2025-04-08 69 瀏覽
上個月嚟麗晶商場食晏,留意到轉角位有間泰國餐廳,趁今日幫朋友攞啲嘢入嚟九龍灣,就順道來這裡吃頓晚飯。餐廳主打正宗泰菜,內在環境寬敞,佈置優雅,坐得十分舒服。點咗個泰味2人餐,套餐包小食、炒飯、通菜同甜品,另外仲加咗客蒜蓉包同飲品。蒜蓉包色澤非常漂亮,唔會烘到乾晒😊,入口外脆內軟,蒜香味爆燈。炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得火候剛好,肉嫩爽脆,可口之餘又有油脂甘香,唔使點醬汁食都啖啖滋味。香芒蟹肉炒飯,炒飯好夠鑊氣,熱辣辣香噴噴,芒果同蟹肉嘅份量都幾多,芒果清甜,蟹肉鮮香,加上飛魚子作點綴,色香味俱全。 馬拉盞炒通菜,通菜炒得好油潤,色澤翠綠,入口爽脆鮮嫩,搭配醬香十足嘅馬拉盞,咸香惹味。千層糕層次分明,入口煙韌軟糯,甜度適中。椰汁紅豆冰,真材實料,紅豆粒粒鬆軟,椰汁香甜,超美味。
餐廳主打正宗泰菜,內在環境寬敞,佈置優雅,坐得十分舒服。
千層糕層次分明,入口煙韌軟糯,甜度適中。
椰汁紅豆冰,真材實料,紅豆粒粒鬆軟,椰汁香甜,超美味。
5天前 0 瀏覽
經過九龍灣朋友介紹這間地道泰國菜~店內裝修簡約,泰國燈籠🏮、黑白畫掛在牆上,店員服務態度很好~我與朋友點了泰式二人套餐,整體風味地道,只需二百零蚊,性價比高,充滿東南亞風情。 炭燒豬頸肉🐖肉質爽嫩,豬頸肉經過炭火燒烤後,外皮微焦,肉質鮮嫩多汁,炭香濃郁,表面微焦脆口,蘸上酸辣醬汁更添層次,讓人忍不住一口接一口,十分解饞。香芒蟹肉炒飯賣相誘人,芒果清甜平衡了炒飯的油香,蟹肉絲點綴其中,蟹肉鮮甜,混合了熟透的香芒,帶出一種清新的果香,增添鮮味,但炒飯稍嫌濕潤,若更乾身會更理想。 馬拉盞炒通菜鑊氣十足,通菜脆嫩,馬拉盞的鹹香與蝦米鮮味突出,微辣開胃,是整餐的亮點。 朋友點的芒果沙冰冰涼解膩,芒果味天然濃郁,甜度適中,清涼可口。 而我點了原個椰青,清甜新鮮,椰香純粹,作為結尾飲品十分清爽。 總括而言,這套餐風味正宗,適合追求泰式風味及性價比的食客~

總括而言,這套餐風味正宗,適合追求泰式風味及性價比的食客~
今日約咗舊同事敘舊,去咗佢屋企麗晶花園,附近的泰滋味食晚飯,餐廳環境乾淨闊落,各類泰式小菜,價錢吾貴,味道很不錯,值得一試泰味2人餐 $238泰式豬頸肉泰式燒豬頸肉燒得好香口 好滋味招牌全換香芒蟹肉炒飯果然是招牌菜,蟹肉炒飯粒粒分明,香芒入口清甜,好醒胃蒜蓉炒通菜泰式炒通菜都好夠鑊氣,蒜香味濃,好味道甜品甜品是椰汁西米糕,椰香味濃,作飯後甜品一流椰青、泰式鹹檸梳打另外叫了兩款泰式飲品,非常解渴,夏天恩物

