2025-03-13 288 瀏覽
如果問2025香港有甚麼盛事?有甚麼必遊必玩項目?香港海洋公園必須佔一席位!單是貓龍鳳胎姊弟已足夠萌化人心,園區內有不少地方都供應可愛的熊貓美食,安娜特別喜歡水都餅店的熊貓熱飲及甜品,因為它們有特別的家姐細佬造型。飲品及甜品造型精緻,而且價格非常相宜。熊貓熱朱古力(可自選熊貓圖案一款)HK$42 杯/cup身為家細粉絲的安娜必選家姐!大推這款熊貓寶寶朱古力曲奇 HK$38 件/pc味道不錯,安娜送給朋友得到了很高的評價!熊貓百日掌印甜品拼盤 (有家姐或細佬款可供選擇)HK$98 份/set內有士多啤梨慕絲、藍莓芝士餅及熊貓掌印糖皮曲奇,味道得到一致好評!「熊」出沒注意 Baby in Car  HK$128 份/set這是一份慕絲三重奏,甜品拼盤內有朱古力、士多啤梨及藍莓慕絲再配上朱古力道路安全牌、交通錐及糖皮「熊貓車貼」好看又好味,打卡一流呢!現凡在水都餅店購買任何熊貓造型食品,可以優惠價HK$24 (原價$68)換購「熊貓車貼」一張。水都餅店的出品打卡一流,熊貓Fans唔好錯過呀~
如果問2025香港有甚麼盛事?有甚麼必遊必玩項目?
香港海洋公園必須佔一席位!
單是貓龍鳳胎姊弟已足夠萌化人心,
園區內有不少地方都供應可愛的熊貓美食,
安娜特別喜歡水都餅店的熊貓熱飲及甜品
因為它們有特別的家姐細佬造型。

飲品及甜品造型精緻,而且價格非常相宜。
熊貓熱朱古力(可自選熊貓圖案一款)HK$42 杯/cup
身為家細粉絲的安娜必選家姐!
大推這款熊貓寶寶朱古力曲奇
HK$38 件/pc
味道不錯,安娜送給朋友得到了很高的評價!
熊貓百日掌印甜品拼盤 (有家姐或細佬款可供選擇)
HK$98 份/set
內有士多啤梨慕絲、藍莓芝士餅及熊貓掌印糖皮曲奇,
味道得到一致好評!
這是一份慕絲三重奏,甜品拼盤內有
朱古力、士多啤梨及藍莓慕絲
再配上朱古力道路安全牌、交通錐及糖皮「熊貓車貼」
好看又好味,打卡一流呢!
現凡在水都餅店購買任何熊貓造型食品,
可以優惠價HK$24 (原價$68)換購「熊貓車貼」一張。

水都餅店的出品打卡一流,
熊貓Fans唔好錯過呀~
  • 熊貓寶寶朱古力曲奇
喺海洋公園睇完熊貓🐼🐼 梗喺要休息一下啦~ 水都餅店推出以熊貓家姐細佬為主題嘅甜品🍭 精緻得嚟唔太甜🤪 「熊」出沒注意 Baby in Car 慕絲三重奏 $128 🚗車車造型朱古力蛋糕,入口幼滑,濃郁朱古力味,裡面仲有朱古力醬!🩷粉紅色士多啤梨慕絲蛋糕,比想像中無咁甜啊!慕絲滑溜~🩵粉藍色藍莓慕絲蛋糕,中間有藍莓醬!好味!配搭朱古力道路安全牌、交通錐及糖皮「熊貓車貼」~打卡一流!估唔到呢度嘅甜品,望落去以為死甜咁,食入口比想像中無咁甜啊👍🏻(朋友都一齊認證) 而且造型又靚,師傅比咗好多心機製作!🐾家姐/細佬百日掌印甜品拼盤 $98 熊貓掌印糖皮曲奇,印有家姐/細佬BB仔個陣時嘅掌印🐾超可愛呀😍😍 一大塊糖皮曲奇鬆化香口🍪 配搭士多啤梨慕絲蛋糕🍓藍莓芝士餅🫐 🍪熊貓寶寶朱古力曲奇 $38🩷粉紅色家姐🩵粉藍色細佬🐼🐼熊貓造型好可愛,一大塊小朋友最鐘意!☕️🍫熊貓熱朱古力 $42食甜品點少得飲埋朱古力!? 可以自選熊貓圖案一款,有齊家姐、細佬、盈盈、樂樂、安安、可可🐼🐼 超可愛嘅熊貓圖案!集齊一家人齊齊整整🥰🥰

🩷粉紅色士多啤梨慕絲蛋糕,比想像中無咁甜啊!慕絲滑溜~

🩵粉藍色藍莓慕絲蛋糕,中間有藍莓醬!好味!
配搭朱古力道路安全牌、交通錐及糖皮「熊貓車貼」~打卡一流!

