2023-01-08 499 瀏覽
今天叫了點心,我肯定轉了廚房,非常難食,之前最愛的皮蛋瘦肉粥是很綿的,今次是水稀稀,點心牛肉球是7-11可以叮的點心一樣,連叉燒包咁簡單都難食不堪,春卷就炸到好乾,以前的廚房做得好好,不知道為何換成咁樣,平時好喜歡假日叫的外賣,唔會再叫,想上載相片搵唔到制,否則給相片為證

2023-01-08
外賣送餐
2022-12-30 1352 瀏覽
(自費食評) 好味的雙龍海鮮四位餐😍紅燒雞絲翅衣窩翅真係超大,4人餐竟然每日仲有2碗真係好過食一圍超足料呀真好正清蒸花尾龍躉(1條)不過衣條魚有少少細。幸好,衣條魚啲魚肉好滑高湯澳洲龍蝦伊麵賣相真係有少少出奇,竟然沒有把龍蝦斬碎,可以吃到淡淡厚肉的龍蝦肉,好正呀伊麵底夠多,可以吃到飽馳名沙薑雞半隻,但其實多過半隻有隻雞脾吃到,正雞肉又好滑又瘦臘味糯米飯,好乾身,飯又多,又多臘味粒,好野味翡翠炒蝦球帶子,大大粒蝦球大大粒帶子乳豬拼盤,叉燒OK. 其他麻麻地美味桃包
(自費食評) 好味的雙龍海鮮四位餐😍

紅燒雞絲翅
衣窩翅真係超大,4人餐竟然每日仲有2碗
真係好過食一圍
超足料呀
真好正

清蒸花尾龍躉(1條)
不過衣條魚有少少細。幸好,衣條魚啲魚肉好滑

高湯澳洲龍蝦伊麵

賣相真係有少少出奇,竟然沒有把龍蝦斬碎
,可以吃到淡淡厚肉的龍蝦肉,好正呀

伊麵底夠多,可以吃到飽

馳名沙薑雞半隻,但其實多過半隻

有隻雞脾吃到,正
雞肉又好滑又瘦

臘味糯米飯,好乾身,飯又多,又多臘味粒,好野味

翡翠炒蝦球帶子,大大粒蝦球
大大粒帶子

乳豬拼盤,叉燒OK. 其他麻麻地

美味桃包

2022-12-27
慶祝紀念
聖誕節
2022-11-18 574 瀏覽
樓面姐姐收碟時,整跌左隻碟落地下,執起後無端端放返係張枱到,隔離仲有未食完既點心,隔左兩分鐘先再過黎收返隻碟,唔係有咩緊急情況要行開,無辦法接受做飲食既,將一隻跌左落地下既污糟碟同乾淨食物放埋一齊
2022-08-27 1155 瀏覽
很多人以為去酒樓一定好貴,但我們發現這間連鎖集團的酒樓星期一至五晚上8:30前做特價,乳鴿竟然只需要$9.9 一隻,實在非常非常抵食🎉所以我們今晚去試一下!乳鴿雖然價錢平,但炸得非常金黃香脆, 脆卜卜, 好食到唔停得口💯, 而且啖啖肉不算太細隻以這個價錢來說也可收貨。我們兩個人亦叫了一個雲吞雞煲,雲吞雞煲有很多蔬菜做配料,而且雞雖然半隻但也十分大,浸在濃濃的湯中,美味非常,加上雲吞皮薄材料多,匯在雲吞雞湯中,十分可口!為了減低侍應和食客的接觸,最欣賞這間連鎖集團有自動的煲茶和補水裝置,顧客可自行處理,而不用每次叫侍應。這個措施不但慳人手,亦可以減少大家接觸的時間,實在是一項非常貼心的安排!

2022-08-06 521 瀏覽
知道這間酒樓有特價乳鴿,$9.9 二人可叫一隻,特別來試下。乳鴿雖然不大,但熱辣辣而炸得金黃,肉質嫩全隻上,並貼心地送上手套,讓你可以開懷地用手來食,食🉐️暢快!我們另外叫了$198 孖寶,想不到海味雜菜煲超大,十分十分多不同的菜,再加上各種海味配料,灑上冬菰蝦米,又健康又🈵️足。黑椒牛柳也大碟,他要帶兩支洋蔥和薯仔,牛柳嫩滑,薯仔炸了再炒夠香口,醬汁好味,好食都不停口。加了茶錢和加一約$250 埋單,食三個大大碟的餸,性價比ok, 難怪高朋🈵️座。

