2025-01-06 0 瀏覽
聽同事介紹這間位於官塘成業街樓上的工廈隱世食堂,每日供應指定素食午餐,最適合有選困難症的我。午餐清淡少油,沒有味精,提供紅米飯,在不想大魚大肉的日子;不愧為健康之選🤗

純用蔬菜料理,不用植物肉,純蔬菜手工製作。手工出色,菜式特別,佛堂齋菜式,容易給素食新手進食,食咗好多年齋菜嘅朋友仔都未試過嘅菜式,極具特色,口味容易於接受。餐廳努力推崇素食和環保概念😘用心製作極度推介的餐廳,性價比很高!上次來食午餐,聽到其他食客高度讚揚。廚師非常非常非常極之有善心!未試過嘅朋友請抽時間嚟試,依啲餐廳買少見少⋯⋯有家的味道,受大眾歡迎!全部都係手工菜,最欣賞紫菜腐皮卷和炸三角豆卜!
純用蔬菜料理,不用植物肉,純蔬菜手工製作。
用心製作
  • 素蟹炒淮山
  • 咕嚕𤠣頭菇
  • 紫菜腐皮卷
  • 黃耳刺身
  • 炸三角豆卜馅料(芋頭泥)
2023-07-05 3191 瀏覽
有時想食簡單些,又想唔到食咩,我會去家味蔬食。每天有3餸1湯的午餐供應,接地氣費用$55/餐,用料新鮮,天天不同款式,去到餐廳坐下便上餐。我最欣賞是飯的安排,每天供應不同類型的糙米飯的,減低升糖指數,令我放下對食飯的戒心。例如﹕10穀米飯、紅曲米飯、紫薯飯、紅薯飯、姜黃飯、三色藜麥飯、七谷米飯等。餐廳每天有三道菜供應,詳情可以留意餐廳FB專頁。餐廳所有菜色以清淡無味精為主,但吃到食材原味道。每天也有湯水供應,有時會因應天氣時節改為甜品,剛過去的夏至便供應綠豆洋薏米臭草甜湯消暑十分貼心。有機會也想試晚餐私房菜,到時向大家報告一下。

有機會也想試晚餐私房菜,到時向大家報告一下。
2023-05-05 2231 瀏覽
一行十人預訂今晚私房菜,店主問要不要跟FB 照片的菜式?我心思思又想食FB的菜式但覺得當天食材唔知食咩??還是食新鮮食材吧!每個餸都有特式,對未食過的味道,未見過的食材、邊食邊估用咩食材、用什麼方法煮....大家本來唔係好熟,但估得好開心,交換好多煮嘢食經驗、歷史,最後當然要店主開估!😆她分享好多煮素食的方法,亦希望大家在家中可以煮到她的菜式,推廣素食,多一歺素食,世界會更美好!👏👏👏多謝你的堅持!💪💪💪

2023-05-05
這家素食餐廳我平均一周會去一次,這次中午點了他們的午餐菜單$55,菜單天天不同,2/3的午餐包括蓮藕眉豆花生花豆湯、姜黃飯和三道菜式。整個用餐過程非常愉快,菜品的味道清淡又好吃,非常適合健康飲食。蓮藕眉豆花生花豆湯味道非常鮮美,有濃郁的花生香味,同時也有蓮藕和花豆的清香,喝起來非常舒服。這道湯也很適合搭配其他菜品一起食用,非常開胃。接下來是主食姜黃飯,這道飯菜的味道也非常好,姜黃的香味很濃,米飯也很鬆軟,整體味道清淡又不失美味。三道菜式中我最喜歡的是煎腐皮素卷和煎豆包,這兩道菜品都非常好吃,味道鮮美,口感也很好。焗香草蕃茄和福建椰菜花也非常不錯,但是與煎腐皮素卷和煎豆包相比,略顯平淡。整個餐廳的菜品都很清淡,但是味道卻非常好,尤其是湯和煎腐皮素卷和煎豆包,讓我非常滿意。此外,這家餐廳老闆還經常做公益,捐款支持土耳其地震災區,真的是非常值得支持的一家素食餐廳。如果你對健康飲食有需求,這家餐廳非常值得一試!

