2018-07-14 392 瀏覽
今晚嘅晚飯有雙重意義,1)幫大老板「老公」慶祝父親節,2)幫小老板「阿囡」慶祝生日❣️正日撞到正同一天,梗係一家三口子食餐好😂早期見過某某雜誌介紹,見到魚男九盛段嘅魚生及壽司,賣相極度吸引。今日到現場,見証將藝術品逐一上枱😍魚生和壽司擺放得件件精緻,有點唔捨得夾走任何一件😅 魚生本身亦鮮甜,絕不馬虎,非常抵讚👍🏻盛段跟有魚生丼,又有魚湯烏冬,食物質素可高!雖然材料質素好,但餐廳嘅熟食就平平。建議大家都係主攻魚生及壽司,歡欣好多😊今餐總算係大滿足😘😘

盛段跟有魚生丼,又有魚湯烏冬,食物質素可高!

今餐總算係大滿足😘😘

2018-06-17
2018-07-05 273 瀏覽
之前見過網上介紹呢間鋪頭,俾佢d外觀深深吸引住,終於有機會來嘗試,聽聞是九洲那邊每朝挑選完即時包裝直送香港,傍晚就到,所以要很新鮮的一來到就有杯 welcome drink,菠蘿味 甜甜的只係見到餐牌都已經好吸引叫左個魚南軍艦$138,有拖羅蓉,海膽,三文魚籽,3款都超新鮮,有幾層口感,好好食丫,另有6件小的青瓜卷重頭戲來喇,點了一個魚男九段壽司盛,我見每一台都必定會有呢個,魚款應該每日都會有d唔同,有d魚食完都唔識咩魚,如果佢可以介紹下應該仲好d,但海膽真係一讚連朋友平時唔食海膽都食得津津有味另外一提,茶壺內是由每日新鮮魚煮岀來既魚湯配上讚岐烏冬,濃郁鮮味的魚湯,一流

一來到就有杯 welcome drink,菠蘿味 甜甜的

只係見到餐牌都已經好吸引

,另有6件小的青瓜卷

連朋友平時唔食海膽都食得津津有味

2018-06-23 343 瀏覽
之前呢間野成日有大量客人排隊,估唔到而家只係短短幾個月,熱潮已經減退左。入到去8:30pm, 都算滿座。首先有杯welcome drink,有少少酒精成份ge個menu 封面真係好吸引呀😍😍😍咁就睇下現實係咩啦魚男九段壽司九貫(極上)味道正正常常,睇返之前其他朋友ge食評,食元氣好過,我都幾同意,$298 出面都食到好味ge 8 貫壽司😂😂😂食材還可以,但蝦同海膽唔夠鮮味,但呢九層真係好呃like,之後佢係跟個烏龍麵,個湯底淡到喊,以為係滾水開魚男軍艦又好呃like, 但comment 重覆我上一段ge 內容西京燒銀鱈魚燶到咁,比我食就好喇,千萬唔好比其他客人食,咁燶都出到街⋯⋯早知慳返呢$128 (好似係)但唔講賣相,都ok ge燒魷魚,個待應姐姐行左幾轉先知係我地叫,黎到凍晒總括來說,味道好普通,燒物唔建議叫,都係叫返壽司就好喇。

入到去8:30pm, 都算滿座。

首先有杯welcome drink,有少少酒精成份ge

個menu 封面真係好吸引呀😍😍😍

咁就睇下現實係咩啦

魚男九段壽司九貫(極上)

魚男軍艦

又好呃like, 但comment 重覆我上一段ge 內容

西京燒銀鱈魚

燒魷魚,個待應姐姐行左幾轉先知係我地叫,黎到凍晒

總括來說,味道好普通,燒物唔建議叫,都係叫返壽司就好喇。
2018-06-15 321 瀏覽
本身怕人多walk in 冇位,所以預先訂座,但竟然星期五晚上都唔多人亦唔滿座。未點餐店員已經奉上welcome drinks (蘋果酒)~雖然好像沒什麼酒味,不過味道ok的為了那個睇落幾吸引嘅九段盛而來,當然要試一試味。我們點了「特盛刺身盛」:餐牌是這樣 -現實是這樣 -都還好~ 梯級式擺放着刺身~ 賣相算是吸引的。刺身之外還有味噌湯、味噌蒜和刺身飯。刺身沒有驚喜,不過質素(以這個價錢來說)還是可以接受。如果點兩份九段盛,合併可砌出一個圓,都幾好睇架~ 我們另外點了雞排定食,um..普普通通咁,不過不失啦。定食除了雞排仲有沙律,同埋個用金色水壺裝住嘅烏冬 -

