飲品方面:

🥤 豆漿紅茶 (跟餐免費)
這個喺其它地方未見過,有豆漿味又帶點茶香,幾有特色

🥤 葉月鮮奶茶 (跟餐+ $8)
這鮮奶茶好香茶味.

這裡的飲品是可以自選甜度及冰量,兩杯飲品均點了正常甜,甜度比起茶餐廰的正常甜少甜一點。

埋單原來套餐再減$10,total $200,人均消費$100,真係幾抵食!
台灣五寶拼盤肉燥飯
豐盛台灣牛肉湯麵
台灣五寶拼盤肉燥飯
豐盛台灣牛肉湯麵
2023-08-15 27 瀏覽
🌟港鐵觀塘站B2出口 4分鐘路程🌟#正宗 #地道 #台灣菜 #午後我bookmark左呢間 哈豆 好耐架啦原來有兩間店 但係呢間係工業區内 比較起來冇咁貴☺️☺️今次咁岩要去觀塘做野 所以就可以順道黎呢度食野專登揀午後時間黎 避過中午食飯ge人潮🤗🤗真係揀岩左時間去到唔太多人 餐廳播住台灣ge歌 👍🏻👍🏻🌼#五寶拼盤肉燥飯- 花枝丸 豆腐 台灣腸 貢丸 雞翼- 每一樣都有啲 同時間試晒唔同嘢- 再加埋肉燥 好有台灣味🌼#豐盛台灣牛肉湯麵- 有幾款唔同ge丸 花枝丸 牛丸 貢丸- 牛肉麵湯底濃郁 唔會太鹹 - 牛肉亦炆得入味🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🌼#炸物拼盤- 蝦卷 丸子 蕃薯條 鹽酥雞 香腸- 佢哋都加咗話梅粉 酸酸甜甜 好好食🌼#珍珠奶茶🌼#豆漿紅茶珍珠- 珍珠奶茶就飲得多 豆漿紅茶珍珠真係第一次見 又幾好味!- 珍珠煙煙韌韌 好有咬口
🌟港鐵觀塘站B2出口 4分鐘路程

- 蝦卷 丸子 蕃薯條 鹽酥雞 香腸
- 佢哋都加咗話梅粉 酸酸甜甜 好好食

🌼#珍珠奶茶
🌼#豆漿紅茶珍珠
- 珍珠奶茶就飲得多 豆漿紅茶珍珠真係第一次見 又幾好味!
- 珍珠煙煙韌韌 好有咬口

2023-08-15
下午茶
  • 台灣五寶拼盤肉燥飯
  • 豐盛台灣牛肉湯麵
  • 珍珠豆漿紅茶
2023-08-15 27 瀏覽
一入店即時被壁畫吸引住,畫上12+1位台灣影視藝人,好似著名嘅最後的晚餐。由於座位對住周杰倫,成餐飯小編就好似同杰倫一齊食咁🔅台灣牛肉湯麵 $66湯底味濃,牛肉燘得軟淋,而且滷水入味🔅丸子鮮蕃茄湯麵 $62彈牙嘅花枝丸拼頁丸,蕃茄湯麵微微帶酸,好開胃🔅炸物拼盤 $58 (跟餐減 $10)包括有六款台式小食:香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷同蕃薯條,啱晒同朋友分享。短身嘅台灣香腸甜甜地;鹹酥雞好香酥,又唔會乾;蕃薯條撒上梅粉,甜甜酸酸🔅手作芋泥窩夫 $38即叫即焗,非常新鮮,價錢又優惠。芋泥超多但唔會太甜,而窩夫就比平常的多一點酥甜😋

🔅台灣牛肉湯麵 $66
湯底味濃,牛肉燘得軟淋,而且滷水入味

🔅丸子鮮蕃茄湯麵 $62
彈牙嘅花枝丸拼頁丸,蕃茄湯麵微微帶酸,好開胃

🔅炸物拼盤 $58 (跟餐減 $10)

