非香港人開店 但廣東話okmenu冇符號冇記號!通常都會有廚師推介,畫小辣椒呀青辣椒,表明辣度🔴🔴🔴就好似乳製品,花生敏感咁樣隔離都會寫備註。*§menu極需完善🫡§*朋友同我辣到咩咁🥴🥴平時食嘅香葉都冇試過咁辣。冇寫明辣度🔴我亦上網search左,菜式名可以寫成:香葉辣椒豬肉碎 / 泰式香葉炒辣肉碎(random picks from Google)我同佢講時,強調純粹畀啲意見🙏佢仲喺度話:英文有寫chilli😅😅幅圖有辣椒😅😅😅咁醒目 轉數咁快得唔得㗎咁好心你喺幅圖前後 寫埋係邊個菜式😅and編號,而家就咁random抌啲相上去,唔通人哋仲要對住圖 對邊個餐🥹搵下佢有冇辣椒??🥹🥹點解唔清晰寫落個名度,唔係更簡單易明咩?🥹🥹🥹話英文有寫囉笑死你同我講緊廣東話,你喺香港九成都係睇番中文㗎啦,仲要中英對下英文有冇chili先食得😅仲喺度解釋🫡希望將來menu會有所改善辣到我都唔知係好味or not辣味囉另外仲有個海南雞湯🫡加三蚊我明白係咩質素嘅👌🏽畢竟只係加三蚊,一分$$一分貨😶但而家係貨不對版🥴🥴🥴🥴佢只係胡椒粉冬瓜湯同雞一啲關係都冇,就不應叫海南雞湯吧..😅如果加$,有個香香嘅海南
非香港人開店 但廣東話ok

menu冇符號冇記號!
通常都會有廚師推介,畫小辣椒呀青辣椒,表明辣度🔴🔴🔴
就好似乳製品,花生敏感咁樣隔離都會寫備註。

*§menu極需完善🫡§*

朋友同我辣到咩咁🥴🥴
平時食嘅香葉都冇試過咁辣。
冇寫明辣度🔴

我同佢講時,強調純粹畀啲意見🙏
佢仲喺度話:英文有寫chilli😅😅
幅圖有辣椒😅😅😅
咁醒目 轉數咁快得唔得㗎

點解唔清晰寫落個名度,唔係更簡單易明咩?🥹🥹🥹
話英文有寫囉
笑死
你同我講緊廣東話,你喺香港

希望將來menu會有所改善
辣到我都唔知係好味or not
辣味囉

另外仲有個海南雞湯🫡
加三蚊我明白係咩質素嘅👌🏽
畢竟只係加三蚊,一分$$一分貨😶
但而家係貨不對版🥴🥴🥴🥴
佢只係胡椒粉冬瓜湯
同雞一啲關係都冇,就不應叫海南雞湯吧..😅
如果加$,
有個香香嘅海南雞湯又唔同✓
🗣️加三蚊貨不對版Lol,早知我唔會加呢三蚊
2024-05-23
2023-12-04 371 瀏覽
🍚滋味無窮前排去左間喺住宅區附近,鮮為人知既戲院睇戲睇完就食附近最出名既泰國野🍚香葉肉碎煎荷包蛋飯賣相幾好👍🏻但辣左d荷包蛋煎得唔錯份量正常🍚泰式海鮮炒飯海鮮種類唔少係西炒飯底 唔似泰式味道👌🏻🍚 泰式拼盤有蝦餅 泰式春卷 雞串 豬肉腸蝦餅 泰式春卷唔錯😋雞串同豬肉腸一般🍚滋味無窮葵涌屏麗徑19號葵豐樓地下A號舖#滋味無窮 #葵涌 #葵興 #泰國野 #葵芳#香葉肉碎炒飯 #海鮮 #泰式拼盤 #蝦餅 #春卷#openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚滋味無窮
前排去左間喺住宅區附近,鮮為人知既戲院睇戲
睇完就食附近最出名既泰國野

