2024-06-05 49 瀏覽
聽說李家的炸雞非常美味,但對我而言,炸雞有些太油膩了。然而,我意外地發現他們還推出烤燒雞,而他們的烤雞搭配燒烤醬稍微帶點辣味,吃起來也相當不錯。此外,他們還搭配了年糕,口感Q彈,非常美味。除了雞肉,我們還額外點了一份牛膝骨湯,再加上20元添加了一碗麵,一碗有兩團麵。這份湯非常清甜,裡面還有豐富的牛膝骨和其他配料,份量很足。在飲品方面,除了一般的汽水,他們還提供不同種類的酒,還有梳打。我點了一杯薰衣草梳打和一杯草莓梳打。他們的梳打不會太甜膩。

🌟 李家 (華發大廈) 🌟地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下🇰🇷 道地韓式風情:這家餐廳以韓式元素為主調,裝潢簡約清新,散發著濃濃的東亞風情,讓人彷彿置身於首爾的小街巷中。🍗 半半炸雞 $178:這道招牌半半炸雞允許客人選擇兩種不同的口味,既滿足了喜歡嘗鮮的人,又能突出不同醬汁的獨特風味。🤤🍜 芝士奶鮮炒年糕 $178:醇厚香濃的芝士奶汁配上筋道有勁的年糕,既入口即化又絲滑軟嫩,每一口都令人回味。😋🍴 貼心服務:店內的年輕服務員態度友好,熱情周到,讓就餐過程更添愉快。👍
🌟 李家 (華發大廈) 🌟
地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下

🇰🇷 道地韓式風情:

🍗 半半炸雞 $178:

🍜 芝士奶鮮炒年糕 $178:

🍴 貼心服務:
店內的年輕服務員態度友好,熱情周到,讓就餐過程更添愉快。👍
2024-06-02 34 瀏覽
上星期剛從韓國回來,已經對泡菜國的炸雞相當懷念 。經過醃製與油炸,雞肉外層酥脆內裡鮮嫩,可以同時間點兩種口味,有骨無骨,都是自選,每一口都彷彿能感受到韓國街頭小吃的痛快滋味!分量超大,應該三人先食得晒韓式料理中另一亮點非韓式鐵板牛仔骨莫屬。透過慢火烹煮,使得肉質變得軟嫩多汁。經韓式醬汁醃製好的牛肉鹹香中帶點甜味,以鐵板上菜,頓時間瀰漫開的誘人香氣,保溫也是一流食韓式炸雞又點少得清爽的Cass啤酒?國民啤酒以其清新爽口的特色,正好能夠中和炸雞與牛肋骨的油膩感—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:半半炸雞鐵板燒牛仔骨—————————————————𖠿𖥣 李家 (華發大廈) (灣仔)〒 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:
半半炸雞
鐵板燒牛仔骨

—————————————————

𖠿𖥣 李家 (華發大廈) (灣仔)
〒 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2024-06-02
2024-06-01 44 瀏覽
#fatchubelly灣仔📍李家 (華發大廈) (灣仔)💥韓式芝士炸豬扒炸豬扒熱辣辣啱啱炸起,😍加埋中間拉絲芝士,好邪惡 好好食!😋💥半半炸雞(原味炸雞/蜂蜜大蒜炸雞)原味炸雞有辣醬點,🤤炸皮好薄 肉好嫰滑,蜂蜜大蒜好香好惹味,👍🏻配埋d大蒜一齊食,成個口感好豐富好推薦!🥰💥烏冬食咗好多重口味既野,🍜加埋熱辣辣既烏冬 ,可以洗走炸雞既膩感,再食多啲都得!✅李家 (華發大廈) (灣仔)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
#fatchubelly灣仔
📍李家 (華發大廈) (灣仔)