2022-07-03 836 瀏覽
週末和家人去飲茶,炸饅頭,炸魷魚,不是現炸,軟,油,難吃。燒鵝乾,檯唔乾淨,還有滴水。已不想再去吃。服務及食物質量都不行,就是促銷行。建議不要週末去,人滿為患,食物也不行
2022-07-03 704 瀏覽
開宗明義講一句:唔會再嚟食!今日第一次嚟呢度食點心早茶,亦係最後一次。唔講咁多,即嚟食評:1. 櫻花蝦脆網腸粉:個脆網極油,油到唔脆,腸粉皮好厚,蝦差不多食唔到😵‍💫2. 山竹牛肉球:一籠四粒,街邊貨色,無牛肉嘅感覺,底下墊咗啲腐皮碎,有少少油益味😵‍💫3. 豉汁蒸鳳爪:好鹹😵‍💫4. 稻香蝦餃皇:一籠四隻,有一隻塊皮爛咗,皮好厚,蝦唔彈牙😵‍💫5. 川汁抄手:又係好鹹,皮好厚,啲抄手又係街邊貨色,errrr,可能街邊嘅都好食過佢😵‍💫6. 鳳爪排骨飯:唐記都好食過佢,好離譜😵‍💫7. 蟹籽春蛋燒賣:呢個擺得入口嘅,算係無咁難食啦,但都無咩特別。總結:話曬我都係惜食之友,自己叫嘅就算唔好味都會盡量食曬,呢個真係搞唔掂,非常抗拒再食,所以最後都仲有剩😵‍💫相都無咩點影呀,唔會再嚟👋🏻 如果大家只係想觀摩下點樣自助沖茶,睇相就得,唔駛去食咁睇唔開
開宗明義講一句:唔會再嚟食!

3. 豉汁蒸鳳爪:好鹹😵‍💫

6. 鳳爪排骨飯:唐記都好食過佢,好離譜😵‍💫

2022-07-01
早餐
2022-05-09 966 瀏覽
吸引我來稻香的原因是這裏有茶水機,自動加水自動煲水,唔使下下叫人沖水,長期有熱茶飲,最啱愛喝茶的我。我們四人第三次來這裏了,第一次來時,感覺很好,很喜歡,不但地方寬敞,服務人員也好有禮貌和友善。後來可能疫情緩和了,桌子明顯加密了,沒有從前那種寛敞感覺,但這是可以理解的。客人多了,服務也沒有從前那般從容。我們四個人叫了六個餸,一蚊雞唔叫有點對不住自己,每人限叫一隻,四人可以叫四隻,但我們只叫了一隻試試使算了。上枱時鴿子已不熱,蝦片也不脆,看似好大隻,其實好細隻,不會切開,每人給一對膠手套,成隻撕來吃。一元一隻,還想有甚麼期望,好不好吃一件事,一元一隻不叫來試試也太苯了。由於對一蚊鴿沒有期望,所以我地叫了半隻脆皮雞,上菜時,服務員好奇怪,問我地無叫一蚊鴿咩?因為大部份人都因為一蚊鴿來,既叫了鴿,一般都不會再點雞來吃。因為我們只叫了一隻鴿,四人每人只吃了一口鴿,再叫脆皮雞就好吃得多,起碼熱上,味道不錯。茄子斑腩煲好惹味,斑腩不腥,好吃。蒜茸蒸大元貝的元貝肉切開兩邊,覺得肉好薄,相信不是給你全隻元貝。粉絲好多,味道尚可。金銀蛋莧菜好大碟,好多皮蛋,味道也不錯。脆皮菠蘿咕嚕肉是全晚最好吃的,外脆

茄子斑腩煲好惹味,斑腩不腥,好吃。蒜茸蒸大元貝的元貝肉切開兩邊,覺得肉好薄,相信不是給你全隻元貝。粉絲好多,味道尚可。金銀蛋莧菜好大碟,好多皮蛋,味道也不錯。脆皮菠蘿咕嚕肉是全晚最好吃的,外脆內軟,味道很好,必食之選。
埋單724元,可以下載APP儲分下次使用,但使用積分好多限制,都好煩,有D限制午市用,有D限制用完積分要八點半前埋單,淨係睇積分換D咩都有排搞,幾經辛苦先睇啱用積分來換小籠包,佢又話午市先可以用,換咕嚕肉又要積分之餘加三十蚊,用過積分就要八點半前埋單走人。當你落單時話要用積分換野,待應表情會有點變化,因為唔可以直接落單,要另行處理。總之我個人覺得積分好似雞肋咁,用又煩,唔用又唔抵。
總括來說,這間食店也不算差,還有多款菜式我們未有吃過,所以還會再來。
脆皮菠蘿咕嚕肉
蒜茸蒸大元貝
茄子斑腩煲
脆皮雞
2022-05-03 577 瀏覽
原定開開心心一家人嚟食飯,疫情期間推出一蚊一隻乳鴿,點知入到嚟先知中伏,乳鴿勁So, 完全吞唔落去,失望到一個點,同個職員反映,佢話佢放假都無嚟呢度飲茶,O曬嘴.
2022-05-02 508 瀏覽
✨這家新裝修的稻香茶居,比較舒適及容易搵位D唔似其他店要攞飛排大隊😉樓底高兼開揚嘅公園景坐得好舒適🥰假期飲茶,都有街坊價實在難得🤩💫除咗多款特價點心,另外還有好多小食及菜色選擇🥟濃雞湯蛋餃 $23煎蛋皮包瘦肉餡口感ok👍以呢個價錢好抵吃鮮味四喜丸分別是牛肉,鯪魚肉,蝦丸及墨魚丸各一粒功夫小籠包小籠包內有湯汁,勝在夠熱辣辣算係一般水準吧黑松露燒賣只是一般燒賣的味道欖菜肉沫水晶粿餡料好足略嫌水晶皮較厚身香麻叉燒酥 $23👍皮脆夠熱有芝麻香下午茶特價點心 (星期一至五)假期+$3茶位 $13另計加一服務費
✨這家新裝修的稻香茶居,
比較舒適及容易搵位D
唔似其他店要攞飛排大隊😉