朋友介紹咗間工廈素食私房菜。我哋先預訂咗二人份量嘅蛋奶素餐,菜式由廚師發辦。人均$1xx-2xx,根據食材、菜式而定。老闆娘以時令食材入饌,無添加任何味精,可以食到新鮮食材原汁原味。🔸涼拌海茸海茸口感爽脆,配上醬汁酸辣開胃。🔸竹笙羹竹笙加上冬菇、猴頭菇,令湯羹味道鮮甜帶清香。🔸焗大啡菇大啡菇加上椰菜絲、薯蓉、芝士,焗得金黃吸引。入口飽滿多汁,味道層次豐富。🔸炸金菇炸粉夠薄,口感酥脆唔油膩,仲有啲台式鹽酥嘅風味。🔸茭白荀口感爽脆,仲帶有荀類獨有香味。加上些少炸過嘅金菇,確實有啲似節瓜莆。🔸煎餃子 餃子以薯仔、沙葛、紅蘿蔔做餡料,味道清甜。📍家味蔬食 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖

🔸涼拌海茸
海茸口感爽脆,配上醬汁酸辣開胃。

🔸竹笙羹
竹笙加上冬菇、猴頭菇,令湯羹味道鮮甜帶清香。

🔸焗大啡菇

🔸炸金菇
炸粉夠薄,口感酥脆唔油膩,仲有啲台式鹽酥嘅風味。

🔸茭白荀

🔸煎餃子
餃子以薯仔、沙葛、紅蘿蔔做餡料,味道清甜。

📍家味蔬食 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖
2022-05-11 1352 瀏覽
趁媽媽放假,專登book咗齋菜私房菜!如果大家想食,記住要book位,老闆娘先準備到即日新鮮食材,真係夠晒誠意!前菜蘆筍配堅果,老闆娘話蘆筍係即日採購,所以食落好新鮮,完全冇臭青味,同埋老闆娘好有心機,蘆筍外層都批走晒,識落唔會有渣!醬汁都好特別,係五穀粉、芝麻、花生整,最特別係加埋檸檬汁,所以食落好清新!足料養生湯有各種菇類同栗子腰果,好足料,蘇湯都可以好足味,好清甜!酥炸豆腐私房菜嘅好處就係,即叫即做,炸豆腐外脆內軟,炸皮唔會太厚!醬汁老闆娘話係特製,鹹酸甜嘅味道,但係又好清新!個人覺得配前菜嘅芝麻醬食都好夾!醬燒杏鮑菇主菜係好吸引嘅杏飽菇,相對比較濃味,醬汁帶有黑椒味!杏鮑菇都係我齋菜裏面好鍾意嘅一道菜,因為口感好好,醬燒又保持到濕潤!筊白筍我無食過嘅蔬菜,食落有啲似蘿蔔,但又口感偏爽,好清甜!珍菇酸菜冬粉粉量好足夠!當中最特別,係老闆娘重新整過平時嘅酸齋,重新滷過,所以唔會食味精嘅味道!收費:$200/位$250/位(包煲湯、甜品)今次預約冇特別揀食乜嘢,但係每一道都好有驚喜,大家可以放心交俾老闆娘發板!

前菜

足料養生湯
有各種菇類同栗子腰果,好足料,蘇湯都可以好足味,好清甜!

酥炸豆腐

醬燒杏鮑菇

筊白筍
我無食過嘅蔬菜,食落有啲似蘿蔔,但又口感偏爽,好清甜!