🐾家姐/細佬百日掌印甜品拼盤 $98

🍪熊貓寶寶朱古力曲奇 $38

☕️🍫熊貓熱朱古力 $42

下午茶
龍鳳胎大熊貓🐼家姐 • 細佬🐼📅2月16日🎉正式同大家見面啦🎉.去完📍大熊貓之旅,探🐼家姐 • 細佬🐼可以去埋🍽水都餅店Aqua City Bakery 坐低食甜品 • 飲杯野。款款都好Cute • 親民價。.▪「熊」出沒注意 Baby in Car - 慕絲三重奏 ($128)3款Mousse口味分別係 : 朱古力🍫(車車) • 士多啤梨🍓(粉紅色) • 藍莓🫐(藍色)旁邊仲有埋朱古力道路安全牌🚧 • 雪糕筒 • 糖皮熊貓車貼🚸成個行車 / 道路環境出晒黎🛣️.▪家姐 / 細佬百日掌印甜品拼盤 ($98/款)熊貓100 Days🐾掌印糖皮曲奇,帶少少BlingBling反光面✨仲有士多啤梨慕絲🍓 • 藍莓芝士餅🫐除左掌印糖皮曲奇,旁邊既奶樽仔🍼顏色都會跟番家姐👧🏻 / 細佬👦🏻.▪熊貓寶寶朱古力曲奇 ($38/塊) 大大塊。2款都咁可愛(家姐玩波波🏀 • 細佬踩單車🚲)(底)牛油曲奇🧈香氣滿滿。.▪熊貓熱朱古力 / 鮮奶咖啡 / 泡沫咖啡 ($42/杯)表面可自選熊貓🐼圖案1款,同朋友揀唔同款式就可以影齊晒啦📸.追求健康 / 小朋友可以揀💁🏻‍♀️▪果汁 ($38/樽)橙🍊 • 芒果🥭
龍鳳胎大熊貓🐼家姐 • 細佬🐼
📅2月16日🎉正式同大家見面啦🎉
去完📍大熊貓之旅,探🐼家姐 • 細佬🐼

成個行車 / 道路環境出晒黎🛣️
「熊」出沒注意 Baby in Car

▪家姐 / 細佬百日掌印甜品拼盤 ($98/款)
仲有士多啤梨慕絲🍓 • 藍莓芝士餅🫐
家姐 / 細佬百日掌印甜品拼盤
家姐 / 細佬百日掌印甜品拼盤

▪熊貓寶寶朱古力曲奇 ($38/塊)
大大塊。2款都咁可愛(家姐玩波波🏀 • 細佬踩單車🚲)
(底)牛油曲奇🧈香氣滿滿。
熊貓寶寶朱古力曲奇

▪熊貓熱朱古力 / 鮮奶咖啡 / 泡沫咖啡 ($42/杯)
表面可自選熊貓🐼圖案1款,同朋友揀唔同款式就可以影齊晒啦📸
鮮奶咖啡  /  泡沫咖啡

追求健康 / 小朋友可以揀💁🏻‍♀️
▪果汁 ($38/樽)
橙🍊 • 芒果🥭 • 奇異果🥝,樽上同樣有熊貓🐼圖案
果汁

凡購買任何熊貓造型食品,可以用🈹優惠價$24 (原價$68) 換購「熊貓車貼」🚸一張
“Don’t Kiss Me” • “Babies in Car” • “Cuteness Overload”

💁🏻‍♀️想爭取時間玩💨唔坐低食,小食亭 / 小食車同樣有多款🐼熊貓系列🐼野食供應

熊貓寶寶朱古力曲奇
「家姐」、「細佬」的可愛與活潑真的沒法擋,雖然只少短短三分鐘,已足以俘虜人心!而「安安」和「可可」可能因為午飯後睡意正濃,參觀時都在睡覺,哈哈!見過黑白六寶後,踏上從細到大、充滿「海洋公園」情意結的纜車,自製一個纜車河。玩了大半天,真的有點累!突然又看到熊貓出沒,不會吧?其實是「水都餅店」的熊貓甜品!因此,又成為我們坐下休息兼吃甜品的借口。家姐細佬慕絲杯是士多啤梨,而熊貓家族慕絲杯有芒果和朱古力口味,每款均是 HK$68/杯。如果想將可愛的熊貓紀念杯據為己有,只要多加HK$20,連杯即 HK$88/杯私藏下來。我偏愛水果口味,所以芒果最合心意,而他們則喜歡朱古力味道!其實每杯的份量也不少,大抵可兩人共享!我當然選擇連熊貓家族杯據為己有啦!第一次來到「水都餅店」,才知道這裡可提供麵包、三文治和蛋糕等輕食,下次再來「海洋公園」可以有多個選擇!

