2024-08-29 441 瀏覽
今日約了家人晚飯,明明好好天,特然黃色暴雨警告信號,大家都興致勃勃,照出發。上次都想帶家人去試「新曼谷泰國菜館」,今晚泰國菜吧!泰國菜都是酸辣的多😃,很開胃。主餐點了炸蝦餅、泰式春卷、明爐魚🌶️(☝🏻冬蔭功湯底)、芒果蝦炒飯、泰式炒通菜🌶️。飲品:椰青、凍檸茶、泰象啤🍺(驚喜價$5)。飯後有甜品贈送 (椰汁西米糕)🤩不只食物滿足我,簡簡單單的一餐晚飯,可以和家人聊天見面已是幸福的生活🫰🏻🥰。

泰國菜都是酸辣的多😃,很開胃。
飲品:椰青、凍檸茶、泰象啤🍺(驚喜價$5)。

飯後有甜品贈送 (椰汁西米糕)🤩

2024-08-28
2023-12-06 1351 瀏覽
嚟啦嚟啦,又來食泰國🇹🇭 嘢!呢一間其實由以前喺港島區做嘢,已經開始食㗎啦,友人話有十年喎!我記性唔好,佢話係就係啦!。我哋今次好大食,兩個人5樣嘢!🦪『鐵板蠔仔蛋』$108🥬『馬拉盞通菜』$98🦐『冬蔭功湯河』$68🥗『香茅聖子沙律』$128🫓『薄餅』$38⋯⋯最令到「大食友人」驚訝嘅係鐵板蠔仔蛋🦪🍳,佢嘅份量好多,有成寸幾厚呀,點埋個辣醬,都幾惹味;冬陰功湯唔算辣,仲比我想像中清;薄餅係脆口嘅,同印度鬆化嗰隻唔一樣;聖子沙律香辣之餘,聖子嘅數量都算適中適中!。📍 新曼谷泰國菜館 (灣仔)灣仔軒尼詩道366號地舖。大食時間:Dec 2023好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑舒適指數:🌕🌕🌕🌕🌑

我哋今次好大食,兩個人5樣嘢!
🦪『鐵板蠔仔蛋』$108

香茅聖子沙律

🫓『薄餅』$38
薄餅

⋯⋯

📍 新曼谷泰國菜館 (灣仔)
灣仔軒尼詩道366號地舖

2023-12-05
鐵板蠔仔蛋
香茅聖子沙律
2023-07-21 1412 瀏覽
通常1個人餐廳都搵到位比你坐,樓下老闆叫我上去,好自然就覺得上面有位,行到樓梯上去,目測都有零聲單人位,有禮貌地問姐姐有冇一位,第一次唔應都算,等佢做完嘢再講唔該問多次,佢竟然發脾氣叫我出返去等,即刻走人唔洗幫襯!
2023-06-30 1340 瀏覽
有屋企人生日,早一個星期已經響OpenRice訂咗呢間餐廳,去呢間開左起碼十年以上嘅泰國菜餐館食飯,質素依舊咁好。今晚好爆場,人手雖然明顯唔夠,一層目測7張2-4人枱,一張8人枱,一張10人枱,坐滿,但得兩個staff做,服務員好有默契好有耐性,密密做無停手。我有一個兩歲半小朋友同行,張highchair都係一般餐廳會用既ikea凳,明顯平時員工有抹開,好乾淨,拎消毒濕紙巾啦抹,張紙巾都係白雪雪,有好多連鎖餐廳都做唔到。質素係中常,價錢亦都好親民,絕對值得一試👍🏻👍🏻
質素係中常,價錢亦都好親民,絕對值得一試👍🏻👍🏻
冬陰功湯
雞肉生菜包
  • 馬拉盞通菜
  • 生蝦刺身
2023-06-24 941 瀏覽
灣仔這地方高樓大廈林立,四處盡是美食。這天下班,和友人往銅鑼灣漫行,走過集成中心遠一點,隨心選擇餐廳時,被這一間「新曼谷泰國菜館」的特色佈置氛圍吸引了😍餐廳門口放著一個合掌公仔,像在歡迎客人光顧。甫步入餐廳,掛著特色壁畫、擺放著籣花,滿是異國風情 - 就知我即將開展一場不一樣的泰國飲食之旅🚗這天大約是晚上7時半🕣下層已坐滿了客人,但原來還有「樓上雅座」,可見這餐廳地方頗大,無需等位就能直接入座。泰國傳統裝潢風,牆身有點殘購,但說明這是歲月的痕跡,屹立多年的歷史。餐桌之間夠寬闊,空間感足夠,燈光稍暗,滿是氣氛!走到上層,看到右邊泰國大象🐘的刺繡布畫,做工細緻,濃厚異國風情!餐牌圖文並茂,很多食物都配有相片,方便客人精選心水菜色。當我們在選食物時,店員也十分有禮貌,奉上兩杯清水。食物包括小食、沙律、飯類、河粉、甜品及飲品。菜色五花八門,每樣都非常吸引,不知如何選擇,真是幸福的煩惱啊!所以最後選擇了泰國最經典的菜式😛服務員是泰國人,很正宗!🧆泰式小食拼盤 $98拼盤包括炸蝦餅三件及雞肉串燒三串,肉食獸大滿足。炸蝦餅熱度剛到好處,金黃脆身,超香蝦味。配上酸酸甜甜嘅甜辣醬,十分開胃惹味,吃到停不