珍菇酸菜冬粉

收費:
$200/位
$250/位(包煲湯、甜品

2022-05-07 849 瀏覽
近年,越嚟越多人認同素食對健康同環保嘅重要性,所以街上嘅素店越開越多,不過同葷食餐廳相比,仍然係少數嘅另類之選。最近就從網上得知觀塘新開咗素菜館,店舖主打素食私房菜,餐單由廚師發辦,客人於上菜前一刻先會知道菜式嘅真面目,讓人非常期待。店面裝修得好雅致,簡潔舒服,入到去好有家居 feel,令人感覺放鬆。入座後,店主隨即為我倆送上本草飲,飲品以麥冬、魚腥草、桔梗、魚針草、甘草、艾葉、紫蘇葉及菊花等調製,喝起來帶點微甜,味道很天然。食物方面,先嚟一客前菜涼拌金針菇,金針菇爽滑鮮嫩,咬下韌中帶脆,中間還夾雜了不少薑絲和芝麻粒,加上特調嘅醬汁,入口微酸微辣,十分開胃。接著是每人一碗南瓜湯,湯身熱辣辣,濃稠香滑,內有黑胡椒及南瓜碎粒,非常足料,入口更帶陣陣椰香,味道一流。跟住係一道脆炸茄子,形狀驟看有點似咕嚕肉,入口外脆內嫩,完全沒有半點油炸的肥膩感,味道酸酸甜甜,非常可口。三杯猴頭菇配雜穀飯,猴頭菇含有多種氨基酸,能助消化,味道很鮮,加上每件都索滿了麻油、醬油及台灣烏醋精華,入口濃郁惹味,以雜穀飯伴吃,健康又有營。之後係一客五彩時蔬,時蔬用料豐富,用上紫椰菜、紅蘿蔔、黃芽白及芹菜等炮製,入口清新
之後係一客五彩時蔬,時蔬用料豐富,用上紫椰菜、紅蘿蔔、黃芽白及芹菜等炮製,入口清新爽脆,不油不膩。
主食係三絲炒米粉,米粉炒得好香口,乾爽又彈牙,內有自家製素魚片、冬菇絲、椰菜、紅蘿蔔絲及脆炸花生粒等,食落口感好豐富,香味撲鼻!
壓尾嘅甜品係雪蓮子日本淮山糖水,雪蓮子口感軟糯帶嚼勁、能養心通脈;日本淮山質地細嫩、主治脾胃虛弱,加上明目嘅杞子同煲,入口唔會過甜,清心滋潤。
呢餐食得好滿意,清爽又無負擔,加上店主很熱情好客,非常樂意同我哋分享佢嘅素食心得,令我哋學到好多嘢,得益不少!

2022-05-07 712 瀏覽
🥗 #觀塘 #家味蔬食今日lunch跟同事去咗一間位於觀塘工廈嘅隱世私房菜😳 呢度嘅佈置令人好舒適,位置闊躺,真係仿如喺屋企一樣😙呢度要預先訂座先可以嚟食嘅,老闆娘會問咗大家有冇咩唔食先,冇嘅話佢就會發揮佢嘅創意同廚藝,嚟個素食omakase,當然有咩要求都可以預先講定👍🏻🍲 冬瓜湯首先有個好足料嘅胡椒冬瓜湯😆🍍 涼拌鳳梨雲耳頭盤係一個涼伴鳳梨雲耳,雲耳索晒甜甜嘅菠蘿汁,好正😋🍛 台式香椿素肉燥飯個飯撈咗少少紅米,健康加分👍🏻 個飯似一個三餸飯,有炒菜同粉絲、絲瓜素肉餅,同埋老闆娘主打嘅台式香香椿素肉燥,佢鹹鹹香香,有香香嘅菇味😋🍜 酸辣伴米線伴米線都有以上嘅素肉,仲有花生、青瓜絲、芽菜,啲芽菜好粗好甜😳 個伴米線其實唔算辣,而且份量十足,我同同事完全食唔晒🙈🍆 茄子盒呢個饟茄子盒好好味😋 入面饟咗紅蘿蔔、白蘿蔔、瓜、馬蹄等等,表面炸得香脆,讚~
🥗 #觀塘 #家味蔬食