泰味2人餐 $238

泰式豬頸肉
泰式燒豬頸肉燒得好香口 好滋味

招牌全換香芒蟹肉炒飯
果然是招牌菜,蟹肉炒飯粒粒分明,香芒入口清甜,好醒胃

蒜蓉炒通菜
泰式炒通菜都好夠鑊氣,蒜香味濃,好味道

甜品
甜品是椰汁西米糕,椰香味濃,作飯後甜品一流

椰青、
泰式鹹檸梳打
另外叫了兩款泰式飲品,非常解渴,夏天恩物

2025-05-23
2025-05-21 0 瀏覽
前排同朋友去咗九龍灣麗晶花園附近嘅呢間主食泰式味道嘅---🌟泰之味🌟餐廳,餐廳環境乾淨整齊,坐座舒適,唔算逼迫,餐廳選擇豐富,而且店員態度好好👍🏻._.🐖| 燒泰式豬頸肉 |🐖一碟份量都多,熱辣辣上枱非常香,而且每一舊都好惹味,肉質腍身,面頭仲佈滿芝麻粒,增加香口,點埋跟配嘅汁更惹味。.🐥| 無骨海南難(半隻)|🐥無骨啖啖肉,可以揀一隻或半隻,雞肉非常之嫩滑,仲跟配埋海南雞必點嘅醬,好食!.🦀| 招牌金不換芒果蟹肉炒飯 |🦀炒飯嘅配撘有我最愛嘅蟹肉碎,蟹肉碎分量都遍佈炒飯入面,炒飯炒到乾身又惹味,配埋大大粒芒果肉,一解炒飯嘅油膩感👍🏻._.
._.
🐖| 燒泰式豬頸肉 |🐖
🐥| 無骨海南難(半隻)|🐥
🦀| 招牌金不換芒果蟹肉炒飯 |🦀
._.
2025-05-20 0 瀏覽
今日同朋友去咗九龍灣「泰之味」食午餐,叫咗四樣菜,價錢算抵食無骨海南雞配油飯雞肉嫩滑,無骨食起上嚟方便,油飯香唔會太油,配埋姜蔥醬汁好味道,份量好足椰香青咖哩豬頸肉青咖哩夠濃夠香,辣辣哋幾惹味,豬頸肉煎得好香口,薯仔吸曬啲咖哩汁,好味😋香茅雞翼雞翼外皮脆肉嫩,醃得好夠味,唔會太重手,重點系有肉汁🤤芒果糯米飯糯米飯煙韌,芒果夠甜,椰漿味都幾香,食落唔會太膩,做甜品收尾好正環境乾淨,坐得舒服,服務員都幾有禮,上菜速度快。整體嚟講,食物有水準,價錢唔算貴添👍🏻

香茅雞翼
雞翼外皮脆肉嫩,醃得好夠味,唔會太重手,重點系有肉汁🤤

2025-05-19 0 瀏覽
呢隻海南雞真係好抵食,雞肉好嫩滑,雞皮爽彈,油脂有微微啫喱狀,原價$108,晚市消費滿$300以上可以用優惠價食到,份量有半隻/1隻揀,不過只提供紅醬同蔥油即使串燒雞亦比較好,唯一可惜當日無曬豬,試唔到多一款,不過醬汁重花生醬,裡面仲有少量花生粒另外餐廳嘅豬頸肉都燒得好焦香,外皮微脆,有少少油脂香但係又唔會好肥膩,而且碗撈檬真係好大碗,仲畀成瓶醬自己都倒落食到最後,職員仲送是日甜品馬蹄糕比我地食🥰

食到最後,職員仲送是日甜品馬蹄糕比我地食🥰

前排同朋友去咗間餐廳,點咗辣椒膏炒蜆(小辣)、燒泰式豬頸肉、馬拉盞通菜、兩碗油飯。重頭戲係滿$300加1蚊有半隻海南雞,超抵!辣椒膏炒蜆蜆新鮮肥美,辣椒膏香辣惹味,配啤酒一流!份量略少,食得有啲唔夠喉。燒泰式豬頸肉外焦內嫩,酸辣醬汁開胃,青瓜解膩,香到我哋搶晒食,真想再叫一碟!馬拉盞通菜通菜爽脆,馬拉盞鹹香下飯,香得來但唔會太鹹!油飯飯粒油香濃,配菜汁絕配,兩碗三兩下清晒,大胃王可能要多叫一碗。海南雞,半隻雞皮滑肉嫩,薑蓉醬提鮮,1蚊嘅價錢抵到爆,夠幾個人share!

辣椒膏炒蜆

燒泰式豬頸肉

馬拉盞通菜
通菜爽脆,馬拉盞鹹香下飯,香得來但唔會太鹹!

2025-05-14 0 瀏覽
今晚,我同朋友去咗九龍灣食晚餐。呢間餐廳叫做「泰之味」,聽講佢哋嘅泰國菜好正,所以我哋特登過嚟食下。我叫咗啲泰式串燒,包括豬、牛、雞各兩串,真係好有味,肉質鮮嫩,配埋特製的醬汁,食到我心花怒放。仲有越南炸春卷,外脆內嫩,一口咬落去,啖啖鮮味。香茅雞翼就更加不得了,雞翼烤得恰到好處,香氣四溢,令人食指大動。最後,我哋仲唔可以錯過甜品,叫西米糕已經賣曬,所以叫了千層糕,甜而不膩,口感滑溜,真係完美。今次嘅晚餐真係好滿意,大家都食得開心,之後仲約定下次再來嘗試其他菜式。

