2024-08-18 4730 瀏覽
講到泰國美食, 第一時間就諗起冬陰功湯. 我一直都好鍾意佢嗰陣酸酸辣辣嘅味道, 特別開胃. 不過要搵到正宗嘅冬陰功湯真係有啲難, 試過唔少都覺得唔夠味. 今次去到「泰濃麵」食嘢, 終於發現好味嘅冬陰功湯麵! 真係正宗! 「泰濃麵」喺尖沙咀iSquare 隔離, 位置易搵. 餐廳唔大但係一應俱全, 裝修好有懷舊風情, 坐落位置舒服.🍜頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 同師傅傾開, 佢地話呢度嘅食物都係真材實料! 冬陰功湯用好多天然香料同新鮮蝦熬製, 保證每碗湯底都係當日新鮮製造, 唔係落味精粉嗰啲湯底.我特登試咗牛肉冬陰功湯麵, 第一啖湯就酸辣爽口, 超過癮! 冬陰功湯最吸引係佢酸辣滋味, 能刺激味蕾同提振胃口. 麵同配料可以自由配搭, 有蜆, 雞肉或者蠔, 你可以揀最鍾意嘅配料嚟食. 我覺得試下轉薯粉底, 同湯底組合意外地match!如果食麵覺得有啲辣, 可以以優惠價加選泰式特飲, 我揀咗泰奶, 都係正宗又唔錯!💛個人必食推介: 頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)#頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 ($94)______________________________📍 泰濃麵

🍜頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵

💛個人必食推介: 頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵

返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)

#頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 ($94)

📍 泰濃麵 (樂道) (尖沙咀)
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
  • 頂級安格斯牛肉船麵
.【尖沙咀核心🫀區域 性價比極高餐廳🍴】.大件夾抵食|極速送餐|堅。高性價比🀄️ 正宗泰國🇹🇭主廚|主打泰北風味船麵.🍜 雞脾肉 船湯 配 黃麵 |多種麵款/ 湯式🔸 河粉|Flat Rice Noodles🔸 金邊粉|Padthai🔸 薯粉|Sweet Potato Noodles🔸 黃麵|Egg Noodles🔸 湯飯|Soup Rice➖🍲 湯式有3️⃣款🔹 船湯|Boat Soup🔹 冬陰功湯|Tom Yum Soup🔹 清湯|Clear Soup多料到呢🈵🈵🈵🈵|秋葵 白蘿蔔 炸豬皮 芽菜 魚蛋|湯濃到呢.🍚 海南雞飯|Hainanese Chicken Rice in Thai Style🔹汁 🔹飯 🔹雞🐓 |精準控量 鐵三角📐油飯 乾身|酸辣汁到位|連皮雞肉 鮮嫩有油脂 👍🏻👍🏻.🍱 泰式小食拼盤|Thai Snack Platter大大份| 炸雞翼 Fried Chicken Wings| 蝦餅 Fried Shrimp Cake | 炸芝士蛋吞 Fried Cheese Wontoms|再加埋🍢 炸魚餅 |Deep Fried Fish Cake厚厚實實 落重手|一咬反彈
【尖沙咀核心🫀區域 性價比極高餐廳🍴】
大件夾抵食|極速送餐|堅。高性價比
🀄️ 正宗泰國🇹🇭主廚|主打泰北風味船麵

