2023-10-29 835 瀏覽
一行12人有大有細去咗鯉魚門行吓,晚上去咗海景海鮮餐廳吃晚飯。我哋叫咗一條西星斑條班蒸得啱啱好好滑。瀨尿蝦兩食,兩隻攞嚟做咗椒鹽兩個做咗清蒸清蒸極鮮味。食得出海鮮係非常新鮮。清蒸鮑魚時間較得啱啱好,唔會整到啲肉好韌。我哋一人嗌咗六隻波士頓龍蝦開邊米粉底,米粉炸到好脆加埋啲汁非常之好食,食到停唔到口。估唔到咕嚕肉都好出色,粒粒炸到脆口均勻小朋友食得好開心。椒鹽魷魚好惹味中間有辣粉嗰啲小朋友食唔到因為有少少因為有啲辣不過大人嚟講就啱啱好啦。豉油王蝦碌蝦好好爽口。估唔到佢個炒飯都非常之大碟,完全食唔晒要打包。一定要試吓佢個炸饅頭加埋啲煉奶小朋友食到津津有味。今晚啲菜式樣樣都好啱食味道適中唔會太鹹,亦都唔會太濃味,食完唔會口乾即係冇味精。下次一定會再嚟食good good。

我哋叫咗一條西星斑條班蒸得啱啱好好滑。

清蒸鮑魚時間較得啱啱好,唔會整到啲肉好韌。

估唔到咕嚕肉都好出色,粒粒炸到脆口均勻小朋友食得好開心。

豉油王蝦碌蝦好好爽口。

估唔到佢個炒飯都非常之大碟,完全食唔晒要打包。

一定要試吓佢個炸饅頭加埋啲煉奶小朋友食到津津有味。

2023-10-27
5 分鐘 (堂食)
2022-10-05 1874 瀏覽
每逢假期前夕,最鐘意就係叫齊朋友落去鯉魚門到大食一場,我地揀左海景海鮮酒家,而今次我地都比較多人,叫左好多野食。首先黎講象拔蚌刺生,一啖落去,夠曬鮮味又鮮甜,好難得食到咁新鮮既象拔蚌。鼓椒炒聖子,聖子夠新鮮,用鼓椒黎炒,夠曬惹味。燒汁焗蠔,呢個真係好食到不得了,一咬落去,d蠔既鮮甜出曬黎,再加上用錫紙包住拎去焗,果個味道到宜家都忘不了。清蒸鮑魚,新鮮,清蒸可以好好咁食到鮑魚既鮮,同埋蒸完再落蒸魚鼓油,個味道岩岩好。西芹炒頭腩,炒得幾乾身,都唔錯咕嚕肉,炸得幾好食上湯菜心鹽焗奄仔蟹,蟹夠大隻,雖然話係鹽焗,但識食既都知道好食既鹽焗係調到蟹既鮮甜味出黎,岩岩好
鼓椒炒聖子,聖子夠新鮮,用鼓椒黎炒,夠曬惹味。
西芹炒頭腩,炒得幾乾身,都唔錯
咕嚕肉,炸得幾好食
2022-09-03 1191 瀏覽
父親節陪父親食父親喜歡的海上鮮去鯉魚門食海鮮, 又要價錢親民,又要回味無窮問10個第11個都答我梗係食海景第一次入去,果然係海鮮集中地, 林林種種, 包羅萬有,好似入左海鮮長廊咁海景位置比較入,睇地圖係唔會搵到路,一條路行到球場隔離就係海鮮可以自備亦可以到對面佢介紹既地方買呢度感覺唔似其他沿路既海鮮檔, 我唔覺得自己似獵物,可能我入世未深連檔口隻可愛狗狗都寧舍親民入到黎仲可以買下香口野做手信,例如合桃果D, 新鮮整好好食,價錢自己衡量5個人食, 除左自備3斤長腳蟹, 扇貝, 鮑魚, 瀨尿蝦,現場買埋琵琶蝦,仲有for刺身既象拔蚌、牡丹蝦book早d諗住睇埋日落,可惜多雲,不過最後見到曙光要睇海景記得book時講定,因為1樓都有分有景無景,唔係1樓就一定睇到海景入到去員工都好親切熱情招待先安排海鮮煮法, 加工費位位120 (唔知父親節有冇調整)坐低先飲杯茶食下開胃小吃, 子薑皮蛋我唔食,家人話普通無特別雖然節日爆棚,但好快就有得食,上菜適中唔會覺得要餓住等, 要開聲問下道菜幾時上~哇哇哇哇哇!刺身迷必食!黎到唔食既唔好話自己係日本達人象拔蚌刺身爽口鮮甜, 個膽唔怕膽固醇高既可以椒鹽食埋,
父親節陪父親食父親喜歡的海上鮮
去鯉魚門食海鮮, 又要價錢親民,又要回味無窮
問10個第11個都答我梗係食海景