2025-05-12 0 瀏覽
好多人介紹呢間泰國菜好正宗,而且價錢平,咁就約埋朋友嚟試吓啦。呢間餐廳嘅價錢好平,而且夜晚仲有二人餐,咩都可以試吓。食泰國菜,最緊要梗係食生菜包啦,佢嘅生菜好爽脆,肉碎有少少辣,襯埋真係好夾,越食越開胃。另外海南雞又係必食,我哋叫咗半隻,估唔到咁大碟,而且雞好滑,完全冇骨,大人小朋友都鍾意食。呢個酸辣鳳爪都好出色,又係冇骨嘅,酸酸辣辣好開胃,本身唔太鍾意食鳳爪都忍唔住食咗好多隻。呢度除咗性價比高之外,服務態度都好好,而且又夠大碟,非常推薦同朋友聚會嗰陣食啊。

呢間餐廳嘅價錢好平,而且夜晚仲有二人餐,咩都可以試吓。

用餐優惠
試食活動
2025-05-10 0 瀏覽
辣椒膏炒虎蝦虎蝦size唔算巨型,但勝在肉質爽彈,辣椒膏炒得香口,辣度溫和帶甜,唔會搶晒蝦嘅鮮味。最欣賞係醬汁濃稠度剛好,掛到蝦身之餘,仲可以撈多兩啖飯。如果鍾意東南亞風味嘅微辣菜式,呢道可以一試。 芒果軟殼蟹米紙卷呢個組合幾清新,軟殼蟹炸得脆而不油,芒果清甜,米紙卷皮薄透,包住生菜同少許香草,蘸少少魚露汁,食落爽脆開胃。唯一係軟殼蟹同芒果份量唔算多,當輕食或前菜就啱啱好。 +$1半隻海南雞(惠顧滿$300)見到晚市滿$300可以加一蚊換半隻海南雞,即刻心動!雞肉算滑,皮下脂肪唔厚,醬油同薑蓉都調得幾好,不過雞味未算好突出。以咁嘅價錢(仲要加一蚊咋!)絕對係抵食,人少少又想試多款菜的話,呢個優惠幾貼心。 椰青食濃味菜配個冰凍椰青就最爽,清甜解膩,而且椰肉夠嫩,用匙羹可以輕鬆刮到,唔錯。 另外,晚市有送甜品添,嗰個西米糕都唔錯。
辣椒膏炒虎蝦

芒果軟殼蟹米紙卷

+$1半隻海南雞(惠顧滿$300)

椰青

另外,晚市有送甜品添,嗰個西米糕都唔錯。

2025-05-10 0 瀏覽
我今日放假,約同好友去位於九龍灣宏光道80號麗晶商場地下的《泰之味》食泰菜,環境舒適,裝修簡約,富有泰國風情。我地點左:🥢主菜📍無骨海南雞飯配油飯 $62雞肉嫩滑又入味,啖啖肉真好食,配油飯絕對一流。📍招牌蟹王炒飯 $65材料豐富又好味,蟹籽混飯好好食。📍蒜蓉炒通菜 $52份量不少,通菜青綠,蒜蓉好味。🥢小食📍香茅豬扒 $48香茅味清香,豬扒好味又好食。📍泰式魷魚粒炸蝦餅 $68蝦餅炸得香脆可口,蝦肉夾著魷魚粒,真材實料,好味道。🥢餐飲:📍凍檸檬茶 $5(跟餐)x 2 清涼解渴。