🍱 泰式小食拼盤|Thai Snack Platter
再加埋
🍢 炸魚餅 |Deep Fried Fish Cake
厚厚實實 落重手|一咬反彈 翻炸又唔太油膩 大大件 😋
🥤 香茅斑蘭梳打|Homemade Thai Special Drink
炎炎夏日 一杯半冰底 再加泰水🧊 有DD味道
自己倒落去 再一啖飲落肚 梳打水 就係爽👍🏻👍🏻👍🏻
📍樂道|Lock Road|其實就係iSquare 旁邊|連路痴朋友🧑‍🤝‍🧑👫都搵得到 😚
👤Comments👤
🉐📃CP value:8.7/ 10 😋
泰濃麵|Siam noodles|尖沙咀|TST
|泰國菜🇹🇭|飯麵|
—————————————————————
📬 :尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
💈 MON-SUN| 12:00-21:45
#泰濃麵 #銅鑼灣 #船麵 #船河 #siamnoodles #thainoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食
海南雞飯
  • 泰式炸蝦餅
  • 小食拼盤
  • 黑豚肉船湯金邊粉
5天前 0 瀏覽
最近身邊朋友都打消念頭唔去泰國但又好掛住泰國嘅美食?船麵係當地必食嘅地道菜式尖沙咀同樣食到正宗嘅味道吸引不少附近上班族有船湯 / 冬蔭功 / 清湯多款麵質選擇✨頂級美國肥牛冬蔭功金邊粉軟腍嘅肥牛配上微辣惹味嘅冬蔭功湯底仲有鮮蝦同青口✨ 清湯黑豚肉船河加入白蘿蔔嘅清湯.份外清甜黑豚肉厚薄適中.健康不油膩✨泰式海南雞半隻份量好充足除咗雞翼之外.全部拆骨啖啖肉沾上泰式醬汁更滋味配新鮮椰青都唔錯下次再嚟.一定要試卜卜蜆船麵
最近身邊朋友都打消念頭唔去泰國
但又好掛住泰國嘅美食?

船麵係當地必食嘅地道菜式

下次再嚟.一定要試卜卜蜆船麵
2025-01-23
午餐
2025-01-25 7 瀏覽
為左趕去看電影,就搵左位於iSquare附近一間食麵嘅泰國餐廳。一入到餐廳好有去了泰國嘅感覺,用木系為主調色。先叫配料,再自由配搭三款不同湯底(冬陰功湯/船湯/清湯)及麵底(河粉、金邊粉等)雞髀肉冬陰功金邊粉 $74雞髀肉撕開一條條變咗雞絲,再襯托返冬陰功湯底嘅金邊粉。金邊粉晶凝通透夠彈牙,冬陰功湯一上檯已聞到嗰浸酸辣味,入一口湯出奇地唔會超辣,適合愛食微辣嘅朋友。配冬陰公湯,餐廳仲免費送埋青口、蟹柳、海蝦、秋葵。冬天叫非常保暖。頂級美國肥牛船麵 $74肥牛非常有牛味,配埋泰國傳統船麵,湯底勁濃,無得嘆。叫船麵湯底會有白蘿蔔、芽菜、魚蛋配送。飲完一啖湯會想繼續飲非常之濃郁,好補身。泰式鳳爪 $49泰式醬汁做到酸酸甜甜,非常開胃。鳳爪呈透明白色,食落非常爽口、超好食。炸雞翼 $39雞翼炸到金黃色、咬落非常脆。外脆內軟口感非常豐富。咬一口雞翼有肉汁出來,仲有泰式辣醬俾你點雞翼來食,唔會好乾身。

雞髀肉冬陰功金邊粉 $74

頂級美國肥牛船麵 $74

泰式鳳爪 $49

炸雞翼 $39
2025-01-13
2025-01-23 0 瀏覽
這間香港的泰國菜,好味!😛湯底很有泰國風味,上面的海鮮包括蝦及蜆肉也非常新鮮!配上泰國的湯底,非常入味,食落的感覺也新鮮做,不是雪藏或者放了很久的感覺,唯一油膩了些少,不是最健康,但是味道絕對是補回來😋😋😋
冬陰功麵
冬陰功麵
  • Crab
2025-01-23 33 瀏覽
尖沙咀泰濃麵系我最鐘意嘅泰國餐廳之一,環境好坐仲充滿泰國風情,墻壁有大型壁畫很適合打卡。雞脾肉船麵,湯底濃郁鮮香冇腥味,雞肉鮮嫩份量多,泰式河粉滑溜,吸收咗湯汁的精華,地道好味。頂級安格斯牛肉船麵,泰式風味十足!選用上等牛肉,牛肉質鮮美,湯底鮮甜濃郁,揀咗金邊粉,非常彈牙。炸雞翼,賣相好吸引!雞翼炸至金黃,外脆內嫩。配上甜辣醬,更加惹味。泰式炸蝦餅,呢間嘅炸蝦餅真係正,外層酥脆,內里豐富的蝦膠非常彈牙。