海景位置比較入,睇地圖係唔會搵到路,一條路行到球場隔離就係

海鮮可以自備亦可以到對面佢介紹既地方買

連檔口隻可愛狗狗都寧舍親民
5個人食, 除左自備3斤長腳蟹, 扇貝, 鮑魚, 瀨尿蝦,
現場買埋琵琶蝦,仲有for刺身既象拔蚌、牡丹蝦

book早d諗住睇埋日落,可惜多雲,不過最後見到曙光

入到去員工都好親切熱情招待
先安排海鮮煮法, 加工費位位120 (唔知父親節有冇調整)

雖然節日爆棚,但好快就有得食,上菜適中
唔會覺得要餓住等, 要開聲問下道菜幾時上~
哇哇哇哇哇!

刺身迷必食!黎到唔食既唔好話自己係日本達人
象拔蚌刺身爽口鮮甜, 個膽唔怕膽固醇高既可以椒鹽食埋,好邪惡好香口的

第一次食活牡丹蝦刺身, 真係超正超彈牙, 鮮甜美味,回味無窮,絕對值回票價

爆肉清蒸長腳蟹

連員工都讚隻蟹揀得靚, 話D肉實的的, 問係邊度買

上湯伊麵琵琶蝦
肉質、味道其實唔會輸比龍蝦, 唔駛下下食龍蝦

椒鹽瀨尿蝦MIX牡丹蝦頭
勁多配料,美味可口,又唔會過火太乾,送酒一流

椒鹽鮑魚
粉唔會太多,配料就多到唔駛錢咁
惹味又夠腍
粉絲蒜蓉蒸扇貝
啖啖肉, 鮮甜嫩滑

海鮮既拿捏時間真係好重要,多一分鐘少一分鐘都爭好遠
自己係屋企點煮都煮唔到出呢個味道

而海景既廚師真係要讚,每碟海鮮既烹調時間都係岩岩好

完全展現到海鮮最鮮既一刻, 比10個叻s你s

最後有生果同桂花糕食~唔記得影

價錢: 均真, 物有所值, 連自備海鮮5個人成餐用左約4600
食物: 現場買既海鮮雖然唔多, 但刺身級數鮮味無窮; 讚完要再讚廚師既廚藝

環境: 傳統酒家網修, 舒適親民, 空間闊落, 鬆動唔逼, 雖然唔係落地大玻璃最前排但都睇到海景
服務: 不論對顧客亦見到員工之間既互動充滿親切感, 令人食得舒服自在

