一間甜品出色但撈埋正餐既餐廳今日叫左:奇珍一字骨雞翼$79香煎帶子柚子沙律$159美國prime 西冷10oz 4成熟$299甜品小拼盤$188香芒乳酪$45蜂蜜桂花茶$45加生日牌$10重點係個甜品小拼盤因為一共有五款甜品,店員正常上菜時係會逐一介紹每一款甜品,又會建議進食次序:由淡味到濃味。但因為佢太忙,我地未等介紹前已經開動左,錯有錯著,一食個‘小糖鈕森森’時,食到係黑松露,完全冇諗過佢用係甜品上。每一款都好出色,好特別。[內有:富士蘋果撻,冷鎮玫瑰荔枝燉蛋,柚輪(柚子拿破崙),小糖鈕森林(黑松露配橙忌廉),70%朱古力]另外由於呢間係做甜品,主菜係副,所以簡單講下:雞翼單邊有8件,炸得比較香口,炸粉唔多,不錯。柚子沙律好清新,帶子煎得好香唔會老。西冷牛扒叫左4成熟,用普通碟上所以冇變到6-7成熟(可能因為唔係用鐵板。)
一間甜品出色但撈埋正餐既餐廳
香芒乳酪$45
蜂蜜桂花茶$45
加生日牌$10
重點係個甜品小拼盤

每一款都好出色,好特別。

另外由於呢間係做甜品,主菜係副,
所以簡單講下:
雞翼單邊有8件,炸得比較香口,炸粉唔多,不錯。
柚子沙律好清新,帶子煎得好香唔會老。
西冷牛扒叫左4成熟,用普通碟上
所以冇變到6-7成熟(可能因為唔係用鐵板。)
2020-05-21
慶祝紀念
生日
2020-05-19 117 瀏覽
今日約左好姊妹去食甜品,擇左交通方便嘅尖沙咀,甜品店鄰近地鐵,好容易搵到,環境都幾舒服,座位闊落,佈置有心思,特色牆就係好繽紛,玻璃窗嘅窗台小擺設都非常有心思。侍應招呼周到,一坐低就送上一壺薄荷水,啱晒食甜品嘅時候用嚟開胃。朋友叫咗個74%特濃朱古力軟布甸,用蒸籠做裝飾已經好有特色,上枱嘅時候,侍應淋上糖水,即時冒出一陣白煙,咁有心思嘅上枱設計真係少見,食落去朱古力味非常濃郁,啱晒朱古力控。我就叫咗個冰綠茶x70%朱古力,綠茶同朱古力簡直係最佳拍檔,綠茶嘅雪糕味,配埋濃郁嘅朱古力甜,簡直令人食完一啖再想食下一啖。由於環境舒服,我同好姊妹一坐就坐左三個鐘,聽住餐廳播嘅音樂,真係一個好寫意嘅下晝。
2020-05-12 231 瀏覽
係武漢肺炎既影響下已經好少機會出街食飯,難得出去消費緊係要幫襯返黃店。呢到雖然出名既係甜品,但今次我係黎食正餐的。工業風裝修,燈光柔和,坐落舒服。尖沙咀黎講價錢唔算貴,而且份量都幾大份。小食叫左份桂花蜜炸雞翼,香脆可口,桂花蜜比較清香而且唔太黏,入口輕盈,中和左炸物既熱氣感,算是比較清新既炸物。香煎比目魚,煎得岩岩好,肉質嫩滑,薯菜有驚喜,好快就清哂。比想像大碟既鰻魚炒飯,偏濕炒,鰻魚肉都比得幾足,每啖都可以食到。感覺上呢到既食物都好適合一班朋友share食,可惜依家一黎唔敢share,二黎都唔會聚到一班朋友,只能獨享美食。