葵涌屏麗徑19號葵豐樓地下A號舖

#滋味無窮 #葵涌 #葵興 #泰國野 #葵芳
#香葉肉碎炒飯 #海鮮 #泰式拼盤 #蝦餅 #春卷
2023-04-10 543 瀏覽
食晚飯…….1.完全無招呼,食完食物碟,火鍋煲迫滿成枱,侍應妹妹見到無動於衷,直到你叫佢執。2.廚房不斷有咳聲,但無人帶口罩。3.泰籍女職員戴住藍色手套入店內廁所,5分鐘後帶住濕手套出黎上菜!?環保到咁唔換手套?4.等餐時間耐,平均時間約25分鐘1碟餸,坐咗成粒鐘先食2個餸。總結:管理差,無下次
食晚飯…….
2.廚房不斷有咳聲,但無人帶口罩。

總結:管理差,無下次
2023-04-01
2023-01-26 567 瀏覽
小店得20個位左右,由泰國人打理,食物用心製作,價錢平民,值得推介😄👍🏻泰式燒雞-皮脆肉嫩多汁,調味好送飯一流炸蝦餅-超香脆,厚肉彈牙馬拉盞炒通菜-夠鑊氣湯粉-$57一大碗,自家製豬肉丸彈牙好味
泰式燒雞-皮脆肉嫩多汁,調味好送飯一流
炸蝦餅-超香脆,厚肉彈牙
馬拉盞炒通菜-夠鑊氣
炸蝦餅
馬拉盞炒通菜
豬肉丸冬陰功湯金邊粉
2022-08-06 716 瀏覽
上星期在家附近發現一間好味的泰式粉麵小店,發現相鄰舖位的泰國菜也是他們開的,就決定今個星期要試試。泰式椰子雞湯(小)對我來說,泰式椰子雞湯就像是不辣版的冬陰功湯,豐富的香料在混合酸味真的很醒胃,這裡的椰子雞湯椰汁味也很濃郁,質感也比外面的厚。湯有4碗,雞胸肉也很多,可見整體用料一點也不吝嗇。柚子海鮮沙律另一款開胃的菜式。份量頗多,夏天吃點水果做的沙律很適合,味道清新,加上我本來就很喜歡泰式酸辣的口味,正青咖喱鴨胸飯+泰式薄餅鴨胸份量也很慷慨,有差不多十塊。青咖喱味道偏辣,估不到有3星(如果最辣是5星),用來佐飯和配薄餅一流。薄餅也值得一讚,煎得非常酥脆,是看得到,亦聽得見的脆😂椰青很大個,和男朋友兩份喝也很滿足,而且男友特別喜歡吃椰青內的肉,這麼大哥他吃得非常開心。晚上六時多已經開始人頭湧湧,期間還有不少熟客買外賣。懂廣東話的泰國店員熱情親切地招呼每一位客人,營造了一個開心輕鬆的氣氛,令人吃得開懷,怪不得這麼多回頭客。我和男朋友也必定會再幫襯😊

