餐廳: 晉家門炭燒工房
資訊:

2023-04-28 660 瀏覽
因為友人介紹特地前來此店品嚐美味的燒春雞,其實由此店舖位置較為偏僻位於內街,所以基本上應該只能靠熟客介紹新客,如此對食物有要求的小店,如果未能讓更多人知道及欣賞她們的廚藝就實在太可惜了。在主菜燒春雞上桌前,我們先點了燒鯖魚醫醫肚,畢竟燒春雞製作需要,起碼要半小時以上,叫其他食物一邊食一邊等一邊傾偈就最好。鯖魚燒得剛好,可以用皮脆肉嫩又多汁來形容,而且份量算比想像中大條,沒太多細骨,亦不會越吃越鹹。雖然店家有提供手工啤酒,不過我們卻以茶代酒,因為想要清清味蕾好好品嘗主菜。招牌香草燒春雞是放在木板上原隻奉上,還有小蕃茄沙律菜及切片薯仔作伴菜。熱辣辣的燒春雞充滿香氣,雞皮脆卜卜,切開雞隻,內裡釀滿了蒜蓉洋蔥蘑菇的饀料,連同嫩滑雞肉一齊食真的非常惹味,兩個人食一隻燒春雞已食到飽。

2023-04-05
2023-01-17 677 瀏覽
主打的燒雞不知所謂釀了些不知是洋蔥還是蘑菇的東西不論不類意大利飯太鹹薄餅一般鋪位超細只得幾個座位要坐冇椅背的長櫈感覺坐都坐得唔舒服~最後發現原來我book錯了這一家太子有兩間都叫做晉家門的!
主打的燒雞不知所謂
只得幾個座位
要坐冇椅背的長櫈
感覺坐都坐得唔舒服
~最後發現原來我book錯了這一家

太子有兩間都叫做晉家門的!
呢間真心要介紹比大家,位於太子內街, 不太顯眼嘅西餐廳。😍😍👍👍👍🐔🥔🍅🧅🥬最鍾意佢哋嘅招牌香草燒春雞,原隻焗內裏有乾坤, 雞肉嫩滑香草醃料非常惹味,伴碟薯菜都夠食到飽。🕛🕑🕓🕜⏰老闆話製作需時40分鐘,出街食個半自助午餐,都要限時90分鐘喇!我諗呢度個老闆真係為興趣,搞藝術嘅!🍺🍻🍢🧆🍕唯有一邊飲住手工啤, 嘆下串燒、小食, 同朋友傾下偈先啦!🍺🍻🍊🍌🍍值得一讚係佢哋嘅手工啤 ,來自不同國家,口味都好多元化: 有麥味較重講求口感嘅黑啤, 亦有酒精濃度較淺嘅果味啤酒。🎊🌲🥳🥳🥳不過今次約咗老友,大節當前, 當然要應下節,食個節日大餐喇!( 期間限定)🐽頭盤:西班牙巴馬火腿多士 + 周打蜆湯🦆主菜: 法式油封鴨腿🍪甜品:布朗尼蛋糕🥂餐飲:白酒或紅酒😍😍👍👍👍樣樣都有水準, 特別一讚個主菜油封鴨腿, 表皮脆脆地唔油膩,鴨腿肉一梳梳,易食又好味!❌完全推翻我腦海裏,平價超咸鴨胸肉嘅印象!❌🏡♥️🏡♥️🏡呢間小店最特色嘅係,老闆真係好nice, 好friendly! 除咗餐牌多款選擇之外,你諗到想食嘅, 例如斧頭扒、羊膝呢啲比較巧手嘅菜式, 都可以同佢哋預訂!🎉🎉🥳🥳🥳餐廳座位唔多, 總共有五張枱

🐔🥔🍅🧅🥬

🕛🕑🕓🕜⏰

🍺🍻🍢🧆🍕
唯有一邊飲住手工啤, 嘆下串燒、小食, 同朋友傾下偈先啦!

🍺🍻🍊🍌🍍

🎊🌲🥳🥳🥳

🐽頭盤:西班牙巴馬火腿多士 + 周打蜆湯
🦆主菜: 法式油封鴨腿
🍪甜品:布朗尼蛋糕
🥂餐飲:白酒或紅酒

😍😍👍👍👍
❌完全推翻我腦海裏,平價超咸鴨胸肉嘅印象!❌

🏡♥️🏡♥️🏡

🎉🎉🥳🥳🥳
餐廳座位唔多, 總共有五張枱, 不過啲枱大大張,坐得舒服!
如果人多開party,包場都非常正!

