2024-02-08 89 瀏覽
走入呢家餐廳,心情即刻靚晒😎,唔使等,一坐落就揀咗份屯門牛同埋一杯冬瓜茶。屯門牛一上枱,個牛角包熱辣辣、香氣撲鼻,又脆又鬆化喺嘴裡面,夾雜煙肉同芝士嘅味,真係夠晒惹味。簡直係「咬落一聲脆」,交替嘅口感同濃厚嘅芝味令人停唔到口🤤。轉個頭,冬瓜茶啱晒解渴,甜度啱啱好,絲滑透心涼,飲完心情都跟住甜上嚟😊。接住再講,呢度嘅牛魔王為食肉獸量身設計,牛角包夠哂大氣,勁到爆表。內層啤唧啤唧嘅肉汁同鬆脆包皮夾埋一咬,真係舌頭都嗌熄火嗲,幸福感爆棚!食完這個,摸摸肚皮,個人都暖笠笠。記住來呢度,一定要試下屯門牛同牛魔王,揼返杯冬瓜茶降降火,保證你開心滿足咁走👍。咁啱搭埋周圍嘅環境,隨便坐哪兒都舒服,真係一個食完好想再嚟嘅地方。

🎶🎶🎶《小茶角🥐》🎵🎵🎵屯門啟豐商場作為屯天元既居民,加上有車,成日都會行海邊散步~今日竟比我發現到有間餐廳,佢既裝修走簡約小清新風,好有九龍啲文青Cafe 💕對住海景食飯,海浪令人心情放鬆,適逄Happy Friday,成件事好梳乎!兩個人點左超多食物,人均都係$180左右,真係CP值好高!晚市Set餐✨🥩牛魔王牛角包(加黑松露醬$10) $67漢堡扒係配牛角包一提起日式洋食便會想起的美食,啖啖肉,肉嫩多汁,配上黑松露及各種濃郁味美的醬汁, 好滋味✨炸薯角(加黑松露醬$10) 🥔 🍟表面金黃和脆身,內裏軟綿綿,薄薄的外衣咬一下散發出陣陣馬鈴薯清香大人及小朋友都吃不停口!✨黑糖珍珠鮮奶 $38喝之前搖一搖,虎紋掛杯,糖味濃厚,珍珠粒粒Q彈煙韌,滿足味蕾✨日式吉列豚肉配麻醬拌 烏冬 $52[跟餐]焦糖奶茶(凍)$13焦糖奶茶不會過份甜膩簡直絕配,喝得出香醇濃厚的口感,冰的熱的都好好喝蕉糖香蕉窩夫 $78賣相已經很誘人,配合入軟滑的雪糕,吃下去,味道相當不錯,令人回味無窮✨小食大拼盤 $78炸鹽酥單骨雞翼、蠔、海蝦、薯角全部新鮮即炸,熱騰騰非常邪惡但同時又發出香噴噴的香氣,惹人吃個不停
🎶🎶🎶《小茶角🥐》🎵🎵🎵屯門啟豐商場

晚市Set餐
✨🥩牛魔王牛角包(加黑松露醬$10) $67
✨炸薯角(加黑松露醬$10) 🥔 🍟
大人及小朋友都吃不停口!

