2021-01-21 1149 瀏覽
依家係一間係8年前創立既網店,係2年前係葵涌KCC轉型實體店嘅甜品Cafe。係網店已經累積左一班熟客,所以開設實體店初期已經有唔少到訪,不過仍然以預訂單為主要方向。店名「瓜破」係取自大阪一個小社區,二字特別、又帶和風味道,秉持樂於分享既理念,希望可以成為蛋糕甜點店以外,一間注重分享同溝通既「和Cafe」。雪櫃會睇到當日供應既多款件裝洋菓子同原個蛋糕,每日新鮮製作,件裝蛋糕約9,不定時轉口味,賣相精緻,定價$42-48。蛋糕取名有和風感覺,好似「結」、「禪」、「麥」等。-☕⃣ 極上和束焙茶拿鐵 💰38(👅: 7.5/10)會點呢個因為係網上見過有龍貓既拉花,不過店員話無得自己要求,姐係要睇佢地心情,當日就唔夠好彩所以無龍貓拉花。店內有三種latte,個人最鍾意焙茶latte,本身唔太飲咖啡不過呢個可以接受。拉花好細緻,飲落唔會太甜,用京都和束焙茶整,飲到茶香味同小小回甘,而且飲到黑芝麻香,黑糖蜜個味就無咁出。試過哂3款覺得焙茶>抹茶>玄米茶,建議飲前撈下個底先,D茶粉會沉哂落去。-☕⃣ 極上宇治抹茶拿鐵 💰38(👅: 7/10)用丸久小山園宇治抹茶整,抹茶味重,唔會被奶搶過,

☕⃣ 極上和束焙茶拿鐵 💰38(👅: 7.5/10)
極上和束焙茶拿鐵

☕⃣ 極上宇治抹茶拿鐵 💰38(👅: 7/10)
極上宇治抹茶拿鐵

用丸久小山園宇治抹茶整,抹茶味重,唔會被奶搶過,同樣有黑芝麻同黑糖蜜,令杯latte唔會得抹茶味。
🍠⃣ 抺茶可頌💰12(👅: 7/10)
抺茶可頌

可頌姐係牛角包,同樣有3款口味(焙茶、抹茶、玄米茶),點左抹茶試。
小小既牛角包夾著各款茶醬,大細唔會話食落好濟,好似煉奶既濃厚質感,牛角包算酥脆,有牛油香味,有溫度,味道唔錯,不過抹茶稍嫌有D甜,唔係苦澀帶回甘個種。
🍠⃣ B💰46(👅: 7.5/10)
B

店員推介如果想有甜有酸可以試呢個B。
上面係柚子忌廉,中間係玄米茶慕絲,下面有層榛子脆脆,再加餅底,有4重口感。食到小小酸既味,係新鮮柚子皮同柚子cream既味道,味道唔太甜,配上清淡芳香既玄米,有酸有濃有淡。榛子脆脆有脆口既口感,有層次感。
🍠⃣ 麥 Mugi💰48(👅: 7/10)
麥 Mugi

上面係麥茶水饅頭,中間係朱古力蛋糕同朱古力脆脆,再加麥茶慕絲,有mascarpone cheese,忌廉係用NAKAZAWA北海道中沢,會比B甜,個人鍾意唔止得甜,鍾意B多啲。

🌟蛋糕同可頌質數都可以,但未到驚喜,如果住附近或者經過都可以一試,latte好彩會有龍貓拉花。除左蛋糕,店內仲有賣其他手作產品好似曲奇。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $96 (服務費: NA)
2020-10-17
極上宇治抹茶拿鐵
抺茶可頌
B
麥 Mugi
2021-01-01 1236 瀏覽
Happy New Year!我們今日到了 葵涌-KCC 去懲罰黃店 💛 瓜破菓子店 ~Menu ~氣泡美式咖啡 : 就是以 Iced Americano 為藍本 , 然後打入氣泡 , 味道有啡味之餘又多了一份清爽感覺 , 就是爽 ~為甚麽把石頭放在碟上? 甚具 "禪" 意~ 這外表樸實卻有溫柔的內心,的確名字稱為 "禪 Zen",它是一道甜點心 ~禪 : 外表是白味噌雲呢嗱慕絲 , 內層是白朱古力焦糖忌廉及榛子脆脆, 軟滑的口感中帶點咬口,而味道更是妙不可言,既有香甜亦夾雜着點點鹹味,溫和醇厚 , 妙哉 ~本篇完 ~
Happy New Year!
我們今日到了 葵涌-KCC 去懲罰黃店 💛 瓜破菓子店 ~
Menu ~
為甚麽把石頭放在碟上? 甚具 "禪" 意~

