2023-05-24 259 瀏覽
全家一齊放假真的很興奮!因為可以一齊去玩去揾好野食,😜古五到百德新街附近都有甘高質素既餐廳,餐廳系飲清酒為主,有酒,啤酒,梅酒,燒酎等等,無限添飲,2.5小時。🍲另外我地點左呢個<<清酒放題料理推介>>,實現刺身,煮物,天婦羅,壽司,燒賣都可以食曬。望到menu 超級多野食,雜菌炒鮑魚甘當然要試下先,分量很足夠足料,鮑魚肉質保持水高平,肉質口感Q彈,。天婦羅盛合😍 🐮直系令我地食到流曬口水。鹽燒阿波尾雞翼, 選用日本雞翼,脂肪比較少,肉味香濃。魚幹盛盒不會乾柴也不會有油膩感,紮實度高。。藏所海膽杯亦是值回票價之選, 壽司四貫可以一次過試曬深海池魚,甜蝦,拖羅同埋右口魚肩。仲有脆辣吞拿魚腩蓉反卷同埋薯仔沙律,明太子魷魚,柚子果凍。今日真系食得好飽啊,同朋友舒舒服服地慢慢飲杯,下次再來ENCORE。😬😬🤤

2023-05-22 211 瀏覽
唔知大家鍾唔鍾意飲酒食小菜呢🤩如果你都鍾意嘅話,咁就要嚟呢間☑️日本清酒藏所,餐廳嘅佐酒小菜非常之有特色,特別精緻,同外面食到嘅好唔同🤗又香又濃味嘅{蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88}絕對係佐酒no.1🥇雞腎脹卜卜有咬口,夾住蒜片一齊食無得輸😎另一碟佐酒精選{鐵板雜菌炒鮑魚}燒汁甜甜鹹鹹,雜菌同鮑魚沾滿燒汁,香味濃郁🤤清新嘅{日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律}好似好簡單,但味道有層次📶蛋黃醬、沙律醬、黑椒、少少檸檬汁嘅酸味,平衡得出色😋其他食物例如:串燒、壽司、鍋物同炸物都做得相當精緻用心☺️我已經再book定枱下次同朋友嚟飲酒食嘢啦😆

銅鑼灣嘅居酒屋同日本餐廳多不勝數,要突圍唔係咁易😈而今日食嘅居酒屋除咗有大量美酒外,食物同樣有水準,價錢更十分公道,非常推薦大家👏🏼👏🏼🔺蒜片黑椒炒阿波尾雞腎$88🔻色味俱全,炸蒜片同黑椒汁味道濃烈,配合爽口嘅雞腎會令人一粒接住一粒咁食🤟🏼🤟🏼🔺日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律 $88🔻好順口,薯仔壓得軟綿,撈埋蟹籽卜卜脆口感提升☝️☝️🔺免治雞肉棒刺身蛋$88🔻即叫即燒熱辣辣,沾上蛋液食更滑溜,不可多得嘅美食🫶🏻🫶🏻🔺六貫壽司🔻 魚生都切得大件厚肉,刀功一流魚生亦都好新鮮,每一件壽司都好完美👏🏼👏🏼居酒屋仲有好多款食物可供選擇,無論午市/晚市嚟食都一樣咁合適🙆🏼‍♀️

2023-05-17 295 瀏覽
同Friend子星期六出街原本想去附近嘅Cafe,但係太爆冇晒位🥲於是就walk in試咗呢間日本菜,都幾有驚喜🤤🐥免治雞肉棒刺身蛋這可為今晚最令人驚喜的串燒,廚師烹調時間適中,吃起來肉質鮮嫩多汁。雞蛋十分香滑。喜歡較濃味的話可以點呢碟🥘蒜片黑椒炒阿波尾雞腎🐥經蒜片黑椒爆香,阿波尾雞腎非常香口,粒粒雞腎都口感爽脆,感覺唔算好熱氣。🍱壽司四貫見到師傅的心思,最適合作刺身料理莫過於❣️深海池魚,其質細緻爽口帶油份,味道甜美; ❣️甜蝦 配新鮮蝦膏,肉質肉鮮甜而柔軟,具有獨特的甜味。配埋新鮮蝦膏,味道像蟹膏一樣甘香,吃每一口都散發出自的鮮甜味道; ❣️拖羅肉質實正,刺身極品中之極品; ❣️右口魚肩比較罕有同高級,鮮嫩彈牙。整體而言都好高質😆每舊都肥美、新鮮、對得住價錢,講到口臭。「醉」愛海膽既我想講,兩個人❣️分藏所海膽杯真係唔夠喉,肉比較結實,味道亦相當濃郁,入口係一個字,甜!滑!我真係好鍾意食蠔🦪如果你都係蠔控請望過來🤗好大隻長井牡蠣帶海水味🤩成隻手咁大隻,睇圖都知肥美,肉質好嫩滑爽口🤤超級鮮甜。
2023-05-16 241 瀏覽
同三位舊同學去銅鑼灣逛街, 及去埋崇光百貨🛍️購物後, 去食咩野好🤔?大家都好耐無食過🇯🇵日本放題, 二話不說就去大家曾經一齊去過既呢間唔錯既任食放題.既然是任食放題, 當然不會錯過嗰啲特別名貴、入口即溶既 == 藏所海膽杯, 同埋 == 宮崎縣間八薄切既 == 長期小長井牡蠣兼 == 厚岸牡蠣🐠, 鮮味又甘香.同樣新鮮味甜既有 == 壽司四貫中既 == 🦈深海池魚、== 右口魚肩、== 拖羅, 加上寧捨爽甜既 == 🦐甜蝦, 配埋鮮蝦膏後, 好味到難以形容.冷食一輪後, 再去食埋熱食既== 嚴選燒🪱鰻魚串汁燒, 不旺之行.有朋友想食日本放題, 一定要尼呢間.