💥韓式芝士炸豬扒
炸豬扒熱辣辣啱啱炸起,😍
加埋中間拉絲芝士,
好邪惡 好好食!😋

💥半半炸雞(原味炸雞/蜂蜜大蒜炸雞
原味炸雞有辣醬點,🤤
炸皮好薄 肉好嫰滑,
蜂蜜大蒜好香好惹味,👍🏻
配埋d大蒜一齊食,
成個口感好豐富好推薦!🥰

💥烏冬
食咗好多重口味既野,🍜
加埋熱辣辣既烏冬 ,
可以洗走炸雞既膩感,
再食多啲都得!✅

李家 (華發大廈) (灣仔)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2024-05-28 27 瀏覽
適逢星期六都要OT半日好不容易放工緊係要去食嘢 化悲憤為食量今次同朋友去嗌咗唔少嘢食唔嗌平時食開嘅炸雞 今次嗌啲唔同嘅嘢<豬肉炒粉絲>平時嘅韓式炒粉絲係用牛肉炒嘅李家可以揀用豬肉或者牛肉啱晒平時想食韓式炒粉絲又唔食牛肉嘅朋友仔佢味道係偏重口味同甜少少粉絲係煙煙韌韌唔會一夾就斷<鐵板炒泡菜豬肉>上菜熱辣辣都算好多豬肉同泡菜食落好開胃 重口味得嚟又唔會好辣<芝士粟米>上枱熱辣辣嘅芝士漿粟米超級邪惡~芝士愛好者一定會大愛粟米甜甜地有啲牛油粟米嘅感覺呢個配撘上面嘅炒泡菜豬肉又係另一種食法都好夾全部嘅份量都超級大份同朋友食到抱住個肚走!
適逢星期六都要OT半日

超級邪惡~芝士愛好者一定會大愛
粟米甜甜地有啲牛油粟米嘅感覺
呢個配撘上面嘅炒泡菜豬肉又係另一種食法都好夾

全部嘅份量都超級大份
同朋友食到抱住個肚走!

2024-05-27 52 瀏覽
好耐之前同同事食過行過灣仔就試吓。想食多啲款,所以揀咗半半炸雞。🥢甜辣,有骨$98佢個辣味微妙又夠晒火候,喺舌尖上燃燒咗少少,但唔會太過上頭。好似刺激咗味蕾,而且又唔會遮蓋咗其他味道。🥢青辣椒蛋黃醬,有骨$118炸皮酥脆,入口即溶,裡面嫩滑多汁。青辣椒帶有清新爽口嘅香氣,蛋黃醬就令整個風味更加豐富,兩種味道交織融和,相得益彰,完全發揮咗炸雞嘅極致美味。🥢泡菜餅$138餅皮同餡料嘅比例亦恰到好處,完全襯托咗泡菜嘅味道。簡直係完美融合,令人流連忘返,每一口都齒頰留香。🥤檸檬無糖有汽水(+$7)🍹CORONA RITA (檸檬味)$88

🥢甜辣,有骨$98

🥢青辣椒蛋黃醬,有骨$118

🥢泡菜餅$138

🥤檸檬無糖有汽水(+$7)
🍹CORONA RITA (檸檬味)$88
2024-05-25
  • 甜辣炸雞
  • 半半炸雞
李家 小編和朋友經過灣仔,突然都想吃炸雞,於是到李家吃下午茶。半半炸雞 $246(青辣椒蛋黃醬炸雞和粟米炸雞)我們點了無骨炸雞,想試試不同口味,所以點了兩款不同口味。炸雞外皮酥脆,內裏充滿肉汁。青辣椒蛋黃醬炸雞醬汁除了加入了青辣椒的蛋黃醬,還加入了大量洋蔥絲,味道微辣清爽。粟米炸雞則加入了原條粟米和粟米片,味道微甜,口感十足。韓式玫瑰炒年糕 $188這道年糕有些辣味,配料有魚糕、腸仔、洋蔥等,並且灑上芝士粉,年糕呈現麵條狀,口感煙韌,吃起來很飽足。韓國飲料 $18味道清爽的檸檬無糖汽水,典型的炸雞配汽水的配搭。
李家
小編和朋友經過灣仔,突然都想吃炸雞,於是到李家吃下午茶。