本篇完 ~
2020-11-26 682 瀏覽
早前一直都有留意這店,記憶中他們的清酒蛋糕已被吸引,可惜每次都沒有機會試⋯⋯原來那清酒蛋糕已沒有再做了,可惜。疫情後,聚會少了,所以訂蛋糕的次數也少了,11月終於有機會切蛋糕,於是決定預先訂。上網安排,經轉數後,whats app 確實,門市自取還有九五折優惠,相當方便。唔想走出地鐵站的話,也有地鐵外送費另加$22,但筆者見一出地鐵站便可,所以選擇95折較實際。地鐵E出口直達。直接行入天橋,落雨也不怕,葵興KCC這個商場也算是相當方便。到達商場,上一層便見到這店舖,由於當日上午11時許,還沒有堂食顧客,但外賣預訂蛋糕,店員已經開始逐一作安排。看來都有一定粉絲支持。堂食分別有兩張長枱,每邊有5個座位。日式風格,感覺舒適。下次打算再約朋友下午茶一下。除了蛋糕外,還有日本食品級的消毒酒精售賣。蛋糕包括件裝和生日蛋糕,每個都精美別緻。由於栗子是壽星女的最愛,又符合季節性,相信是個不錯的選擇。栗 KURI ~$331 原價是$348, 由於外賣自取,$331。Cream 打得相當軟滑,值得一讚,內裡的栗子蓉筆者覺得頗甜,但壽星女很喜歡。整體來說:訂購流程及whats app店員的回覆感覺良好,一

原來那清酒蛋糕已沒有再做了,可惜。

地鐵E出口直達。

看來都有一定粉絲支持。

堂食分別有兩張長枱,每邊有5個座位。
日式風格,感覺舒適。
下次打算再約朋友下午茶一下。

除了蛋糕外,還有日本食品級的消毒酒精售賣。

蛋糕包括件裝和生日蛋糕,每個都精美別緻。

由於栗子是壽星女的最愛,又符合季節性,相信是個不錯的選擇。

栗 KURI ~$331
原價是$348, 由於外賣自取,$331。

整體來說:
訂購流程及whats app店員的回覆感覺良好,一讚。
另外去到店作提取,備有黑色雪袋,預先包裝好蛋糕,方便攜帶,在細節位做得相當唔錯。
大家都喜歡這蛋糕,所以相信下次會再試其他。

外賣自取
2020-11-19 667 瀏覽
呢間店係為食妹最常去既甜品店之一,由網店食到佢實體店,因為佢既蛋糕真係好好食👍🏻👍🏻又好特別! 舖頭賣既係🇯🇵日式洋菓子同日式茶飲,岩晒鍾意日式食品既朋友。🍰禪 + 🍵抹茶拿鐵 ($78包一件蛋糕及一杯飲品)🍰禪呢個名同件蛋糕好襯,望住呢舊「石頭」,心情有莫名既治癒感🧘🏻。禪其實我食過幾次,店入面亦有好多款蛋糕想試但未試過。之但係,今日呢件「石頭」不斷係我腦海浮現💭,所以一心只想要佢,別無他選。🍰禪,最吸引之處係佢既外剛內柔,外表是一塊石,吃一口先發現佢既幼滑細膩,心入面頓時平靜了🥰🥰。雲呢拿既甜中帶有微微麵豉既咸,兩者相融得岩岩好,唔會有半點過搶❤️。縱使食完,但好想再黎多件!❤️❤️💭💭🍵抹茶拿鐵,抹茶味夠濃,唔會被奶搶過👍🏻👍🏻。入口會發現好香既芝麻味😳,有別於一般既抹茶拿鐵。對於抹茶控既為食妹黎講,好滿足!😍😍😍雖然位於商場,但人流唔算多,如果想搵個地方一個人坐下飲杯茶食件餅,過一個輕鬆既下午都幾舒服架!🍰🍵

