2005-09-11 23 瀏覽
食左:紅豆沙+ 湯丸芝麻湖最傳統正宗好食!好多人排, 迫但waiter 好nice
食左:

紅豆沙+ 湯丸

芝麻湖

最傳統正宗好食!

好多人排, 迫但waiter 好nice
2005-08-29 10 瀏覽
吃完晚餐還不滿足,過來吃點品。- 寄桑/桑寄????(有蛋,啡啡黑黑的)- 木瓜燉雪耳- 奇異果鮮奶- XO醬腸粉我的奇異果鮮奶挺好,微酸。XO醬腸粉一貫水準,好味。冷氣開得超凍。。。
吃完晚餐還不滿足,過來吃點品。

- 寄桑/桑寄????(有蛋,啡啡黑黑的)
- 木瓜燉雪耳
- 奇異果鮮奶
- XO醬腸粉

我的奇異果鮮奶挺好,微酸。XO醬腸粉一貫水準,好味。

冷氣開得超凍。。。
2005-08-15 5 瀏覽
自從幾年前第一次食排骨菜飯就被被深深吸引早幾日藉口話避雨,去左杏花樓本來諗住食甜品但係見到隔離上排骨菜飯加上自己其實未食飯即刻轉排骨及菜飯依然好食不過汁比以前少(不是只係這店,其他分店都係)我好鍾意撈汁食飯(好滿足!同時好鬼肥!)唔知點解這個店的冷氣特別勁次次都見到冷氣好強勁由冷氣機吹出來!(凍感之都!)
自從幾年前第一次食排骨菜飯
就被被深深吸引
早幾日藉口話避雨,去左杏花樓
本來諗住食甜品
但係見到隔離上排骨菜飯
加上自己其實未食飯
即刻轉

排骨及菜飯依然好食
不過汁比以前少
(不是只係這店,其他分店都係)
我好鍾意撈汁食飯(好滿足!同時好鬼肥!)

唔知點解這個店的冷氣特別勁
次次都見到冷氣好強勁由冷氣機吹出來!(凍感之都!)
2005-07-29 10 瀏覽
見有新食品推出,冇理由唔試o下。推介餐牌上有四款新食品,分別係香蕉船、什果新地、楊枝甘露雪葩伴西米和桃子雪糕伴豆腐花,跟男友share一個桃子來吃。 榛子和合桃o既味道唔係好夾,而且墊底o既豆花又冇味,整體構思雖創新,但出來o既味道並不理想,或者有配搭真係唔可以夾硬來。
2005-05-09 5 瀏覽
星期六晚,獨自來晚膳,一個人唔知食咩好,菜飯又食唔晒,所以便要了一碗淨生菜魚球,原來都幾大碗,一碗有六粒,滲著淡淡的果皮香,又多料(包括火腿、蝦米、木耳…),又彈牙,好好味,生菜又夠多,雖然$26好似好貴,但我覺得值o既,最後還order了芝麻糊,依然香滑,但今次淡了些少。
2005-03-28 7 瀏覽
今日行到果頭(中港城)去,一入到去見個場冷清清甘,但一上到商場的2樓,我發現原來唔可以睇少個商場喔,上面好多食阿,好開心,因為我見到甘多食時我就會好好好開心啦,睇來睇去,我最後都係要左杏花樓的芒果水晶,D水晶大大粒.比出面的西米大少少,而且係爽口的,食落去好有口感,好特別.而芒果做汁就好夠味.而且可以見到佢地做的過程好好玩,好放心.食得又放心,嘩哈哈人就自然開心啦.我下次一定會再去的,因為我中意左水晶,可唔可以話係一食見鍾情呢,各位中意食甜品的人有空就要去試試啦.真係值得一試的喔
2005-03-24 2 瀏覽
平時都有食開杏花樓D野既,佢地D 菜飯真係好好味阿~~~諗唔到佢地依家有埋有機粗米飯喔~~不過有係間間都有得食喇,得中港城有LOo,哈哈呢個飯好特別阿,同普通D飯好唔一樣.岩岩食唔係幾好食,但食食下又幾OK喔,聽講呢種米好有益,所以我會再去食既.......
2005-03-21 21 瀏覽
一入去係一個後生女serve 我, 佢木口木面的, 又連水都無杯, 所以一開始個feel 唔太好!要o左紅豆沙豆腐花($16), o甘都要wait o左成個字....., 碗o野都係正常大細啦, 一食落去, d 豆腐花唔熱o既!? o甘mix 埋d紅豆沙一齊食啦, d紅豆沙又好熱wor, 可能佢要o黎中和o下啦.....豆腐花口感唔太得, 好鞋!不過有d 豆味, 我覺得好過同一條街o既公和tim! 紅豆沙好食! 因為:第一係夠熱, 第二係無陳皮(我好憎ga!), 第三係夠杰, 第四係杰之餘仲有紅豆粒食o下, 第五係甜味適中!overall result 係, 我下次會要> 紅豆沙<!p.s.原來d elder o既阿姐service 好d ga,at least 見我無水飲都識自動比杯我!