✨黑糖珍珠鮮奶 $38

✨日式吉列豚肉配麻醬拌 烏冬 $52

[跟餐]焦糖奶茶(凍)$13

蕉糖香蕉窩夫 $78

✨小食大拼盤 $78
炸鹽酥單骨雞翼、蠔、海蝦、薯角

煙三文牛角包 $61
煙三文魚加炒蛋沙律已經迫爆個牛角包,旁邊仲有新鮮沙律菜伴碟,yummy😋
2024-01-26
5 分鐘 (堂食)
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 煙三文牛
如果你鍾意食漢堡同牛角包,可以試吓呢間小茶角!點解叫「小茶角」?「小」係因為店面唔大,但有種小家庭經營嘅 Feel 🏡 「茶」就係佢哋有好多款飲品可以揀,奶茶、果茶等都有 🍵 「角」就唔單止係位置喺角落頭,都因為佢地嘅招牌 #牛角包 都幾出名 🥐 呢間餐廳喺屯門碼頭同蝴蝶灣附近,只有 10-12 個位,係真正嘅「小店」。佢地有 3 張吧枱,其中一張面向海邊,可以欣賞到好靚嘅日落。我去嗰陣,見住個天由金黃色變成橙紅色,真係好靚 🌅 講完靚景,係時候講吓佢哋食物!因為我同老公第一次去,我哋掃 QR Code 落單時,好快就揀咗幾款熱賣推薦。首先係牛魔王 ($67),個牛角包入面有手打嘅美國牛肉漢堡、炒蛋、蘑菇、芝士同蕃茄!牛角包個皮好鬆脆,如果你叫牛角包加嘢飲,仲會自動升級成 Combo,可以免費揀炸薯角、薯條或者沙律。佢哋嘅炸薯角即叫即炸,唔會好油淋淋,好味 🍔🍟 另一個熱賣推薦係單骨雞翼配蟹籽醬 ($36),呢款雞翼有驚喜!食落有好香嘅椒鹽味,但唔會好熱氣。如果你麻麻哋蟹籽沙律醬,可以另外嗌個黑松露醬,我覺得味道更夾、更惹味 😋 除咗牛角包同雞翼,我哋仲叫咗珍寶小茶角 ($109) ,
如果你鍾意食漢堡同牛角包,可以試吓呢間小茶角!

牛魔王
單骨雞翼配黑松露醬
珍寶小茶角
雜錦蒜蓉炒烏冬
除咗牛角包同雞翼,我哋仲叫咗珍寶小茶角 ($109) ,即係 all day breakfast 同埋雜錦蒜蓉炒烏冬 ($55)。嘢飲方面,我哋嗌咗茉香奶綠加珍珠同紅柚寒天綠茶。可以咁樣一邊享受豐富嘅食物,一邊靜靜哋坐低欣賞日落,真心正!
牛魔王
單骨雞翼配黑松露醬
雜錦蒜蓉炒烏冬
2023-12-26 92 瀏覽
聖誕節梗係要食好嘢喇🤭🤭近近地屯門食個brunch再去玩🤩屯門話細吾細,其實都好大,我哋今次去左屯門碼頭搵好嘢食🤭🤭對住海景食好西🤣🤣屯門啟豐商場【小茶角】餐廳環境:入到餐廳吾算大,屬於小店☺️我最中意去小店,因為我中意佢哋既人情味❤️呢度既位置都係單邊吧枱櫈咁樣坐,我都係第一次坐🤭🤭放心隻腳係掂吾到地,fingfing下咁😂😂但呢度設計簡潔,配埋海景,十分chill既感覺😎😎食物方面:我哋叫左蒜香肥牛炒烏冬、凱婷早餐同埋珍寶小茶角,再加左雞翼小食🤭仲有兩杯珍珠奶茶🧋🍳蒜香肥牛炒烏冬炒出嚟香噴噴、熱辣辣🤩🤩正到爆,肥牛又足料,撈埋烏冬食正到爆,我哋仲加左個滑蛋😋😋啲蛋好食到我全部食晒😂😂🍳凱婷早餐呢個all day breakfast 吾好睇少佢🙈以為食得哂,但點知勁大份,牛角包係大過我塊面😂😂媽咪另外加左煙三文魚🍣擺碟好似玫瑰花咁🌹🍳珍寶小茶角頭先個早餐已經好大份,點知呢個仲誇張😂😂除左有大大個牛角包之餘,不得不讚個薯餅🤭好食過某大型連鎖快餐店😂😂脆卜卜勁香口👍🏻👍🏻我哋加左煙三文魚同芝士🧀️,食完之後真係飽到上心口😂😂🍳小食我哋叫左單骨雞翼,雞翼個個小朋友都中意,今次佢哋配埋個沙律醬點超

聖誕節梗係要食好嘢喇🤭🤭近近地屯門食個brunch再去玩🤩

屯門啟豐商場【小茶角】

餐廳環境:

食物方面:

