2024-11-09 50 瀏覽
今日嚟到尖沙咀食午餐,揀咗間燒味茶餐廳,平日lunch time都好旺,幾乎坐滿😌我一個人過黎食,張枱竟然係撘滿陌生人,勁迫,同埋我眼見d員工會不停叫人調位,我都聽到有d客人比人調左幾次而不滿,其實食個快餐都要轉黎轉去,體驗到真係幾差🤨🤨我就叫左燒鵝飯,燒鵝味道都OK,塊皮都幾脆,肉質都結實,份量就正正常常😝總括黎講,就係普通嘅燒味飯,但坐位就真係好唔舒服,唔太建議過黎諗住同朋友食飯🤣🤣

門口路過見到座無虛席,而且門口貼住主廚都獲得唔少獎項~就陳皮燒鵝見到已經好吸引~等咗一下就安排入座,速度都算幾快😊🪿榕記陳皮燒鵝(例)要咗下裝,切得齊齊整整,強迫症睇著就好舒適🤩皮脆肉嫩,仲帶有淡淡嘅陳皮味🤤跟咗只吉碟上,鍾意搭配酸梅醬嘅桌面上就有👍🏻🥘沙嗲粉絲金菇牛肉煲牛肉大大塊又非常嫩口,而且牛肉數量都唔少,啖啖肉好滿足😍吸收咗沙嗲汁嘅粉絲和金針菇好惹味,送飯一流🤤🥓腐乳蓮藕炒肉片腐乳嘅香味非常提味,將每一片蓮藕包裹住😻肉片入味,蓮藕脆爽👍🏻話時話都冇惗到每樣份量都巨多,管飽!關鍵味道都十分出色☺️喺等位嘅途中有睇到對於服務嘅評價,仲有點心慌,體驗落離我又冇覺得差得去邊,落單嘅時候夥計仲會有溝通同推薦🤔

🪿榕記陳皮燒鵝(例)

🥘沙嗲粉絲金菇牛肉煲

🥓腐乳蓮藕炒肉片

話時話都冇惗到每樣份量都巨多,管飽!關鍵味道都十分出色☺️

2024-06-30 547 瀏覽
平時都唔寫評語 。依間嘢真係極品,極品差,入到去張枱都唔抹就叫人坐 。成個玻璃都係飯粒,態度又差,成個地下油漬多,坐落去張凳腳會跣住,叫個肥叉飯,兩舊肥叉之後全部瘦肉。難道做遊客餐廳就唔使服務?唔憂做?好過份
2024-02-24 1579 瀏覽
👭朋友有父母嚟香港玩,當然要帶佢地去食本土嘢,燒鵝煲仔飯當然係首選。 因為就行程關係所以揀左尖沙咀呢間榕記。🪿燒鵝 : 味道正常,皮脆🐷乳豬拼叉燒飯 , 金銀蛋香菜 都係正常港式口味。🐟椒鹽九肚魚 : 同西貢有得比,外皮鬆脆,魚肉嫩滑,一d都唔油膩。 朋友爸媽都讚好食。🐔🍄北菇雞煲仔飯: 等左半個鐘,差唔多食晒D野先黎,半個鐘由生煮熟係可接受嘅。 煲仔飯上枱時蓋已打開,哥仔再三提醒小心煲仔好熱 。 一貫食法 搬D餸去一邊, 撈下D飯 (豉油上枱前已落),咪食得囉,點知一反開D雞,係生架,唔係咬開生,係外面已經見到全生,我無食過生肉煲仔飯呀, 同哥仔講左2次先話再整過比我,仲同廚房order要全熟,如是者又等多半個鐘 都未再上我地個煲仔飯,再追問,哥仔話等多陣,過一陣又問,又係話半個鐘,我話 成個鐘囉喎,哥仔話 應該到啦等等,然後 就同我地講 可能漏左單,幫我地取消,無問我地要唔要就取消左啦。嬲呀。💰💰💰💰💰💰💰💰埋單仲嬲,收錢果位一黎就問 微訊 定支付寶? 我: Apple Pay收銀 : 無。 得 微訊 支付寶。我 : 實體Visa ?收銀 : 唔收 , 微訊 支付寶 現金。我:

