2019-02-04 317 瀏覽
好多年無寫食評,今次因為老公股票賺咗少少,請我食餐好,心血來潮想食泰菜,先發現觀塘新開咗間泰國菜館。我哋快快order,快快食,味道唔錯海南雞:唔夠滑,但味道唔錯酸辣鳳爪:好味道,越食越辣炸蝦餅: 味道幾好,但略嫌唔夠彈牙串燒: 唔錯,係牛肉咸咗少少咖哩軟殼蟹: 好正,醬汁分開上,唔會令軟殼蟹淋咗,配上油蘇餅,正。 建議可增加菜式,咖哩炒大蜆。椰汁冰:好味,但明明叫咗少冰,都有半杯冰。埋單因為through openrice book 枱,有八五折,好抵。呢間食物唔錯,坐得算舒服,係嗰晚黑仔,隔離枱可能食團年飯,所以好嘈。不過會再嚟試下其他菜式!
我哋快快order,快快食,味道唔錯

海南雞:唔夠滑,但味道唔錯
酸辣鳳爪:好味道,越食越辣

炸蝦餅: 味道幾好,但略嫌唔夠彈牙

串燒: 唔錯,係牛肉咸咗少少

椰汁冰:好味,但明明叫咗少冰,都有半杯冰。

2019-02-02
  • 咖哩軟殼蟹
2019-02-01 231 瀏覽
即興約食飯係要付出代價架,就係要我負責搵嘢食嚕一諗就諗起觀塘工廠區,一於睇下有咩選擇先見到呢間泰國餐廳位於APM 後面既工廠大厦,仲要新開張無耐上網訂位仲有折添,一於就食呢間唔使煩嚕我同朋友一行三嗰人七點鐘上到去,上邊好靜局呀,我諗冇乜人搵到上嚟哩度餐廳得一個老闆同埋侍應,食客就得兩枱,我地係講野最大聲嗰枱,講完野都聽到自己啲回音由於新開張,所有裝修都比較新淨打開Menu都有好多選擇,我地樣樣都嗌啲青木瓜沙律🥗泰式炒椰菜苗海南雞🤩泰式燒牛肉,青咖喱雞,串燒同埋明鑪魚🤩🤩🤩🤩其實我地得三個,會唔會over 左少少?食物整體都okay既,係嗰青咖哩太椰香味重,我就麻麻地,最鐘意就係嗰燒牛肉如最無折頭黎哩間食都有啲少貴,因為埋單既時候收我地$992 三嗰人食都要每人$330💕💕青木瓜沙律💕💕泰炒椰菜苗💕💕泰國海南雞💕💕泰式燒牛肉💕💕青咖哩雞💕💕串燒半打💕💕明爐烤魚
即興約食飯係要付出代價架,就係要我負責搵嘢食嚕
一諗就諗起觀塘工廠區,一於睇下有咩選擇先
見到呢間泰國餐廳位於APM 後面既工廠大厦,仲要新開張無耐
上網訂位仲有折添,一於就食呢間唔使煩嚕
由於新開張,所有裝修都比較新淨
打開Menu都有好多選擇,我地樣樣都嗌啲
青木瓜沙律🥗泰式炒椰菜苗