呢到雖然出名既係甜品,但今次我係黎食正餐的

工業風裝修,燈光柔和,坐落舒服。

尖沙咀黎講價錢唔算貴,而且份量都幾大份。

桂花蜜糖雞翼

香煎比目魚扒伴薯菜

香煎比目魚,煎得岩岩好,肉質嫩滑,薯菜有驚喜,好快就清哂。

日式鰻魚炒飯

桂花蜜糖雞翼
香煎比目魚扒伴薯菜
日式鰻魚炒飯
2020-05-10 161 瀏覽
終於捱過左冇得出街食飯嘅三個月!🥳🥳🥳 所以出嚟慶祝一下!個場枱數少左,好多人嚟食!好彩早左一日預約,否則walkin真係冇位呀!但其實我覺得咁樣嘅空間先至舒服,唔會同隔離坐得咁近,聽到晒人地講咩!而呢度主菜同甜品都係好高質!完全唔會比酒店嘅差! 呢碟蜜糖芥末比目魚,魚煎得香而不爛,魚肉細滑不鬆散,食落啖啖魚香味唇齒留香!呢個牛肉漢堡有芝士、菠蘿、蕃茄、雞蛋喺入面,疊得好厚,好難一口咬晒,但呢個配搭真係好好食,非常多汁,每啖都係幾層味道層次,滿足晒我嘅味蕾呀!不過我稍嫌個牛肉煎過左少少龍,有少少燶咗嘅苦味!最後一定要試佢地嘅甜品!我哋嗌咗碟大糖鈕拼盤,8款甜品,甜咸凍熱有齊,每件都做得相當精緻,隻隻都好好食呀!令我最配服係個waiter,上菜果時佢逐一介紹,講埋每隻甜品有咩特別,仲教我地識邊隻先/最後食邊隻,非常貼心!講真,佢呢種咁精緻嘅造型,出面都賣到好貴,今次$238就食到8種唔同嘅甜品,相當抵食呀!
終於捱過左冇得出街食飯嘅三個月!🥳🥳🥳 所以出嚟慶祝一下!

而呢度主菜同甜品都係好高質!完全唔會比酒店嘅差!

蜜糖芥末比目魚

牛肉漢堡

最後一定要試佢地嘅甜品

大糖鈕特色拼盤

2020-05-08
牛肉漢堡
大糖鈕特色拼盤
2020-05-07 128 瀏覽
難得放假,疫情又緩和了,逛逛街,食吓野!夏天特別想食甜品🍮search 一下,這間樓上甜品店-小糖鈕評價不錯😝😝入到去地方很大,全部以colorful鈕扣作裝飾,感覺很溫馨呢店員為我地介紹,這個大拼盤有八款甜品,一次過試晒🤣🤣超級大一盤,賣相一絕,打卡一流😝店員很詳細為我哋介紹,甜品有次序,先淡後濃,各有特色Apple combo,冷熱一齊食口感一流Earl Grey麻薯波波麵包布甸,都幾飽肚下,外皮少少脆,內裏好軟滑🥰🥰44%杏仁榛子朱古力少少苦朱古力味很突出,加了杏仁和榛子口感豐富柚輪 係signature 蜜柚芭菲很清新,配上拿破崙橋,又靚又好味每一款都各有特色⋯⋯會令到你每試一款都有一種好特別嘅感覺🥰🥰黑松露脆焗蛋白,賣相已經超吸引,黑松露配搭甜品效果同樣出色!真係很值得一試的一間甜品專門店,對甜品有要求的,應該都會滿足到你🤣🤣