🪿燒鵝 : 味道正常,皮脆
🐷乳豬拼叉燒飯 , 金銀蛋香菜 都係正常港式口味。
🐔🍄北菇雞煲仔飯: 等左半個鐘,差唔

💰💰💰💰💰💰💰💰
埋單仲嬲,收錢果位一黎就問 微訊 定支付寶?
我: Apple Pay
收銀 : 無。 得 微訊 支付寶。
我 : 實體Visa ?
收銀 : 唔收 , 微訊 支付寶 現金。
我: 支付寶
尖沙咀食市,只收 微訊 支付寶 現金,大家心照佢地目標客係乜人。
就算帶內外地朋友體驗香港食之文化, 都極之唔推薦呢間嘢,生嘢都可以上枱比客食。

是日埋單 : $464.00
2024-02-06 1189 瀏覽
星期二食晚飯時間,行經尖沙咀金巴利道想食燒味飯,見佢大大間好似幾好坐就行咗入去,一入門口,已經有兩三個夥計,指示我行去中間坐低,服務態度又唔算差,一般茶餐廳水準。餐牌望落去好多款式揀,一心想食燒味飯,最後叫咗碟燒鵝叉燒飯,再加一杯凍檸茶,上菜都幾快,燒鵝皮顏色都幾靚,可惜燒鵝肉又勒又乾,不過啲皮都有少少脆,叉燒又乾又瘦好柴皮,整體就係唔好食。其實附近都有幾間燒味茶餐廳,如果冇乜特別,真係唔使試呢間。
2024-02-06
2024-01-30 813 瀏覽
服務態度差 瘋狂叫你落燒味 話冇其他嘢食 跟住見到其他枱有其他嘢食 燒鵝難食到極點 但乳豬都幾好食 吾推薦瘋狂劏遊客同本地人完全食完一次 超級差體驗 貴妃雞有好大浸血腥味 而且完全唔抵食
2024-01-24 654 瀏覽
叫左個下午茶燒鵝米粉嚟到幾乎得返全皮一夠肉都搵唔到咁制。咁我都禮貌地叫個侍應問佢冇肉係咪正常㗎佢就搵咗個阿姐出嚟姐:咩事呀我:我叫咗燒鵝米粉但燒鵝一嚿肉都冇全部都係皮。。姐:下午茶係咁㗎啦仲態度極差咁叫我唔好咁激動 明明就心平氣和咁同佢講,就已經起晒鋼。仲話: 最多咪斬多兩舊肉俾你囉然後另外一個男侍應過嚟又加多句:下午茶係咁㗎啦係多啲皮㗎啦態度極差已經冇胃口再食落去

叫左個下午茶燒鵝米粉
嚟到幾乎得返全皮一夠肉都搵唔到咁制。
咁我都禮貌地叫個侍應問佢冇肉係咪正常㗎
佢就搵咗個阿姐出嚟
姐:咩事呀
我:我叫咗燒鵝米粉但燒鵝一嚿肉都冇全部都係皮。。
姐:下午茶係咁㗎啦
仲話: 最多咪斬多兩舊肉俾你囉
然後另外一個男侍應過嚟又加多句:下午茶係咁㗎啦係多啲皮㗎啦