HK$20,連杯即 HK$88/杯私藏下來。

我當然選擇連熊貓家族杯據為己有啦!

2025-04-03
2025-02-27 182 瀏覽
最近家姐細佬終於係 海港公園   同大家見面,身為忠粉既 小丸 當然第一時間來探佢地喇!入園,除了探熊貓同其他動物,仲要將非常可愛既熊貓公仔帶回家,仲要一試園內既熊貓甜品,其中近熊貓館既 水都餅店 係最多款式選擇既一家家姐/細佬百日掌印甜品拼盤 熊貓掌印曲奇餅真係好得意,係家姐細佬百日大既印記,非常值得「食落肚」來紀念,還配以士多啤梨慕絲蛋糕和藍莓芝士餅熊貓寶寶朱古力曲奇 曲奇系列還有細佬踏單車、家姐玩波波兩款造型「熊」出沒注意 慕絲三重奏 呈現整個道路情景,並有三款慕絲蛋糕,分別是朱古力、藍莓和士多啤梨,還有多個路牌標誌等作點綴熊貓熱朱古力 大家還可自選一款圖案,家姐細佬當然是我倆首選喇此外,凡惠顧熊貓造型食品,可以優惠價HK$24(原價$68)換購「熊貓車貼」 大家快啲去擁抱熊貓啦!,可先致電詢問一下喔~問清楚優惠詳情喔~
2025-01-13 462 瀏覽
週末海洋公園工作日, 在「大熊貓經濟」下,海洋公園四川奇珍館換上了熊貓主題美食, 造型都相當可愛, 但大部分是迷你的甜點, 打卡專用(笑)熊貓芝士火腿芝麻水泡包($68)Panda Cheese and Ham with Black Sesame Bagel Sandwich好貴的貝果,但是足夠飽肚。 店員I有提示這個包是凍食, 但問題是這個包太難食了,貝果被雪到乾身僵硬, 就是打卡相當可愛🤣🤣都係覺得海洋公園老大街的金茶王同媽咪雞蛋仔性價比最高, 工作日都冇啖好食真係慘🥲#香港海洋公園#文迪漫遊慢生活

熊貓芝士火腿芝麻水泡包($68)

#香港海洋公園
#文迪漫遊慢生活
2025-01-01
10 分鐘 (堂食)
下午茶
上次同朋友入海洋公園,除了睇熊貓同食晚飯外,其實都有食埋佢係水都餅店推出既下午茶。一般人印象係主題樂園飲飲食食都好貴,求其一杯汽水都廿幾蚊,但真係估佢唔到,一套六件下午茶都係$98,就算加杯咖啡都係$42,仲要大大杯,總共有四款熊貓公仔,非常趣緻可愛。大熊貓寶寶掌印菠蘿椰子慕絲家姐同細佬各自有專尋的掌印朱古力片,下邊是菠蘿椰子慕絲,兩種香味都是我喜歡的,不錯。家姐細佬特濃朱古力蛋糕又係各自有自家造型朱古力片,一睇就知,朱古力的確甘香濃郁,配上一杯咖啡無得輸。芝士餅賣相實在好可愛,放上兩個白朱古力奶樽,芝士濃香滑溜,毫不覺膩,正。朱古力撻以朱古力做成假山竹葉,用新鮮草莓來平衡味覺。意猶未盡再追加熊貓栗子樹頭蛋糕($48)及熊貓紅桑子朱古力慕絲($58),兩者都加入了聖誕元素,很有氣氛。熊貓芝士火腿芝麻水泡包($68)又係熊貓概念賣相,份量好足,完全可以當作午餐,水泡包咬落軟熟有嚼口,內裡除了芝士及火腿外,加入了生菜,令口感更佳。熊貓泡沫咖啡($42)總共有4款不同拉花,不單止有家姐同細佬,仲有盈盈及樂樂,而且好大杯,作價$42,實在係親民價。
大熊貓寶寶掌印菠蘿椰子慕絲

家姐細佬特濃朱古力蛋糕

芝士餅

朱古力撻

以朱古力做成假山竹葉,用新鮮草莓來平衡味覺。
熊貓芝士火腿芝麻水泡包($68)