店員為我地介紹,這個大拼盤有八款甜品,一次過試晒🤣🤣

超級大一盤,賣相一絕,打卡一流😝
店員很詳細為我哋介紹,甜品有次序,先淡後濃,各有特色

Apple combo,冷熱一齊食口感一流

44%杏仁榛子朱古力
少少苦朱古力味很突出,加了杏仁和榛子口感豐富

2020-04-29 211 瀏覽
老闆有趣地把鈕扣做了餐廳的主題,牆上的佈置有鈕扣的壁畫,細緻到甜品上的朱古力塊都是鈕扣的形狀。先講主菜,我們點了三國吐司,是由不同國家的香腸來放在吐司上,都別有特色,因為香腸不是一般的香腸,咬下時是很多汁穿梭在口縫之間的那種,還有澳洲無激素豬鞍,肉質好滑好嫩,時間剛剛好呀。好戲在後頭,甜品是真的令人有驚喜,其實只看menu已經好吸晴,最令我期待的"柚輪"的確令我無失望,一個圈單層的拿破侖加上好清新的柚子芭飛,果味重、奶味輕再配上斑蘭蛋白卷,有創意而又有心思,真心推介呀。另一個驚喜是點了"神秘甜品",由廚師為我們選擇吃甚麼,大概會送上他最拿手的吧!最後來了三個款的小甜點,有士多啤梨脆焗蛋白Mousse、榛子朱古力Mousse及最有驚喜的港式奶茶麻糬波波麵包布甸,這個叫我最難忘,因為未試過呢種配搭出來的,又一創意之舉。
  • 柚輪
2020-04-29 116 瀏覽
作為芝士狂熱fans,睇到呢個諗都唔使諗就即刻揀咗甜品上到嚟好靚,另外加嘅Movenpick朱古力🍨上面仲有粒代表小店嘅朱古力紐,好有心思。❤🍰入邊加咗Bailey,食落去有濃濃嘅酒味🍾,同芝士一齊好夾。上面係好creamy嘅慕斯,食落去都有啲似Tiramisu。加埋啫哩同雪糕球點綴,簡直係perfect match😍 Bailey's Cheese Cake🍮 $109+20(ice-cream)美食分享ig:natalie_foodd
作為芝士狂熱fans,睇到呢個諗都唔使諗就即刻揀咗

美食分享ig:natalie_foodd
2020-04-21 141 瀏覽
難得同老公一齊放假,系統美麗華激安入完貨,坐低Tea 一Tea 先😍😍堪富利士道見到呢間樓上甜品店評價唔錯,而且地方都舒適!一入門口店員以為我哋探熱,地方相當大所以相隔1.5米冇難度😬😬抗役期間仲有折添,點了小糖樓特選拼盤🥰🥰睇Menu就相當靚啦,Total有八件甜品 5款主打+3款神秘~~一上枱,我哋都 曄 😱😱一聲🤣🤣擺設相當精美,圖一樣,每款甜品都有相當長嘅名,聽完店員詳細講解之後係.....唔會記得㗎!🤣🤣只會記得每一款都非常好味😍😍😍最為深刻嘅就係蘋果金寶,唔會太甜,反而多咗一份清香,仲有焦糖脆口味道,非常美味😋😋仲有呢款黑松露味嘅甜品,仲整到成個蘑菇咁!真係靚到唔捨得食🥰🥰老公話好彩揀咗呢款咋,一次過可以滿足晒八個願望😂😂下次必定再嚟試其他款式,真係好高質嘅甜品🍮

小糖鈕特選拼盤

一上枱,我哋都 曄 😱😱一聲🤣🤣

老公話好彩揀咗呢款咋,一次過可以滿足晒八個願望😂😂

下次必定再嚟試其他款式,真係好高質嘅甜品🍮
小糖鈕特選拼盤
2020-04-18 111 瀏覽
💛之前係尖沙咀食完dinner, 想搵個地方食下甜品吹下水 就搵左呢間黃店小糖鈕啦!其實我都知佢都有西餐食 不過已經食飽左所以正係上黎嗌左甜品呢個 係佢地其中一個招牌🤤下面嘅蘋果層有粒粒果肉 中間有一圈吉士醬 邊邊圍上左牛油脆脆 加上面頭嘅雲尼拿雪糕 整體層次好豐富😋 既有蘋果嘅果香 亦有脆脆帶黎嘅口感 同埋雪糕嘅甜 配合得唔錯 鐘意食蘋果類甜品嘅可以試下🙈🙈整體味道唔會太甜 食晒成個都唔會覺得膩我朋友叫左個 都唔錯 係拿破崙嘅酥皮整嘅一個圓圈!加上柚子都幾fresh 我都幾鐘意🌟佢地啲甜品真係睇得又食得而且佢地staff好nice 見我地傾計臨關門都無過黎催我地 上去傾下計都唔錯💛