🍲 冬瓜湯
首先有個好足料嘅胡椒冬瓜湯😆

🍍 涼拌鳳梨雲耳
頭盤係一個涼伴鳳梨雲耳,雲耳索晒甜甜嘅菠蘿汁,好正😋

🍛 台式香椿素肉燥飯

🍜 酸辣伴米線

🍆 茄子盒
2022-05-06
午餐
2022-05-04 437 瀏覽
今次跟食素嘅朋友嚟到依間素食私房菜,喺觀塘食私房菜,仲要係素食,都真係第一次,估唔到都有驚喜😋😋店舖裝修設計簡約,有少少家的感覺。由於係私房菜,當日供應嘅菜式,好多都係餐廳當日買到嘅好材料,不時不食,時令嘅食材,就特別新鮮好味啦😎😎涼拌海帶腐皮份量好多😁😁味道調校得好好!少少辣,好惹味,而且口感非常豐富👍🏼👍🏼另外兩款小食,都唔錯,尤其是係五香豆干,老闆話可以訂購,買一盒返屋企㗎。豆干味道又係調校得好好,好香,又唔會太咸或者太乾,好食又有營養👍🏼👍🏼重點要推介吓依碗麵喺佢哋特登揀嘅健康台灣麵比較幼身,口感彈牙,又真係幾好食喎😋😋配埋一啲素丸子,我食到有牛蒡,幾特別。店員話嚟緊午市都會供應,下次喺附近做嘢,都可以黎食晏~refresh一下🤓🤓

涼拌海帶腐皮

重點要推介吓依碗麵
喺佢哋特登揀嘅健康台灣麵
2022-05-01 1148 瀏覽
呢間係工廠🏭大廈入面嘅隱世私房素菜餐廳🍴好有驚喜🤩,環境同食物都有家嘅味道🤤,食材新鮮健康,菜式新穎,可以自訂菜式又可以😌廚師👩‍🍳發板,師傅好着重溝通好🥰貼心,係好滿足嘅一餐!呢度地方唔算好大,裝修🥰簡潔清新☘️,有在家用膳嘅舒適感☺️,多幾個人嘅話可以包場,私隱度十足👍。醬油漬翠玉瓜絲十分之😋入味,腍得來又有啲爽口,🤏少少辣辣🌶地好開胃🤤。牛油果🥑沙律🥗分量十足🤩,牛油果🥑又腍又滑又香🤤,沙律菜好😍新鮮清爽,仲配咗蘋果同埋黑橄欖🫒,配埋油醋汁味道幾😋豐富。🥚蛋卷整得好有心機🥰,上面有啲沙律醬🤤同果仁碎,入口味道清新有🥚蛋香😋。🎃南瓜湯🥣好幼滑,南瓜味濃郁🤤,而且加入咗五穀粉🌾同埋菇🍄粉令到個味道更加有層次感😋。特色有味飯🍚調味得宜,飯粒軟糯,入面有多種豆🫘同埋菇🍄,好味又健康😋。🔥紅燒茄子🍆幾惹味,茄子🍆蒸得好透好腍,唔會好似一般嘅🔥紅燒茄子🍆咁油膩,同埋啱啱個特色有味飯🍚一齊食一流呀🤤!黑椒扒鮮🐵猴頭菇,猴頭菇🍄鮮味得來又腍又滑又香🥰,而且吸收晒啲黑椒汁好惹味😋!柚子蜜🍯雪耳桃膠糖水好有驚喜🤩,第一次食到咁腍咁嫩滑嘅雪耳🥰,原來係用咗壓力將雪耳煲煮成呢種有少少🤏黏口近似花膠嘅口感😍,

