2010-07-21 178 瀏覽
Lunch timeOrder: Curry Katsu Pork Rice $28 for plateThe curry has brocolli, pepper, potato; but the sauce is too thick and not really goodThe Katsu Pork is very good! Not too fried, not too thick, good tasteThe "Chai Lo Mei" assorted mixed vegetarian snack $20 for medium size plateNOT GOOD taste, it feels like eating rubber. And many black dots, don't know if it is from wok or dirty or what?? The flavor and sauce not yummy.Price is reasonable. Food is mah mah tei ~
Lunch time

2010-07-21
5 分鐘 (堂食)
  • 咖哩吉lit豬排
2010-05-22 182 瀏覽
最近發現元朗水車館街有一間比較平價的齋舖,最好o既就系有茶水當,有我每日必須一杯o既熱鴛鴦。(估吾到齋舖有咖啡茶飲)午餐時間去到,都頗多人。我坐底後,見餐單上o既碟頭飯都幾抵。$24一大碗,$28大大碟,仲有齋湯送(轉熱飲加$3)。見隔離三個人食兩碟飯都好夠,我決定要一碗啦!我叫左咖哩吉列豬扒飯。D豬扒口感好似真o既一樣,個吉列皮炸得剛剛好,o吾,咖哩汁不算太辣,適合D食素有一斷時間o既人口味,個汁仲有D椰菜花及青紅椒配菜。食完一碗已經夠曬飽。
食完一碗已經夠曬飽。
2010-05-19
2010-02-27 162 瀏覽
今天同個friend下午點了一個下午茶餐和兩個套餐share1. 蔬菜牛肉三文冶2. 肉醬意粉3. 咖哩牛肉飯三個餐都包蓮藕眉豆湯或熱飲個湯都幾足料 有蓮藕 粟米 花生 眉豆等等 味道唔差架, 正1. 牛肉都o.k., 三文冶麵包夠軟身, 内有牛油和沙律醬,令三文冶更好味。2. 肉醬不錯, 肉醬意粉整得有功夫, 真係幾可亂真嘅素食意粉。3. 咖哩牛肉飯,D咖喱實在太香,牛肉有口感,有水準, 飯量多,好抵食。環境簡潔, 播放出美妙好聽的阿彌陀佛佛號,真好聽。老板娘好好人,餐廳食物,環境.服務一流,我比佢滿分
1. 蔬菜牛肉三文冶
2. 肉醬意粉
3. 咖哩牛肉飯

三個餐都包蓮藕眉豆湯或熱飲

環境簡潔, 播放出美妙好聽的阿彌陀佛佛號,真好聽。
老板娘好好人,
餐廳食物,環境.服務一流,我比佢滿分

2010-02-25
2010-01-07 145 瀏覽
今天中午點了魚香茄子飯料足味夠份量大附送:蓮藕眉豆湯同樣料足味夠,但不落味精,誠意之作綜合意見:滋味齋是抵食之選!
今天中午點了魚香茄子飯
料足味夠份量大
附送:蓮藕眉豆湯
同樣料足味夠,但不落味精,誠意之作
綜合意見:滋味齋是抵食之選!
魚香茄子飯
元朗滋味齋
2010-01-07
魚香茄子飯
元朗滋味齋
2009-06-26 118 瀏覽
其實「滋味齋」印象中已經開咗成年幾有多,不過唔知點解依家先出現喺「開飯喇」;我哋都係呢間舖嘅常客,雖然我唔係信佛,但一個月裡面總有4至5日會响嗰度見到我哋,今日先去食完個晚餐,我食「魚香茄子飯」,老公食「豆腐斑腩飯」加「紅豆冰」。「魚香茄子飯」:汁多又濃,茄子帶爽口,仲有啲假咸魚粒,我專登淨食一粒,發覺有一嘢嘅咸香味,不過再嗒耐啲就無咗,另外當然唔少得素肉碎啦,又真係有啲肉味架喎;整體嚟講係有水準嘅,起碼“食”同“聞”都似真嘅「魚香茄子飯」。「豆腐斑腩飯」:斑腩即炸,件件脹卜卜,非常脆口,食落根本分唔到真定假,因為佢有魚肉嘅層次同質感,仲有魚味添,點整出嚟架大佬?!食落仲好味過真嘅斑腩,因為一定無雪味同魚sing味,豆腐仲有香菇都合格,不過個汁好淡味,其實係直頭無味咁濟,廚師可能唔記得落鹽?「紅豆冰」:我會覺得比較淡,但我老公食紅豆真係要好甜架,結果佢自己加咗成包砂糖落去,佢先話還可以啦~其實呢間齋舖除咗“海鮮類”係唔多得之外,其他嘅肉類菜式都係水準之作,尤其係「菠蘿咕嚕肉」,佢哋用“猴頭菇”嚟做肉,像真度99%,加上個汁係用“醋”同“山楂”煮出嚟,係真正傳統嘅咕嚕肉汁,值得推介!但千

?!食落仲好味過真嘅斑腩,因為一定無雪味同魚sing味

其實呢間齋舖除咗“海鮮類”係唔多得之外,其他嘅肉類菜式都係水準之作,尤其係「菠蘿咕嚕肉」,佢哋用“猴頭菇”嚟做肉,像真度99%,加上個汁係用“醋”同“山楂”煮出嚟,係真正傳統嘅咕嚕肉汁,值得推介!但千其咪叫錯喎!係「菠蘿咕嚕肉」,唔係「生炒骨」or「京都骨」,事關我都攪錯過,味道差好遠架~
2009-06-26
  • 菠蘿咕嚕肉,干炒牛河,脆炸斑腩
2009-06-09 112 瀏覽
也是因為自家人的晚餐,才留意到這家新開又幾多人的新齋店;難得興之所至,也不管那輕微的信仰差異,拉了龍及前輩去試菜了! 揀了最清靜的角落坐下來,環境簡潔得來沒有重複又重複的佛家音樂,沒揀錯是幾適合傾計的地方。前輩後來才到,我已首先心急揀了: 菠蘿海鮮炒飯($28)-飯炒得香口不油,加上菠蘿清新味道不錯,然而素魷魚、素龍蝦丸等海鮮有強烈的膠質,吃來非常假,我情願要菠蘿蛋炒飯了! 京都骨($46)-肥大的素肉象徵式的插上黑色筍乾扮骨條,而像真度與味道都只得五分;配菜的翠玉瓜並沒有乾脆的切開,令人感覺是賣相、誠意與味道都麻麻地的一味菜。 酥炸生蠔($48)-聽過食友言之鑿鑿的蠔=齋學說,令人很憧憬蠔是真的,原來只是腐皮包裹嫩豆腐及蛋汁扮蠔。雖然豆腐對我而言比蠔更吸引,但油炸之物始終不能多吃,最後剩下半碟巨大「蠔隻」收場。  腐乳椒絲炒通菜($22)-最自然、也是最好吃的一味,再一次真切感受到簡單就是美。 凍奶茶-隨炒飯奉送,凍飲+$2。估不到齋店的奶茶香滑幼細,在一頓飽肚但不太滿足的齋飯後,都算是小小安慰。 雖然今次食齋經歷一般,不過並沒有打擊我對齋菜的熱心,下次還想試元朗的好幾間齋店;也希望

雖然今次食齋經歷一般,不過並沒有打擊我對齋菜的熱心,下次還想試元朗的好幾間齋店;也希望新店別受小打擊影響,以後要做好點!
菠蘿海鮮炒飯
京都骨