2022-06-11 525 瀏覽
有openrice book 位, 仲有88折, 因為時間早, 完全無人, 坐位任選, 但天雨, 餐廳外多蚊芝, 要小心.作為一個 golf 場地的唯一食肆, 服務是很好的.  店員很有禮, 但對是日餐湯都不清楚就稍稍要努力注意一下. 用餐是很美觀, 擺盤, 汁, 也很美, 味道也可. 當日湯是青豆湯, 本人是喜歡青豆的, 但就恐防不是大多人接受, 這也是要注意, 意大利飯是正宗的沒有全熟透, 有點粘, 蟹亦放得很美觀.餐牌有羊架, 本人多數都會點, 因為家中很少會買來煮, 店員還會向你查詢想要幾成熟, 本人很滿意. order 是7成, 結果3件當中, 有2件做到, 但1件則比較生, 我估只有 5成, 不過本人接受是難準確的, 所以沒有投訴.這個羊架配的汁是有腐乳, 配搭是OK 的. 當日前菜是那種很普通的付味螺肉, 上枱時很凍, 很甜很辣, 所以只食幾粒便放棄. 不太好的是甜品, 都是蛋糕, 選擇不少, 但全部也是cheese cake, 或者是成本問題, 一買就6款也是芝士, 好在我OK.

意大利飯是正宗的沒有全熟透, 有點粘, 蟹亦放得很美觀.
這個羊架配的汁是有腐乳, 配搭是OK 的.

軟殼蟹韓式泡菜茄茸意大利飯(二人餐)
2022-06-08
軟殼蟹韓式泡菜茄茸意大利飯(二人餐)
2022-06-03 439 瀏覽
端午節假期楂車出去搵食,c6話不如去高爾夫球場有間餐廳想試吓,ok let’s go.坐車途中睇過下最近的食評都係好壞參半,心諗唔通要做試伏器?環境有d社企餐廳的殘舊feel,假期人亦唔滿,睇過menu決定食set lunch比較抵食。先嚟有食評話有奇怪顆粒嘅餐湯,其實係用椰菜花打成蓉嘅忌廉湯,口感係有椰菜花的粒粒,有濃濃椰菜花味,味道唔錯而且健康,我喜歡。加$20嘅小食雞翼,估唔到廿蚊嘅雞翼有呢個質素,新鮮熱辣脆卜卜,雞翼好厚肉勁多肉汁,唔似第度d加錢雞翼好瘦無肉食C6個豬扒飯,有兩塊豬扒一塊大一塊細份量好大,肉質唔會話醃到成陣巷味,有肉汁的比茶記好我叫左牛肉漢堡配薯條沙律,薯條即炸超好味,係令人一條接一條食嗰隻,burger 亦好大個,牛肉漢堡好厚好多肉汁,配上芝士蕃茄同少少菜,我真係食唔晒。總結,原本無期望,點知樣樣都幾出色,驚中伏變成有驚喜😂,如果唔熱可以坐outdoor 望住高爾夫球場仲chill😌(我不是打手)
坐車途中睇過下最近的食評都係好壞參半,心諗唔通要做試伏器?
(我不是打手)
炸雞翼
勁大個burger
豬扒飯
炸雞翼
勁大個burger
豬扒飯
2022-06-03 275 瀏覽
經常去花火洋食吃午餐,尤喜愛豬扒意粉,份量超級足,味道唔錯。近日在午餐時段farewell 同事,希望可以影下合照,膽粗粗問下餐廳能否寫朱古力字,送上一些祝福說話。餐廳的主管很友善,在繁忙時間也嘗試去安排。甜品碟的字寫得好靚,很讚賞餐廳以客為本的服務!會繼續支持!
2022-05-28 278 瀏覽
大件夾抵食 高質平價西餐 嗌set 性價比好高 真係好食 雖然環境座位無咁舒服 但勝在穩世 小人 服務好 無人等位 可以坐好耐d 都無壓力 不過唔洗收碟收咁密咁快 有時都幾阻住 好勤力加水 好好 但如果可以有水放係枱重好
2022-05-27
  • 火焰豬仔
  • 肉眼扒
  • 爆多芝士薯條
2022-05-08 554 瀏覽
網上見唔少人都推介呢間位於屯門高爾夫球中心入面既餐廳,今日順路經過就入去試試佢地既lunch menu 。除左午餐外,佢地都有提供全日早餐,價錢同外面既cafe相約。🌟香煎雞扒配蜜糖芥末汁意粉跟餐配一碗餐湯,但湯既味道奇怪而且仲有好多粉粒狀的東西,飲完都唔知自己飲左咩湯。雞扒算喺幾大塊,肉質不算嫩滑,只能說是一般茶記早餐的煎雞扒水準。蜜糖芥末汁令人大失所望,完全無芥末味,似是平價扒飯既醬汁,唔值70幾蚊呢個價。😩😩🌟蒜香羅勒香草醬鮮蝦野菌扁意粉呢個意粉比剛才那款好,香草味幾出,蝦肉彈牙唔霉。不過意粉食多幾啖就開始覺得油膩,食到最尾碟底仲有好多油剩。餐廳食物質素名過其實,只屬普通茶記水準,價錢亦唔喺特別經濟實惠,不值得老遠走來試。