今日同家姐都係尖沙咀, 好耐無食泰國野,於是約埋食哩間泰國船麵餐廳係樂道巷仔中間,都幾易搵到,入到鋪頭D職員都好熱情好有親切感我地當然簡佢既皇牌船河同冬蔭功薯粉,我地船河簡左雞肶肉,個湯底好濃郁,配埋河粉好夾,而且雞肶肉夾埋都好夾湯底,加埋掛湯既河粉好好味我就簡左個冬蔭功湯底,簡左我最愛既薯粉,餸方面簡左頂級安格斯牛肉,湯底本身有蝦,蟹柳青口同秋葵,夾埋酸酸甜甜,湯底食得出好新鮮,同牛肉都好夾,食食下差D連個湯都飲曬我地仲叫左個青木瓜沙律,雖然佢同冬蔭功湯底都係一條辣椒,但佢明顯比較辣小小,但愈食惹味,好泰式仲叫左杯熱泰奶,好正宗,而且我走甜都好好飲,最近唔敢去泰國依然可以食到好味既泰國野

2025-01-16 0 瀏覽
我地叫左一碗羊肉片船河湯底河粉,河粉幼滑,船河湯底濃郁,仲有脆炸豬皮,蘿蔔,彈牙白魚蛋同埋秋葵,份量都幾大碗船湯湯底入味又濃郁,羊肉片都幾多。另外叫左一碗美國肥牛冬蔭功湯底金邊粉,金邊粉口感比較彈牙,配埋冬蔭功湯底少少酸辣好惹味,仲有海鮮食,入面有蝦,青口同蟹柳,芫茜放面好吸睛,冬蔭功味刺激味蕾既惹味。脆炸燒腩仔,呢份小食真係好香脆,五花腩炸至外脆內軟配特別既醬汁好好味$88有甘多塊又肥瘦適中甘有層次真係好推介既小食之一。