🧆泰式小食拼盤 $98
拼盤包括炸蝦餅三件及雞肉串燒三串,肉食獸大滿足。炸蝦餅熱度剛到好處,金黃脆身,超香蝦味。配上酸酸甜甜嘅甜辣醬,十分開胃惹味,吃到停不下來。雞肉串肉質緊緻,彈牙鮮嫩。加上泰式沙嗲醬,充滿層次感。
泰式小食拼盤
泰式小食拼盤 (雞肉串)
泰式小食拼盤 (炸蝦餅)
🍜冬陰功湯河 $68
冬陰功湯結合辛辣、酸甜和香料的味道,河粉口感柔軟順滑,完美吸收湯汁的味道。還搭配了香菇、洋蔥和蝦肉等配料,味道更豐富。蝦肉件數至少6塊,新鮮彈口,十分足料。所以喜歡辛辣的你絕不能錯過。
🥭芒果黑糯米 $50
芒果呈橙黃色,果肉腍滑,甜度適中,水量十分高,非常多汁。椰汁滿佈黑糯米上,呈上時有微煙,暖暖的,是最佳品嘗狀態,非常貼心。
芒果黑糯米
🥥椰青 $35
椰青水滿滿,十分清澈。入口清新,甜甜的椰香,剛好平衡其他菜式的重口味。
椰青
灣仔區的餐廳眾多,這間價位算是大眾化,而且很有泰國特色,性價比高,附近上班族可考慮👍🏻
題外話/補充資料: 推薦程度:❤️❤️❤️❤️
2023-06-23
泰式小食拼盤
泰式小食拼盤 (雞肉串)
泰式小食拼盤 (炸蝦餅)
芒果黑糯米
2023-05-08 916 瀏覽
今日同幾位朋友嚟到呢間新曼谷泰國餐廳食泰國菜。超窩心喎,所有午餐都送特飲,仲免加1。我哋揀咗椰汁紅豆冰,椰汁冰同埋熱龍眼水。大家都覺得餐飲水準好好,唔會太甜。佢哋係採用中粒紅豆,唔會太淋亦都唔會太硬。龍眼水仲有龍眼大大粒,超正!首先係冬陰功湯河,酸辣適中。然後就係無骨海南雞飯,雞夠滑,黃薑飯就一般一般。最後就係濕炒豬肉河,呢一個菜比較清淡,但係都好味,最重要係佢多菜多肉同埋少河粉。好健康終結喺間唔錯嘅泰國餐廳😁
今日同幾位朋友嚟到呢間新曼谷泰國餐廳食泰國菜。
超窩心喎,所有午餐都送特飲,仲免加1。

首先係冬陰功湯河,酸辣適中。

然後就係無骨海南雞飯,雞夠滑,黃薑飯就一般一般。

終結喺間唔錯嘅泰國餐廳😁
2023-05-08
2023-05-01 565 瀏覽
第一個小菜等了一個小時,第二個小菜等了一個半小時……已追侍應3,4次後……最後等到一小時45 分鐘還有5⃣️個小菜未上,決定埋單走人……. 侍應馬上說好跟前台男收銀說,他只是說訂單混亂了,連一句基本sorry 也沒有。一行七人對這餐廳非常失望!