🌟香煎雞扒配蜜糖芥末汁意粉

🌟蒜香羅勒香草醬鮮蝦野菌扁意粉

屯門竟然有個咁得意咁特別嘅餐廳!佢係要入去體育館 哥爾夫球場裏面嘅餐廳😛但係食物都好高質 位置分咗室外同室內 今次就坐咗室外嘅位置 就比較特別可以望住啲人打哥爾夫球😆😆和牛漢堡薯菜 $118分量好大份!不過牛肉就比較乾🥲🥺但係呢個價錢都好收貨 擺盤又好靚!All day breakfast $128幾高質❤️❤️好多唔同嘢食,例如大菇丶提子包丶腸仔丶炒蛋😆最好食係有個南瓜薯餅,非常特別 仲要好香脆好甜!呢個地方幾特別值得再試
屯門竟然有個咁得意咁特別嘅餐廳!

和牛漢堡薯菜 $118

All day breakfast $128

呢個地方幾特別值得再試

2021-12-30 577 瀏覽
假日收到朋友推介花火洋食,抱住一試無防心理去試。場地舒適就在高爾夫球場的旁邊,有室內和室外選擇。點了水波蛋和鮮奶咖啡,價錢平但質素絕對唔差,輕輕鬆鬆邊吃邊欣賞日落美景!
水波蛋三文魚和鮮奶咖啡
水波
水波蛋三文魚和鮮奶咖啡
2021-12-24 582 瀏覽
聽朋友講好抵食,仲有得免費泊車,一於試一試。經Open rice 訂位有88折。叫左個二人餐👩🏻‍🤝‍👨🏼,包兩杯餐飲🍹,兩碗餐湯(麻麻地)🍵,兩份大size嘅前菜🥗,一碟軟殼蟹泡菜茄蓉意大利飯🦀🥫🍛,一塊10安士嘅肉眼(煎得好好味)🥩,最後太飽,兩件cake🍰要打包走😅。總結係性價比高,下次帶埋屋企人嚟😋
總結係性價比高,下次帶埋屋企人嚟😋
2021-12-06 567 瀏覽
練完球本來過來這裡挺方便的,只是他們餐牌十年不變,所以不同的套餐都嘗過了。今天抱著好奇來看看有沒有更新餐牌,看到有一道新菜,烤德國咸豬手。老闆娘也推薦,我們就點了。吃之前先來個點火儀式。豬皮還算是脆,只是醃的不很入味,就是淡淡的豬皮。裡面的豬肉也是淡淡的,跟想象的咸豬手不一樣。結果都吃不完,剩下一半,兩個人都要打包。這裡服務很好,也算坐的舒服,性價比就不算高。