🔅手作芋泥窩夫 $38

呢間人氣台灣菜餐廳喺觀塘有2間分店,星期六去咗成業街分店食dinner,抵食又好食呀!成業街分店定價比較親民,一入餐廳就會見到唔同台灣電影角色嘅壁畫,幾靚!睇完menu之後就自己用紙筆寫低食咩,再交畀店員落單~ 自選套餐幾抵食👍🏻🥢萬巒豬腳麻辣湯麵 套餐$66平時幾鍾意食豬腳,呢度嘅豬腳超厚肉,啖啖肉啱晒食肉獸😂 豬皮充滿膠質,好軟腍!麻辣湯麵個湯唔會太辣,少少麻辣幾爽口!麵條好滑又掛汁,好食!🥢逢甲鹹酥雞肉燥飯 套餐$62見到menu寫鹹酥雞😂 幾鍾愛佢嘅鹽酥雞細細件,好酥脆又肉嫩多汁,唔油膩!肉燥飯香甜,仲有好多菜脯炸蒜,口感豐富!🥢台式滷水豆腐 $26套餐加配-$10~ 呢個豆腐好好食呀!好入味!外皮少少脆有咬口,豆腐軟熟吸滿滷水汁!咬落去係爆汁架,好正!🍨仙草芋圓配雪糕 加配$38都係必食!芋圓超煙韌Q彈,仙草爽滑,香芋雪糕好香好滑~ 🧋豆漿紅茶跟餐免費~ 叫咗無糖,幾濃豆漿味,好純粹嘅味道👍🏻🧋蜂蜜仙草 跟餐+$8有一大舊仙草,配埋少甜蜂蜜水,幾清新!呢度價錢平,食物質素幾好,食到正宗台灣風味👍🏻

🥢萬巒豬腳麻辣湯麵 套餐$66

🥢逢甲鹹酥雞肉燥飯 套餐$62

🥢台式滷水豆腐 $26

🍨仙草芋圓配雪糕 加配$38
都係必食!芋圓超煙韌Q彈,仙草爽滑,香芋雪糕好香好滑~

🧋豆漿紅茶
跟餐免費~ 叫咗無糖,幾濃豆漿味,好純粹嘅味道👍🏻

🧋蜂蜜仙草 跟餐+$8
有一大舊仙草,配埋少甜蜂蜜水,幾清新!

呢度價錢平,食物質素幾好,食到正宗台灣風味👍🏻
  • 仙草芋圓配雪糕
  • 台式滷水豆腐
  • 逢甲鹹酥雞肉燥飯
  • 萬巒豬腳麻辣湯麵
完placement同去完grad trip,等待我嘅係成世嘅社蓄生活🥲今個月正式加入觀塘老母嘅大家庭☺️最常同同事傾嘅話題緊係「今日食乜好?」,今次食咗好多同事都話好好食嘅哈豆😋港台愛情故事,非常正宗地道嘅台灣菜🇹🇼台灣牛肉麵 $62/66(套餐)⭐️推薦⭐️食麵第一啖一定係飲湯先,入口超濃郁牛肉味🫨牛肉軟嫩入味,麵質彈牙非常掛湯👍🏻超級鍾意配菜有白蘿蔔,吸曬湯好好食🤤食到最後一滴都冇剩✌🏻台灣五寶拼盤肉燥飯 $62/66(套餐)⭐️推薦⭐️五寶包括香腸、雞翼、豆腐、貢丸同花枝丸🍲香噴噴嘅豬肉醬搭配著白飯,口感鮮嫩多汁,質地細軟。肉燥醬汁的味道濃郁,融合了大蒜、醬油、糖和其他調味料,散發著濃濃香氣🥰五個餸加埋肉燥份量好多,搭配入味滷蛋,超級豐富💕手作芋泥窩夫 $38⭐️推薦⭐️超方便可係同一間餐廳食正餐同甜品😆 當然!芋泥口感綿滑細膩,窩夫好似曲奇咁香脆🍪芋泥份量多到邊食邊跌落碟🤣lunch/tea time過嚟嘆杯咖啡食下輕食,享受下一個小小嘅metime都唔錯☺️餐廳有好多台灣電影海報同超大幅璧畫,畫得超級靚,有「那些年我們一起追的女孩」同「月老」,不過唔想騷擾到其他客人所以無影到相🙈員工上飲品