一行七人對這餐廳非常失望!

2023-04-30
105 分鐘 (堂食)
首先地方普普通通啦,舊式嘅裝修燒肉炒通菜嗰啲燒肉,差啲咬唔開咁都理解嘅,有少少臘肉嘅感覺軟殼蟹精彩囉 $158兩隻,重點係未試過咁靭,人生第一次食到。最後再嗌咗一個炒金邊粉等咗成粒鐘足足。。。。仲好意思同我講儲埋幾個一齊炒用嘅係冰鮮蝦同埋好濕,開咗咁耐,唔知點樣捱得到首先地方普普通通啦,舊式嘅裝修燒肉炒通菜嗰啲燒肉,差啲咬唔開咁都理解嘅,有少少臘肉嘅感覺軟殼蟹精彩囉 $158兩隻,重點係未試過咁靭,人生第一次食到。最後再嗌咗一個炒金邊粉等咗成粒鐘足足。。。。仲好意思同我講儲埋幾個一齊炒用嘅係冰鮮蝦同埋好濕,開咗咁耐,唔知點樣捱得到
首先地方普普通通啦,舊式嘅裝修
燒肉炒通菜嗰啲燒肉,差啲咬唔開
咁都理解嘅,有少少臘肉嘅感覺

最後再嗌咗一個炒金邊粉等咗成粒鐘足足。。。。
仲好意思同我講儲埋幾個一齊炒
用嘅係冰鮮蝦同埋好濕,開咗咁耐,唔知點樣捱得到

首先地方普普通通啦,舊式嘅裝修
燒肉炒通菜嗰啲燒肉,差啲咬唔開
咁都理解嘅,有少少臘肉嘅感覺

最後再嗌咗一個炒金邊粉等咗成粒鐘足足。。。。
仲好意思同我講儲埋幾個一齊炒
用嘅係冰鮮蝦同埋好濕,開咗咁耐,唔知點樣捱得到
頻撲咗成日,雖然 #小秘書 呢晚大遲到😅 但總算可以趕到過嚟同大家團聚吓☺️#新曼谷泰國菜館 都可以講得係我哋飯堂嘅其中一選,不過通常我會去尖沙咀分店機會多,灣仔店就真係比較少。冒着大雨由 #會展 行到過嚟,幾乎半個人都濕晒😅 好彩班朋友仔一早幫我叫定嘢食,裝咗碗 #冬陰功 比我先暖吓個胃,再作戰😆 成枱都係食物呢個感覺真係好治癒🥰 #炸蝦餅 一向都係老闆嘅拿手小食,咬落去啖啖蝦肉,不油不膩,做得好有水準🤤 #泰式咸肉炒菜 好惹味,將炸過嘅咸肉夾埋啲菜一齊入口,口感好豐富🤤 至於大大條 #炸魚 都唔錯呀🤤 不過要彈嘅係佢哋個 #咖喱軟殼蟹,個 #咖喱汁 都好好味嘅,不過啲 #軟殼蟹 就炸得太乾身,口感有啲硬,襯埋碗overcooked 嘅 #白飯😅 成件事真係有啲扣分👉🏻👈🏻 不過要讚嘅一定係佢哋嘅親民服務態度,加埋老闆為我哋準備嘅 #泰式甜品,煙煙韌韌嘅班蘭千層糕,係我嘅至愛🥰 你話點可以唔再嚟幫襯吖!