半半炸雞 $246
(青辣椒蛋黃醬炸雞和粟米炸雞)

粟米炸雞則加入了原條粟米和粟米片,味道微甜,口感十足。

韓式玫瑰炒年糕 $188

韓國飲料 $18
味道清爽的檸檬無糖汽水,典型的炸雞配汽水的配搭。
最近,我和朋友來到位於灣仔近鵝頸橋的一間吃韓國炸雞的餐廳。這間餐廳裝修得很像在韓國,播放着流行的K-Pop音樂。我們兩人叫了:🍗 蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)Honey Garlic Fried Chicken (Half) $113這個炸雞很好吃,有粒粒蒜蓉在上面,配上蜂蜜味道很滋味。🍗 醬油炸雞(半隻)Soy Sauce Fried Chicken (Half) $98甜甜的醬油炸雞外脆內嫩,吃完之後很滿足。🌮 芝士雞蛋卷 Cheese Egg Wrap $128愛吃芝士的朋友必點,裏面的芝士滿溢出來,配上甜甜的蕃茄醬在雞蛋卷上,很是滋味。🍜 辛辣麵Shinramyeon $58突然很想吃韓國的拉麵,因此點了碗辛辣麵。加上蔥和蛋,很適合當伴菜。🥤 黑莓梳打Blackberry Soda $38這杯黑莓梳打用啤酒杯裝着,甜甜的梳打配上炸雞一起吃很是爽!🍐 粒粒梨汁Crushed Pear Juice $18我每次去韓國餐廳必點的罐裝梨汁,這次也不例外。💰總共: $498 for 2 (已包10%服務費)。

🍗 蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)
這個炸雞很好吃,有粒粒蒜蓉在上面,配上蜂蜜味道很滋味。

🍗 醬油炸雞(半隻)
甜甜的醬油炸雞外脆內嫩,吃完之後很滿足。

🌮 芝士雞蛋卷
Cheese Egg Wrap $128

🍜 辛辣麵
Shinramyeon $58

🥤 黑莓梳打
Blackberry Soda $38
這杯黑莓梳打用啤酒杯裝着,甜甜的梳打配上炸雞一起吃很是爽!

🍐 粒粒梨汁
Crushed Pear Juice $18
我每次去韓國餐廳必點的罐裝梨汁,這次也不例外。

💰總共: $498 for 2 (已包10%服務費)。
2024-05-19
2024-05-09 70 瀏覽
李家的韓式炸雞, 在大學的時候已經品嚐過, 可能是有接觸得最久的韓式炸雞, 令我理解到炸雞也可以用筷子吃, 而不是要吃到整隻手都是油, 十分狼狽的樣子. 吃韓國炸雞基本上我也會選擇Half Half的口味, 而且也是原味和甜辣雙併, 最難體會到功力. 水準是有的, 外脆內嫩有肉汁是基本, 最重要是炸皮平均分布在雞肉身上, 沒有太厚也沒有未覆蓋的地方, 就算加了甜辣醬, 也沒有因此而令外皮軟化起來. 如果雞塊可以再大一點, 就吃得更滋味, 畢竟無骨炸雞可以容許更大塊的. 芝士年糕就一般般, 有的是拉絲感, 但年糕黏糊, 不太合我口味.
2024-04-11 153 瀏覽
炸雞店黎講呢間都算係比較出名見到原來灣仔有 係銅鑼灣行過去都算近店內裝修偏韓風 店員都有韓國人 感覺親切甜辣炸雞 $103每塊雞肉都被酥脆既外皮同甜辣醬汁包裹住一咬就爆汁 香氣四溢 醬汁甜中帶辣口感豐富多變炸雞有分有骨或者無骨 我呢啲懶人就一定係揀無骨半隻既份量都好多 啖啖都係雞肉和甜辣醬 真係超滿足咖哩味炸雞 $118另一款揀左咖哩味炸雞 原味炸雞加上咖哩調味粉雞肉都係咁嫩滑 但比起甜辣醬無咁heavy芝士辣炒海鮮年糕 $178除左炸雞 另一款有韓國特色既一定係辣炒年糕呢度既年糕仲加入左海鮮同超級多既芝士拉絲芝士好澎湃 岩哂食之前影相打卡年糕係圓條形狀 口感煙韌 每一條都沾滿惹味辣醬海鮮方面都好足料 有青口 大蝦 墨魚同蜆肉
炸雞店黎講呢間都算係比較出名