總結: i will be BACK
題外話/補充資料: 1. 父親節預先book位 request海景, 而海景係1樓所以要行樓梯,對年長長輩比較唔方便,員工見狀主動攞野扶持上樓,非常貼心舉動,抵讚 2. 歡迎自備海鮮, 父親為呢餐做足功課, 睇Youtube教路先去觀塘瑞和街鮮到鮮得買海鮮,係超級多人買,有車不仿試下, 無車其實去到現場佢帶你買都可以, 唔怕比人劏
2022-06-19
慶祝紀念
父親節
  • 活牡丹蝦刺身
  • 象拔蚌刺身
2022-06-10 1051 瀏覽
跟團坐船入鯉魚門食團體餐,由碼頭要快步15分鐘至到海景酒家都幾遠。上菜幾快,由於疫情4人一枱,所以份量好足,雖然團體餐,海鮮嘅海蝦和黃立蒼幾有鮮味,咕嚕肉有鑊氣,豆腐,彷翅和菜okay, 個菜膽雞冇乜肉,個豆腐皮旦魚湯幾咸,整體算係唔錯,員工態度友善。
2022-06-04
10 分鐘 (堂食)
2022-05-01 971 瀏覽
五月有人生日又母親節,一於出去高興下☺️一早訂左枱,有娜姐安排好晒餸菜同位置我地今晚叫左個set,六個海鮮一個菜一個飯同水果同甜品開頭驚唔夠飽,但食完海鮮連飯都食唔落😂啲餸菜好好食,好夠鑊氣特別想提因為娜姐話扇貝唔當造,幫我地轉左做砵酒煮蠔未食過,食完覺得好好食😍😍😍隻蠔表面有炸過,脆卜卜但入面又未完全熟晒,仲漲卜卜🤭好正好正💕今餐好好食,老人家都好滿意特別想提下,呢間酒樓啲侍應好好好好好好好同行有坐輪椅長者,侍應叔叔勁好服務態度主動提供剪刀可以剪野食,見我地上唔到去坐海景位就安排我地坐下面*有機會都想試下坐上面睇住海景食未試過去鯉魚門食海鮮都好驚比人劏睇左好多youtuber都介紹係買海鮮帶去比酒樓加工,但又驚比人偷龍轉鳳今次呢個體驗真係唔錯以為計人頭費,啲海鮮質素會好參差但又無喎,每個餸菜都新鮮好食而且份量夠晒足😗多謝娜姐安排💕應該好快又再黎過😆
五月有人生日又母親節,一於出去高興下☺️
一早訂左枱,有娜姐安排好晒餸菜同位置
我地今晚叫左個set,六個海鮮一個菜一個飯同水果同甜品
開頭驚唔夠飽,但食完海鮮連飯都食唔落😂
啲餸菜好好食,好夠鑊氣
特別想提因為娜姐話扇貝唔當造,幫我地轉左做砵酒煮蠔
未食過,食完覺得好好食😍😍😍
隻蠔表面有炸過,脆卜卜
但入面又未完全熟晒,仲漲卜卜🤭
好正好正💕

今餐好好食,老人家都好滿意
特別想提下,呢間酒樓侍應好好好好好好好
同行有坐輪椅長者,侍應叔叔勁好服務態度
*有機會都想試下坐上面睇住海景食

未試過去鯉魚門食海鮮
都好驚比人劏
今次呢個體驗真係唔錯
以為計人頭費,啲海鮮質素會好參差
但又無喎,每個餸菜都新鮮好食
而且份量夠晒足😗

多謝娜姐安排💕
應該好快又再黎過😆
2021-12-05 952 瀏覽
📍海景海鮮酒家Hoi King Seafood Restaurant provides packages fixed to your budget. You can always top up with any type of seafood cooked the way you like. The worst feeling for visiting Lei Yue Mun is getting ripped off so these type of packages offer some assurance. The seafood quality and cooking are also quite good and have been consistent. Surprisingly, the non-seafood dishes are also quite good as well! Recommendation: • 上湯龍蝦配煎米粉底• 咕嚕肉• 楊州炒飯Price: HK$500-700 pp Revisit: 9/10
📍海景海鮮酒家

Recommendation:

• 上湯龍蝦配煎米粉底
• 咕嚕肉
• 楊州炒飯

Price: HK$500-700 pp

Revisit: 9/10
2021-11-21 438 瀏覽
📍海景海鮮酒家Hoi King Seafood Restaurant provides packages fixed to your budget. You can always top up with any type of seafood cooked the way you like. The seafood quality and cooking are also quite good and have been consistent. Surprisingly, the non-seafood dishes are also quite good as well! Recommendation: • 上湯龍蝦配煎米粉底• 咕嚕肉• 楊州炒飯Price: HK$500-700 pp
📍海景海鮮酒家