🍳蒜香肥牛炒烏冬

🍳凱婷早餐

🍳珍寶小茶角

🍳小食
我哋叫左單骨雞翼,雞翼個個小朋友都中意,今次佢哋配埋個沙律醬點超特別,食到好開胃,食下食下就食晒😂😂要黎配汽水都好正👍🏻👍🏻

🧋珍珠奶茶
媽咪轉左鮮奶俾我🤭另外媽咪就叫左一杯加奶蓋同愛玉,真係滿到瀉咁濟,大愛奶蓋😍😍好味到爆😋😋肥都吾緊要喇,食飽左先有力氣減肥😂😂

屯門啟豐商場【小茶角】
地址:屯門湖翠路138號啟豐園商場1A4號舖
搬左入黎屯門後,老公成日都話屯門無啖好食,估唔到今次俾我搵到間連老公都讚👍🏻話好味😉,雖然衣間小店地方真係好細,但我地坐低左係個小角落,對住個海又ok喎!(夜晚晚其實咩都睇唔到😂)看看餐牌,我這個甜品控眼球又被吸引過去了😂,次序又完全錯晒,點了個蕉糖香蕉窩夫,窩夫居然是用牛角包壓出來,都係第一次試,夠晒新意😌,配上雪糕及焦糖香蕉, 味道超夾,好好味呀!😋老公就簡左西牛,事關無相睇,完全唔知係咩,但又好想知,所以叫左🤭。黎到試左一啖,即刻明晒🤣,其實係西多士,把多士換成牛角包😉衣間小店簡直把牛角包發揮得淋漓盡致👍🏻,配搭牛油,忌廉,仲要加多球雪糕😋話晒都係晚餐,點都要叫番啲主食既,點左個蒜香肥牛炒烏冬,超重牛油蒜蓉香味,即炒即食,熱辣辣,好暖胃哦!🥰另一個是吉列豬扒配麻醬拌烏冬,這個是冷麵來的,麻醬味也好香。飲品方面,叫左杯水砲車,你哋又知唔知係咩呢?😏一杯藍色既梳打汽水,味道就有點似波子汽水。另一杯雪山朱古力,凍朱古力上噴上山咁高既忌廉😋再來個小食大拼盤, 有齊炸蠔,吉列蝦, 洋蔥圈,薯角同單骨雞翼😌,完全夠晒飽,大滿足💖
搬左入黎屯門後,老公成日都話屯門無啖好食,
估唔到今次俾我搵到間連老公都讚👍🏻話好味😉,
雖然衣間小店地方真係好細,
但我地坐低左係個小角落,對住個海又ok喎!
(夜晚晚其實咩都睇唔到😂)

看看餐牌,我這個甜品控眼球又被吸引過去了😂,
次序又完全錯晒,點了個蕉糖香蕉窩夫,
窩夫居然是用牛角包壓出來,
都係第一次試,夠晒新意😌,
配上雪糕及焦糖香蕉, 味道超夾,好好味呀!😋

老公就簡左西牛,事關無相睇,
完全唔知係咩,但又好想知,所以叫左🤭。
黎到試左一啖,即刻明晒🤣,
其實係西多士,把多士換成牛角包😉
衣間小店簡直把牛角包發揮得淋漓盡致👍🏻,
配搭牛油,忌廉,仲要加多球雪糕😋