2025-01-15 0 瀏覽
隱世泰國味道,必試推介!🍜🇹🇭🌟 頂級美國肥牛船麵 呢碗船麵簡直係滿分之選!🥩🐄 肥牛嫩滑,肉味濃郁,湯底帶有微微藥材香氣,濃郁得嚟又唔會太重。配埋Q彈嘅金邊粉,啖啖都係幸福!😍🌟 卜卜蜆冬陰功湯金邊粉 真心要讚!🦪🍋蜆肉鮮甜又飽滿,每隻都好大粒,冬陰功湯酸酸辣辣,勁開胃!金邊粉吸收晒湯汁嘅精華,每一啖都係濃郁泰國風情~🔥🌟 泰式香茅斑蘭梳打特飲 飲品方面,香茅同斑蘭嘅香氣絕對係亮點!🌿🥤氣泡感帶嚟清新嘅口感,飲完即刻refresh!夏天飲一定係一大享受!🌟 泰式青檸梳打特飲 呢杯真係超級清爽,青檸嘅酸香配埋梳打嘅氣泡感,💚🍋解渴一流,飲完精神百倍!🍴🎉CP值高,值得一試!大家快啲mark低,下次揾日去試吓啦~@siam.noodles#泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食泰濃麵 (樂道) Siam Noodles (Lock Road)每日12:00 - 21:45 地址 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖Shop A, G/F, Kar Lock Building, 7 Lock Road, Tsim Sh
隱世泰國味道,必試推介!🍜🇹🇭
🌟 頂級美國肥牛船麵
🌟 卜卜蜆冬陰功湯金邊粉
🌟 泰式香茅斑蘭梳打特飲
🌟 泰式青檸梳打特飲
@siam.noodles
泰濃麵 (樂道)
Siam Noodles (Lock Road)
每日12:00 - 21:45
地址
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
Shop A, G/F, Kar Lock Building, 7 Lock Road, Tsim Sha Tsui
2025-01-15 188 瀏覽
運動後最適合大魚大肉除了食燒肉海南雞都係very nice 嘅選擇所以久唔久發掘吓小店嘅海南雞就成為我嘅新嗜好🔥🔥走入作為泰國餐廳一定可以揾到海南雞嘅蹤跡當然bonus mark 係因為佢可以單叫雞牛刀小試半雞(走皮嘅話其實係唔夠食)雞肉幾爽彈嫩滑少少雞黃油入口幾香另外朋友就叫咗餐廳招牌和牛冬陰公河粉Feedback 係湯底夠辣夠惹味河粉都滑嘅~整體足料另外追加嘅青木瓜沙律正常發揮鍾意辣嘅朋友會幾歡喜因為都真係幾辣
運動後最適合大魚大肉
除了食燒肉
海南雞都係very nice 嘅選擇
所以久唔久發掘吓小店嘅海南雞
就成為我嘅新嗜好🔥🔥

走入
作為泰國餐廳一定可以揾到海南雞嘅蹤跡
當然bonus mark 係因為佢可以單叫雞
牛刀小試半雞(走皮嘅話其實係唔夠食)
雞肉幾爽彈嫩滑

另外追加嘅青木瓜沙律正常發揮
鍾意辣嘅朋友會幾歡喜
因為都真係幾辣
2024-12-30 474 瀏覽
哩間泰國麵食餐廳比較特別,好似我哋香港嘅車仔麵咁首先我哋要揀咗湯底先湯底就已經有好幾個味😆 我就梗係揀咗佢嗰個船湯啦 咁先夠似泰國㗎嘛而麵都有好多種,又有河粉,黃麵,金邊粉,薯粉,河粉係必須的🤭跟住就到揀配料,我就揀咗卜卜蜆啦,跟住我朋友就揀咗雞髀肉另外見到佢有炸芝士雲吞,我仲揀咗個炸盤小食黎試下勁快,就已經上菜啦跟住原來碗麵已經勁多配料,又有蘿蔔,芽菜,魚蛋 勁大碗😍個船湯好好味🤤 蜆都好多隻雞髀肉好淋好入味唯一覺得美中不足嘅就係個芝士雲吞,如果可以加少少肉就正啦😆
哩間泰國麵食餐廳比較特別,好似我哋香港嘅車仔麵咁
首先我哋要揀咗湯底先
跟住就到揀配料,我就揀咗卜卜蜆啦,跟住我朋友就揀咗雞髀肉
另外見到佢有炸芝士雲吞,我仲揀咗個炸盤小食黎試下

勁快,就已經上菜啦
跟住原來碗麵已經勁多配料,又有蘿蔔,芽菜,魚蛋 勁大碗😍
個船湯好好味🤤 蜆都好多隻
雞髀肉好淋好入味

唯一覺得美中不足嘅就係個芝士雲吞,如果可以加少少肉就正啦😆
2024-12-26 405 瀏覽
今日係尖沙咀行完街,想搵間好味嘅街邊小店,見到依間好受歡迎嘅泰國粉麵,一於試吓😍 主打船麵湯底,同朋友各嗌咗一碗都覺得好唔錯,仲有多款小食,選擇豐富🍜雞脾肉 船湯 配泰式河粉🍜頂級安格斯牛肉 船湯 配黃麵兩款肉都好唔錯,特別係安格斯牛肉,送上枱仲係生嘅,浸多幾秒熟晒就可以食啦,口感好嫩滑,仲有大粒魚蛋勁彈牙😋 份量好足,食完一碗好飽肚🍹青檸梳打用上樽裝泰國梳打水水,飲落特別爽口好多氣😆🍹熱柚子蜜