🍰禪 + 🍵抹茶拿鐵 ($78包一件蛋糕及一杯飲品)

• 抹茶拿鐵
2020-11-02 825 瀏覽
由網店發展至開設實體門市 而店名取自於大阪市地下鐵谷町線嘅車站<瓜破> 係大阪嘅一個小社區 二字非常特別 象徵幸福嘅追求 食完之後覺得自己無嚟錯地方🥰抹茶尽し $¹²⁸食完呢個甜品set 相信自己對宇治抹茶嘅品味同追求再提升😂整得真係好好食 勁有抹茶嘅味道 超正宗👍完全啱哂我呢啲抹茶控 超級滿足🤩😍呢個宇治抹茶卷蛋上面加咗抹茶水饅頭🍃⚪甘露寒天💠低糖度十勝蜜漬紅豆🔴🥔日本北海道中沢忌廉🍶同埋高知柚子皮🍊而木盤再配上宇治抹茶曲奇🍪加埋一杯熱騰騰嘅極上宇治抹茶拿鐵🍵不過呢杯極上宇治抹茶拿鐵 無想象中咁好飲 每啖飲落去係有抹茶味 但係有好重黑芝麻味 好似蓋過咗本身嘅茶味 感覺上爭咗啲少少咁茶の可頌 $⁶⁸呢個set係有三個燒菓子🥐🥐🥐分別配上三款和風奶醬 抹茶🍵玄米🌾焙茶☕進化為一道和洋合一嘅燒菓子 烤成酥脆嘅可頌 配一杯極上和束焙茶拿鐵☕三款口味一樣咁好食🤤🤤奶醬超特濃又好流心 真係好正❤️而焙茶拿鐵亦都沖得幾唔錯 飲落去好有茶味又濃郁👍

抹茶尽し $¹²⁸

極上宇治抹茶拿鐵/極上和束焙茶拿鐵

茶の可頌 $⁶⁸

2020-10-28
極上宇治抹茶拿鐵/極上和束焙茶拿鐵
2020-10-26 613 瀏覽
。抹茶尽し。抹茶控注意⚠️, 係會流心既抹茶卷蛋, 切開有驚喜😍! 抹茶味香醇濃厚, 完全滿足到我呢個抹茶控, 充滿日本風味🇯🇵宇治抹茶卷蛋面層鋪上北海道鮮忌廉、甘露寒天、十勝蜜漬紅豆, 旁邊仲有抹茶曲奇及抹茶粉。卷蛋質感濕潤軟綿, 抹茶味香醇, 茶味濃度、甘甜度適中! 卷蛋裡面係滿滿既抹茶流心醬, 口感幼滑細膩, 令整體既抹茶味更加濃郁, 食得到日本抹茶微甘微澀既茶香韻味!食抹茶蛋糕當然要配上一杯宇治抹茶拿鐵啦🍵~ 用上丸久小山園抹茶粉, 入口除咗有抹茶味及奶香, 仲有黑糖蜜既甜味, 淡淡既黑芝麻味。整體奶味比較重, 偏甜。
。抹茶尽し。

卷蛋質感濕潤軟綿, 抹茶味香醇, 茶味濃度、甘甜度適中!

2020-10-24
2020-10-25 538 瀏覽
一 feat 京都 Dari K🍰 $42呢件蛋糕係可可蜜糖、白朱古力焦糖忌廉同比利時黑朱古力及牛奶朱古力嘅配搭🍫根本係朱古力x朱古力 朱古力味極香濃😋白朱古力焦糖忌廉幼滑 亦唔會太甜黑朱古力就一直受偏愛 點都係咁正呢件完全啱曬小編胃口啊🥰花 Hana🍰 $40外表好靚 係一朵粉玫瑰🌹聞落都有淡淡嘅香佢有好幾層 分別係櫻桃酒慕絲、74%朱古力忌廉、雜莓果醬同海綿蛋糕呢個配合食落酸酸甜甜 一啲都唔會漏 口感仲好有層次💛但敗筆係佢個海綿蛋糕中心位濕到溶🥺
一 feat 京都 Dari K🍰 $42