雖然好像沒什麼酒味,不過味道ok的

餐牌是這樣 -

現實是這樣 -

都還好~ 梯級式擺放着刺身~ 賣相算是吸引的。
刺身之外還有味噌湯、味噌蒜和刺身飯。

刺身沒有驚喜,不過質素(以這個價錢來說)還是可以接受。

如果點兩份九段盛,合併可砌出一個圓,都幾好睇架~

我們另外點了雞排定食,um..普普通通咁,不過不失啦。

定食除了雞排仲有沙律,同埋個用金色水壺裝住嘅烏冬 -

2018-06-14 217 瀏覽
相信唔少人都被佢樓梯木層架吸引而黎(我都係🙋🏻‍♀️)坐底左之後,每位客人都會有一杯welcome drink🍶賣相超可愛💓好窩心今次分別叫左兩個樓梯💁🏻‍♀️🍣魚男九段壽司盛9貫(目$198) 主食可以揀烏冬/小卷,壽司每日都唔同款,刺身大大件而且好鮮甜😋🍱魚男九段變化丼($238) 主食可以揀烏冬/刺身丼,每一層都有唔同款既料理,有牛舌、 炸蝦天婦羅、鰻魚玉子燒等等🍜烏冬賣相好搞笑,係用個茶煲裝住😂建議中意飲魚湯既朋友可以試下個烏冬❗️個湯底超好飲🤤係勁濃既魚湯👍🏻全部飲哂,好唔夠喉😩不過烏冬就唔夠彈牙除左呢d樓梯料理之外,餐廳仲有丼、定食、燒物等等🤘🏻有機會再去試下

相信唔少人都被佢樓梯木層架吸引而黎(我都係🙋🏻‍♀️)
今次分別叫左兩個樓梯💁🏻‍♀️

2018-06-11 200 瀏覽
Okamase set is good, sashimi fresh and the content match with the price if you are picking the more expensive one. Toro, amberjack and kanpachi are the best. The grilled set is average but you get discount for sake. It is lunch and have 30% off so it is good. But for original price, I may think about what I will order. The presentation is nice and that kinda earn a star here. Overall worth to try.
2018-06-11
  • Okamase  Set
2018-06-09 192 瀏覽
魚男九段盛刺身- 擺盤一流,視覺享受- 刺身味道一般,屬千両之類的級數,非特別鮮味,但此set只賣$298,性價比算高* 鄰桌是一名外藉女遊客,獨個兒來吃飯。我則是與中學同學進餐,聊得相當興起。當她看到我們點的這set刺身上菜時,她問我們可否拍照,我們當然說可以。我們另點了一道盤栽沙律,她再問可否拍照,我們當然也說可以。她臨走時,跟我們聊了兩句。她問我們是否認識了很久,我們答,是的,超過十年了。她說看到我們很開心。我亦心頭一暖。我跟這位中學同學,在畢業後所走的路大相逕庭,但多年來亦keep住有聯絡,update一下彼此的近況,很窩心。
魚男九段盛刺身

- 擺盤一流,視覺享受

2018-06-03 317 瀏覽
今日午餐專登去試,想點刺身盛,店員推介極上版,話除左有海膽toro牡丹蝦之外,其他魚都會靚d。一攞上枱,的確會比個木架擺盤吸引左,再望真d就發現有伏。除左海膽toro牡丹蝦以外其餘都係d低價魚,仲要切得又薄,同餐牌上的樣本相距甚遠!簡直係借omakase 之名比d低價魚黎取巧! 味道方面,除左海膽正常,其他魚不論厚薄的質素都麻麻,連元氣也比不上,同當年低潮的元綠壽司咁上下。例如薰過的鰹魚,正常師傅應該會將頭尾去掉,只切中間半生的奉客,這亦不是甚麼貴魚,但我嗰件係最尾部,全件又柴又黑又苦,我咬左一口吐番出來。食左兩件向店員反映,佢只回我一個無奈樣,然後到我主動叫佢反映一下,佢先答我"哦,好丫"。我明白唔係佢嘅問題,只係作為食客我更加無奈。埋單連加一$361,唯有之後去吃一碗魚旦河補償一下。