話晒都係晚餐,點都要叫番啲主食既,
點左個蒜香肥牛炒烏冬,超重牛油蒜蓉香味,
即炒即食,熱辣辣,好暖胃哦!🥰

另一個是吉列豬扒配麻醬拌烏冬,
這個是冷麵來的,麻醬味也好香。

飲品方面,叫左杯水砲車,你哋又知唔知係咩呢?😏
一杯藍色既梳打汽水,味道就有點似波子汽水。
另一杯雪山朱古力,凍朱古力上噴上山咁高既忌廉😋

• 焦糖香蕉窩夫
  • 單骨雞翼
2023-09-23 217 瀏覽
從開店吃到現在除了有段時間換了圓形牛角包不喜歡沒去現在換過來我又繼續食大部分的款式都吃過而且沒有踏雷通常我想點火腿芝士❤有時間想吃多一點就會要一份早餐/加點雞翼👍飲料方面因為我只飲無糖飲料所有從來都是叫茶類純茶茶味是夠的不像有些真的加超多水超級淡個人是挺推薦-四季香如果喜歡有一點點甜味可以試-白桃烏龍蘆薈(個人口味不放糖但已經有一點甜味)沒有認真看過價錢大概人均消費是$100左右(因為吃過很多次所以照片是不同時段的餐點)不過我最喜歡是店裡的小角落有是時一個人想靜靜簡簡單單想放空一下小茶角絕對是首選👍推薦給大家如果台灣來的朋友又準備去離島(大澳)可以考慮先在這裡吃再直接坐船@tea_and_corner裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌕🌗食物美味指數:🌕🌕🌕🌗🌑JC推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑

從開店吃到現在除了有段時間換了圓形牛角包不喜歡沒去

不過我最喜歡是店裡的小角落
有是時一個人想靜靜
簡簡單單想放空一下
小茶角絕對是首選👍推薦給大家

如果台灣來的朋友又準備去離島(大澳)
可以考慮先在這裡吃再直接坐船

@tea_and_corner

裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌕🌗
食物美味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
JC推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-08-20 250 瀏覽
屯門碼頭海邊 🌊 💛 小茶角 Cаfё 💛有室內同室外座位 室內仲有張小ʙᴀʀ枱可以望住出邊嘅海景🌊一邊嘆個ʟᴜɴᴄʜ一邊欣賞下海景 夠哂ᴄʜɪʟʟ 💛凱婷早餐 $86呢份𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥有我至愛嘅薯餅煙肉 煙三文魚 炒蛋 沙律菜 牛角包🥓🥗🥐件牛角包🥐 唔係平時出面ADB細細個嗰隻而係大大個牛角包 所以呢份凱婷早餐食完好滿足😌牛魔王🥐 $67牛魔王配料有蕃茄 蘑菇 炒蛋 生菜 手打牛肉漢堡酥脆嘅牛角包 有淡淡既牛油香味手打牛肉漢堡唔會太乾 牛味十足 仲有少少肉汁餡料加埋牛角包🥐 超有份量 仲好飽肚🫣吉列蝦配麻醬拌烏冬 $48吉列蝦香脆 不過炸得有少少過火烏冬唔會淋Pat Pat 都有啲彈牙口感黑糖珍珠鮮奶🧋 (跟餐+$18)大大杯嘅黑糖珍珠鮮奶 珍珠份量重好多甜度可以自己選擇 珍珠有口感 夠煙韌冬瓜茶唔會太甜 可以解下膩💛 小茶角 @tea_and_corner 📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖📍天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖#Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodiebl
屯門碼頭海邊 🌊 💛 小茶角 Cаfё 💛

餡料加埋牛角包🥐 超有份量 仲好飽肚🫣

吉列蝦配麻醬拌烏冬 $48
吉列蝦香脆 不過炸得有少少過火
烏冬唔會淋Pat Pat 都有啲彈牙口感

黑糖珍珠鮮奶🧋 (跟餐+$18)
大大杯嘅黑糖珍珠鮮奶 珍珠份量重好多
甜度可以自己選擇 珍珠有口感 夠煙韌

冬瓜茶
唔會太甜 可以解下膩

💛 小茶角 @tea_and_corner
📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖

#Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #blogger #hkblogger #cafe #alldaybreakfast
吉列蝦配麻醬拌烏冬 $48
2023-04-02 546 瀏覽
食完失望無下次員工有禮但食物飲品not ok飲品少甜都好甜, 同茉香奶祿好似甜淡奶水食物麻麻地漢堡牛角 肉煎唔夠又太多汁烏冬一般下著毛毛雨無室外位店內好迫但乾淨既以呢個價錢 無下次
食完失望無下次
員工有禮但食物飲品not ok
飲品少甜都好甜, 同茉香奶祿好似甜淡奶水