聞落都有淡淡嘅香
呢個配合食落酸酸甜甜 一啲都唔會漏 口感仲好有層次💛
但敗筆係佢個海綿蛋糕中心位濕到溶🥺
2020-10-10 588 瀏覽
第一次食呢間嘅蛋糕仔,係同事琴日last day買嘅散水餅~據說係同事訂完之後送貨到公司樓下拎的。每盒蛋糕盒有約6-8件蛋糕仔,每件個托底都有用膠紙痴實個蛋糕盒底,盡量確保每件餅喺外送途中唔會有太大嘅移位或者撞到~幾細心~然後每個蛋糕紙盒都設計咗個邊邊位係可以置有幾包環保冰包,咁啲餅就冇咁快融cream,影響味道啦~好喇~講吓舊餅啦!我食果款係【閶 yami】一見到就係成件好豐富嘅朱古力蛋糕!中間係一堆朱古力醬,周圍係好cremy嘅朱古力,最外面就有啲朱古力碎圍一圍個邊~第一啖食以為會成口全部都係朱古力味!點知有啲酸酸的,食唔出入面加咗啲咩。令到個蛋糕唔會好單一好漏咁。同同事一齊試,估以為係熱情果味?後尾上官網睇答案,原來呢隻酸酸味係日本醡橘~~成件餅食晒一啲都唔漏~👍🏻

好喇~講吓舊餅啦!
2020-10-09
外賣送餐
  • 閶 yami
2020-09-06 648 瀏覽
間鋪喺KCC商場入面,另外仲有outdoor位地方唔大,我去時人流唔多,可以好chill 咁食餅hea 下第一次黎,叫左兩件cake果度既cake口味好特別,呢款係又有柚子,又有玄米茶,個人食唔出玄米茶既味,整體ok 既,唔太甜,但因為第二款太有驚喜,所以呢舊變到有d 普通就係呢件令我地充滿驚喜,外表真係似一磚豆腐加豉油,其實入面係仲有黑芝麻mousse抹茶布朗尼,我先試唔加醬油,質地好滑,唔會過甜,質地好清爽再試下加埋醬油,完全唔同左味,但重點係都好夾,係好味呢間野味道真係唔錯,可以再去試埋佢其他款!
間鋪喺KCC商場入面,另外仲有outdoor位
第一次黎,叫左兩件cake