💕💕青咖哩雞

💕💕串燒半打

💕💕明爐烤魚

2019-01-27 189 瀏覽
公司年年新年都搞party 叫到會,大xx,美x 食到識背!今年個HR竟然有新搞作,泰菜cross over 上海菜,嘩,開心到呢⋯⋯果朝早餐都冇食,叫左海南雞,柚子沙律,雞絲粉皮,糖醋排骨,素鵝,春卷同回鍋肉。海南雞好好食,素鵝同春卷外賣呢兩樣真係好考功夫,估吾到仲脆脆地,聽佢話佢用樹記腐皮!其他食物嘅都吾錯,好多同事仲諗住打包番屋企,點知全部掃清!值得讚係食物黎到係熱熱地,證明係當日即整!希望HR 出年Encore 啦!
泰式海南雞
外賣送餐
泰式海南雞
  • 泰式海南雞,素鵝
2019-01-25 199 瀏覽
今天lunch去了這間新開的泰國餐廳吃,以在工廈來說,這間環境不差,坐位坐得舒服,價錢來說,其實不貴,款式都有很多選擇,今次我叫了香葉肉碎炒河同雞絲金邊粉,飲品叫了泰式奶茶,碟香葉肉碎炒河,辣辣地,很開胃同爽口,雞絲金邊粉,雞滑,不錯,泰式奶茶有一點點特別
2019-01-13 375 瀏覽
最近上班途中,見駿業里附近有個食店廣告,幾過癮叫《泰上皇》!終於捱到happy friday,有機會一試其功架了。因店子不大,所以建議訂位午餐時段的套餐,相對經濟,如星期五有五至六款套餐配飲品,價錢大概60-80元內同時,食客先寫下套餐和飲品編號在餐單,然後到收銀處付費,似足泰式快餐先來一客《泰式炒飯》,驚訝的是這麼大塊的肉片,質地不算太粗糙泰式幸好不辣,老少咸宜。但比小弟想像中較清淡,品嚐過後不覺有泰式醬料,如果可以咸多少少就一流再來一客《泰式金邊粉》,賣相不俗都炒得幾有鍋氣,且大量雞柳,足料炮製。唯味道都是有點清淡,不如其他泰菜的金邊粉,特別有陣甜味熱飲柚子蜜,份量夠,不會太甜
最近上班途中,見駿業里附近有個食店廣告,幾過癮

因店子不大,所以建議訂位

再來一客《泰式金邊粉》,賣相不俗

熱飲柚子蜜,份量夠,不會太甜

2019-01-12
2019-01-13 374 瀏覽
星期六收兩點行吓行吓行左入去啲橫行!見到呢間泰上皇招牌!原來在一樓來的!店名普通而門面亦不見突出的泰式小館子!說真位置真係幾格攝!如果唔係唔打唔撞行到呢度!真係唔知原來呢度都有間泰國菜餐廳!見到下午餐單唔貴就一於決定試吓啦!餐廳面積比我想像中細間!大概五十個坐位.....環境可能午市完了,下午茶時間夠清靜!這兒裝修有西餐感覺⋯⋯完全不泰國feel餐桌亦都好整齊,但是與位之間有d窄!餐牌款式吾算多,但都幾齊全!只是有少少餓,叫了個蝦醬炒飯同飲品!蝦醬炒飯賣相亦好吸引!比想像中大碟!也如一般泰式的蝦醬炒飯!炒蛋鋪滿成個飯!加埋青瓜番茄好開胃!炒飯粒粒分明!配上一點泰式臘腸碎!比港式的臘腸軟身,容易入口!亦為飯帶來一點油香,而飯的蝦醬味也足!特別是蝦醬的味道!香濃的味道令到我吃的津津入味!細心看餐飲有泰式熱奶茶小妹想知泰式奶茶是什麼料子⋯⋯未加糖,喝一口原來已經有點甜!再接第二口感覺煉奶味較突出!且感覺好像有一點特別香味!小妹飲唔慣的確不太按受!
星期六收兩點行吓行吓行左入去啲橫行!
見到呢間泰上皇招牌!原來在一樓來的!
店名普通而門面亦不見突出的泰式小館子!
說真位置真係幾格攝!
如果唔係唔打唔撞行到呢度!
真係唔知原來呢度都有間泰國菜餐廳!
見到下午餐單唔貴就一於決定試吓啦!
餐廳面積比我想像中細間!
大概五十個坐位.....
環境可能午市完了,下午茶時間夠清靜!
這兒裝修有西餐感覺⋯⋯完全不泰國feel
餐桌亦都好整齊,但是與位之間有d窄!

餐牌款式吾算多,但都幾齊全!

只是有少少餓,叫了個蝦醬炒飯同飲品!

蝦醬炒飯賣相亦好吸引!比想像中大碟!
也如一般泰式的蝦醬炒飯!
炒蛋鋪滿成個飯!
加埋青瓜番茄好開胃!
炒飯粒粒分明!配上一點泰式臘腸碎!
比港式的臘腸軟身,容易入口!
亦為飯帶來一點油香,而飯的蝦醬味也足!
特別是蝦醬的味道!
香濃的味道令到我吃的津津入味!
細心看餐飲有泰式熱奶茶

小妹想知泰式奶茶是什麼料子⋯⋯

未加糖,喝一口原來已經有點甜!
再接第二口感覺煉奶味較突出!
且感覺好像有一點特別香味!
小妹飲唔慣的確不太按受!