食物麻麻地
漢堡牛角 肉煎唔夠又太多汁
烏冬一般

下著毛毛雨無室外位
店內好迫但乾淨既
以呢個價錢 無下次
2023-03-26 478 瀏覽
去屯門玩,去到屯門碼頭坐低食少少嘢😆 喺碼頭旁嘅小茶角食屯門牛($45)😆 牛角包好脆,牛油味香,餡料豐富,仲有至愛嘅千島醬😋 📍小茶角屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖
屯門牛

📍小茶角
屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖
2022-07-31
屯門牛
2023-03-01 350 瀏覽
小茶角 屬於我們的小角落👩‍❤️‍👨其實幾中意屯門碼頭呢個地方,對住個海,望住已經可以坐成日。開心又好,唔開心又好都會想去望住個海發呆。其實小茶角有時朋友都會叫外賣,今次咁岩喺附近做完yoga就去食個lunch。 屯門牛x 海牛🐮 單骨雞翼-蟹🦀️籽醬 可以食住小食飲住肥仔水,望住個海已經好幸福。唯一美中不足係本身好似係想叫長通粉,但太多外賣order,小店做唔切,sad。
小茶角

屯門牛x 海牛🐮

單骨雞翼-蟹🦀️籽醬

2022-12-27 574 瀏覽
在網上看見有間特色野咁近, 一定要來試下, 見黃色, 更要支持, 一個人都叫3個野食.我本身都食牛角包, 因為欣賞酥皮, 夠香又有口感.這店主要是以牛角包當漢堡用, 中間橫切開, 加料夾中間, 料係足既, 亦唔貴, 但..... 我就覺得不太夾了, 不過用來造甜點, 卻是比較適合.左 屯門牛$45 ; 右 煙三文牛 $54食完2個包再加單, 甜品 鑽牛角尖 $39門面都幾靚新出了長通粉 看來挺不錯買完2個包再加甜點個景幾唔錯呢度門唔係入口, 店員辛苦去外面拎物資的.有刊物, 免費看, 唔知係咪經常有.
我本身都食牛角包, 因為欣賞酥皮, 夠香又有口感.
左 屯門牛; 右 煙三文牛
左 屯門牛$45 ; 右 煙三文牛 $54
鑽牛角尖
食完2個包再加單, 甜品 鑽牛角尖 $39
門面都幾靚
新出了長通粉 看來挺不錯

買完2個包再加甜點
個景幾唔錯

呢度門唔係入口, 店員辛苦去外面拎物資的.
有刊物, 免費看, 唔知係咪經常有.
2022-06-16
2022-12-12 385 瀏覽
專程去屯門搵牛~角包 🥐小茶角專食牛角包 仲可以對住海景食嘢 成件事好治癒🌊 一個牛角包+一杯飲品就會免費送薯角/沙津 🥗 叫左個牛魔王 龍眼花蜜 薯角牛魔王$62牛角包咬落酥脆 陣陣牛油香 餡料非常豐富 有美國牛肉漢堡扒 炒滑蛋 芝士 生菜 蕃茄 蘑菇 就好似漢堡包既牛角包版本🍔 漢堡扒有肉汁 牛味十足✨ 滑蛋炒得好滑 配埋蕃茄生菜清新感UP 但個人覺得蘑菇有啲唔夾 多啲醬汁會更好🙌🏻 不過整體上已經非常夾🥰龍眼花蜜 $15聞落淡淡甜香 飲落香甜 清清地 養生之選😎薯角 FREE即叫即炸 香脆 🍟 小茶角📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖

牛魔王$62

龍眼花蜜 $15
聞落淡淡甜香 飲落香甜 清清地 養生之選😎

薯角 FREE
即叫即炸 香脆 🍟

小茶角
📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖
2022-10-27 369 瀏覽
趁假期最後一日,同朋友去左屯門碼頭一間海邊小Cafe ☕️💛呢間舖頭喺屯門碼頭啟豐商場比較入一個角落,入面只有差不多10個座位,係名副其實嘅小店。呢度主力賣牛角包、意粉同All Day Breakfast , 我地眼闊肚窄,咩都叫左啲😙所有野食都好味,個單骨雞翼有驚喜,又脆又惹味,我同朋友坐咗喺度兩個鐘一路睇片一路傾偈都冇人趕我哋走。下次去開屯門碼頭可以再試💪👍🏻