拉絲芝士好澎湃 岩哂食之前影相打卡
年糕係圓條形狀 口感煙韌 每一條都沾滿惹味辣醬
海鮮方面都好足料 有青口 大蝦 墨魚同蜆肉
2024-03-29 184 瀏覽
上網見到幾多人話不錯 就嚟咗呢間韓國嘢試吓一入到舖頭就同其他韓國餐廳相似,因為成間舖都播住K-Pop🥳🌶️鐵板炒泡菜豬肉$168 今次係食lunch,一嚟到嚇親,我冇諗到咁大碟!我以為同其他韓國餐廳一樣都係橢圓形嗰種鐵板,點知佢呢個係一個圓形鐵板,所以份量Double咗味道偏向超級重口味,建議大家一定要配碗白飯,再加埋份量好大碟,最後男朋友都食唔晒😂🦑酥炸魷魚鬚加年糕湯套餐$168魷魚鬚又係比想像中多,因為平時印象中其他韓國餐呢個價錢份量偏少🫢我嘅食法就係一啖炸魷魚鬚,另一啖就點落去年糕湯嗰度配住一齊食,等佢吸晒啲味🤤🥚芝士雞蛋卷$128 呢個價錢算係咁,份量同坊間其他一樣,不過記得好似出面好多都係158,168,感覺呢個價錢性價比合理
上網見到幾多人話不錯 就嚟咗呢間韓國嘢試吓

🌶️鐵板炒泡菜豬肉$168

🦑酥炸魷魚鬚加年糕湯套餐$168

🥚芝士雞蛋卷$128
  • 鐵板炒泡菜豬肉
2024-03-24 106 瀏覽
放假到銅鑼灣,再到李家吃炸雞。甫坐下,店員就送上椰菜沙律跟醃蘿蔔。 椰菜很爽口,醃蘿蔔亦都非常正宗,酸酸甜甜的,用來配炸雞就是一流配搭。無骨甜辣炸雞(半隻)$103炸雞新鮮炸起,表面鋪滿了韓式甜辣醬,個人覺得甜味較重。炸雞外皮炸得香脆,口感十分好。半隻炸雞的份量也很多,總共有七、八件。無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)$118蜂蜜醬的味道清甜順口,蒜蓉和蒜片大大粒、大大片,所以蒜味非常濃郁,味道剛剛好。吃起來不會感到膩口,好味!芝士辣海鮮炒年糕$178海鮮有青口、蝦、魷魚,還有許多蔬菜,如青椒和紅蘿蔔等。整道菜的面頭鋪滿了一層厚厚的芝士,夾起來會拉絲。年糕口感煙韌,整體味道較濃,很惹味。辛辣麵不知為可,出街吃的辛辣麵永遠都係較好味的!這碗辛辣麵熱辣辣的,味道剛剛好,麵條煙煙韌韌,吃完後飲一啖汽水,大滿足!