泰式椰子雞湯(小)
湯有4碗,雞胸肉也很多,可見整體用料一點也不吝嗇。
有子海鮮沙律

柚子海鮮沙律
青咖喱鴨胸飯

青咖喱鴨胸飯+泰式薄餅

有子海鮮沙律
青咖喱鴨胸飯
2022-07-16 516 瀏覽
在葵涌工業大厦附近,屏麗徑附近有一間隱世泰式小店(滋味無窮),店舖而家庭形式打理,太子女流着半個泰國人血統非常健談,友善,正宗一位水晶晶靚女😍😍,店舖客人多數是熟客,只要懂欣賞店舖的美食加飯加汁絕無問題,唯一要一定清空。水晶晶介紹1.泰式香葉肉碎飯+荷包蛋+龍眼冰💰$55肉碎不會太乾身呈粒粒肉碎有口感,而且有別與其他店舖,聽聞水晶晶她們會採用即日新鮮材料和秘制醬汁烹調出來,肉碎帶微微辣味,落單前和水晶晶講聲小辣🌶2.泰式鮮蝦炒金邊粉+珍多冰💰$53~真材實料蝦+豆腐乾+雞蛋,烘花生碎等,炒金邊粉集甜酸鹹一身開胃醒神3.泰式鳳爪 $35鳳爪集甜酸辣一身好入味,配搭上小蕃茄,香芹,洋蔥,再配上秘醬汁好清新味道😋😋4.泰式炸蝦餅$45熱騰騰炸蝦餅外香脆,內爽口彈牙,而且大大碟。水晶晶講串燒秘制醬汁更加嘢味😋😋今日已吃得飽飽啦!下次必定落單試試

水晶晶介紹
1.泰式香葉肉碎飯+荷包蛋+龍眼冰💰$55

2.泰式鮮蝦炒金邊粉+珍多冰💰$53

3.泰式鳳爪 $35

4.泰式炸蝦餅$45

熱騰騰炸蝦餅外香脆,內爽口彈牙,而且大大碟。
水晶晶講串燒秘制醬汁更加嘢味😋😋
今日已吃得飽飽啦!下次必定落單試試
2022-07-12 327 瀏覽
小巷既餐廳,往往都會有啲驚喜。今日嚟到呢間餐廳,都食到地道嘅泰國菜,員工好似都係泰國人。叫咗兩個燒烤小食返屋企加送。🍡泰式沙嗲串燒( 雞 ) 四 串 - $52 雞串燒燒得好香口,每串嘅份量都夠多。醬汁嘅味道都好正宗,味道夠濃,但又唔會蓋過雞嘅味道。雞都幾滑。🍗泰式燒( 雞 腎x2、 雞 全 翼 ) - $45好少地方會食唔到雞腎同雞全翼嘅串燒。每串都係$10多啲,都幾抵食。雞腎唔會好韌口,一扯就甩。雞全翼仲燒到脆脆地,新鮮食真係好好味。下次有機會可以試吓堂食,試埋佢其他菜。👍👍
小巷既餐廳,往往都會有啲驚喜。
今日嚟到呢間餐廳,都食到地道嘅泰國菜,員工好似都係泰國人。

叫咗兩個燒烤小食返屋企加送。

🍡泰式沙嗲串燒( 雞 ) 四 串 - $52
雞串燒燒得好香口,每串嘅份量都夠多。

🍗泰式燒( 雞 腎x2、 雞 全 翼 ) - $45
好少地方會食唔到雞腎同雞全翼嘅串燒。
每串都係$10多啲,都幾抵食。
雞腎唔會好韌口,一扯就甩。
雞全翼仲燒到脆脆地,新鮮食真係好好味。

下次有機會可以試吓堂食,試埋佢其他菜。👍👍
2021-11-14 451 瀏覽
入去嗰時已經好多人!仲有幾個等緊外賣🥡全部份量都好大🤩▪️椰汁雞湯(小)湯爆多料!超多雞肉、仲有菇 🍄🍄🍄飲落有忌廉椰汁味仲有冬陰功嘅酸辣味🧡🧡🧡二者合而為一~第一次飲覺得好好味😋呢個真係要要嗌💕💕同埋佢有火喺下面燒🔥所以飲落都好暖唔會好快凍親❤️‍🔥▪️香辣肉碎炒河粉呢個都好推薦好好味!佢既河粉好要彈性好Q! 有啲似喺台灣會食到既「板條」🤤🤤🤤佢肉碎都好多好香❤️❤️我呢個真係好鍾意!▪️串燒 串燒一黎到,我小嚇親咗冇諗過咁大舊肉!真係好抵🔥🔥🔥鍾意雞多過牛,雞肉更嫩:)佢既醬汁偏甜,花生味幾濃 🥜▪️青木瓜沙律可以唔洗嗌。。啲豆豆好生 哇._. 完全係100%original and natural. 同啲汁調得唔係好好味._.
入去嗰時已經好多人!仲有幾個等緊外賣🥡