態度極差
已經冇胃口再食落去
2024-01-23
2 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-01-07 703 瀏覽
一入去就比個牙姐問幾多位,我話一位,就叫我搭枱,明明好多空位,ok無問題,搭枱就搭枱,個牙姐突然彈一句出黎:呢到鋪租好貴架,你一個人坐晒咩。我明明無話唔ok,但點解要咁樣加多呢句無謂野搞到心情都唔好。算,唔理佢照叫野食,叫左個燒腩仔,又乾又唔脆,飯又爛,呢間究竟係咩鋪黎,第一次食過咁難食嘅野,好唔掂,兩個字:難食,服務又無,野食又唔掂,真係無下次,食快餐仲好過佢,backlist!backlist!backlist!
backlist!backlist!backlist!
2024-01-07
5 分鐘 (堂食)
2023-12-23 611 瀏覽
周六中午,服務員對本港客人和國內遊客都一視同仁,服務態度極差,呼呼喝喝。見他們對內地客人查詢回答無禮貌,態度差劣⋯⋯,看來他們是不適合這工作的。客人希望坐卡位,當時客人根本不多,客人已經坐下看餐牌,偏偏要客人離坐,指定人家坐另外一個位置;然後客人走了。在背後議論客人,「你以為哩度係大酒店,做你一百幾十蚊生意,⋯⋯」對客人的查詢下單完全無耐性⋯⋯觀察了一會,大部分服務員都是這樣,應該不是個別情況。恐怖⋯⋯不會再來。
對客人的查詢下單完全無耐性⋯⋯
觀察了一會,大部分服務員都是這樣,應該不是個別情況。
恐怖⋯⋯
不會再來。
2023-12-23
2023-12-01 736 瀏覽
同朋友經過搵個闊落嘅地方坐下,佢嘅燒味好似幾出名就試吓。叫左叉燒燒腩雙拼估唔到咁大碟,幾個share食都ok燒腩嘅皮少少唔係好夠爽口但味道還好叉燒半肥瘦,味道不錯合格但沒有驚艷。
同朋友經過搵個闊落嘅地方坐下,佢嘅燒味好似幾出名就試吓。
叫左叉燒燒腩雙拼
估唔到咁大碟,幾個share食都ok
燒腩嘅皮少少唔係好夠爽口
但味道還好
叉燒半肥瘦,味道不錯
合格但沒有驚艷。
午市海鮮炒飯68唔平,無料又無味先係問題,12點8坐低 到食完20分鐘未到一點,竟要人轉去搭7人枱,一係要再落單,服務好到不得了,唔幫手賣廣告唔得,有機會一定要試下
2023-11-22
5 分鐘 (堂食)
2023-11-22 660 瀏覽
星期三同同事過黎食lunch,我叫左個午餐5,蒜香排骨蒸飯,另外四位同事就叫左燒味飯,佢地食完飯,我嘅飯都未到,咁我就催單啦,催完都仲要等多10分鐘,都唔緊要,我就話幫我轉外賣,lunch time都差唔多要完,跟住同我講轉外賣,外賣盒要$2,膠袋要$1,ok,我都唔想計較依$3,點知返到office,先發現啲排骨,有啲係未熟透嫁喎,大佬阿,我由12點叫嘢食,等到差唔多12點45分,你比啲咁嘅嘢我?
2023-11-22
45 分鐘 (堂食)
午餐
2023-11-04 787 瀏覽
行經尖沙咀見到一間主打燒鵝餐廳好似幾出名入嚟試下嗌咗一碟燒鵝飯 65$燒鵝肉看起來色澤金黃,外皮酥脆,肉質嫩滑。搭配著燒鵝醬,讓人忍不住垂涎三尺。我興奮地吃下一片燒鵝肉,放入嘴裡咀嚼,立刻感受到肉質的柔軟和多汁。燒鵝肉的油脂在口中溶化,釋放出濃厚的肉香。這種滿足感令我心滿意足!!!這家店還有其他美味的配料選擇,例如燒鵝腸和燒鵝翼等。我也嘗試了其中的燒鵝腸,它質地帶有嚼勁,加上綿密的肉汁,更加提升了整體口感。

2023-10-16 674 瀏覽
I recently ordered the SIUMEI with a choice of two meats from the afternoon tea set menu. However, after ordering, I was told that choosing the goose meat would cost extra. And the price was $6 more. Of course, there was no mention of such a thing on the menu. I felt like I had to pay the restaurant's price.When I asked if I could choose the goose meat, they did not mention the additional cost at first. I feel that the customer service was clearly malicious. I will never go there again.

2023-06-26 1493 瀏覽
食物尚算ok. 比起其它尖沙咀餐廳,價錢有點偏貴。鄰近的紅x館,龍x會係一個不錯選擇。今次主要講餐廳服務態度。企係門口嗰位肥哥哥叫幾次都扮睇唔到,再叫就黑口黑面。我嚟食嘢幫襯,冇欠你。成日就掛住同同事係到講波,老闆請到這員工真有福。我不會再嚟!