台灣牛肉麵 $62/66(套餐)
⭐️推薦⭐️

台灣五寶拼盤肉燥飯 $62/66(套餐)

手作芋泥窩夫 $38
⭐️推薦⭐️

餐廳有好多台灣電影海報同超大幅璧畫,畫得超級靚,有「那些年我們一起追的女孩」同「月老」,不過唔想騷擾到其他客人所以無影到相🙈員工上飲品嘅時候都超級細心搖匀先上😚無得去旅行住,會體嚟頂住癮先✌🏻🥹

哈豆
觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室飲品豆

2023-08-13 128 瀏覽
係觀塘返工廈lunch周圍都勁多人,上駱駝漆又排勁耐隊,所以我鍾意周圍發掘啲工廈店~呢間成業街嘅良心店又好味又夠大,唔洗等位,平時lunchtime食都唔怕冇時間啦💛所以我間中都會過黎食架☺️*****🐮🍜秘製牛肉沙茶乾拌麵 $66 / 套餐🐷🌶️萬巒豬腳麻辣湯麵 $66 / 套餐🐟🥬魚鬆肉燥時菜 套餐+$20🐮🥔清境和牛薯餅 套餐+$18🍫☕️阿華田拿鐵 套餐+$22🧊🫖黑糖薑母茶 套餐+$6*****佢叫左套餐就可以平啲叫小食同飲品,好抵食~今次叫嘅食物全部都好推薦😍湯麵夠晒麻,食辣嘅人一定要試下!沙茶拌麵好特別,啱晒夏天食😋 兩個小食都好正,個魚鬆時菜超大碟好抵,加左魚鬆令少食菜嘅朋友都食返多啲菜😆和牛薯餅勁足料,外脆內軟🧡💛💛另外熱飲有得揀温或者熱真係好貼心,杯黑糖薑母茶飲完好舒服🥹女士恩物💓*****更多食評資訊及相片:IG🔎litcloud_

秘製牛肉沙茶乾拌麵

🍫☕️阿華田拿鐵 套餐+$22
🧊🫖黑糖薑母茶 套餐+$6

更多食評資訊及相片:IG🔎litcloud_
2023-08-10
2 分鐘 (堂食)
秘製牛肉沙茶乾拌麵
萬巒豬腳麻辣湯麵
魚鬆肉燥時菜
清境和牛薯餅
黑糖薑母茶
哈豆觀塘有2家分店,今次嚟試這家平民化一點既台式料理店,位於觀塘成業街,好正呀!一入去就見到台灣電影為主題既大型壁畫,裡面有9成我都睇過,另一面有部大電視播住台灣流行歌曲,台灣情懷十足,立即感覺置身喺台灣咁入正題,講返食物先,我今次同西生各自點了一個套餐我—>🍴路邊攤小香腸肉燥飯 + 🧋 阿華田拿鐵 $62+$22西生—>🍴台灣牛肉湯麵 + 🧋 黑糖芋芋鮮奶 $66+$22這家分店主打咖啡和甜品,價錢相若平民,沒理由唔試,high個tea也不錯喔冷氣充足,餐桌闊落舒適路邊攤小香腸肉燥飯脆卜卜既香腸,加上足量肉燥,搭配菜脯、醃青瓜、滷蛋,風味十足仲有我最愛既爽甜油麥菜,份量絕對充足阿華田拿鐵餐廳主打咖啡,所以叫咗這款阿華田拿鐵濃濃既阿華田配上咖啡,就算走甜仍味道濃厚,唔會因為走甜變得淡而無味台灣牛肉湯麵西生說: 湯不是很濃那種,但味道都夠;牛肉係牛展肉,肉冧人味黑糖芋芋鮮奶西生說: 新鮮芋泥加上黑糖鮮奶,贊!
入正題,講返食物先,我今次同西生各自點了一個套餐