柚子蜜🍯雪耳桃膠糖水好有驚喜🤩,第一次食到咁腍咁嫩滑嘅雪耳🥰,原來係用咗壓力將雪耳煲煮成呢種有少少🤏黏口近似花膠嘅口感😍,加上軟腍桃膠同埋清甜嘅柚子蜜🍯,味道清新好好味😋!
今日陪位素食同事喺觀塘工廈入面試咗間隱世素菜小館。估唔到觀塘的工廈真係乜都有!小小一間餐廳同觀塘嘅繁忙街道真係極大對比,餐廳非常舒適。老闆娘亦都好熱心介紹午餐素菜選擇。最後我哋揀咗一個飯一個粉。飯餸未到,先飲個茶,再飲碗湯。估唔到唔係普通嘅茶,係草本養生茶包,仲係由中西醫團隊同教授研發益生。鍾意飲嘅朋友仲可以買包返屋企慢慢沖。😋午飯三餸配例湯 💰50蚊三個餸每日都唔同,可以留意家味蔬食嘅社交平台。今日係腐皮(唔係蛋嚟㗎)菇同菜。今日嘅跟餐例湯係海帶湯,非常足料而且味道非常香濃。📌提提你:觀塘工業區5份以上免費送餐,對於夏天怕熱嘅我哋非常方便😂但自取送養生茶包亦都非常吸引🤣😋酸辣薯粉配涼拌菜 💰60蚊酸辣薯粉真心推介!薯粉咬口得黎唔會實得得,加埋個健康蔬菜湯底真係啱啱好!個湯係可以揀辣度,怕太辣嘅朋友可以揀小辣😀翡翠香菇丸同黑椒貢丸都好彈牙。個涼拌菜係海茸,見識少嘅我真係第一次食,非常非常爽口,如果唔係咁飽可以叫一包涼菜,大嘅都係80蚊(仲有其他嘢揀可以雙拼),細嘅就50蚊。呢度嘅性價比非常之高,係有驚喜嘅新潮素菜,唔會好似傳統嗰啲素菜咁油。唔食素嘅朋友都絕對值得嚟試一次😋最緊要係見到老
小小一間餐廳同觀塘嘅繁忙街道真係極大對比,餐廳非常舒適。

飯餸未到,先飲個茶,再飲碗湯。
午飯三餸配例湯
😋午飯三餸配例湯 💰50蚊
海帶湯
酸辣薯粉配涼拌菜
😋酸辣薯粉配涼拌菜 💰60蚊
涼拌菜(海茸)
呢度嘅性價比非常之高,係有驚喜嘅新潮素菜,唔會好似傳統嗰啲素菜咁油。唔食素嘅朋友都絕對值得嚟試一次😋最緊要係見到老闆娘對素菜嘅熱誠!

家味蔬食
🔺 https://s.openrice.com/QrbS0SomB00~uO7p6Aw
🔺 觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖
🔺 電話: 6826 7833
2022-04-28
1 分鐘 (堂食)
午飯三餸配例湯
海帶湯
酸辣薯粉配涼拌菜
涼拌菜(海茸)
  • 午飯三送配例湯
2022-04-26 506 瀏覽
無情嘅疫症持續幾年,尤其係今次第五波,對於大部份香港人黎講,身心靈都覺得好疲倦。係晚市重開之際,朋友帶我上呢度食一餐素食私房菜,希望可以洗滌一下心靈店內面積唔大,顏色佈置舒服,晚市私房菜每位價錢由$180至$2XX,三日前預約,好等老闆娘預備食材; 而午市就有套餐供應老闆娘相當好客,請咗我地飲草本茶,小葉紅茶糖及餅乾,味道都幾唔錯,尤其係海苔餅乾,好香海苔味,好快我地就食晒。想買D返屋企都可以,全部台灣純素出品今晚嘅素餐由前菜五香蜜汁豆乾揭幕一口一粒,香甜蜜汁味好惹人胃口時令湯水有冬瓜薏米腐竹雪耳湯,清熱袪濕,加入白胡椒增加香味,味道比想像中濃味,素湯都唔一定係淡味嘅!呢客烤南瓜選用日本南瓜,材料已優勝,加入牛油及黑椒香烤入口香甜綿感,食到牛油及黑椒香味,簡單食材但令人會一舊接一舊。素菜炸物出場啦,就係呢碟蜜汁炸脆"鱔",外觀上無論顏色及形狀真係好似"鱔"條主角係香菇乾,菇味較新鮮嘅會仲香D,浸軟後剪成長條,沾上炸漿再炸,淋上酸甜汁,每條都披上光澤透明外衣,好好味,好有驚喜。XO醬炒家鄉蘿蔔糕係茶樓就食得多,但素食版嘅就第一次食,用金菇代替瑤柱,味道都相當近似,香辣惹味; 蘿蔔糕切成一