📔📖📕📖📗
今次佢哋嘅 “唔食唔得招牌香草燒春雞”, 同手工啤酒都冇圖冇真相,睇住餐牌先啦!😅😂😂

👨‍🍳🖼👩‍🍳🎨🧑‍🍳🖼
等我出年再去拜候呢班“美食藝術家“,到時影啲靚相畀大家睇吓啦! 當然最好自己去試下啦!

🎊 🎉 🙌 🙌 🍽

• 香草燒春雞
  • 軟殼蟹白汁扁意粉
  • 香草炭燒羊架
2022-08-14 764 瀏覽
味道真心唔錯除左個牛舌,共使左320Pizza salad 都係98 好好食,拉絲pizza,個沙律好新鮮,沙嗲雞串好入味,除了燒牛舌,好大陣牛味,但肉好厚,两人食剛剛好。
味道真心唔錯除左個牛舌,共使左320
2022-03-18 769 瀏覽
💛 #晉家門炭燒工房 之前同朋友行書店,喺附近揾咗間餐廳食個late lunch😋 呢度嘅意粉本來係~$80一個,而家每日都有兩款「#抗疫特價餐」,只需要$40就食到,仲要唔係細碟㗎,超抵!🍝 拿破崙辣肉腸意粉呢個拿破崙醬有少少甜少少辣,開胃得嚟好好食,辣肉腸份量都幾多,超級大推👍🏻🍖 紅酒燉金莎骨伴意粉有三大舊金莎骨,冇乜醬汁但意粉都唔會太乾,好食👍🏻我哋仲叫多咗個雪糕窩夫,但麻煩朋友要走朱古力走醬🤣
💛 #晉家門炭燒工房

拿破崙辣肉腸意粉

🍝 拿破崙辣肉腸意粉
紅酒燉金莎骨伴意粉

🍖 紅酒燉金莎骨伴意粉
有三大舊金莎骨,冇乜醬汁但意粉都唔會太乾,好食👍🏻

我哋仲叫多咗個雪糕窩夫,但麻煩朋友要走朱古力走醬🤣
拿破崙辣肉腸意粉
紅酒燉金莎骨伴意粉
星期六的中午閒逛,無意中找到這間小店,雖然位置有啲難搵,而且外型都冇附近啲文青Cafe咁靚,但估唔到嘢食係幾好味幾有誠意!餐廳地方不大,但有一個曬到陽光既半露天位,好舒服的感覺,老闆都好friendly~~聽到佢疫情下的無奈希望可以順利撐過!食食吓都見到有熟客過黎傾吓計食下野,仲有好可愛嘅小黑貓坐鎮,感覺就好似好住家嘅小店咁💛除左相片中的,仲點左羊柳串燒,燒得剛剛好,又唔太老,仲無蘇味,係最推介!(掛住食無影)
星期六的中午閒逛,
無意中找到這間小店,
雖然位置有啲難搵,而且外型都冇附近啲文青Cafe咁靚,
但估唔到嘢食係幾好味幾有誠意!
餐廳地方不大,但有一個曬到陽光既半露天位,好舒服的感覺,
老闆都好friendly~~聽到佢疫情下的無奈
希望可以順利撐過!
食食吓都見到有熟客過黎傾吓計食下野,
仲有好可愛嘅小黑貓坐鎮,
感覺就好似好住家嘅小店咁💛

除左相片中的,仲點左羊柳串燒,
燒得剛剛好,又唔太老,仲無蘇味,係最推介!(掛住食無影)