再試下加埋醬油,完全唔同左味,但重點係都好夾,係好味

呢間野味道真係唔錯,可以再去試埋佢其他款!
2020-08-11 879 瀏覽
早排屋企人生日🎂一直想試瓜破既蛋糕😍特登走左去KCC買.因為個樣最靚同口味算大路 所以揀左桃momo🍑 ($298)個cake非常之清新🍀入面有幾層: 山形縣白桃慕絲 x 伯爵紅茶慕絲 x 山形縣白桃 mousse唔會過甜👍🏻一人一件好快食晒🤣.推薦指數: 8.5/10P.S. 門市取早一日訂定會有95折
早排屋企人生日🎂一直想試瓜破既蛋糕😍特登走左去KCC買
推薦指數: 8.5/10
P.S. 門市取早一日訂定會有95折
外賣自取
  • 桃momo
2020-08-08 2212 瀏覽
又係介紹葵青區「想到訪」食肆時間,今次是介紹一間甜品店,它由非門巿擴屋至多一間地舖店,一切也非容易之事。開放式的門面,一室和風式的設計,設有兩個用膳區,一是對着店員製作的吧枱,另一是對着電動樓梯的單人枱,座位不多。每次來到,第一時間總會走到到滿蛋糕的凍櫃前欣賞一番,見到就開心。看看menu,每張插圖都好吸引,分別有飲品、蛋糕套餐、卷蛋套餐和可頌套餐。******************第一次(04/06/2020)來到,飽飽地,所以只點了一杯極上和束焙茶拿鐵 ($38),店員仲付送再塊試食曲奇。嘩! 好可愛的貓貓圖案。的確多一份心意,客人當然多一份開心,加分!入口微溫,口感糼滑,奶味唔會太重,茶味做主導,啖啖焙茶的甘香,最特別是帶有少許黑芝麻香,還配上黑糖蜜,好喝!至於那兩塊曲奇,不太香脆,茶味亦不濃,未能吸引我。******************第二次(26/06/2020) 來到就唔係齋飲唔食,今次點了一份可頌套餐($68)。老實說,我並非可頌愛好者,但點解會選擇它呢? 皆因可一次過嚐到三款茶味奶醬,大滿足!一邊等待,一邊觀察店員的製作,好興奮! 先見店員翻焗三件迷你可頌,再用三
看看menu,每張插圖都好吸引,分別有飲品、蛋糕套餐、卷蛋套餐可頌套餐
極上和束焙茶拿鐵
至於那兩塊曲奇,不太香脆,茶味亦不濃,未能吸引我。
可頌套餐
一邊等待,一邊觀察店員的製作,好興奮! 先見店員翻焗三件迷你可頌,再用三種奶醬畫碟,又美又有heart。然後在各件可頌中間塗上不同的奶醬,分別有抹茶味、焙茶味和玄米茶味,再互相疊起,灑些糖霜,很美!
可頌套餐
淑女一點,用刀輕輕一切,發出清脆的聲音,彈出酥皮碎屑,清楚看到內裏酥皮的層次,咬一口,香脆可口,淡淡的牛油香,皆因主角是各款香滑的奶醬。啡泥色的焙茶味最突出,茶味香濃;青綠色的玄米茶味,味道清幽平和;至於翠綠色當然是我最愛的抹茶,茶味濃且回甘,三款奶醬各俱特色,配上鬆脆可口的可頌同吃,味道剛好。我當然不捨得浪費碟上任何奶醬,通通抹光,哈!
極上玄米茶拿鐵
還有所配的飲品,我揀了一杯熱極上玄米茶拿鐵 (原價$38/跟餐$0)。今次的拉花圖案是一塊多瓣的葉子,簡簡單單。奶味和茶味都唔會好濃,味道溫和,入口順滑。仔細看看,為何有些黑色? 原來加入了竹炭沖調,好特別!
******************
來到這店怎可不一嚐它的蛋糕? 第三次(02/08/2020) 目標就是餅櫃裏其中一件蛋糕,本身有蛋糕套餐($78),但疫情關係,還是外賣安心一點,但外賣飲品的溫度和賣相都會受影響,故還是要一件蛋糕算吧!
京 KYO
望着放滿蛋糕的餅櫃,多款都好吸引,揀邊件好呢? 本在店子的網頁看中「麹kouji」,可惜今日售罄,看來挺受歡迎。沒有首選,唯有次選,就是「京 KYO」($42)。它以五層組合而成,面層是抹茶白豆蓉,第二和最底層是抹茶海綿蛋糕,第三層是京都宇治抹茶慕絲,而第四層就是混入白雪麻糬的十勝紅豆慕絲,層次豐富多變,加埋粒紅豆和果仁碎作點綴,賣相精緻。
京 KYO
對於我這位抹茶控來說,雖有茶味,但不濃亦沒有回甘之感,有點失望…….十勝紅豆慕絲雖沒有搶了抹茶風頭,卻被白豆蓉和白雪麻糬的甜味蓋了,可惜!
「麹kouji」
第四次(3/8/2020)是臨離開葵涌區一日,仍掛住「麹kouji」($42),決意再去店子一趟,幸兒遇上。它外表雖平平無奇,但卻很有內涵,哈! 共有三層,而最特別是配上一小支白醬油,鹹甜相交,誰勝誰負?
「麹kouji」
在品嚐之前,唧少許淡黃色的白醬油在面,先有少許鹹鹹地,繼而嚐到清淡的日本豆乳味,再來就是香濃的黑芝麻香,兩種慕絲同樣幼滑,味道平均,各有突出。而最底層就是帶點濕潤的抹茶布朗尼,雖算不上甘苦,但也不失茶味。選用白醬油,其含鹽量低,顏色淺淡,故即使鹹甜相交,也沒有蓋過甜品本身的色香味,反而帶出一份驚喜和特別,真的別看「麹kouji」賣相平凡,反而比層次複雜的「京 KYO」更勝一籌,所以真的別以貌取人,哈!
在疫情嚴峻下,相信大家都處於緊張狀態,嚴陣以待。可能大家正在慨嘆現時的生活,或許內心有不少埋怨,可能會問:生活可否多一點甜? 就先撥開一切負面情緒,讓自己在「疫」境中做一些可做又可令自己開心的小事。而我….也正努力好好照顧自己的心靈,這次就是放肆自己多吃一點甜。
2020-08-02
5 分鐘 (外賣自取)
2020-07-15 909 瀏覽
中午外出工作,因為天氣勁熱,而時間未到既關係唯有同同事去飲杯野傾埋公事~ 咁經開就是但搵左呢間瓜破菓子店行入去都有量體溫,同埋有酒精搓手液,唔錯!整體上店面都乾淨! 另外店員態度都唔錯!咁就叫左coffee tonic同埋氣泡荼Coffee tonic因為我要求左走糖,所以味道偏酸,雖然店員事先都有講明,不過同時反映左店鋪用既咖啡豆唔係好靚,可惜! 但整體黎講杯野都消暑解渴既,不過可能已經飲慣左一眾高質既Cafe,條脷已經寵壞左啦haha!氣泡荼茶味都幾出,同埋因為係有少少梳打水既關係都好解渴,不過如果奄尖地講,氣泡密度唔夠高,反映鋪頭用既梳打水唔係靚貨喔! 不過間野既蛋糕都幾靚,下次有機會再試!整體黎講,店員服務態度好,飲品質素尚可接受,期待改善用料!