呢個 [富士蘋果撻] 係佢地其中一個招牌🤤下面嘅蘋果層有粒粒果肉 中間有一圈吉士醬 邊邊圍上左牛油脆脆 加上面頭嘅雲尼拿雪糕 整體層次好豐富😋 既有蘋果嘅果香 亦有脆脆帶黎嘅口感 同埋雪糕嘅甜 配合得唔錯 鐘意食蘋果類甜品嘅可以試下🙈🙈整體味道唔會太甜 食晒成個都唔會覺得膩

我朋友叫左個 [柚輪] 都唔錯 係拿破崙嘅酥皮整嘅一個圓圈!加上柚子都幾fresh 我都幾鐘意🌟佢地啲甜品真係睇得又食得

2020-04-15 1993 瀏覽
嚟到呢度梗係食甜品啦朋友發板點左個大糖鈕特選拼盤入面有五款佢嘅招牌甜品同埋三款神秘甜品隻碟已經好似張枱咁大店員好用心講解每一種甜品不過我聽完都唔記得咗7788😂首先食嘅係蘋果金寶脆脆入面仲有雲呢拿雪糕整體唔會太甜 水準之上👍🏻👍🏻👍🏻.伯爵茶麵包布甸麻薯呢個都係熱食之一配上麻薯口感好煙靭.柚子雪芭上面有新鮮果肉同班蘭棒隔離仲有拿破崙餅皮 好豐富😆😆.芒果脆皮雪條 下面有芒果肉墊底上面仲有一隻好靚嘅朱古力蝴蝶.意大利黑松露加白朱古力忌廉呢個甜品個樣好得意 好似藝術品咁黑松露味好濃郁相對上呢個甜品算特別.荔枝玫瑰燉蛋賣相一流立刻相機食先.榛子朱古力入面有好多朱古力醬最底下配有紫薯蛋糕 .綠茶提拉米蘇下面嘅係70度嘅軟朱古力呢個配搭好新穎 都幾好食.呢度成間餐廳設計都好色彩繽紛好適合帶埋小朋友一齊嚟又比我發現到一個尖沙咀食甜品嘅好地方👍🏻👍🏻👍🏻
嚟到呢度梗係食甜品

呢度成間餐廳設計都好色彩繽紛
好適合帶埋小朋友一齊嚟
又比我發現到一個尖沙咀食甜品嘅好地方👍🏻👍🏻👍🏻
2020-04-14 107 瀏覽
係尖沙咀食完飯順便直落甜品😋😋openrice之後見到呢間啲甜品好似好特別 即刻去試下我地三個人分別叫左富士蘋果撻 柚輪 & 冰綠茶·70%朱古力🍫首先 冰綠茶·70%朱古力 係朱古力迷既話應該係會超中意 因為佢勁濃 但唔會膩🤔而柚輪對我黎講有啲驚喜 柚輪係拿破輪圈 加上柚子醬+柚子肉 幾新鮮☺️同埋意外既夾 下次去都應該會叫返柚輪食而富士蘋果撻係間鋪既招牌之一 店主都推薦既甜品😂吉士醬+一粒粒既蘋果肉+雪糕 一啖過咁食落去 有幾層口感 諗返起都想食🤤最重要係唔會因為要閂門而趕人走 同埋基本上回頭率勁高 證明呢間店真係超值得一去再去

2020-04-06 166 瀏覽
今日係尖沙咀出差,全日都落好大雨唔想周圍走,就係地鐵站附近搵左呢間樓上小店食lunch~~新型肺炎下同隔離枱有1.5米嘅距離,所以坐得好舒服。Lunch hour 有lunch menu提供,包有前菜主菜飲品和甜品,性價比高。我和朋友分別揀咗招牌海南雞飯和咖哩牛柳粒飯。前菜是炸豆腐沙律菜配黑醋汁,豆腐嫩滑,沙律菜好新鮮,配埋醬汁好開胃。糖鈕海南雞飯(配清雞湯$80)海南雞肉質鮮嫩,而且份量多連埋雞髀雞翼,沾上少許醬油,再埋油飯一啖咬落去非常滋味。咖哩牛柳粒配香苗($78)牛柳粒脂肪比例唔高,係健康之選~咖哩也調配不錯!少少辣~更惹味,不過咖哩汁可以多少少就更好!