冷氣充足,餐桌闊落舒適

路邊攤小香腸肉燥飯
仲有我最愛既爽甜油麥菜,份量絕對充足

阿華田拿鐵
餐廳主打咖啡,所以叫咗這款阿華田拿鐵

台灣牛肉湯麵

黑糖芋芋鮮奶
西生說: 新鮮芋泥加上黑糖鮮奶,贊!
2023-08-10
2023-08-09 29 瀏覽
Tt我幾鍾意去觀塘食呢間台式餐餐廳由台灣人主理價錢唔算太貴,而且好味喔!-🥢炸物拼盤(原價$58)小食包括有台式香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷同蕃薯條🍠新鮮熱辣炸起,非常滋味呢!套餐追加小食可以減$10CP值都幾高喔💕🍜萬巒猪腳麻辣湯麵($66)呢度嘅麻辣湯麵超好食辣而不chur喉香辣惹味,令人回味無窮Tt我差唔多次次嚟食晏都會揀呢款湯麵喔❤️‍🔥主角萬巒猪腳充滿台灣風味豬皮彈牙肉質爽嫩有咬口呢!🍚逢甲鹽酥雞肉燥飯($62)鹽酥雞鹽香酥脆咬落肉嫩多汁 配上香甜肉燥飯滿滿台灣風味正呀💯🧋珍珠豆漿紅茶(套餐+$4)呢杯珍奶用咗豆漿代替鮮奶肉落豆味濃郁呢個配搭幾好味呀😋而且珍珠口感Q彈好夠咬口💕🍹苿莉綠茶呢杯飲品套餐免費包埋㗎 👍🏻清爽解渴,唔錯呀🍵
Tt我幾鍾意去觀塘食呢間台式餐
餐廳由台灣人主理
價錢唔算太貴,而且
好味喔!

🥢炸物拼盤(原價$58)
小食包括有台式香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷同蕃薯條🍠
新鮮熱辣炸起,非常滋味呢!
套餐追加小食可以減$10
CP值都幾高喔💕

🍜萬巒猪腳麻辣湯麵($66)
呢度嘅麻辣湯麵超好食
辣而不chur喉
香辣惹味,令人回味無窮
Tt我差唔多次次嚟食晏都會揀呢款湯麵喔❤️‍🔥
主角萬巒猪腳充滿台灣風味
豬皮彈牙
肉質爽嫩有咬口呢!

🍚逢甲鹽酥雞肉燥飯($62)
鹽酥雞鹽香酥脆
咬落肉嫩多汁
配上香甜肉燥飯
滿滿台灣風味
正呀💯

🧋珍珠豆漿紅茶(套餐+$4)
呢杯珍奶用咗豆漿代替鮮奶

🍹苿莉綠茶
呢杯飲品套餐免費包埋㗎 👍🏻
清爽解渴,唔錯呀🍵
2023-08-07 29 瀏覽
🇹🇼. 今次有Yumi妹帶矇豬哥到觀塘嘅哈豆食晚餐,估唔到平日夜晚麵會咁多人嚟食🤣 一定有佢嘅吸引之處🫶🏻.🍛 路邊攤香腸肉燥飯 $62好少會係香港食到台灣地道味道嘅肉燥飯,另外好鐘意會哋加咗少少炸蒜,調到成碗飯有另一陣香味✨哈豆必點之選✨.🍤 炸物拼盤 $58(跟餐 -$10)炸物拼盤有齊店長推薦嘅所有小食,想樣樣都食啲就嗌啦👍🏻 另外,如果三個人以上分享,我就建議大家叫多一份或嗌多碟大家鍾意食嘅分享☝🏻.🧊台式滷水豆腐 $26 (跟餐 -$10)超好食嘅滷水豆腐,味道啱啱好,唔會太甜或太咸😋.🍠 甘梅番薯條 $38 (跟餐 -$10)可以話係哈豆嘅招牌😍 因為未食過咁好多食嘅番薯條🍟 另外加埋梅子粉,正正係食緊台灣嘅風味🤤.🍨 仙草芋圓雪糕 $48 (跟餐 -$10)仙草Jelly好彈牙亦好香😋 最緊要係佢哋嘅芋圓好彈牙好好食,唔知係咪佢哋自己整嘅呢🤭.🧋 百香果綠茶QQ (跟餐$12)平時飲百香果飲料都會有百香果籽係底,但係佢哋嘅百香果綠茶QQ就唔會😊 啲QQ仲要同樣彈牙,我仲揀咗飲品係微糖,即刻覺得成杯好飲咗好多🤣.建議大家無論平日定假日,都最好book定位先,因為無論係人定係
🇹🇼
🍛 路邊攤香腸肉燥飯 $62
🍤 炸物拼盤 $58(跟餐 -$10)
🧊台式滷水豆腐 $26 (跟餐 -$10)
超好食嘅滷水豆腐,味道啱啱好,唔會太甜或太咸😋
🍠 甘梅番薯條 $38 (跟餐 -$10)
🍨 仙草芋圓雪糕 $48 (跟餐 -$10)
🧋 百香果綠茶QQ (跟餐$12)
建議大家無論平日定假日,都最好book定位先,因為無論係人定係寵物,原來平日都咁多人🙈 所以為咗唔好上到去要等位,最好就打個電話過去先啦😉