2005-03-21 4 瀏覽
有張八折優惠券就夠期,所以要聲用佢。 是次要了雪糕新地和香脆雞軟骨,店員問我雪糕要甚麼口味,由於不知有甚麼口味可以選擇,便問店員,她好有禮貌回答︰山渣、楊枝甘露、雲呢拿、合桃同杏仁,聽完我都唔知點揀,便問店員那一種最好味,她也很有禮貌地推介我杏仁,等了約10分鐘,點的食物都端上,雞軟骨超失望,不單細粒,而且燒得好核突,又柴又乾,完全唔掂,杏仁雪糕真係唔錯,杏仁味極香濃,但雪糕糕身好散,唔夠實又唔夠滑,拌碟o既芒果同士多啤朵都好酸,唔通因為主打係中式甜品,所以唔識整西式或新派甜品!?
有張八折優惠券就夠期,所以要聲用佢。
2004-12-26 6 瀏覽
於平安夜當晚在荃灣分店食豆腐花及楊枝金露,豆腐花唔夠滑,而楊枝金露帶苦味。我較喜歡手造甜品的楊枝金露,有些材料很爽口,很特別。
2004-12-26 4 瀏覽
聖誕節度度都係貴夾唔抵0既聖誕大餐,幾經辛苦先找到間合心水的。食左個排骨菜飯,幾好食。朋友則叫了牛肉菜飯。share埋一碗芝麻糊,已經好夠飽~雖然食物不算很特別,但味道不錯之餘又幾健康,價錢也很合理~
食左個排骨菜飯,幾好食。朋友則叫了牛肉菜飯。
share埋一碗芝麻糊,已經好夠飽~
雖然食物不算很特別,但味道不錯之餘又幾健康,價錢也很合理~
2004-10-20 12 瀏覽
有買一送一coupon,叫左個海底椰涼粉,剩係將d海底椰同涼粉切粒,無乜特別,唔大碗,又唔係話特別好食...仲有唔知係熱定凍既添,因為只係暖暖地...如果要俾原價$22既話就一定唔會食囉!!廿幾蚊食碗咁既野我不如食個飯啦!!而家$11碗我都覺得貴...>_<
2004-09-30 1 瀏覽
始終都覺得呢間分店最好味!今次仍然是叫了蘿蔔糕,冇得彈,依家我仲覺得佢整得好食過自己婆婆整添!另外點了生菜鯪魚球,鯪魚球夠彈,而且還有淡淡果皮香,一碗六大粒,真係好味。到了甜品,今次想試下其他,所以要了綠豆沙,吃了一口已很失望,完全唔係煲出來,只係將煲腍綠豆打爛,加糖水煮滾而已,我對此甜品徹底失望,全無誠意,為何不像其他甜品一樣,依照傳統方法炮製呢?!
始終都覺得呢間分店最好味!
2004-08-15 7 瀏覽
去開尖東那間..........多數食lunch set..好多野食同甜品可以選擇排骨菜飯+杏仁山楂露-- 正排骨好香醋味..菜飯又好食...勁多菜山楂露好濃山楂味..又醒胃..又消暑氣豆腐花香滑..不過有杏仁的甜品都好像加入"杏仁霜"咁~平平學生有九折不過其怪在於要有簽名的學生証及要寫上學生証no..未試過有食肆係咁..哈
好多野食同甜品可以選擇

學生有九折
不過其怪在於要有簽名的學生証
及要寫上學生証no..未試過有食肆係咁..哈
2004-08-14 4 瀏覽
好開心呀!今日lunch食左佢地好美味既1.薑汁撞奶2.芝麻湯圓,都唔錯架湯圓皮夠薄,煮得剛剛好,冇過到火喉,糖水都好夠味。另外,薑撞奶,夠薑味,有d薑既辣味,掂。不過我就嫌佢有d散散地,凝固得唔係太好。味道搭夠。今餐整體係好滿意架!!but冷氣太勁,好難搵個唔係風口位,maybe 唔想客人坐得太耐啦!

湯圓皮夠薄,煮得剛剛好,冇過到火喉,糖水都好夠味。
今餐整體係好滿意架!!