糖鈕海南雞飯(配清雞湯$80)

咖哩牛柳粒配香苗($78)
2020-04-02 1370 瀏覽
上星期六有事要出尖沙咀一趟,就順便係附近食埋lunch先走,比小糖鈕色彩繽紛嘅環境吸引,發現唔係得甜品食,原來仲有lunch set,就決定試下。餐廳係一棟service apartment入面嘅3樓,所以由地下已經比人感覺非常乾淨,一出電梯已經到達,非常方便。餐廳入面色彩繽紛,裝飾都同鈕有關,牆上仲有好多畫,好似置身於畫廊嘅感覺,坐係餐廳入面望住咁多顏色,心情都不自覺咁開心左,係武漢肺炎疫情下令大家都人人自危,難得有個地方可以令我身心放鬆下。既然海南雞飯係推介,咁當然要試下海南雞飯配清雞湯雞湯好清甜,真材實料,而且隔左油,飲落舒服唔油膩。而海南雞飯嘅雞好瘦,雞皮好薄,無乜脂肪,連雞皮食都無肥膩嘅感覺,三款醬汁各有特色,對味覺有三種唔同嘅刺激,而飯係用薑飯,配雞肉一流。鮮茄野菌雜菜意粉加鯛魚配沙律沙律菜新鮮,唔係一般野菜沙律,係仲有煙薰鴨胸肉。意粉蕃茄味濃,絕對無添加味精,而加$20嘅鯛魚絕對抵食,魚肉香煎到脆皮再加落意粉,所以口感外脆內軟,好食甜品係綠茶泡芙配朱古力,綠茶cream香甜軟滑,雖然好想試其他甜品,但一個lunch set已經食到好飽,唯有下次再試。餐廳員工都帶哂口罩做足

既然海南雞飯係推介,咁當然要試下

海南雞飯配清雞湯

雞湯好清甜,真材實料,而且隔左油,飲落舒服唔油膩。

鮮茄野菌雜菜意粉加鯛魚配沙律
沙律菜新鮮,唔係一般野菜沙律,係仲有煙薰鴨胸肉。

餐廳員工都帶哂口罩做足清潔消毒,仲好nice

• 海南雞飯
2020-04-01 141 瀏覽
最近肺炎關係都傾向選擇比較少人的店舖, 店內的裝修具藝術主題, 周圍都以鈕作裝飾 黃色小店內的職員有禮, 店內有售賣文宣的counter與友人點了lunch set 黑松露野菌忌廉汁意粉及西冷扒伴薯菜, lunch set性價比高, 附送湯, 飲品, 甜品
黃色小店內的職員有禮, 店內有售賣文宣的counter
2020-03-29
2020-03-28 149 瀏覽
今次要為大家介紹尖沙咀呢間裝修別緻,食物質素高的餐廳啊~由於近來香港受到疫情影響,當晚餐廳好少人,唔洗等位。呢間餐廳裝修好有心思,柔和的燈光,配上一粒粒的五顏六色衣鈕,令人心情非常愉快。😆日式鰻魚炒飯$139三色汁菜豆配以醬油同紫菜條,賣相吸引👍。鰻魚味好出眾,炒到一粒粒既炒飯加埋切左粒的鰻魚,口感十足。😋仲有份量對男仔來講都算多👏和牛芝士漢堡$169厚厚燒過的包底夾住新鮮的蔬菜同菠蘿片,融化的芝士放在牛味濃濃的和牛漢堡上,一口大啖啖咬落去,配上同碟的熱辣辣粗薯條,絕得係頂級享受🤣不過唯一不足,塊和牛煎得有d燶,要扣小小分😶雪糕配鮮雜果$58多種鮮果配以movenpick雪糕。係出邊好難食到既熱情果香芒雪芭酸酸地,好好味👏😋
今次要為大家介紹尖沙咀呢間裝修別緻,食物質素高的餐廳啊~

日式鰻魚炒飯$139

和牛芝士漢堡$169