2018-06-03
2018-05-31 227 瀏覽
之前見好多人影相影到好新鮮好好食咁,有次同男朋友行街經過就入左去試。叫左個刺身壽司set食,黎到係靚既個樣,但食第一件開始就覺得瀨野件甜蝦超唔新鮮,肉係霉而冇彈性,我都未試過係食到想吐返出黎,帶子又係難食既,加埋個唔知咩香草油完全唔match,忍唔住真係吐左。一路食一路怕會食到痛,見到啲staff一路做野一路食餅,切魚生又用把祝君安好毛巾墊住切,心諗咩料勁唔衛生。仲有啲staff hea洗塊壽司板仲濕都放出去好似好多菌。好嘔心,埋單都成$7xx ,唔抵食食完真心嬲嬲地。
仲濕都放出去好似好多菌。好嘔心,埋
單都成$7xx ,唔抵食食完真心嬲嬲地。
2018-05-27
5 分鐘 (堂食)
2018-05-26 196 瀏覽
之前見openrice做過宣傳見到平平地 就去左試入到餐廳 見到全場都食緊刺身/壽司九貫餐牌上寫特盛貴少少 本來食量比較低既我打算叫平少少果個好彩問一問店員 先知道 牡丹蝦,海膽同拖羅都係特盛先有呢三樣都係我最愛 食日本野又點少得佢地D刺身好新鮮 另外 有碗小食解油膩 味道咸咸的最後 佢係有一碗鳥冬/飯比番你食不過講真 食完刺身都飽 食吾落碗鳥冬順帶一提 佢送左一杯蘋果酒比我地蘋果肉好爽口 但酒就無乜蘋果味Overall 一個人吾洗四百就食到 其實抵食
之前見openrice做過宣傳
見到平平地 就去左試
入到餐廳 見到全場都食緊刺身/壽司九貫
餐牌上寫特盛貴少少 本來食量比較低既我打算叫平少少果個
好彩問一問店員 先知道 牡丹蝦,海膽同拖羅都係特盛先有
呢三樣都係我最愛 食日本野又點少得佢地

蘋果酒
壽司盛九貫
蘋果酒
2018-05-06 268 瀏覽
朋友介紹的3好食店, 放閃好 野食好 客服好!咁就啦啦聲book枱去試! Book左6點!5點45去到 都排晒隊 人氣十足 可惜唔記得影門口一坐就比左2杯 餐前野飲你 開下胃 士多啤梨酒 酸酸甜甜咁 開埋第2胃即刻!~! 個餐牌黎到 個店員 就會詳細介紹不同的餐有咩分別!! 咁就食左2個餐 同2個小食!!小食有驚喜!!!個脆米芝士波!!好正!外層慨脆米脆得黎唔硬!!!入面架芝士夠晒熱又夠香濃 !(食時候要小心d) !!!池魚仔!!廚師仲好好心機咁排反個樣黎!!直頭係懶人思物!!成條食!骨都食埋!!good!!!主菜黎啦!!叫左變化#同刺身盛!!!相機食到飽晒!!! 個樣真係放閃一流!!!刺食就由上至下慨!!帶子勁鮮甜!入口帶陣陣慨帶子味!煙燻魚!有陣陣煙燻味!整得好好!拎到個平衡點! 海膽!好企身!入口仲可以有輕輕咬下 唔會即刻溶解左!新鮮度十足!咬開後即刻可以品嚐到海膽獨特慨腥甜係口中來來回回!!! 拖羅!!好靚仔!魚油十足 好似識反光咁!咬落冇根!入口好似食緊和牛咁!好滑!魚味十足!另外推薦雞皮串同煙肉荔枝卷!!!雞皮燒得好好!!脆得黎唔硬同唔苦!仲保留d雞皮慨淋滑!煙肉荔枝卷!
朋友介紹的3好食店, 放閃好 野食好 客服好!
咁就啦啦聲book枱去試!
Book左6點!5點45去到 都排晒隊 人氣十足
可惜唔記得影門口
一坐就比左2杯 餐前野飲你 開下胃 士多啤梨酒
酸酸甜甜咁 開埋第2胃即刻!~!
主菜黎啦!!叫左變化#同刺身盛!!!

相機食到飽晒!!! 個樣真係放閃一流!!!

另外推薦雞皮串同煙肉荔枝卷!!!
雞皮燒得好好!!脆得黎唔硬同唔苦!仲保留d雞皮慨淋滑!
煙肉荔枝卷!外層香脆帶住煙燻香味!咬開之後果肉爆出強烈荔枝汁!即刻中和左煙肉慨咸再升華!
一定要試!!!
下次再去一定試埋佢壽司同#!!1個人食晒佢!!!嘿嘿
2018-04-28
15 分鐘 (堂食)
2018-05-06 229 瀏覽
ot 完左 誤打誤撞入左呢間烏龍男唔見好大間 不過又唔full 所以入左見左個最無死gei 牛肉粒烏冬同d sushi未order 已經有送apple,wine 不過我sick 左無try 之後食烏冬 好得意佢d 烏冬係個tea pot 度甘樣分d 烏冬好方便食d 烏冬好正佢d 湯底係魚湯牛肉都好好味sushi 都係可以encore雖然份量唔多但係d 烏冬真係好q 正佢另外有d sushi 係會放到好靚放係個架度 比人呃like 下次可以encore try
ot 完左 誤打誤撞入左呢間烏龍男
唔見好大間 不過又唔full 所以入左
見左個最無死gei 牛肉粒烏冬同d sushi
未order 已經有送apple,wine
不過我sick 左無try