樓底高兼開揚嘅公園景
坐得好舒適🥰

假期飲茶,都有街坊價
實在難得🤩

💫除咗多款特價點心,
另外還有好多小食及菜色選擇

🥟濃雞湯蛋餃 $23
煎蛋皮包瘦肉餡
口感ok
👍以呢個價錢好抵吃

鮮味四喜丸
分別是牛肉,鯪魚肉,
蝦丸及墨魚丸
各一粒

功夫小籠包
小籠包內有湯汁,勝在夠熱辣辣
算係一般水準吧

假期+$3
茶位 $13
另計加一服務費
2022-05-02
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-02-02 506 瀏覽
虎年大年初一,去稻香嘆下茶😚✨鮑魚燒賣 ~ 鮑魚好入味,好煙韌✨鮑魚點心拼盤~ 老虎仔包好得意😍裡面係流心奶黃✨北菇發菜豬手~ 食發菜會發財好意頭🧧✨擂沙湯丸~ 即叫即整湯圓好軟熟,芝麻唔甜好好食
2022-01-10 261 瀏覽
而家夜晚六點後冇得堂食,見到報紙稻香外賣有優惠。屋企附近自選假日酒店開咗一間新稻香,就諗住買外賣試試唔太鍾意食羊腩煲,所以買咗另外三款餸🔸兩份鹽酥海蝦 $76 鹽酥蝦大細好參差,有啲好似手指尾咁細隻。味道普通都可以接受,唔係特別好食🔸叉燒拼無骨妃子雞 $42叉燒好靭好鞋,唔好食。妃子雞又話冇骨其實有骨,不過味道正正常常,咁多味之中係最好食🔸金香將炆牛腩 $38呢個牛腩絕對又靭又鞋到不得了,完全一件都食唔到,只可以食到幾件蘿蔔,非常差!其實佢收咁嘅價錢,我都唔會預計食物個水準好高,但最少都要食得落口掛🥴
而家夜晚六點後冇得堂食,見到報紙稻香外賣有優惠。
屋企附近自選假日酒店開咗一間新稻香,就諗住買外賣試試
唔太鍾意食羊腩煲,所以買咗另外三款餸
🔸兩份鹽酥海蝦 $76
🔸叉燒拼無骨妃子雞 $42
叉燒好靭好鞋,唔好食。
🔸金香將炆牛腩 $38
外賣自取
2021-12-29 666 瀏覽
得悉 PopCorn 假日酒店內的「稻香茶居」新開張,便立時與 honey 去嘆早茶,內裏唔算太大,但環境及裝修得唔錯!😉👇🏻“蔥花炸兩腸”~腸粉皮較厚,炸兩少少脆多多油!😏👇🏻“香麻煎堆仔”~可能油溫唔夠,以致外層唔夠脆,但餡都👌🏻👇🏻“鬆軟义燒包”~包都算鬆軟,义燒餡亦唔少 ☺👇🏻“臘腸滑雞飯”~蒸得熱辣辣,雞及臘腸都👌🏻,但飯就比較糊口👇🏻“傳統煎釀四寶”~可能都係油溫唔夠,所以口感比較油膩👇🏻“懷舊豬肚雞扎”~豬肚幾爽,雞夠滑 😋👇🏻“臘腸蒸蘿蔔糕”~比較粉多蘿蔔少,但味道都👌🏻

👇🏻“蔥花炸兩腸”~腸粉皮較厚,炸兩少少脆多多油!😏

👇🏻“鬆軟义燒包”~包都算鬆軟,义燒餡亦唔少 ☺

👇🏻“傳統煎釀四寶”~可能都係油溫唔夠,所以口感比較油膩

👇🏻“懷舊豬肚雞扎”~豬肚幾爽,雞夠滑 😋

👇🏻“臘腸蒸蘿蔔糕”~比較粉多蘿蔔少,但味道都👌🏻

2021-12-20
20 分鐘 (堂食)
$65 (早餐)
2021-12-24 269 瀏覽
新開將,去飲早茶,預咗好多人。首先等𨋢指示好差,幾部𨋢,朝早,原來得一部𨋢上落,要等幾轉先上落到。野食一係唔夠熱,一係over cook! 蝦餃皮超厚,厚到外面睇唔到蝦咁濟。蘿蔔糕完全冇蘿蔔或臘味味道,粉太多,好鞋。淡而冇味想攞豉油,又冇人得閒理你!沒服務沒味道的酒樓,不會再試了!