熊貓泡沫咖啡($42)

個個都話BB👶🏻滿一百日要慶祝🥳而系我心目中,慶祝就一定要有蛋糕🎂 • 甜品🍰🐼熊貓bb甜品盒🐼Elder Sister and Little Brother Dessert Box Set🍾一齊慶祝家姐細佬100日🎉~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪家姐細佬甜品盒 ($98/set)依個甜品木盒有6格共有4個款式(大熊貓寶寶掌印菠蘿椰子慕絲🍍🥥 • 家姐細佬特濃朱古力蛋糕🍫 • 芝士餅🧀 • 朱古力撻🥧)每件都做得好精緻,而且有特別意思 / 含意🥰▫️特濃朱古力蛋糕 (左上 & 右上)家姐細佬既Q版公仔朱古力牌🍫蛋糕體香濃軟滑😚SmoothSmooth,中層加左Raspberry中和甜味🩷食晒全件都唔會膩。.▫️大熊貓寶寶掌印菠蘿椰子慕絲(左下 & 右下)朱古力🍫做到好似蠟章印,上面系大熊貓寶寶 54日時既掌印🐾。菠蘿🍍 • 椰子🥥味都平衡到。清新FreshFresh💦.▫️朱古力撻 (中上)以朱古力🍫 • 堅果係撻面,造左居住既竹林🎋 旁邊再加生果點綴🍓.▫️芝士餅 (中下)表面加上BB至愛既奶樽🍼,餅底層唔會太厚。芝士蛋糕口感綿密細滑🧀.▪️熊
個個都話BB👶🏻滿一百日要慶祝🥳
而系我心目中,慶祝就一定要有蛋糕🎂 • 甜品🍰
🍾一齊慶祝家姐細佬100日🎉
▪家姐細佬甜品盒 ($98/set)
依個甜品木盒有6格
每件都做得好精緻,而且有特別意思 / 含意🥰

▫️特濃朱古力蛋糕 (左上 & 右上)
家姐細佬既Q版公仔朱古力牌🍫
▫️大熊貓寶寶掌印菠蘿椰子慕絲(左下 & 右下)
菠蘿🍍 • 椰子🥥味都平衡到。清新FreshFresh💦

▫️朱古力撻 (中上)
▫️芝士餅 (中下)

▪️熊貓咖啡 (Cappuccino / Latte)
啡味Nutty🤎
不過亮點一定係表面可印有熊貓圖案🐼
除左有依期最受歡迎既家姐 • 細佬,仲有盈盈 • 樂樂(共4款)可揀☕️

🔺有室外 / 室內座位。

星期日去海洋公園玩,大雨沒有停過,所以找間室內的餐廳,環境寬闊,海洋公園室內的餐廳來說,這家的性價比算不錯,點了煙三文魚三文治,麵包是用煙靭柔軟的法包,蕃茄等餡料也新鮮,另外先生點了俄國牛肉飯,怕份量不夠還問可否加多點飯,送來時熱辣辣香噴噴,肉丸肉醬意粉質素也是中上,另外跟餐加$40有小薯片一包,和果汁一支,這是在櫃檯旁邊自取的,另外葡式蛋撻份量較少,買兩個有優惠一點,會員消費有八五折優惠,所以年飛都幾抵用
2023-11-13 724 瀏覽
海洋公園食物一向不便宜,估唔到水都餅店竟然有只賣$30件嘅慕絲蛋糕。慕絲蛋糕係海洋公園嘅角色-威威造型,有芒果同士多啤梨味,今次得芒果味,味道都算唔錯。如果大家嚟海洋公園想食甜品嘅話,不妨考慮一下水都餅店。
如果大家嚟海洋公園想食甜品嘅話,不妨考慮一下水都餅店。
威威慕絲蛋糕(芒果味)
2023-11-05
威威慕絲蛋糕(芒果味)
2023-09-11 599 瀏覽
海洋公園生日免費優惠,當然要黎打下卡啦⋯⋯⋯平平哋食個Cake都好完美啦~我地預先係網上訂左個藍莓芝士蛋糕-迷你版2人份量好足夠了,有好香嘅藍莓味同芝士香味😋😋見到個鮮果撻賣相好靚呀😍😍加上吉士,味道好配呀🫢🫢又忍唔到買埋可愛造型嘅朱古力曲奇,🍫🍪朱古力超大粒😛最後叫左2杯飲品 🥤🥤~味道都唔錯,呢個價錢係海洋公園食到飽飽的,都唔錯👍🏼呢間餐廳環境都比較靜,可以慢慢啖😚😚😚