全部份量都好大🤩

▪️椰汁雞湯(小)
湯爆多料!超多雞肉、仲有菇 🍄🍄🍄

▪️香辣肉碎炒河粉

▪️串燒
串燒一黎到,我小嚇親咗
冇諗過咁大舊肉!真係好抵🔥🔥🔥
鍾意雞多過牛,雞肉更嫩:)
佢既醬汁偏甜,花生味幾濃 🥜

▪️青木瓜沙律

• 椰汁雞湯
2021-11-04 437 瀏覽
去葵涌探朋友朋友話屋企附近開咗間隱世泰式小店如果唔係住葵涌都唔會識路去因為間野有啲偏僻店員同廚都應該係泰國人見佢地溝通都用泰文·叫左5個小菜泰式燒豬頸肉($58)分量唔算多但燒到邊位焦脆食落焦香而內裡爽嫩咖喱軟殼蟹配薄餅($128/薄餅另+$25))軟殼蟹有成2隻個咖喱都好大份可惜軟殼蟹放係咖喱裡面變到淋哂但食到某d位仲脆脆地個咖喱本身幾香 唔會過於椰味配薄餅都算唔錯但咖哩應該要配蒜蓉包佢地竟然無賣🥲泰式肉碎煎蛋飯($60)朋友話佢最誠意推介呢個個肉碎係超惹味加埋隻太陽蛋蛋汁配飯一流🤤泰式馬拉盞炒通菜($52)炒得幾入味 馬拉盞幾香唔會油浸菜咁泰式明爐烏頭 ($138)首先魚同湯分開上但裝魚個外賣器皿太細好難先倒到湯落去變相好難夾野食·好易會倒瀉d湯食到好混亂🥲😂然後個湯真係好淡 好似開水煮魚咁要慶幸既係條魚唔腥同埋好多配菜·有雜菇有粉絲咁整體而言個魚差左啲之外其他野食質素都唔錯而且價錢唔貴但位置比較偏等野食期間一枱客都無
去葵涌探朋友
朋友話屋企附近開咗間
隱世泰式小店
如果唔係住葵涌都唔會識路去
因為間野有啲偏僻
店員同廚都應該係泰國人
見佢地溝通都用泰文
叫左5個小菜
泰式燒豬頸肉($58)
分量唔算多
但燒到邊位焦脆
食落焦香而內裡爽嫩
泰式燒豬頸肉

咖喱軟殼蟹配薄餅($128/薄餅另+$25))
軟殼蟹有成2隻
個咖喱都好大份
可惜軟殼蟹放係咖喱裡面變到淋哂
但食到某d位仲脆脆地
個咖喱本身幾香 唔會過於椰味
配薄餅都算唔錯
但咖哩應該要配蒜蓉包
佢地竟然無賣🥲

泰式肉碎煎蛋飯($60)
朋友話佢最誠意推介呢個
個肉碎係超惹味
加埋隻太陽蛋蛋汁
配飯一流🤤

泰式馬拉盞炒通菜($52)
炒得幾入味 馬拉盞幾香
唔會油浸菜咁

泰式明爐烏頭 ($138)
首先魚同湯分開上

但位置比較偏
等野食期間一枱客都無
泰式燒豬頸肉
2021-10-28 163 瀏覽
係附近做野咁耐第一次黎食,都係以一個戰戰兢兢既心態去試下,諗住工廠區都無咩好高期望⚫️冬陰功湯粉 $48湯底味道剛好,唔會太辣太酸,有六隻大蝦⚫️豬肉丸清湯河+可樂$42湯底完全係泰國味呀!夠清甜!最感動係侍應俾埋成個調味架你去調味,你話係咪好泰國呀?建議先飲幾啖清湯再落魚露辣粉調味⚫️芒果糯米飯$48以為會係凍冰冰既飯同椰汁,點知係熱辣辣上抬覺得好有誠意店鋪大約有十幾個位,當日十二點去有一兩檯客 到食完大約一點,外面都開始排隊地方都乾淨,侍應小姐雖然得一個人好忙但都好好服務態度👍🏼值得一試Lunch 黎講,對得住個價錢有餘