海膽魚籽意大利飯

2022-02-12
海膽魚籽意大利飯
2021-08-20 883 瀏覽
很想去這間小店很久了,今天 剛好有空 ,來到的時候店家還沒開鋪 ,原來他們是開一點鐘的 。 小店很有特色, 我點了當天的防疫午餐,蜜糖蝦意粉再加一杯凍飲,意粉做得不錯,以這個價錢 俾茶餐廳捧得多 。店家人很好,我看見不少人客陸續進來, 我剛好吃完 就趕快 讓出位置 好讓人家多做一點生意! 總括雖然價錢便宜但一點也不馬虎, 值得再來! 有一點小意見如果飲料的 環保鋼飲管改作紙飲管 我會覺得更理想!
2021-08-10 753 瀏覽
3個人食左$996,叫左個牛油果🥑沙律,D菜係好平嘅生菜,牛油果有五成係黑嘅。叫左個牛扒,五成熟,等左一個鐘,上到黎係7成熟有多。叫多左個蒜香蜆肉意粉🍝d蜆肉係腥ge,d意又硬又乾。重點係後面,我腸胃炎,d野唔乾淨。中曬伏,千祈唔好去
叫左個牛扒,五成熟,等左一個鐘,上到黎係7成熟有多。
2021-07-05 709 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨晉家門炭燒工房 (太子白楊街)特色小店 💛-💛鋪好細, 但我地坐望窗個位都幾chill💛有個抗疫特價餐$40意粉仲可以堂食, 但我真心覺得佢D野食既質素可以唔使做到咁平 😢-🇪🇸🐖🥝 香煎西班牙豬鞍配奇異果醬汁 $148✨有新鮮既沙律, 車厘茄配芝麻醬,薯蓉較幼滑✨豬鞍肉質嫩滑好juicy, 奇異果醬好fresh可以遮蓋少少豬膻味-🍝🥓 卡邦尼煙肉意粉 $88✨比較粗身既意粉口感都硬既✨煙肉粒有煙燻味, 汁好香濃-🧄🥖🧈 香草蒜蓉包 $38✨好勁牛油同蒜味✨個樣平平無奇但好味既, 脆得黎唔戒口-💐🍵 羅漢果洛神菊花茶 (壺) $48✨個茶包真心足料, 見到羅漢果肉+核 & 洛神&菊花瓣✨浸左一陣都已經好出味, 坐返個零鐘嘆下茶真係唔錯-🍋🥤 荔枝青檸沙冰 $45✨肥仔飲到好開心, 冰好幼滑, 唔會太甜✨上碟時疊到成座山咁都夠養眼!-加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
晉家門炭燒工房 (太子白楊街)
特色小店 💛
💛鋪好細, 但我地坐望窗個位都幾chill
🇪🇸🐖🥝
香煎西班牙豬鞍配奇異果醬汁 $148
✨有新鮮既沙律, 車厘茄配芝麻醬,薯蓉較幼滑

🍝🥓
卡邦尼煙肉意粉 $88
✨比較粗身既意粉口感都硬既
✨煙肉粒有煙燻味, 汁好香濃

🧄🥖🧈
香草蒜蓉包 $38
✨好勁牛油同蒜味
✨個樣平平無奇但好味既, 脆得黎唔戒口

💐🍵
羅漢果洛神菊花茶 (壺) $48
✨個茶包真心足料, 見到羅漢果肉+核 & 洛神&菊花瓣
✨浸左一陣都已經好出味, 坐返個零鐘嘆下茶真係唔錯

🍋🥤
荔枝青檸沙冰 $45
✨肥仔飲到好開心, 冰好幼滑, 唔會太甜
✨上碟時疊到成座山咁都夠養眼!

加一服務費
2021-06-27 498 瀏覽
唔係朋友介紹,真係會錯過這家性價比極高嘅隱世西餐+串燒+手工啤食店。這店裝修由外至內獨具特色,帶點傲氣又有點文青。不過走進店內,店員熱情嘅招待,加埋零破綻嘅美食,接下來嘅時間就祇有享受。長話短說,立即去片!居廬晉家門炭燒工房 白楊街3號一啲都唔難揾!於太子地鐵站D出口,沿汝州街行至白楊街左轉直行,見到3號龍基大厦旁就係。鹽燒牛舌$38/串 (必吃!彈牙惹味!配酒一流!)串燒一口和牛$38/串 (必吃!和牛大大粒,肉汁鎖緊,越咬越好味!)燒茄子$48 (茄子迷必吃!醬燒惹味,入口即溶!)藜麥紅菜頭沙律$88 (清爽配鮮甜,健康之選!)軟殼蟹大蝦蜜桃千島薄餅$138 (足料惹味,口感豐富,超值!)香草燒春雞$188 (必吃!內有乾坤,雞肉嫩滑惹味,配菜豐富有驚喜!)香煎西班牙豬鞍配其異果醬汁$148 (厚切豬鞍 juicy又彈牙,其異果醬汁惹味,配薯蓉更添美味!)明太子蟹肉意粉$108 (Perfect match!)手工啤$68 (麥味濃,微甜易入口!)果味香逸,酸甜適中,似有氣酒,酒量淺最佳選擇。

居廬晉家門炭燒工房 白楊街3號

鹽燒牛舌$38/串 (必吃!彈牙惹味!配酒一流!)

燒茄子$48 (茄子迷必吃!醬燒惹味,入口即溶!)