2021-07-24
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 豉椒炒聖子
2021-11-12 772 瀏覽
阿媽生日飯今年選址就去左鯉魚門食海鮮,特登book 早少少時間可以望住日落海景嘆海鮮,感覺真係幾爽!上菜速度都幾快!率先黎碟 豉椒炒蟶子皇:大大條,肉質夠爽彈!黃金蝦 :咸香味十足,零死角包實咸蛋黃呢個高質~薑蔥蒸鮑魚:鮑魚都幾大隻,不過就好似蒸過火左d! 蒜蓉粉絲蒸扇貝:蒜蓉粉絲絕對吸引過隻扇貝,非常惹味,不過扇貝都鮮甜嘅~芝士焗龍蝦 (伊麵底)龍蝦厚肉彈牙,不過就唔多似芝士過口,似葡汁多d! 清蒸海斑:以4人份量嘅魚黎講可接受啦,蒸嘅火候剛好!菠蘿咕嚕肉:有驚喜bo, 皮脆粉唔厚,啖啖都係肉! 調味唔過酸揚洲炒飯:足料、炒得夠乾身!4人計每人碗半飯份量炸饅頭:呢道係你無論食到有幾飽都必要食嘅 #comfortfood 仲要多煉奶 唔該🙋🏻‍♀️仲有個菜添生果盤:普通啦 有梗好過無甜品 桂花糕就唔影喇
海景嘆海鮮,感覺真係幾爽!

上菜速度都幾快!
率先黎碟 豉椒炒蟶子皇:
大大條,肉質夠爽彈!

黃金蝦 :
咸香味十足,零死角包實咸蛋黃
呢個高質~

薑蔥蒸鮑魚:
鮑魚都幾大隻,不過就好似蒸過火左d!

蒜蓉粉絲蒸扇貝:
蒜蓉粉絲絕對吸引過隻扇貝,非常惹味,不過扇貝都鮮甜嘅~

芝士焗龍蝦 (伊麵底)
龍蝦厚肉彈牙,不過就唔多似芝士過口,似葡汁多d!

清蒸海斑:
以4人份量嘅魚黎講可接受啦,蒸嘅火候剛好!

菠蘿咕嚕肉:
有驚喜bo, 皮脆粉唔厚,啖啖都係肉! 調味唔過酸

揚洲炒飯:
足料、炒得夠乾身!
4人計每人碗半飯份量

甜品 桂花糕
就唔影喇
2021-11-04
2021-09-26 945 瀏覽
再次同朋友周圍搵食~想食海鮮,我們第一下只會想吃到鯉魚門~如果鯉魚門就有很多酒家,但因為試了好幾家最後還是覺得這一家烹調比較好👍因為太塞車的關係,我到達時朋友們已選好海鮮亦交帶了各樣的煮法~一開始先來吃蔥爆蝦~這個醬汁調得剛剛好!非常惹味!一人一只剛剛開了個胃~接下來忘記了是什麼蚌,上枱時看見沒有豉油以為會不夠味道,原來蒜香味濃!就是油會多了一點點~今次竟然買到蝴蝶蚌!每粒都很甜很飽滿!我覺得我可以一個人把它們都給吃光😋😋這次的鮑魚我們不清蒸了,試試用這個方法~非常香口也多了一份新鮮感,而且不會影響原來的鮮味!吃了無數次的龍蝦伊麵~這一次轉了米粉底!我覺得整碟精華就在這個米粉餅!把所有龍蝦汁都吸上了!很快米粉搶光了😂比龍蝦還受歡迎我們五個人來到這一碟魚的時候,其實已經覺得很飽了~不過這條魚蒸得剛好還是很嫩😍接下來是重頭戲!奄仔蟹🦀🦀🦀你看這個肉質和它的膏!太不得了!非常香濃😍還在回味中!我們還點了清菜和來了甜點水果~不過都沒拍下了這一晚店內不是很多人,就旁邊有兩台人聲比較嘈。服務員一直注意著都很快幫我們碗碟,上菜速度也剛好,也會不停幫我們倒野飲🥰服務要讚一下😎今晚五人每位約900~很滿