無骨甜辣炸雞(半隻)$103

無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)$118

芝士辣海鮮炒年糕$178

辛辣麵

• 甜辣炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 芝士辣海鮮炒年糕
2024-03-16 136 瀏覽
🍲呢日出開銅鑼灣駱克道, 經過呢間有多間分店嘅第一代韓國炸雞餐廳就衝左入去, 街外勁大風, 最岩食番碗熱辣辣嘅湯麵😙 豬生呢排實在太熱氣, 所以佢第一時間話要雪濃湯, 而我就再嗌咗年糕餃子湯同新推出嘅韓式玫瑰炒年糕😋.點完菜後店員送上椰菜沙津同醃蘿蔔開下胃~ 雪濃湯同年糕餃子湯熱辣辣上枱, 超暖胃, 餃子夠大隻好足料~ 好中意佢嘅韓式玫瑰炒年糕, 佢係長長嘅年糕, 就好似食緊煙韌嘅麵條, 醬汁甜甜辣辣好滋味呀! 配料仲有高麗菜, 腸仔同魚餅, 超豐富🤗.📌 李家 (華發大廈)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖.#hkig #hkfoodie #hkfoodstagram #foodphotography #foodporn #koreanfood #instafood #instalike #likeforlikes #李家
🍲
📌 李家 (華發大廈)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2024-03-13 94 瀏覽
店名: 李家 地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖銅鑼灣站C出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5李家嘅炸雞🍗一直令我念念不忘,已經同朋友encore左好多次🙈佢地由正宗韓國人主理,個人認為佢哋嘅炸雞必食,真係有種去左韓國嘅風味😝半半炸雞 粟米味+甜辣❤️❤️❤️❤️❤️$123+$103最近大熱粟米味炸雞🌽外面粟米粉味首惹味,配上香甜粟米同粟米片,令整體更有口感,雞肉炸至外脆內嫩,十分juicy😍甜辣味亦係必食之選‼️醬汁味道夠,但又唔會過濃,入口啖啖韓式風味,雞肉同樣係肉質嫩口又多汁🥰泡菜湯❤️❤️❤️❤️$168食韓國嘢🇰🇷又點少得泡菜湯,上枱仲係啱啱煮好熱辣辣🥵入口微辣,入面有滿滿嘅泡菜、豬肉同豆腐😙真材實料,超滿足‼️辛辣麵❤️❤️❤️❤️$58成日見韓劇主角食辛辣麵,今次到我去正宗韓式餐廳食😆用上佢哋專用嘅煲,熱辣辣🔥麵身彈牙爽口,仲有雞蛋🥚添😋
店名: 李家

$123+$103

泡菜湯❤️❤️❤️❤️

辛辣麵❤️❤️❤️❤️
2024-02-12 161 瀏覽
第一代韓國炸雞過江龍嚟香港嘅始祖📍李家 (華發大廈) (灣仔)我冇得去韓國食炸雞,所以專登落灣仔李家食炸雞😂😂入到店內非常之有韓國feel幫韓國最Hit嘅歌好有氣氛我叫咗半份芝士調味炸雞、半份原味炸雞一份芝士粟米、一份韓國泡菜餅炸雞外脆,肉質多汁,超級好味👍🏻👍🏻芝士粟米拉絲嘅芝士😍😍滿口芝士粟米又香甜好味韓國泡菜餅泡菜餅非常之好味,廚師非常之有心煎到好香脆好圓賣相好靚👍🏻👍🏻仲要泡菜餅,淡淡都食到好多嘅泡菜我覺得李家係首屈一指韓國嘅炸雞喺香港食到非常之開心🥳
第一代韓國炸雞過江龍嚟香港嘅始祖

📍李家 (華發大廈) (灣仔)

我冇得去韓國食炸雞,所以專登落灣仔李家食炸雞😂😂

入到店內非常之有韓國feel幫韓國最Hit嘅歌
好有氣氛

我叫咗半份芝士調味炸雞、半份原味炸雞
一份芝士粟米、一份韓國泡菜餅

炸雞外脆,肉質多汁,超級好味👍🏻👍🏻

芝士粟米拉絲嘅芝士😍😍
滿口芝士粟米又香甜好味

韓國泡菜餅
仲要泡菜餅,淡淡都食到好多嘅泡菜

我覺得李家係首屈一指韓國嘅炸雞喺香港食到非常之開心🥳
2024-02-05