Max 5️⃣🐽
味道 🐽🐽🐽🐽🐽
環境 🐽🐽🐽🐽🐽
服務 🐽🐽🐽🐽🐽
衛生 🐽🐽🐽🐽🐽
抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費

#hongkong #hk #instagram #ig #foodblogger #foodiehk #influencer #instafood #intalike #instadaily #likesforlike #hkblogger #ulifestylehk #hkfood #food #hkfoodie #香港 #食評 #好去處 #觀塘 #哈豆 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食推薦 #香港美食分享 #觀塘美食 #相機食先
2023-07-27
  • 仙草芋圓配雪糕
  • 台式滷水豆腐
  • 甘梅薯角
2023-08-07 27 瀏覽
一早聽過觀塘的哈豆😆原來有兩間分店,成業工廈的菜單定價較為便宜,但款式一樣超多,這次點了幾款來試試。萬巒豬腳很好吃👍🏻豬腳煮得軟腍入味,醬汁濃而不咸,帶有明顯的蒜香,加入拌麵中很不錯。想點幾款小食🙈貪心的我表示炸物拼盤最適合不過🍱🤣裡面有台灣腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷和蕃薯條。蕃薯條用了梅子粉調味,酸甜度剛剛好。鹹酥雞和蝦卷都很有台灣味道。香濃麻醬時蔬上的麻醬跟平日吃腸粉的麻醬很相似,生菜份量也不少🥬之前在台中喝過豆漿紅茶,很少香港的台灣料理有供應。這個味道令人勾起不少台灣的回憶。餐廳的座位很寬闊,牆身有台灣電影的壁畫,超有心思☺️☺️☺️💕萬巒豬腳肉燥乾拌麵 $60豆漿紅茶炸物拼盤 $58香濃麻醬時蔬 $26

萬巒豬腳肉燥乾拌麵 $60
炸物拼盤 $58
香濃麻醬時蔬 $26
1K
2023-08-07 29 瀏覽
🎬最近上網知道呢間餐廳有張用咗台灣電影人物相關做咗幅璧畫👩🏻‍🎨其中有我欣賞嘅Jaychow添😍趁住放假有時間🏖️梗係要去潮聖下順便打個卡啦😍🍜豐盛台滑牛肉湯麵 $78 : 呢碗牛肉麵真係有豐富呀😍裡面牛丸🍡貢丸🍢同埋花枝丸👅粒粒都咁正咁好食🤤我個人就偏愛彈牙有咬口嘅花技丸喇💯🐟高雄魚鬆肉燥飯 $52 : 呢個魚鬆味道超新鮮🐟用新鮮嘅虱目魚塊再經手工慢炒🔥絕對係心機菜✅加埋埋肉燥🤤啖啖都咁香口惹味👍唔錯💯🍡酥炸小丸子 (6粒) $40 : 酥炸小丸子超正🥳仲有兩個口味添🔥做小食就啱曬嚕🍡一定要order✅好推介喔🥳哈咖啡☕️阿華田拿鑯 +$22 : 剩係見到個名已經好吸引🤩阿華田飲起黎香濃順口✅我個人就覺得微糖就啱啱好喇💯整體口感層次豐富💯正呀喂🥳哈豆漿🥛肧芽豆漿 +$6 : 呢杯肧芽豆漿不過不失✅大大杯好抵飲呀🥳