🍜雞脾肉 船湯 配泰式河粉
🍜頂級安格斯牛肉 船湯 配黃麵

🍹青檸梳打
用上樽裝泰國梳打水水,飲落特別爽口好多氣😆
🍹熱柚子蜜
2024-12-22 407 瀏覽
🇹🇭呢啲美食真係令人食到停唔到 好想再試其他菜式 🍽️❤️=====================Food list📌🇹🇭卜卜蜆船湯金邊粉真係好正呀 湯底鮮甜蜆味十足配埋滑滑嘅粉好味到爆 💦🇹🇭海南雞飯就係經典啦 雞肉嫩滑米飯香口 食完仲想再嚐一碗 🍚🍗🇹🇭原個泰國椰街 Coconut 嘅椰子味道超濃厚 每一口都好享受 🥥🇹🇭凍泰式奶茶真係好涼快 喝落去甜甜地 好適合夏天 ☀️🥤🇹🇭炸蝦片就係零食界嘅王者 脆脆的口感一口接一口停唔到 🦐✨
🇹🇭呢啲美食真係令人食到停唔到 好想再試其他菜式 🍽️❤️

=====================
Food list📌

🇹🇭凍泰式奶茶真係好涼快 喝落去甜甜地 好適合夏天 ☀️🥤

2024-12-19 352 瀏覽
芫茜山船湯配金邊粉 $84這碗湯頭非常渾厚,香辣中帶有芫茜的清香,真的超級開胃,金邊粉吸滿了湯汁,一入口就感到湯汁在口中爆開,絕對是個過癮的選擇。頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵配黃麵 $94濃濃的湯底,配上頂級的安格斯牛塊,是個絕妙的配搭,是一碗有份量嘅黃麵,再加上充足的配料,這一個頂級,絕對配得上。香茅斑蘭梳打 $29味道夠清新,平衡濃味湯底。凍泰式奶茶 $29是濃烈的茶香,特別的飲品風味,適合喜歡嚐鮮的人。

芫茜山船湯配金邊粉 $84

頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵配黃麵 $94

香茅斑蘭梳打 $29
味道夠清新,平衡濃味湯底。

凍泰式奶茶 $29
是濃烈的茶香,特別的飲品風味,適合喜歡嚐鮮的人。

2024-12-16 387 瀏覽
見到網上有人介紹芫茜山船麵~特登黎試試佢!入到黎5點幾,原來仲係下午茶時段(下午茶做到6點),50幾蚊個麵,平正價2 30蚊,豬牛雞 加三款湯total 9隻味有得揀,加上有得揀唔同麵底,平日人都唔多唔洗排隊,值得一戰!不過想食嘅芫茜山味下午茶就冇包~照嗌啦澎湃!以前都有食過其他店咩咩芫茜米線個啲,都覺得唔算好出味,原來係未夠多😂啖啖都滿滿芫茜~好正!黃麵就似車仔麵油麵😂朋友食金邊粉就覺得幾唔錯~冬陰公味唔算好出 唔知係咪俾芫茜覆蓋左味蕾而缺點係得隻蝦😂冇肉 咁比起下午茶又好似冇咁抵 睇下點取捨啦我自己就可能口痕時會再黎食多次滿滿芫茜山
見到網上有人介紹芫茜山船麵~特登黎試試佢!

不過想食嘅芫茜山味下午茶就冇包~照嗌啦

芫茜山冬陰公黃麵

澎湃!

啖啖都滿滿芫茜~好正!
我自己就可能口痕時會再黎食多次滿滿芫茜山
2024-12-04