下次去開屯門碼頭可以再試💪👍🏻
小茶角 Tea & Corner📍 屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A4號舖同好耐無見嘅舊同事兼好朋友終於約到食早餐,超lucky嘅係今日係佢stay喺屯門嘅last day。由於想同佢一齊睇下海,吹下海風所以揀咗喺屯門碼頭呢間cafe食早餐chill下。💰$28海牛配薯角 🥐🍟呢個海牛其實係吞拿魚粟米牛角包,佢個包唔係勁酥脆嘅牛角包,感覺上無一般嘅咁油同膩。餡料我揀咗比較清新嘅吞拿魚同粟米,加埋中間嘅沙律菜,配薯角就啱啱好!佢嘅薯角好粗好厚實,而且調味剛剛好,唔會太鹹,食哂都無咩罪惡感!💰$19炭焙烏龍奶茶 🥤我另外叫咗杯炭焙烏龍奶茶,微糖正常冰。雖然唔係太飲到炭焙過嘅味道,但奶茶飲完唔會覺得澀口,好順滑,呢個價錢有咁大杯凍飲,無得彈!💰$47雖然店舖門面唔大,座位亦有限,但我哋有幸坐到面向海嘅窗邊位,一邊喺室內睇住個海同雲嘅變化,一邊食住一份好食嘅早餐,呢種生活真係好寫意。
小茶角 Tea & Corner

💰$47
  • 海牛
  • 薯條
2022-10-04 292 瀏覽
自從幻愛上映,屯碼曾經興起,最近熱潮退咗,就夠鐘出動😆海旁嘅啟豐商場麻雀雖小,但五臟俱全,有好多有特色嘅小店進駐😆見到呢間主打牛角包嘅小店,一於試下啦!.🍹●「 白桃烏龍貴妃茶」($23)● 我覺得呢杯先係mvp💖🤩廿幾蚊買到杯有咁多蘆薈粒嘅手搖真係好抵🤩夏天飲真係refreshing!!!可惜飲到一大半中咗雀屎🤢🤮🤮成杯要報銷😠 媽咪呀 why me?!?!?!?!!!! 我真係好想喊😣😭😭😭.🍜●「芝士蘑菇牛+雞蛋」($27+6)● 走咗芝士但加咗雞蛋😆😂牛角包偏甜, 可能同舖頭都有售甜款牛角包有關😳但同我expect嘅鹹味有少少出入鹹甜組合可能有佢嘅fans,但我覺得如果係全鹹牛角包,可能會再好少少😣😣————💭💭💭————好味(5.8/⑩)抵食 (7.5/⑩)————💭💭💭————📍 小茶角地址: 屯門啟豐商場地下1a4號舖食咩好? #sweetaholic_正餐 #sweetaholic_食包包去邊食? #sweetaholic_屯門#hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #foodporn #hkfoodblogger #hongkongfo
🍹●「 白桃烏龍貴妃茶」($23)●

我覺得呢杯先係mvp💖🤩
廿幾蚊買到杯有咁多蘆薈粒嘅手搖真係好抵🤩
夏天飲真係refreshing!!!
🍜●「芝士蘑菇牛+雞蛋」($27+6)●

走咗芝士但加咗雞蛋😆😂
牛角包偏甜, 可能同舖頭都有售甜款牛角包有關😳
但同我expect嘅鹹味有少少出入
————💭💭💭————
好味(5.8/⑩)
抵食 (7.5/⑩)
————💭💭💭————
📍 小茶角
地址: 屯門啟豐商場地下1a4號舖
去邊食? #sweetaholic_屯門

#hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #foodporn #hkfoodblogger #hongkongfood #hkeats #屯門碼頭 #良心小店 #香港美食 #香港 #相機先食 #屯門美食 #屯門 #吃貨 #美食 #牛角包 #croissant #coffee #cafe
外賣自取