藜麥紅菜頭沙律$88 (清爽配鮮甜,健康之選!)

明太子蟹肉意粉$108 (Perfect match!)

手工啤$68 (麥味濃,微甜易入口!)

果味香逸,酸甜適中,似有氣酒,酒量淺最佳選擇。
  • 串燒一口和牛
  • 鹽燒牛舌
  • 藜麥紅菜頭沙律
  • 手工啤
  • 香草燒春雞
2021-06-06 565 瀏覽
有時經過見到室外室內都坐滿晒,所以今次去之前有book位,用openrice book會有9折優惠,老闆娘負責樓面,服務親切,亦係貓奴🐱舖頭都養左隻黑貓。餐廳裝修中式古風,舖位唔大,室內容納16人。✨味道70分,服務80分,環境77分。.🔸龍蝦汁虎蝦意粉($128)意粉軟硬度不錯,有咬口,醬汁份量剛好,不過唔似龍蝦汁味,似蝦膏味,五隻虎蝦,肉質都ok, 咬落有彈性,唔梅。.🔸菠蘿辣肉腸薄餅($88)餅皮好似餅乾脆身,好重芝士味好正,不過餡料既辣肉腸唔係平時pepperoni。 .🔸燒孜然羊架(2件)($88)⭐️推介⭐️ 燒得好juicy,調味好惹味,而且好大舊肉,啖啖咬落都好實在。.🔸Floris Mango($68)飲落甜甜地,帶有芒果果香,易入口。.🔸凍青檸薄荷梳打($28)青檸薄荷夾埋,甜得黎幾清新,夏天飲特別清爽。
老闆娘負責樓面,服務親切,亦係貓奴🐱舖頭都養左隻黑貓。
餐廳裝修中式古風,舖位唔大,室內容納16人。

✨味道70分,服務80分,環境77分。
🔸龍蝦汁虎蝦意粉($128)
意粉軟硬度不錯,有咬口,
醬汁份量剛好,不過唔似龍蝦汁味,似蝦膏味,
五隻虎蝦,肉質都ok, 咬落有彈性,唔梅。
龍蝦汁虎蝦意粉

🔸菠蘿辣肉腸薄餅($88)
餅皮好似餅乾脆身,好重芝士味好正,
不過餡料既辣肉腸唔係平時pepperoni。

🔸燒孜然羊架(2件)($88)⭐️
推介⭐️ 燒得好juicy,調味好惹味,
而且好大舊肉,啖啖咬落都好實在。
燒孜然羊架(2件)

🔸Floris Mango($68)
飲落甜甜地,帶有芒果果香,易入口。
Floris Mango

🔸凍青檸薄荷梳打($28)
青檸薄荷夾埋,甜得黎幾清新,夏天飲特別清爽。
凍青檸薄荷梳打
2021-05-13
菠蘿辣肉腸薄餅
燒孜然羊架(2件)
Floris Mango
凍青檸薄荷梳打
2021-06-03 274 瀏覽
之前想去試好耐,不過見鋪頭細細又經常滿座。。。所以無試今日又上openrice搵食,竟然見到有得係到book位,所以就決定試下佢Book左20:30, 一如所料徐左我book位外已滿人 不過眼見2人一枱,計埋我地大約5~6張枱。所以去食一定要book,如果你都係唔排隊ge人鋪頭裝備幾有特式,都唔會太迫叫左兩樣嘢加一杯菠蘿芒果沙冰 幾好食好飲不過上枱就耐d d,應該即叫即整,想食大啡菇可惜已經賣晒唯有下次再試過果到仲有好多特別嘅啤酒呀,鍾意同朋友食下飯吹吓水飲嘢嘅一定要去
之前想去試好耐,不過見鋪頭細細又經常滿座。。。所以無試