2022-11-25
2022-11-01 958 瀏覽
兩個人吃晚餐,不想去茶記。路過新曼谷就進去~餐廳有二層,下層位置較少,但可拼在一起,人多可選擇地下,三至四人可選擇樓上位置。泰國菜款式也多,常見的泰菜基本都有,我們兩人選擇不多,叫了三個菜一主食黃咖喱軟殼蟹四季豆炒燒肉炸魚柳蒜蓉包整體味道都算不錯,而炒燒肉和魚就偏咸,炸魚配料像避風塘炒蟹的感覺,用來配飯一流,可惜兩個人吃不了。軟殼蟹必配黃咖哩,下次不叫蒜蓉包,換飯會更好。三菜一包,份量很足,二個人吃不完,埋單三百多,價錢還是很公道。
兩個人吃晚餐,不想去茶記。
路過新曼谷就進去~

炸魚柳
炸魚
蒜蓉包

軟殼蟹必配黃咖哩,下次不叫蒜蓉包,換飯會更好。

2022-10-27
炸魚
2022-10-13 669 瀏覽
✨嘎抛豬肉飯✨嘎抛炒泡麵✨巧克力棉花糖✨泰式奶茶(冰/熱)這是我在灣仔最喜歡的泰國菜餐廳。食物很棒,無論我點什麼,我都對我的飯菜很滿意!氣氛舒適宜人。迫不及待地想回來,並毫不猶豫地推薦給任何在灣仔尋找吃飯的地方的人。✨Kra Pao Pork Rice✨Kra Pao Fried Instant Noodles✨Chocolate Marshmallow✨Thai milk tea (Iced) This is my absolute favorite Thai food restaurant in wanzai. The food is fantastic and no matter what I order I am delighted with my meal! The atmosphere is cozy and pleasant. Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to eat in wanzai.
✨嘎抛豬肉飯

✨嘎抛炒泡麵
✨巧克力棉花糖
✨泰式奶茶(冰/熱)

✨Kra Pao Pork Rice
✨Chocolate Marshmallow
✨Thai milk tea (Iced)

2022-10-10 518 瀏覽
本來想說帶小孩出門很熱包一包全副武裝 到外尋找食物連妝都沒上外套裡面隨便穿個小背心 防曬衣套著結果熱到真的點餐開了一個帳篷帳篷內外一堆人拍照發現今日天氣很好拍照 差點叫我妹把洋裝脫給我穿拍照接近傍晚黃昏 天空突然出現一片美景很怕美景來得快去得快 丟下媽媽包快衝到最頂端 拍夕陽😌因為尋找美食而出門。。。最後也要用美食結尾。。。吃完後只有一個感想。。。就是我們好想去清邁。。。價格公道。。。食物好吃。。。
本來想說帶小孩出門很熱包一包全副武裝 到外尋找食物

差點叫我妹把洋裝脫給我穿拍照

接近傍晚黃昏 天空突然出現一片美景
很怕美景來得快去得快 丟下媽媽包
快衝到最頂端 拍夕陽😌

因為尋找美食而出門。。。
最後也要用美食結尾。。。
吃完後只有一個感想。。。
就是我們好想去清邁。。。
價格公道。。。
食物好吃。。。
好多人一諗起泰國嘢一定會諗起九龍城,不過灣仔呢間係性價比上簡直打贏晒其他🙊泰式生蝦真心推介必食!本身好怕係其他泰國餐廳食租蝦,始終覺得冇日本鋪頭咁安全🙈但除左呢間!每次去都會叫生蝦,蝦肉爽口,配上生蒜片同辣椒粒既感覺太刺激😆如果唔食得太辣既可以就咁點泰式醬汁食都好好味👍🏻蝦醬肉碎炒飯炒飯配有泰式臘腸,肉鬆同蛋絲,而且蝦醬味唔會太咸,好香口,只係炒得較濕,如果鍾意乾身口感炒飯既朋友可能未必岩,可以試炒金邊粉,都好好食架😆粉絲雜菜煲 初初以為粉絲煲係會似中式湯上,原來泰式係炒乾身,蔬菜量都多,而且粉絲炒得幾乾身同入味,口味較重,食完要飲多杯椰青😂泰式生蝦 $108 必食🦐🥰蝦醬肉碎炒飯 $80粉絲雜菜煲 $78