我們還點了清菜和來了甜點水果~不過都沒拍下了
這一晚店內不是很多人,就旁邊有兩台人聲比較嘈。服務員一直注意著都很快幫我們碗碟,上菜速度也剛好,也會不停幫我們倒野飲🥰服務要讚一下😎今晚五人每位約900~很滿足的一餐!
2021-09-25
2021-08-27 762 瀏覽
極度黑伏,7點9叫菜,20分鐘先上一碟菜,仲要係唔熱,食完一啖再等廿幾分鐘先上第二碟。叫個到d 伙記,一叫就走開。d 枱係油到呀媽都唔認得,手指印多到成枱都係。我估佢哋都冇點清潔,入面係極度唔衛生,我叫一罐藍妹。嗰罐藍妹個頂勁污糟(接近黑色),一大堆污漬都夠膽拎畀個客。啲食物質素真係不敢恭維,唔熱不特止仲要好難食只可以講係勉強入口。 同埋衛生真係超級差,老細攞隻手去搞伊麵。睇到眼都突埋。埋單嗰下,先係最黑。張單得一堆數字,亂寫一通都唔知係咩,5個人收左我地3千幾。我真係唔知食左咩落肚。間舖頭係非常入,我估應該都係湯旅客多。係香港甘多年今次真係中伏未去真係咪去
未去真係咪去
2019-07-14 4970 瀏覽
客戶來港,指定要吃椒鹽瀨尿蝦,鯉魚門的海景海鮮酒家是首選,這幾年數不清帶了多少客戶和朋友來吃過了,所以和酒家的職員已經頗為熟悉了。海鮮是在對面的快樂海鮮買的,再交給海景加工,經常招呼我的小伙子這次遠遠看到我就在揮手致意了,有種回家吃飯的親切感覺由於只有兩個人,所以叫的菜式不多,椒鹽瀨尿蝦是客戶思思念念必食之一,肉嫩膏香,一人一大隻,啖啖大滿足豉椒蟶子是我們的共同最愛之一,吃得到的鑊氣,不但惹味還爽脆甜。螃蟹是我的至愛之一,這次吃的做法是鹽焗奄仔蟹,我偏愛硬實的蟹膏,愛其口感,但這次的是比較軟膏狀的,蟹肉結實鮮甜。海景每次都會奉上自家熬製的魚頭豆腐湯,還有飯後的桂花枸杞糕,清甜無比。快樂酒家則會每次贈送大大份的蜆,我們通常也是選擇豉椒炒,愛其惹味鮮美。

椒鹽瀨尿蝦

• 豉椒炒聖子
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 龍蝦伊麵
2019-04-06 3590 瀏覽
鯉魚門海鮮出名係人都知,但係今次就係真係第一次試啦。我覺得成世人點都要是一次入鯉魚門食海鮮嘅。我哋訂咗一圍枱,叫咗六個海鮮加水果拼盤,埋單都要五千幾蚊,雖然係幾貴下,但係啲海鮮真係非常新鮮嘅,唔怪得呢度既海鮮咁出名呀!呢度係自己去揀海鮮,跟住就拎入酒樓比佢哋煮。第一碟上嚟嘅嘢就係新鮮嘅海蝦🍤就咁去整熟佢就係食蝦最新鮮嘅方法,好正真係好新鮮!跟住就係聖子啦,其實都幾大條下,今次嘅調味方法加左少少辣醬,都幾惹味😄本身諗住叫芝士伊麵焗龍蝦🦞但係諗住可以食到新鮮嘅海鮮味,所以就上湯焗, 龍蝦味係真係新鮮同正,我覺得龍蝦細咗啲。有啲唔夠喉。終於到咗我嘅至愛海鮮—鮑魚,大大隻,超好味😋😋扇貝都唔錯啊,粉絲蒜蓉同扇貝加埋一齊冇得彈👍之後上左好多蜆,呢樣海鮮就比較普通啲啦,最後都冇食哂🤣🤣仲有條東升斑,都新鮮嘅。最後佢嘅水果拼盤份量十足有半隻芒果同木瓜😄😄