有朋友想食日本放題, 一定要尼呢間.
前2日同朋友去CWB行街,行到攰有少少肚餓於是就搵左呢間日本餐廳,我地6點左右去到由於時間尚早所以無乜人,但坐左一陣即刻開始爆場🤗睇黎無揀錯呢間真係好多人食😍我哋揀咗清酒放題料❗️前菜盛合有薯仔沙律,橘子啫喱,明太子魷魚🦑前菜已經咁正,之後應該不得了。鹽燒阿波尾雞翼,係日本雞翼,佢既脂肪比較少,肉味香濃好味😋壽司🍣四貫深海池魚肉厚刺少,肥美鮮嫩,半透明感咁好吸引😍甜蝦🦐配新鮮蝦膏呢個全蝦宴,真係啱晒鍾意食蝦肉既我,甜蝦🦐已經好新鮮,仲有蝦膏,好好食😋拖羅脂肪分佈好像雪花般,好自然而帶有不規則花紋。顏色淡粉紅。富天然魚油脂的甘香,入口即溶🤩由於係魚的最肥美的部分,口感非常特別☺️右口魚肩點解可以咁好食,肉質非常之滑👍🏽又夠多魚油👍🏽鮮味好甘香,食到舔舔脷😋藏所海膽杯山,海膽鮮味濃郁入口幼滑,配炸到香脆的紫蘇葉天婦羅口感和味道十足,超超超…超正👍🏽👍🏽仲有好多種唔同既清酒任飲,真係啱晒鋪意飲清酒既我哋🤩整體來講呢一餐晩餐嘅質素好唔錯👍🏽而且食得好飽☺️估唔到可以食到一餐咁美味嘅晚餐🥰
我哋揀咗清酒放題料❗️
鹽燒阿波尾雞翼,係日本雞翼,佢既脂肪比較少,肉味香濃好味😋

壽司🍣四貫
深海池魚肉厚刺少,肥美鮮嫩,半透明感咁好吸引😍

仲有好多種唔同既清酒任飲,真係啱晒鋪意飲清酒既我哋🤩

2023-05-15 149 瀏覽
每個月尾出咗糧都會同朋友擦翻餐勁嘅,今次就去我至愛❤️嘅「日本清酒藏所」,上次食完覺得唔錯,選擇好多👍🏽同fd黎可以食多幾樣野😄貪佢啲食物夠新鮮,同D裝修令你覺得置身於日本🇯🇵⭐️沖繩海鹽牛舌芯~串燒牛舌👅平時就食得多,但係呢度個海鹽燒牛舌芯真係好唔同,只係加咗海鹽落去,就已經將啲牛味爆曬出嚟,牛舌好淋火🔥候控制得啱啱好👍🏽⭐️吉列賴户內生蠔+北海道帆立貝~户內蠔肥美鮮甜,北海道帆立貝既size都算大隻😍兩樣食材都咁新鮮👍🏽完全可以食到呢兩隻海鮮嘅鮮味😋新鮮就已經贏晒😂食材夠新鮮,仲係日本直送,下次會返轉頭食👍🏽😋
⭐️沖繩海鹽牛舌芯~
⭐️吉列賴户內生蠔+北海道帆立貝~