⚫️冬陰功湯粉 $48
湯底味道剛好,唔會太辣太酸,有六隻大蝦

⚫️豬肉丸清湯河+可樂$42
建議先飲幾啖清湯再落魚露辣粉調味

⚫️芒果糯米飯$48
以為會係凍冰冰既飯同椰汁,點知係熱辣辣上抬
覺得好有誠意

地方都乾淨,侍應小姐雖然得一個人好忙但都好好服務態度👍🏼

值得一試
Lunch 黎講,對得住個價錢有餘
2021-10-25
午餐
2021-09-03 256 瀏覽
見有間泰國菜開在呀潘泰國菜附近,就來試下有什麼分別。因為我食過呀潘泰國菜好多次,所以今天不食也可以比較下。通菜炒得不夠爽,不過吃耐左都覺得幾好吃。但對比起我在呀潘泰國菜常叫的豬頸肉炒介蘭就有點失色了。串燒不會燒到乾巴巴,肉汁味美,配埋沙爹醬一絕! 對比起呀潘泰國菜大份。金邊粉酸酸甜甜,幾開胃。但對比起呀潘泰國菜,海鮮用料少左點。呀潘泰國菜有魷魚,青口和蝦,這裡只有蝦。蜆甜甜辣辣,夠惹味。但蜆肉略為細隻。芒果糯米飯米飯略為太硬,芒果夠甜。珍多冰正正常常,椰汁味濃。服務很好,不時為我們加水,串燒又為我們加添沙爹醬。員工很健談,不時和我們聊天。

通菜

串燒

金邊粉

甜甜辣辣,夠惹味。但蜆肉略為細隻。

芒果糯米飯
米飯略為太硬,芒果夠甜。

珍多冰
正正常常,椰汁味濃。

2021-08-25 198 瀏覽
星期日經過葵涌,見到呢間Aroydee Thai,lunch時間唔算多人,望落座位闊落,乾淨又唔貴,決定試下。環境佈置唔同一般泰國餐廳咁有泰皇相,但cashier位置有拜神用黃色小花。睇餐牌,lunch價錢$50有找,加$2/$5有湯有凍飲,價錢貼地。簡單叫左最愛的青咖哩雞飯,配珍多冰。等左一陣,珍多冰先到,再等多陣,青咖哩雞都到:青咖哩聞落超香,雞肉都好多件,就奇怪沒有泰國青茄子,改左普通茄子,呢個位扣少少分。濃濃青咖哩配白飯,依然冇得頂,色香味俱全,90分!至於珍多冰,椰香味濃,好飲,雖然個杯細左d,但$5一杯價錢絕對超值!95分!職員態度各方面都唔錯,望落唔似華人,但唔確定係咪泰國人。唯一有些少扣分位,就係餐牌上有一隻似蟻非蟻既小東西爬來爬去,有d噁心,希望餐廳係清潔上可以便好d。總評,值得去食,有機會都會再去試下其他野食。

簡單叫左最愛的青咖哩雞飯,配珍多冰。

等左一陣,珍多冰先到,再等多陣,青咖哩雞都到:

