2008-05-08 86 瀏覽
通常行過春回堂既時候, 我都會擺低5蚊飲杯廿四味. 呢輪咳左好耐, 就決定連食幾日龜苓膏.比呢個笑面春回堂當然唔係話d龜苓膏好食啦! 但係講你都唔信, 食左三日之後喉嚨真係好返! 有時真係唔到你唔信中藥...

$30 (其他)
  • 龜苓膏
2008-04-08 50 瀏覽
5/4/2008 午明日要考試,調理下個身子,以便有最好的壯態細過行過一定比阿媽逼我飲番杯,久而久之就變左習慣細過多數會飲菊花茶,大大下轉口味飲廿四味廿四味唔算太苦,易入口,環境都係咁古舊~不過阿叔們都幾好~環境乾淨行過大家都不況放下5元飲杯涼荼下火吧~
5/4/2008 午

明日要考試,調理下個身子,以便有最好的壯態
細過行過一定比阿媽逼我飲番杯,久而久之就變左習慣
細過多數會飲菊花茶,大大下轉口味飲廿四味
廿四味唔算太苦,易入口,環境都係咁古舊~
不過阿叔們都幾好~環境乾淨

行過大家都不況放下5元飲杯涼荼下火吧~
2008-01-13 52 瀏覽
蕩去春回堂飲菊花茶。涼茶微溫,清甜滋潤,沁人心脾,解了不少剛才吃KEBAB 的鹹味和熱氣。每次經過春回堂,都會來喝一杯。大部份人都是站在店外飲,喝完便把紙杯扔在大膠桶内。人多時,幾棟‘紙杯柱’可以曡得高高,蔚為奇觀。這裡的涼茶還是五塊錢一杯,百物騰貴,難得還有店鋪沒有趁機加價。
2007-11-14 51 瀏覽
食過公利的龜苓膏, 又走一趟去春回堂試試.午飯時間, 不止周圍的餐廳人多, 連此涼茶中藥店也其門如市.入到店內望望周圍有個窄窄的位置有幾張檯食龜苓膏.坐低就要碗熱的, 用膠碗載著; 糖水用小膠杯盛著, 又有濕紙巾.不過我喜歡用瓦碗食龜苓膏多一點, 那張濕紙巾幾大塊, 至少滴倒都可以抺.吃下甘味比公利濃少少, 口感不錯, 應該都落足料.如要說抵食, 就公利抵好多, 不過一分錢一分貨, 這裡的配套齊, 賣都要貴些少.
食過公利的龜苓膏, 又走一趟去春回堂試試.
入到店內望望周圍有個窄窄的位置有幾張檯食龜苓膏.

吃下甘味比公利濃少少, 口感不錯, 應該都落足料.

2007-08-08 50 瀏覽
耐不時也要做一些清熱去濕的工作,是日喉乾頸涸,想吃個龜岭膏,行上公利,不知何解關了門,記得這裡的也不錯,就來坐進了冷氣間,要個熱龜岭膏。味道微甘,吃落口感不錯,感覺上是真材實料,不過有沒有效用,就未可知。附上糖水一兜,其實不加也可以的。不過面對膠兜加膠杯加包裝的濕紙巾,雖然吃完全拋掉便乾手淨腳,但我還是喜歡公利那邊裝備多一點。埋單30蚊,不算貴,至少感覺上是比海天堂的經濟。

埋單30蚊,不算貴,至少感覺上是比海天堂的經濟。
2007-05-19 25 瀏覽
算是舊評,以前近公司,成日都有飲,又會搵佢地執藥同煲埋,因為係老字號,好多都係上年紀老伙計。不過佢地杯二十四味確實係太淡,唔係咁nike,不過佢地咁多年都係咁?!算把啦!飲完個人下左火就夠啦~其中較瘦削那立老中醫,醫術唔錯,最多人幫襯!
算是舊評,
以前近公司,成日都有飲,
又會搵佢地執藥同煲埋,
因為係老字號,
好多都係上年紀老伙計。

不過佢地杯二十四味確實係太淡,
唔係咁nike,
不過佢地咁多年都係咁?!
算把啦!
飲完個人下左火就夠啦~

其中較瘦削那立老中醫,
醫術唔錯,
最多人幫襯!
2007-05-18 60 瀏覽
佢哋啲涼茶都算唔錯,不過好似繁忙時間就會稀啲,而且係冲定喺度唔夠熱,同埋我都係嫌佢哋細杯咗啲,加上用啲用完即棄嘅膠杯,唔係幾環保。
2006-03-16 59 瀏覽
它的龜苓膏用料充足, 吃後回甘, 涼茶鋪原裝出品, 食味和藥效不是一般的糖水連鎖店可比。點解咁講呢?有一次我咳, 睇西藥我睇極都唔好。後來, 全靠一個星期食三盎春回堂的龜苓膏, 食左兩個星期就好返晒。真嫁, 每次我一食完果晚就冇咳。有一日我唔得閒去買, 就貪方便幫襯許x山, 食果下條氣都幾順, 一個鐘頭後d咳又返來, 此後, 我成為春回堂龜苓膏的忠實擁躉。睇書話, 想功效好食龜苓膏應該唔落糖, 因為糖會惹痰。

睇書話, 想功效好食龜苓膏應該唔落糖, 因為糖會惹痰。
2005-12-26 49 瀏覽
外賣加一蚊至真. 試過唔同時候飲廿四味, 通常before lunch會濃d, 近傍晚會稀d, 如果係非煩忙時間仲可以甜茶苦茶兩溝, 有次飲苦茶阿叔見我飲得慢我話怕苦, 佢仲主動溝俾我, 但阿叔話一點至兩點多人就唔得閒整架啦.
(非會員)
2005-12-25 55 瀏覽
廿四味同五花茶等溝好多水去煲,雖然係有苦味,但藥材同水份量唔合比例,味道淡,功效就自然差啦!每杯賣五蚊,細細杯,外賣仲要加五亳,真係發到變豬頭!
2005-12-16 59 瀏覽
天氣忽然轉冷,又勁乾燥,即刻中招,口鼻喉嚨勁乾.好彩行行下發現喱間藥材舖,即刻飲杯涼茶(不過唔知涼茶係唔係咁用).飲落口相當苦,全無甜味.飲完後有種回甘o係喉嚨度良久不散,令喉部不適得到舒緩.$5一杯,排住隊好多人飲,佢真係發喇!