食材夠新鮮,仲係日本直送,下次會返轉頭食👍🏽😋
2023-05-12 171 瀏覽
今日晚餐想食好d ,所以約左幾個同事放工來呢間餐廳飲翻杯,順便歎下美食。💁🏼就👏🏻首先呢度嘅餐廳職員真係要讚一讚,因為佢哋好貼心㗎。🤡而且呢間餐廳有兩個幾鐘既時間比我地飲日本清酒,真心正。💓💓免治雞肉棒刺身蛋$88非常好味,都好足料,而且好新鮮,質雞肉🍖肥瘦分配幾好,肉質軟中帶點咬口,味道夠鮮。🗣️ 日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律 $88 🐋🐋溫泉蛋包著滿滿的蟹籽,一口咬下去,蟹籽會多得滿瀉,歡喜蟹籽既朋友應該會興奮到系心裡尖叫。😹煎日式沖繩黑豚肉餃子$88同樣的足料,配上海量的韭菜,入口爽脆,又吸收了肉汁,份外美味! 嚴選燒鰻魚串汁燒 $78,鰻魚而且肥瘦比例好好。,而且沒咩骨,都唔腥。🐖🐖 ⏭️⏭️要大贊呢度既酒雖然任飲,但系質素超高,飲多幾杯都值回票價。

2023-05-11 132 瀏覽
見前幾日出左糧🤑就決定要食豪啲!於是約埋朋友黎到人來人往的銅鑼灣百德新街食「日本清酒藏所」。這家日本料理主打是多款清酒、梅酒、啤酒2.5小時放題,如果你愛好杯中之物又自問酒量好的話不妨一試🤟🏻呢條免治雞肉棒刺身蛋一定一定要食👏🏻熱辣辣,油香味,點埋大大粒蛋黃,齒甲留香🤩刺身蛋巧妙的中和了免治雞肉的油膩感。呢樣煎日式沖繩黑豚肉餃子煎得剛剛好,煎至金黃色,有微微焦香🫶🏻吃得出黑豚肉比本地豬肉更香更肥美🫰🏻平時出面好少叫宮崎縣間八薄切👀因為唔係個個師傅D刀功都甘有技術。呢份又靚又薄既都係 $240咋啵‼️ 食材加埋師傅既刀功,更突顯其清爽不油膩的肉質。不得了❗🆒蒜片黑椒炒阿波尾雞腎原來口感咁爽口架😆食落有獨特嘅炭烤味,彈韌有嚼勁嘅口感驚喜到爆❤️呢餐一邊品嘗美食,一邊談天說地就最好不過了。總括而言,這間餐廳食物質素十分高,每一件菜式都顯得出廚師的非凡廚藝,下次有機會也必定會再來 。
2023-05-10 91 瀏覽
素來我同男朋友👩🏻‍❤️‍👨🏻都係好鍾意食日式食品, 港島有一間由朋友推介嘅日式任食放題, 尋日我哋特意去一試呢間嘅任食日本食品, 試過後愈食愈想食停不下來• 🤗首次黎呢間日本放題餐館, 先係點左個餸酒好匹配嘅脆辣吞拿魚腩蓉飯卷🫔, 由於係放題可以任食, 是故又再叫多個, 嘅好味又可以飽肚, 飲多左都無咁易醉•為求飽肚, 亦黎個煎日式沖繩黑豚肉餃子🥟, 一個唔夠再叫多個, 仲係覺得好多汁又入味叫埋趣口嘅吉列賴户內生蠔, 連埋北海道帆立貝嘅炸物, 金黃色嘅表層必定係用新鮮油炸出黎, 入邊嘅生蠔同北海道帆立貝都仲有海水鮮味•十分享受呢啲可以餸🍾清酒嘅日式食品•

十分享受呢啲可以餸🍾清酒嘅日式食品•
嘩嘩嘩♥️♥️估唔到依家連清酒都會做放題,實在太難抗拒了🤩《清酒放題料理推介》套餐可以飲盡唔同品牌嘅日本酒,仲由廚師設計最適合下酒嘅料理,一定要試😍主角當然係清酒放題🍶有成十多隻清酒仼你斟,全部都係貴價清酒,一次過飲均唔同風味嘅清酒,真係好爽😚除咗清酒之外,套餐仲包括仼飲梅酒、燒酌同啤酒,想點飲就點飲😆下酒菜都好有心思♥️前菜有薯仔沙律、明太子魷魚同柚子果凍,擺盤精緻✨煮物雜菌炒鮑魚夠惹味😋天婦羅盛合鬆化脆口🍤燒物鹽燒阿波尾雞翼皮薄肉嫩🤤冷盤方面藏所海膽杯甘香味濃😌壽司四貫夠新鮮刺生有光澤🌟脆辣吞拿魚腩蓉反卷微辣口感多元化🐟下酒料理配搭得宜,真係好啱配清酒一齊食啊🥰