職員態度各方面都唔錯,望落唔似華人,但唔確定係咪泰國人。

總評,值得去食,有機會都會再去試下其他野食。
2021-08-01
  • 青咖哩雞
2021-04-23 414 瀏覽
大大碟海南雞飯連湯$45,但就唔包餐飲。價錢絕對抵食。雞好滑,見佢都唔係肥雞,皮都係肥瘦適中,唔多見到有脂肪,而且雞件真係比得多!唔係個啲得兩三舊雞肉個啲都唔夠攝牙罅!白飯就普通,軟硬適中。但個湯就好飲,而且飲到好重胡椒味!仲有舊白蘿蔔~環境地方乾淨嘅,我坐門口位張檯就逼咗小小咁。而且樓面都只係得一個女仔。所以佢就比較忙~但出餐都唔算等得耐!另外仲點咗個豬肉丸湯河唔記得影!湯河清湯有驚喜!個湯底煲得好好味。好濃唔油膩飲完又唔會口乾~但啲河粉同餸就普通一般~
大大碟海南雞飯連湯$45,但就唔包餐飲。
價錢絕對抵食。
白飯就普通,軟硬適中。
但個湯就好飲,而且飲到好重胡椒味!仲有舊白蘿蔔~
另外仲點咗個豬肉丸湯河唔記得影!
2020-06-21 814 瀏覽
尋晚同朋友9點幾先黎搵食,見到好多鋪頭都閂左門,見佢仲開住就黎食佢。點知大家食完第一樣野已經舔舔脷。今晚我地叫左6樣野: 第一樣食就係冬蔭公湯,就係佢令大家食完讚不絕口!本人不嬲冇咩喜好冬蔭公,但佢連啲蝦都好新鮮好鮮味,以為係常見有啲梅左既口感,點知出奇地鮮味,平時好懶剝蝦食蝦的我,但真係食完又再添👍🏻第二樣就係豬肉串燒,燒得好香,配上沙爹醬好味😋😋😋朋友們勁讚!之後係小食拼盆!呢個拼盆好有誠意,樣樣都好好味!有芋泥素春卷、雞串燒、炸蝦丸、同埋泰色香腸!真心樣樣都好好味!尤其個泰色腸之前都未試過。烤得好香口,有啲脆,而腸仔本身有好香既泰式香料味,大家都好讚!之後係薄餅同埋炒金邊粉🍕薄餅好香口,可以點沙爹醬,但我冇點到淨食都覺得好香口🍝炒金邊炒本身係我最愛嘅泰國美食,佢都炒得好味,濕度、味道都啱,只係我地食到佢既時候已經好飽😛同埋我地都有叫到個馬拉盞炒椰菜苗,佢椰菜苗剝到一塊塊炒,有誠意又好味,只因掛住食冇影相📸️ 埋單一人$116 (共4人)總之食完大家好滿足,仲諗好下次黎要叫啲咩野食😂
今晚我地叫左6樣野:

之後係小食拼盆!呢個拼盆好有誠意,樣樣都好好味!

之後係薄餅同埋炒金邊粉

🍕薄餅好香口,可以點沙爹醬,但我冇點到淨食都覺得好香口

埋單一人$116 (共4人)

總之食完大家好滿足,仲諗好下次黎要叫啲咩野食😂

2020-06-12 475 瀏覽
雖然個位唔算好多人流,但係住喺附近嘅一定知呢間超級正宗又係泰國人開嘅泰國菜!食過好多次,價錢非常合理份量又多好鍾意佢個超貴份量嘅小食拼盤,烤魚,豬頸肉(最愛!)😻😻😻,仲有其他炒飯同埋炒菜等等(不能盡列呢🤣)特別要提一提個烤魚連埋湯食超級開胃!每次同朋友嚟都一定要嗌呢個~另外串燒肉唔會乾爭爭,好正!P.S.打包左個豬頸肉飯俾屋企人,盒飯多到係一般既兩倍😱😍👍🏽不論係樓面嘅泰國人定係廚房入面嘅泰國人都好友善,必定encore
食過好多次,價錢非常合理份量又多
不論係樓面嘅泰國人定係廚房入面嘅泰國人都好友善,
必定encore
2020-06-11