終於到咗我嘅至愛海鮮—鮑魚,大大隻,超好味😋😋

扇貝都唔錯啊,粉絲蒜蓉同扇貝加埋一齊冇得彈👍
  • 清蒸鮑魚
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
2019-03-31 2448 瀏覽
雖然下著毛毛細雨, 很高興同事可以如期行山 , 之後去鯉魚門海景海鮮酒家, 享用了美味的海鮮餐。由於一早已經訂了位, 去到即時已經可以入座。在餐廳極力推介下, order 咗套餐。原先還擔心食材不夠新解, 但見到伙記提著鮮活的食材入廚房, 立即安心。除了不太喜歡他們的海鮮湯, 對所有都很滿意; 美味, 抵食, 更有令人驚喜的炸饅頭, 很多人都說這是食過最好食的炸饅頭。這次行程大家行得開心, 食得高興。
花尾龍躉
蒸飽魚
杞子桂花糕
由芝士龍蝦伊麵底, 轉為上湯龍蝦伊麵底
2019-01-09 2642 瀏覽
踏入新的一年,好友又出來敘餐,講下上年業績,有苦有甜, 又或講下升職/加薪,定係加"辛",又或感情生活,找到知己男/女伴。。。呵呵,祝願新一年大家一切美滿如意 基本菜單 ,每位340元 (免加一) 酒水另計 **要比現金和不可自帶啤酒汽水,可帶紅白酒,不收開瓶費!黃金蝦清蒸鮮鮑魚蒜蓉粉絲蒸蚌支召炒聖子清蒸海班 芝士焗龍蝦-伊麵底海鮮豆腐湯菠蘿咕嘮肉郊外靚時蔬海景炒飯炸饅頭 生果拼盤精美甜品介紹其中3款: 黃金蝦 Size 夠大,蝦肉彈牙,新鮮而且入味!芝士焗龍蝦-伊麵底 俾足5星,夠哂多芝士,不會稀稀的, 龍蝦肉也很扎實,証明好新鮮!蒜蓉粉絲蒸蚌 粒蚌無影添,中規中矩啦! 調味恰當,加上食材也很新鮮,對這酒家增添好感呢!

基本菜單 ,每位340元 (免加一) 酒水另計

**要比現金和不可自帶啤酒汽水,可帶紅白酒,不收開瓶費!

支召炒聖子
海景炒飯
生果拼盤
精美甜品

介紹其中3款: 黃金蝦
Size 夠大,蝦肉彈牙,新鮮而且入味!

2018-12-25 2281 瀏覽
今年冬至打算食好啲😁所以來左鯉魚門食海鮮餐🦞🦐🦀🐟首先來了前菜Nuts有點硬,不太皮蛋薑ok這個炒蟶子岩岩好,一人一大條味道不會太咸👍🏻👍🏻👍🏻帶子大隻鮮甜多汁,不會蒸到很細粒我沒吃瀨尿蝦,但家人送酒一流鮑魚很有咬口,鮮甜黃金蝦的蝦略微細隻 但都好好吃😋個人最喜歡這條魚,蒸得岩岩好👍🏻魚肉很幼嫩吃到呢度大家開始飽但無阻我對伊面既鍾情🥰好食呢個炸饅頭不得了!外脆內軟,非常鬆脆6個每人一個,超飽地每人再encore一個😋然後有個好普通既炒飯因為OpenRice 限制的關係post不了最後來了這個海鮮湯大家都覺得好腥所以放棄了飯後甜點有水果和桂花糕不太喜愛桂花糕的我都食左幾舊!好香最後6個人連酒水加人$3200走人大家都食得好高興😊
今年冬至打算食好啲😁
所以來左鯉魚門食海鮮餐🦞🦐🦀🐟
1917 瀏覽

首先來了前菜
Nuts有點硬,不太皮蛋薑ok
前菜

這個炒蟶子岩岩好,一人一大條
味道不會太咸👍🏻👍🏻👍🏻
豉椒炒蟶子

帶子大隻鮮甜多汁,不會蒸到很細粒

蒜茸粉絲蒸大貝

我沒吃瀨尿蝦,但家人送酒一流
椒鹽賴尿蝦

鮑魚很有咬口,鮮甜

黃金蝦的蝦略微細隻 但都好好吃😋
黃金蝦

個人最喜歡這條魚,蒸得岩岩好👍🏻
魚肉很幼嫩

清蒸海石斑

吃到呢度大家開始飽
但無阻我對伊面既鍾情🥰好食
芝士焗龍蝦伊麵

呢個炸饅頭不得了!
外脆內軟,非常鬆脆
6個每人一個,超飽地每人再encore一個😋