可以encore
雖然份量唔多但係d 烏冬真係好q 正

下次可以encore try
2018-05-02 261 瀏覽
呢個價錢要食omakase, 當然要冇要求。Book咗位兼平日6點幾到都要坐面壁自閉位。唔係因為多人到滿坐,而係因為一半位係面壁或廚師位。唯有不停同自己講:呢個價錢,真係唔好有任何要求。
2018-05-01 7139 瀏覽
😌 唔係QT慢人一步,而係我一向唔鐘意同人逼都一向覺得熱潮過後先最試得出真本$ ! 同埋QT都想講佢都幾full唔易book ! 上星期三QT終於藉住同一位朋友食飯去品嚐到依間前排地話好平價就食到「omakase 」嘅日本料理餐廳。壽司QT要係依度解釋下「Omakase」,大家口中嘅廚師發板嘅真正意思, Omakase (お任せ) 在日文中嘅意思係「信任」,換於餐飲上就正正代表住你完全信任廚師幫你安排菜式甘解。所以食親「omakase」話事嘅權係大廚度唔係你手上。講到明平價品嚐到甘點平法呢?答案係$298 「9貫壽司盛」或 $328 「特盛刺身盛」,相比係平時係香港其他地方,依度一半都未必需要嘅價位就享用到Omakase,的確抵到爆炸!甘質素又點呢?QT覺得係10我分中得7.5分 嘅分位啦。同平時食開嘅omakase 唔同,平時食開嘅一樣一樣每品嚐完一樣先上一樣嘅,依度係用一個美美樓梯層層上嘅木架一次過上晒所有大廚精心挑選同制作嘅食物,for相機食先係好震撼又吸like,但如果係以食物感而言,甘做會走失一點點刺身或熱食嘅鮮味或口感喇。 例如湯烏冬會因為甘凍左帶出左腥味,烏冬會淋左失口感

同平時食開嘅omakase 唔同,平時食開嘅一樣一樣每品嚐完一樣先上一樣嘅,依度係用一個美美樓梯層層上嘅木架一次過上晒所有大廚精心挑選同制作嘅食物,for相機食先係好震撼又吸like,但如果係以食物感而言,甘做會走失一點點刺身或熱食嘅鮮味或口感喇。 例如湯烏冬會因為甘凍左帶出左腥味,烏冬會淋左失口感,刺身都會唔多唔多會有同上問題。但QT想補充一句佢地嘅用料並唔係下貨,更係可以講上中位貨質👍🏻👍🏻👍🏻

所以唔同嘅價錢當然都會享用返相應嘅貨同服務。omakase 貴係貴在用心同服務以及時間送食物上同次序上嘅安排。大廚會計算好每款食物由淡至濃入口嘅層次或相間中撞出驚喜嘅效果。 你話依間料理算唔算得上真正嘅Omakase?佢唔可以話係真正但佢有omakase 嘅根本~ 就係一份對大廚嘅信心食法。如果大家想平平地試下個feel不妨到來食下,的確平同質素唔差,但如果想真真正正嘅食次正宗omakase ~ 大家就要預返$1000-1600up 係走不了~ 好店下次QT都可以介紹下😌
2018-04-25
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2018-04-14 508 瀏覽
跟男友慶祝生日,他很喜歡吃刺身,見到這個蠻有特色,所以預先訂位。一行3人晚上6點半到達,可能尚早,不爆場,我們3人被安排坐在一張4人枱,服務員先奉上餐前飲品及茶。之後再介紹我們,餐廳的主打,還提意我們可order兩個刺身加一個壽司,我們就照她的安排,再另加一份牛扒定食及墨魚咀小食。首先來的是壽司,賣相及引,由其海膽壽司至為新鮮,其後2份刺身放在同一個架上,每款都很精緻及新鮮,有些刺身是第一次試的,其中堅魚的賣相同口感都較為特別,因為咬落似牛肉刺身,哈哈,我們不恥下問才知這是堅魚,又長知識了。除了刺身新鮮,還附帶了魚湯烏冬,很濃烈的鮮魚味道,還有一個刺身飯,一食大家讚口不絕,一粒飯都無剩。還有我們點了熟牛扒定食,非常低食,有多件數。這個價錢及食物賣相環境都不錯,故都推介給喜歡吃刺身的你,但須預先訂位啊!最後提提大家因揀選的主打都是由師傅決定當日的刺身有什麼,因此可能當中會有驚喜或遇到不喜歡的刺身啊。

之後再介紹我們,

2018-04-13