見到個鮮果撻賣相好靚呀😍😍加上吉士,味道好配呀🫢🫢

又忍唔到買埋可愛造型嘅朱古力曲奇,🍫🍪朱古力超大粒😛

呢間餐廳環境都比較靜,可以慢慢啖😚😚😚
2023-08-19 568 瀏覽
今日有得免費去海洋公園,即刻入園去打卡因為晚上要去食自助餐所以唔食咁飽,行到3點左右先返去入園處附近的水都餅店食個甜品可能因為近入園區比較少人停留,所以我入去時並沒有其他客人,環境比較清靜仲可以坐好耐,因為行左好耐,我都坐了近一小時才離開煙三文魚三文治+凍鮮奶咖啡職員幫我加熱煙三文魚三文治,份量都算大夠飽肚凍鮮奶咖啡我叫了少冰走甜,咖啡味淡奶少,難飲的一杯咖啡 鮮果撻鮮果撻的樣子真的很靚,可惜生果酸,多吉士,脆皮碗淋十分失望的一餐
今日有得免費去海洋公園,即刻入園去打卡
仲可以坐好耐,因為行左好耐,我都坐了近一小時才離開

煙三文魚三文治+凍鮮奶咖啡
職員幫我加熱煙三文魚三文治,份量都算大夠飽肚

凍鮮奶咖啡我叫了少冰走甜,咖啡味淡奶少,難飲的一杯咖啡
鮮果撻
鮮果撻的樣子真的很靚,可惜生果酸,多吉士,脆皮碗淋

十分失望的一餐
2023-08-17
2023-03-21 697 瀏覽
今日去咗海洋公園玩,但入場前趕唔切食午飯,所以要到園内的餐廳食嘢。發覺食物質素認真麻麻。=====食物=====⚜️茄汁鮮蝦扁意粉($95)這碟意粉名副其實只有茄汁味,我嘗不到其他調味,味道很單一。而意粉亦只有3隻蝦,但沒有任何蝦味。⚜️俄國牛肉飯($95)牛肉的肉質很硬,冇咩肉味。而且味道很淡。⚜️朱古力慕絲蛋糕($38)這個蛋糕的賣相不錯,與其味道形成對比。朱古力蛋糕沒有朱古力味只有甜味。⚜️熱鮮奶咖啡($42)沒有咖啡味。蓋上眼睛飲的話不會聯想到是一杯鮮奶咖啡。=====總結=====2人埋單共$270。果腹可以,但不要對食物的味道抱有任何希望。

=====食物=====

⚜️茄汁鮮蝦扁意粉($95)

⚜️俄國牛肉飯($95)
牛肉的肉質很硬,冇咩肉味。而且味道很淡。

⚜️朱古力慕絲蛋糕($38)

⚜️熱鮮奶咖啡($42)
沒有咖啡味。蓋上眼睛飲的話不會聯想到是一杯鮮奶咖啡。

=====總結=====
2022-05-02 1142 瀏覽
下午茶時段嚟咗水都餅店。🏷蛋撻($18/2件)水都餅店嘅蛋撻係千層酥皮蛋撻,千層酥皮鬆脆可口,不油膩,唯蛋撻餡料份量唔夠,蛋味未夠濃郁。餅店內在環境裝潢華麗,好適合打卡。
下午茶時段嚟咗水都餅店。

🏷蛋撻($18/2件)
蛋撻

餅店內在環境裝潢華麗,好適合打卡。
蛋撻
2022-02-06 856 瀏覽
外部環境係歐洲大陸嘅街坊麵包舖。始終都係海洋公園適合小朋友所以內部較為嘈吵竹。價錢喺海洋公園內較為便宜。一個人大約五六十蚊左右。pastry 同埋麵包嘅選擇亦都有好多。侍應都好細心亦都好有禮貌好有耐性。侍應亦都識得講良好嘅英文對答如流。有Muffin, 有danish 亦都有其他嘅麵包選擇同埋烘焙選擇。就算係蛋糕同埋雪糕都有得揀。麵包嘅味道一般般但係Muffin同埋Danish Twist 嘅味道就好好味。
外部環境係歐洲大陸嘅街坊麵包舖。
始終都係海洋公園適合小朋友所以內部較為嘈吵竹。
價錢喺海洋公園內較為便宜。一個人大約五六十蚊左右。
pastry 同埋麵包嘅選擇亦都有好多。
侍應都好細心亦都好有禮貌好有耐性。
侍應亦都識得講良好嘅英文對答如流。