燒物鹽燒阿波尾雞翼皮薄肉嫩🤤
2023-05-09 65 瀏覽
朋友介紹呢間銅鑼灣居洒屋真心讚‼️服務態度好好❗️食物新鮮又好味😋成間店裝修好日式風格,好似置身係日本咁😻免治雞肉棒刺身蛋💋味道唔錯好有口感,到加埋刺身蛋一齊食,真係好味到暈😹煎日式沖繩黑豚肉餃子💋餃子🥟裏面啲黑豚肉勁多汁👍🏽一啖咬落去差啲噴到成枱都係汁🤣🤣餃子皮煎到燶燶哋好香口😸日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律💋蟹籽+薯仔沙律🥗+ 日式溫泉蛋做成一道菜式,三種口感同味道都好唔同,好好味😋😋清酒💋呢度有日本清酒放題,任你飲!有好多隻唔同品種嘅清酒俾可以選擇,緊有一隻啱你口味🤣🤣🤣結論👉總括嚟講全部都唔錯好滿意,會值得再去👍🏽👍🏽👍🏽

結論👉總括嚟講全部都唔錯好滿意,會值得再去👍🏽👍🏽👍🏽
2023-05-08 99 瀏覽
好耐沒行山,今次挑戰港島果邊既山頭。之後落銅鑼灣百德新街食日本菜。呢間餐廳最有特色既地方就系高質清酒,岩曬中意飲酒既朋友。2.5小時清酒放題夠曬盡興。今次我介紹的這一間火鍋店,算系一間良心食店,雖然系任飲,但系質素有保證,真心抵。我地都單點左D小食:鐵板雜菌炒鮑魚$168,🟣真心好正啊,鮑魚唔會好韌,但系好夠鍋氣,非常香非常入味。 日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律,點少少醬油更加好食。免治雞肉棒刺身蛋,非常大兜足料。雞肉超多,蛋味香味濃。系另一番風味。煎日式沖繩黑豚肉餃子$88,豬肉油花豐富肉汁濃,唔錯!🟢 呢度既所有鍋底配料,每日新鮮製作準備,絕對一絲不苟,真系良心餐廳啊。

我地都單點左D小食:
日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律,點少少醬油更加好食。

2023-05-08 80 瀏覽
作為職場新丁,今日要陪老細到銅鑼灣果邊傾生意,順便食個lunch。🥳老闆帶左我地黎百德新街呢間餐廳食野,見到裝修都幾乾淨舒服,一於品嚐一番!👋👀店內有好多食物的品種選擇,覺得佢啲嘢食同飲品都好有創意,👣有好多新嘅嘢可以選擇下。點左壽司四貫右口魚肩帶點魚油香味,魚肉夠厚身。拖羅很柔軟,而且味道濃鬱。日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律 $88沙律好清新,溫泉蛋好軟好creamy,免治雞肉棒刺身蛋$88呢個配搭都不會太膩、令人再三回味😇牡蠣系類似生蠔既海鮮,長期小長井牡蠣海水味比較重,有少少鹹。厚岸牡蠣味道比較淡,但系肉質肥美。全部野好足料,清酒中可以無限添飲,不過因為我下午放假,所以飲左好多都唔怕。有機會再來!

超想去呢間!終於等到朋友生日可以去個度慶祝了🥰員工嘅服務幾好,整個用餐過程嘅時候,員工會不停幫我哋倒茶。所有嘅刺身同壽司食材都超級新鮮,好似平時去食個D 廚師發板,質素不錯。🍣壽司四貫🍣🔸深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩,充滿令人齒頰留香的油分🔹甜蝦 配新鮮蝦膏肉質細綿、味道甜美,蝦膏甘香鮮甜味💯分🔸拖羅顏色粉紅油分恰到好處而無筋,入口即融 🔹右口魚肩肉質非常滑、肉較結實、魚油非常豐富繼續來一道吃一道挺開心的!💕下一樣係嚴選燒鰻魚串汁燒肉質鮮嫩,燒汁味道鮮甜👍🏻👍🏻🔆煎日式沖繩黑豚肉餃子黑豚肉肉味香濃,餃子包住又鮮又多汁,超脆口佐酒一流!!🔆日式溫泉蛋蟹籽薯仔沙律製作精緻,食材優質!沙律又爽又脆!非常新鮮!溫泉蛋清清地,同蟹籽好配合!😋餐廳環境比較安靜 ✅係一貫嘅日本餐廳風格,為今天的晚餐劃上完美句號。離開之前仲見到佢地有個2.5小時清酒放題,超吸引! 下次再黎Enjoy一番💮
所有嘅刺身壽司食材都超級新鮮,好似平時去食個D 廚師發板,質素不錯。

🍣壽司四貫🍣
🔹甜蝦 配新鮮蝦膏肉質細綿、味道甜美,蝦膏甘香鮮甜味💯分
🔸拖羅顏色粉紅油分恰到好處而無筋,入口即融
🔹右口魚肩肉質非常滑、肉較結實、魚油非常豐富

繼續來一道吃一道挺開心的!
💕下一樣係嚴選燒鰻魚串汁燒肉質鮮嫩,燒汁味道鮮甜👍🏻👍🏻