想買D返屋企都可以,全部台灣純素出品

今晚嘅素餐由前菜五香蜜汁豆乾揭幕

一口一粒,香甜蜜汁味好惹人胃口

呢客烤南瓜選用日本南瓜,材料已優勝,加入牛油及黑椒香烤

XO醬炒家鄉蘿蔔糕係茶樓就食得多,但素食版嘅就第一次食,用金菇代替瑤柱,味道都相當近似,香辣惹味; 蘿蔔糕切成一口狀,無其他材料,食到蘿蔔香甜味,醬同食材好夾。

加入薑片令到呢碟小棠菜炒黃耳,有薑嘅香味,小棠菜切成小段,容易入口; 黃耳口感爽脆之餘具有膠質,有提高體質預防疾病的嘅作用,呢期好岩食!

呢客由老闆娘自家製嘅煎餃,外皮煎得香脆唔油膩,內裏餡料剁得相當幼細,有新鮮猴頭菇,蘿蔔,高麗菜,沙葛,豐富咗唔同口感

點埋香醋,趁熱食啦喂.................

從老闆娘言談間知道,佢開呢間舖嘅目的係想推廣素食,讓人食得健康一點。所以經佢處理食物,無論係烹調方式或食材選擇都食得出佢嘅心思,每碟都係即煮,除咗感受到食物嘅熱度,仲感受到佢對素食嘅尊重。
餐廳:家味蔬食 (觀塘)地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖素食文化真係好值得被推廣同跟從,畢竟當我哋食得愈素,對身體、動物、生態環境同環保就愈多益處,其實為地球出一分力可以喺咁簡單🌍家味蔬食嘅老闆同樣喺一個致力推廣素食、希望每個人都健康啲、減輕全球暖化問題嘅一個人,佢最想大家都重視環保♻️,令更多人關注素食文化同開始食素嘅習慣💪呢間素食餐廳位於觀塘成業工業大廈5樓,行入去環境唔大,得5張枱,不過私隱度就幾高,包場就最正😎。佢哋中午主打3餸1湯嘅$50素食套餐,而晚市就主要做私房菜,所以一定要預先訂位📞。私房菜按人頭收費,因應食材價格每人$180-$250不等,可以享用1款前菜3個餸、1個湯、1個主食同甜品,前後共6-7道菜,客人提供咩要求都會盡量滿足,例如全素/蛋奶素/想食乜/唔想食乜咁,甚至叫老闆Omakase自由發揮都仲得😆晚市開返即刻嚟試私房菜,未開始有得食,老闆就比咗啲小葉紅茶純素食糖同淨斯本草飲抗疫茶我哋享用住先🫖,另外仲比咗啲餅乾我哋食住等怕我哋肚餓,幾貼心窩心🥰✝️前菜——冷凍芝麻秋葵✝️餸——杏鮑菇扒、烤豆角、糖醋腐皮卷✝️湯——薏米冬菇雪耳腐皮湯✝️主食——餃
餐廳:家味蔬食 (觀塘)
地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖

✝️前菜——冷凍芝麻秋葵
✝️餸——杏鮑菇扒、烤豆角、糖醋腐皮卷
✝️湯——薏米冬菇雪耳腐皮湯
✝️主食——餃子

先食嘅喺加咗芝麻喺面嘅冰凍秋葵,口感新鮮爽嫩,蘸埋芥末同豉油一齊食就好似食緊刺身/壽司咁🤣,雖然簡單但幾有驚喜🎉

唔講以為外貌似足吉列豬扒嘅杏鮑菇扒爽甜多汁💦,沾咗麵粉層炸到香脆可口,完全食唔停口😋;
長長嘅豆角捲成好似蚊香咁嘅型狀再串起,
灑上鹽同孜然粉,連埋紅椒、黃椒一齊食,每啖都充滿香烤嘅串燒味,聞到都流晒口水🤤;
糖醋腐皮卷喺咪有啲似韓式炸雞呢,雖然個人就覺得甜咗少少🤏,
但腐皮卷鬆脆得嚟帶有層次感,撈飯食一流👍