我地點左:
🥢主菜
📍無骨海南雞飯配油飯 $62
雞肉嫩滑又入味,啖啖肉真好食,配油飯絕對一流。

📍招牌蟹王炒飯 $65
材料豐富又好味,蟹籽混飯好好食。

📍蒜蓉炒通菜 $52
份量不少,通菜青綠,蒜蓉好味。

🥢小食
📍香茅豬扒 $48
香茅味清香,豬扒好味又好食。

📍泰式魷魚粒炸蝦餅 $68
蝦餅炸得香脆可口,蝦肉夾著魷魚粒,真材實料,好味道。

🥢餐飲:
📍凍檸檬茶 $5(跟餐)x 2
清涼解渴。
  • 香茅豬扒
  • 泰式魷魚炸蝦餅
  • 無骨海南雞飯
  • 招牌蟹王炒飯
2025-05-10 0 瀏覽
❤️泰之味三寶湯檬三寶有:香茅豬扒、香茅雞翼和扎肉。還有洋蔥🧅和清甜白蘿蔔。香茅雞翼熱辣辣,皮脆肉嫩~😙❤️朋友嗌咗一個椰青。椰青一揭開個蓋見到啲椰青水滿到瀉!😮勁大個椰青!入邊仲勁多椰子肉。淨係飲同食呢個椰青已經好飽。😂見朋友飲得咁開心,我又嗌多個。❤️泰式鳳爪有多款配菜如莞茜、洋蔥🧅、車厘茄等,酸酸辣辣超開胃!🤤❤️無骨海南雞配油飯雞肉夠滑嫩~😋 油飯夠香份量多,夠送雞。門口擺咗啲海鮮,店員話係每日新鮮來貨👍🏻😮,真係好生猛!
❤️泰之味三寶湯檬
三寶有:香茅豬扒、香茅雞翼和扎肉。
還有洋蔥🧅和清甜白蘿蔔。香茅雞翼熱辣辣,皮脆肉嫩~😙

❤️泰式鳳爪
有多款配菜如莞茜、洋蔥🧅、車厘茄等,酸酸辣辣超開胃!🤤

❤️無骨海南雞配油飯
雞肉夠滑嫩~😋 油飯夠香份量多,夠送雞。

門口擺咗啲海鮮,店員話係每日新鮮來貨👍🏻😮,真係好生猛!

2025-05-09 0 瀏覽
母親節前夕周圍餐廳都好多人,呢間餐廳都唔例外。餐廳嘅裝修好新,而且卡位坐得好舒服。牛油果芒果軟殼蟹米紙卷 $86呢一個卷物非常清新,中間有多種唔同材料,包括青瓜、粉絲等等。配埋軟殼蟹脆脆地嘅口感,同埋米子嘅煙靭,係一個好清新嘅小食。招牌金不換芒果蟹肉炒飯 $108佢哋嘅芒果蟹肉炒飯同其他泰國餐廳有啲唔同,因為加咗金不換,所以成個飯都好香,而且芒果好大粒好鮮甜,鹹鹹甜甜嘅配合非常之惹味。芒果糯米飯 $60食泰國嘢梗係要食佢嘅芒果糯米飯,呢個mon糯米飯有兩大舊芒果,非常足料,而且佢嘅椰奶唔算好甜,啱啱好。蒜蓉包(四件) $32蒜蓉包新鮮出爐,炸到非常脆口,而且好香蒜蓉牛油味,食到冇停口。

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷 $86

招牌金不換芒果蟹肉炒飯 $108

芒果糯米飯 $60

蒜蓉包(四件) $32
今日我去咗一間泰國餐廳,食咗$238嘅二人套餐,真係超值!😍🍽️套餐入面包括泰式鳳爪,啖啖入味,酸酸辣辣,真係好開胃!🐔🌶️ 食完之後心情都好好!接住有芒果蟹肉炒飯,飯粒粒分明,蟹肉鮮甜,搭配上新鮮嘅芒果,味道簡直一流!🍚🦀🥭仲有馬拉盞炒通菜,炒得恰到好處,保持住通菜嘅鮮脆,馬拉盞醬香味濃郁,食落去真係好滿足!🥬✨甜品方面,我哋有紅豆糕,口感滑順,甜而不膩,正好完美結束呢頓飯!🍰🥳此外,我哋另外點咗芒果糯米飯,糯米軟糯,搭配上香甜嘅芒果,簡直係無法抗拒!🍭😍 每一口都係幸福感,特別適合鍾意甜品嘅朋友!總括來講,今日呢個泰國餐廳嘅體驗真係好正,菜式多樣化,價錢又平,值得推介!期待下次再嚟試其他美食!🎉❤️地址:泰之味 (九龍灣)九龍灣宏光道80號麗晶商場地下G8號舖

地址:泰之味 (九龍灣)
九龍灣宏光道80號麗晶商場地下G8號舖
2025-04-27 0 瀏覽
最近去了一家在九龍灣主打平民的泰國餐廳,嘗試了幾道菜,感覺很不錯😋泰式鮮蝦炒金邊粉🦐:這道菜的金邊粉炒得剛剛好,蝦也很新鮮,味道很有泰國風味。泰式串燒(豬🐖雞🐥牛🐮):串燒的肉質鮮嫩,沙嗲醬汁入味,不同肉類各🈶️特色,特別適合和朋友一起分享🤤泰之味小食拼盤:這個拼盤包含了蝦餅、魚餅、春卷、雞卷和豬頸肉,一次過享受到多種小食,口感豐富,很開胃😍招牌金不換芒果🥭蟹肉🦀炒飯:這道炒飯的蟹肉和芒果搭配得很好,味道鮮甜🫶🏻