Book左20:30, 一如所料徐左我book位外已滿人

鋪頭裝備幾有特式,都唔會太迫
叫左兩樣嘢加一杯菠蘿芒果沙冰
幾好食好飲
不過上枱就耐d d,應該即叫即整,想食大啡菇可惜已經賣晒
唯有下次再試過

2021-05-27 279 瀏覽
雖然門面唔似一間食西餐嘅餐廳,但入面賣嘅西餐值得一去再去!之前試過買佢嘅熊貓外賣,雖然嚟到啲食物已經唔夠熱,但都幾好食😋終於今次可以去舖頭試真啲,果然冇令我哋失望👍🏼最推介係西班牙豬鞍配奇異果汁!豬鞍煮得剛剛好、有肉汁,醬汁唔會太酸👍🏼 連墊底嘅薯蓉都好香口🤤 $148 呢個價錢覺得好抵食!明太子蟹肉意粉係呢餐相對比較淡味,好在第一個上就係佢。明太子味幾香,意大利粉煮得剛剛好,唔會太粘或者太硬。比出面嘅意粉粗少少🤏  再嚟係千島大蝦pizza。餅底薄脆,大蝦係好有肉地嘅。芝士有拉絲效果!最後想推介大家要試佢哋嘅沙冰,係呢啲咁熱嘅天氣真係好需要🥵蝶荳花檸檬沙冰,檸檬汁係自己加,望住佢變色好靚🤩  打卡一流。而且可以自己調酸度,夏天嚟一定要試🙆🏽‍♀️
雖然門面唔似一間食西餐嘅餐廳,但入面賣嘅西餐值得一去再去!

終於今次可以去舖頭試真啲,果然冇令我哋失望👍🏼

最推介係西班牙豬鞍配奇異果汁!
西班牙豬鞍配奇異果汁

明太子蟹肉意粉

千島大蝦pizza

最後想推介大家要試佢哋嘅沙冰,係呢啲咁熱嘅天氣真係好需要🥵

蝶荳花檸檬沙冰

西班牙豬鞍配奇異果汁
明太子蟹肉意粉
千島大蝦pizza
蝶荳花檸檬沙冰
2021-02-22 741 瀏覽
之前食過居廬cafe覺得不錯,所以今次就試下佢分店居廬晉家門炭燒工房🥰主要係食西餐同串燒😋🥗⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀環境: 7/10聽講咩都知走中國風,古色古香!不過店鋪面積唔算大 建議先訂枱🙂⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀食物: 8/101️⃣炭燒安格斯肉眼扒 $380超級大份適合三到四個人食🥩😍5成熟啱啱好有咬口得黎好有牛味,佢冇跟醬,灑上小小香草黑椒同鹽調一調已經好好食!🧂2️⃣香草燒春雞 $188呢個真心有驚喜🥳即叫即燒熱辣辣個皮脆卜卜,雞肉好嫩!切開一半入邊放咗好多炒起既蒜蓉洋蔥碎,撈埋一齊食好惹味😋🤤溫提:要等ard 40mins個字,老闆娘話book位先可以落埋訂定🥰3️⃣牛油果大蝦沙律 $98食親西餐通常都會要個沙律做前菜開開胃,同埋一定好食🤣🤣🤣🦐⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💰性價比 :7.5/10 嘢食真心高質但係位置比較難搵,但係隱世人世小店絕對值得推介👍🏻❤️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
環境: 7/10
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
食物: 8/10
1️⃣炭燒安格斯肉眼扒 $380
2️⃣香草燒春雞 $188
3️⃣牛油果大蝦沙律 $98
食親西餐通常都會要個沙律做前菜開開胃,同埋一定好食🤣🤣🤣🦐
牛油果大蝦沙律
炭燒安格斯肉眼扒
2021-02-20
牛油果大蝦沙律
炭燒安格斯肉眼扒
2020-12-04 813 瀏覽
今日同屋企人行咗成日, 最後嚟到喱間居廬晉家門炭燒工房。 我哋一行八人, 分兩張枱坐, 店員指定動作後, 我哋就開始點菜。 人多, 點咗好多款菜同啤酒, 試到好多不同菜式。 啤酒店家係直接由酒商進貨, 所以全部都係外國啤酒, 當然有好多不同味道啦, 可以配合店家啲炸物或者炭燒嘢食一齊食, 更有風味。     店家嘅食物質素都好高, 好多食物都好欣賞, 好美味, 但當中一定要提嘅係香草燒春雞、鹽燒牛舌同埋香辣魷魚鬚。 香草燒春雞外皮有少少脆, 雞肉嫩滑多汁, 而且有陣陣香草香味, 趁熱食再加埋啤酒真係一流。 第二樣係鹽燒牛舌, 牛舌好爽口, 而且又有牛味, 炭燒得好香, 面頭鹹鹹地, 送酒真係爽。 最後係個香辣魷魚鬚, 魷魚新鮮爽脆, 燒得岩岩好, 再配埋椒鹽同少少炭燒味, 真係又香又惹味。店家店舖細細, 有好 warm 嘅感覺, 店員亦好熱情招待, 唔單止啤酒同食物味美, 仲有賓至如歸嘅感覺。

炸鱿魚圈

蒜香蜆肉白酒煮扁意粉