縱使一年會去幾次台灣,但在香港想不到吃什麼,最後還是會選擇食台式料理。這間在年輕人中有名的台式餐廳,兩間店都在觀塘工廈內,由台灣人主理,主打各款地道料理:便當、湯麵、乾拌麵、夜市小食、手搖飲料及甜品,選擇甚多。今次來到成業分店,就行偏平民路線,定價較平,更抵食~——————————🔹椒鹽排骨肉燥飯 套餐$62椒鹽排骨炸得酥脆,肉質偏薄但相當juicy,最愛它已完全去骨,適合喜歡啖啖肉的我🐷飯面加上大量肥瘦適中的肉燥,搭配菜脯、醃青瓜、滷蛋、油蔥酥及青菜拌勻,層次分明。🔸炸物拼盤 $58炸物拼盤新鮮炸起,包括台式香腸、鹹酥雞、墨魚丸、貢丸、蝦卷及蕃薯條。最愛蝦卷及蕃薯條,前者彈牙爽甜,會吃到大大粒蝦肉在其中,後者粗切再炸,帶微微的清甜。🔹牛肉鮮蕃茄湯麵 套餐$66之前食過牛肉麵,今日就點了牛肉鮮蕃茄湯麵🍅蕃茄湯底酸甜開胃,濃度剛好,不會太濃太稀,非常順喉,加上鮮蕃茄入饌,入口更多了份清新。牛腱共有三大塊,滷得透徹入味👍🔸仙草芋圓配雪糕 $38最後當然要加點一份甜品,芋圓地瓜圓QQ煙韌,配上一大塊仙草及芋頭味雪糕,清甜入心。🔹跟餐配豆漿紅茶+豆漿綠茶豆漿、紅茶及綠茶分開就飲得多,第一次飲混
——————————

🔹椒鹽排骨肉燥飯 套餐$62
椒鹽排骨肉燥飯

🔸炸物拼盤 $58

🔹牛肉鮮蕃茄湯麵 套餐$66

🔸仙草芋圓配雪糕 $38
仙草芋圓配雪糕

🔹跟餐配豆漿紅茶+豆漿綠茶
豆漿、紅茶及綠茶分開就飲得多,第一次飲混合版,原來一入口會先喝到豆香味,後味才會帶點茶香。
椒鹽排骨肉燥飯
仙草芋圓配雪糕
觀塘絕對稱得上係香港小台灣,依間位於工廈中的餐廳絕對可解台灣癮一入去就見到大大幅由不同知名台灣明星組成的壁畫十分有親切感餐廳分兩邊堂食位置,假期下午時間到大概八成滿座。下單大概10分鐘就有。豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵 牛肉足足有3大件,入口軟糯蘿蔔鮮甜炆煮得很入味,一咬就散開。湯底帶少少藥材味道,食完個胃都暖曬。椒鹽排骨肉燥湯麵排骨酥脆,鹹香味十足湯麵中加入大量乾蒜再搭配排骨勁香。炸物拼盤一次可試6款不同炸物炸番薯搭配上酸梅粉,酸甜香脆口感一絕。仲有香腸、鹽酥雞、花枝丸及貢丸和蝦卷,性價比很高。豆漿紅茶十分有創意嘅搭配,入口是豆漿嘅味道,後段有紅茶嘅香氣,十分有趣青蛙撞奶依個都係每次響台灣夜市必點,黑糖香濃再搭配上奶茶,飲出滿滿幸福嘅感覺人均$100以下,性價比極高
一入去就見到大大幅由不同知名台灣明星組成的壁畫十分有親切感

牛肉足足有3大件,入口軟糯

椒鹽排骨肉燥湯麵
排骨酥脆,鹹香味十足
湯麵中加入大量乾蒜再搭配排骨勁香。

一次可試6款不同炸物

青蛙撞奶