湯喺餐廳每日落足心機去煲,今日有薏米冬菇雪耳腐皮湯,飲落有陣陣胡椒香,有啲似平時飲開嘅胡椒豬肚湯🥣,仲一啲味精都無

餃子喺餐廳全人手自家包製,裡面有猴頭菇、椰菜、沙葛同紅蘿蔔🥕,
無論外貌定食落都有啲似黃金蟹粉餃咁🥟,皮薄餡足,呢一餐絕對食得過,食素/想試素食嘅人真喺要嚟訂枱一試🤩
2022-04-25
10 分鐘 (堂食)
🐻早兩日去左觀塘呢間隱世家庭式素菜館~食完之後真心比老闆娘對素嘅熱誠感動🥹老闆娘仲非常健談🤣分享左好多佢對素食嘅睇法每道菜都係佢一手一腳主理(所以都要比時間耐性等佢煮)Menu無固定菜式~有咩食就視乎老闆娘當日買到咩食材 & 佢心情😂🐻食嗰陣都無問老闆娘下一道菜有咩😙有種食Omakase嘅期待感!結果每一碟都好有驚喜☺️——————🌈涼拌腐竹海帶彩椒老闆娘首先比左呢個冷盤我地填肚😌都好大兜!拌入左薑絲+辣椒籽 所以少少辣 好開胃——————🍲素碗仔翅✨大推!非常熱辣辣♨️配料超豐富!有大量木耳 冬菇 金菇 紅蘿蔔絲羮嘅稠度亦perfect~完全係碗仔翅嘅口感食嗰陣仲可以加d腐皮&紫菜薄片 有d似食蛇羮落嗰d薄脆片😚又脆又香——————🍆新豬肉釀茄子卷✨大推!將茄子切成薄片 再卷成玫瑰花狀每層中間釀入新豬肉同馬蹄碎~外層炸皮非常薄 完全唔似炸醬汁酸酸甜甜 將道菜提升到另一層次 超好味☺️——————🥬大白菜蔬菜捲呢道菜簡單清新~用大白菜包住紅白蘿蔔、芽菜、萵荀 口感清脆爽口醬汁用左麻醬加少少辣醬 但完全唔heavy唔濃味食完之後老闆娘出黎話原本係想加埋牛油果 但唔記得左😆好搞笑——————🍝炒
🐻早兩日去左觀塘呢間隱世家庭式素菜館~
食完之後真心比老闆娘對素嘅熱誠感動🥹
老闆娘仲非常健談🤣分享左好多佢對素食嘅睇法
每道菜都係佢一手一腳主理(所以都要比時間耐性等佢煮)
🐻食嗰陣都無問老闆娘下一道菜有咩😙
有種食Omakase嘅期待感!結果每一碟都好有驚喜☺️
🌈涼拌腐竹海帶彩椒
涼拌腐竹海帶彩椒

老闆娘首先比左呢個冷盤我地填肚😌都好大兜!
拌入左薑絲+辣椒籽 所以少少辣 好開胃
——————
🍲素碗仔翅✨大推!

非常熱辣辣♨️配料超豐富!有大量木耳 冬菇 金菇 紅蘿蔔絲
羮嘅稠度亦perfect~完全係碗仔翅嘅口感
——————
🍆新豬肉釀茄子卷✨大推!

將茄子切成薄片 再卷成玫瑰花狀
每層中間釀入新豬肉同馬蹄碎~
外層炸皮非常薄 完全唔似炸
醬汁酸酸甜甜 將道菜提升到另一層次 超好味☺️
🥬大白菜蔬菜捲
大白菜蔬菜捲

醬汁用左麻醬加少少辣醬 但完全唔heavy唔濃味
食完之後老闆娘出黎話原本係想加埋牛油果 但唔記得左😆好搞笑
🍝炒米粉
炒米粉

其實叫左老闆娘唔洗炒咁大兜😂但份量依然好多
呢款真係家鄉菜嘅味道😌
用左比較粗身嘅福建米粉 加d蔬菜絲 調下味 簡簡單單~又唔油膩
——————
呢間真係有heart又溫馨嘅素食餐廳☺️!
老闆娘話佢開黎真係一心想推廣素食~唔求賺錢
佢都唔想餐廳太過熱鬧😂因為佢怕嘈