咁就叫左coffee tonic同埋氣泡荼

氣泡荼

整體黎講,店員服務態度好,飲品質素尚可接受,期待改善用料!
2020-07-08
2020-07-04 724 瀏覽
呢度嘅甜品永遠都係行精緻路線,好睇之餘亦都好食😋。啲款式你喺出邊絕對食唔到,喺KCC商場入邊周圍圍繞着工廈。商場人流唔多都算清靜係傾偈嘅好地方,不過呢度嘅座位得好少
係傾偈嘅好地方,不過呢度嘅座位得好少
2020-05-23 902 瀏覽
呢度係朋友介紹佢話試過係度買蛋糕好好食叫我黎試下 所以就黎左門市堂食啦門市得5個位 好似bar台咁坐呢個叫麴睇落係咪好似豆腐咁呢佢好得意 比埋個豉油仔你倒落去一齊食其實一啖食落去佢係分開三層:豆腐 抹茶 芝麻呢三隻味其實係好夾每隻味都好濃厚 又唔會比其他味蓋過而且佢整得好滑好嫩 好似真係食緊豆腐咁所以呢款真心有驚喜 好出色 北海道豆乳野飲叫左呢款佢係用北海道既忌廉 煉奶 黃豆 整成既豆漿味道係重豆味 但偏甜都唔錯架👍👍👍我有感受到呢度對食材既執著,好多野都係用日本材料整而d甜品亦都真係好高質 絕對對得住個價錢
呢度係朋友介紹

野飲叫左呢款
佢係用北海道既忌廉 煉奶 黃豆 整成既豆漿
味道係重豆味 但偏甜
都唔錯架👍👍👍

我有感受到呢度對食材既執著,好多野都係用日本材料整
而d甜品亦都真係好高質 絕對對得住個價錢
2020-05-14 656 瀏覽
肺炎疫情下相約朋友交換物資, 約定周六下午人流相對較小的葵興。難得有藉口外出見見友人,最好不過去食下甜品開心一下。其實冇諗過一間全日式甜點會响鶴立雞群嘅工廈區KCC 貿易中心内出現。店中餅櫃擺放著精緻的糕點,不過最後都係 order 咗 menu 封面嘅抹茶蛋糕;抹茶尽し 套餐 加 牛角包 抹茶蛋糕夠鬆夠軟,蛋榚內藏嘅香滑抹茶忌廉提升蛋糕美味程度;蛋榚頂上幾粒點綴嘅綠茶啫喱同樣香濃美味;整份套餐唔太甜,加埋杯抹茶 latte 真係啱啱好。三份牛角包內分别加入 抹茶、焙茶、綠茶忌廉 只嚐了抹荼味道,不過依個甜點要好味一定要由新鮮牛角包,食用時加入各式忌廉。其實疫情期間可以出外走走,有甜點食巳經算錦上添花。最遺憾係甜點店傍邊嘅開揚平台未能享用堂食,可選食嘅糕點即時少一半,無得同陽光玩遊戲。

2020-04-25