蝦醬肉碎炒飯

粉絲雜菜煲

泰式生蝦 $108 必食🦐🥰
蝦醬肉碎炒飯 $80
粉絲雜菜煲 $78
2022-05-18 1002 瀏覽
過時過節都想出街食飯,永遠第一間諗起既餐廳就係呢度! 正宗美味泰菜,又唔會因為節日而急顧客食貴set。今次係全家一齊慶祝母親節,一行8人,6大2細可以試多幾款菜泰式菠蘿炒飯 必叫之選原個新鮮菠蘿上枱 酸酸地好開胃 腰果肉鬆配合埋飯個感覺好特別令人想翻碗 而且飯量唔少足夠大家點都要搵米飯落既家人馬拉盞炒通菜 正常表現 好味咸魚炒介蘭 大家都覺得頗咸 下次試其他小食併盤(細size可選兩款小食) 選了炸蝦餅同串燒雞 配合埋沙嗲醬 好惹味泰式蒜蓉炒軟殼蟹家人話好好味 但軟殼蟹份量略少南瓜咖哩配烤雞 南瓜好粉煮得好淋同咖哩溝埋好夾 而烤雞扒份量極多 最後都食唔哂 不過雞扒比較乾身 如果可以juicy d更好蒜蓉多士 又係每次嚟都必叫既一道小食 香口野永遠食唔厭,今日仲可以用蒜蓉包點岩先個咖哩添呀 自創多一個菜上次試過明爐魚,今次決定試泰式香茅鹽燒盲曹呢樣我無試 但全條清哂另外當然仲有泰式肉碎生菜包 真係每次嚟都一定一定會order既野 好似有豬雞牛三種肉俾大家選擇 我地揀咗豬豬豬 次次都好夠味同夠辣 唔食得辣既要先嚐少量 以免太辣食完正餐緊係要食埋甜品先夠圓滿呢度每次都會送椰汁西米糕同斑蘭椰

今次係全家一齊慶祝母親節,一行8人,6大2細可以試多幾款菜

泰式菠蘿炒飯 必叫之選

馬拉盞炒通菜 正常表現 好味

咸魚炒介蘭 大家都覺得頗咸 下次試其他

泰式蒜蓉炒軟殼蟹
家人話好好味 但軟殼蟹份量略少

南瓜咖哩配烤雞

蒜蓉多士 又係每次嚟都必叫既一道小食

上次試過明爐魚,今次決定試泰式香茅鹽燒盲曹
呢樣我無試 但全條清哂

食完正餐緊係要食埋甜品先夠圓滿
呢度每次都會送椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕俾大家
兩款都好好味 有時仲會齋買佢地返屋企食添

未試過呢間餐廳既朋友真係要bookmark佢 經過灣仔就試下啦
2022-05-06
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 馬拉盞通菜
2021-11-23 1406 瀏覽
呢間泰國野真係充滿回憶, 細個時我地有D剛剛出黎做野, 有D仲係學生無咩錢, 食呢間泰菜對我地黎講已經好豪架啦。 都有5年無幫襯過啦, 重遊舊地, 餐廳依舊, 是我地友誼見證既地方。食物既味道無之前第一次所感覺到甘好味, 人大左, 去既地方多左, 而架既感覺味覺唔同左。總括黎講普普通通唔難食。生蝦ok都夠新鮮軟殼蟹正!脆,跟咖喱好配。個冬陰公咸左啲。芒果糯米飯,好食😋燒雞都唔錯。算滑,唔鞋。炸蝦餅ok泰式鳳爪沙律有啲辣豬串燒,一般生菜包(豬),好食蒜蓉包,一般馬拉盞炒通菜,一般
生蝦ok都夠新鮮
生蝦

軟殼蟹正!脆,跟咖喱好配。
軟殼蟹咖喱呢

個冬陰公咸左啲。
冬蔭水

芒果糯米飯,好食😋
芒果糯米飯

燒雞都唔錯。算滑,唔鞋。
泰式燒雞半隻

炸蝦餅ok