這裡服務很好,也算坐的舒服,性價比就不算高。
2021-11-27 517 瀏覽
今晚心血來潮又想黎食野, 因為知道佢裝修完開返.今晚揀左個 晚巿二人套餐 $318仲有湯X2, 頭盤X2, 飲品X2, 甜品X2呢個南瓜湯入面帶有薑味,辣辣地 好保暖香烤大啡菇牛肝菌意大利飯呢個飯真係食極都唔厭, 因為真係好好味, 大啡菇又焗得腍, 飯入面仲要有好多唔同既菇菌.日本西京味噌醬焗美國穀飼豬鞍豬鞋下仲要紫薯蓉添, 阿仔食得最多!豬鞍都好大件, 我地叫7成, 其實都幾熟, 但好彩肉質又唔算太鞋.個醬汁呢~ 唔太識形式, 咸咸地, 甜甜地咁, 哈哈!甜品我地要魔鬼蛋糕: 其實即係朱古力蛋糕囉, 好濃朱古力味, 上面仲朱古力醬~芒果cheese cake, 中間果層特別凍, 老公話應該係雪糕?anyway, 都係好食既!
今晚心血來潮又想黎食野, 因為知道佢裝修完開返.

今晚揀左個 晚巿二人套餐 $318
仲有湯X2, 頭盤X2, 飲品X2, 甜品X2

呢個南瓜湯入面帶有薑味,辣辣地 好保暖
香烤大啡菇牛肝菌意大利飯
日本西京味噌醬焗美國穀飼豬鞍
豬鞋下仲要紫薯蓉添, 阿仔食得最多!
個醬汁呢~ 唔太識形式, 咸咸地, 甜甜地咁, 哈哈!
甜品我地要
anyway, 都係好食既!
2021-10-23
2021-09-10 1333 瀏覽
今日黎到屯門高爾夫球場入面既高質隱世小店食物款式雖然唔多,但呢到食野貴精不貴多今日試左4樣菜,pizza呢間食得最好食出色皮好簿好脆料又足,非常好食第2好食係軟殼蟹黑松露意粉亦做得好配合味道好好海膽意粉都唔差但略嫌有少少膩,4樣係意大利飯有d失望所以呢到推介食軟殼蟹意粉同pizza,至於扒餐就未食過下次會再黎試下,因為呢到野食的確係做得出色服務上都有禮貌同會經常加水,收碟會先問再收,亦好快趣餐廳唔算好大,但坐滿人,但唔逼亦對住高爾夫球場,非常放鬆openrice有88折人均130蚊左右,非常抵食
今日黎到屯門高爾夫球場入面既高質隱世小店
食物款式雖然唔多,但呢到食野貴精不貴多
今日試左4樣菜,pizza呢間食得最好食出色
皮好簿好脆料又足,非常好食
第2好食係軟殼蟹黑松露意粉亦做得好配合味道好好
海膽意粉都唔差但略嫌有少少膩,4樣係意大利飯有d失望
所以呢到推介食軟殼蟹意粉同pizza,至於扒餐就未食過
下次會再黎試下,因為呢到野食的確係做得出色

服務上都有禮貌同會經常加水,收碟會先問再收,
亦好快趣
餐廳唔算好大,但坐滿人,但唔逼
亦對住高爾夫球場,非常放鬆
openrice有88折人均130蚊左右,非常抵食
2021-09-10
2021-08-27 862 瀏覽
花火洋食 (屯門)屯門龍門路54號屯門高爾夫球中心餐廳💛和風海膽忌廉汁鮮蝦意粉$118蝦仁爽口,仲輕煎過😋木魚碎同紫菜碎意外同意粉幾夾😳食唔到海膽味,但忌廉味都香~香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯$108大啡菇微微烤過,都幾juicy,意大利飯幾香濃,牛肝菌醬味唔強,反而有忌廉香~大阪燒風味煙三文魚野菌扁意粉$98木魚碎紫菜碎同扁意粉都夾到,有幾塊煙三文魚薄片意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉$88茄醬味重,細細粒蜆肉都唔算少,仲有茄肉碎~芝士黑松露薯條$38粗薯條松露味都重,但芝士味少(隱世因為地址除左唔係屯門市中心區,仲算比較偏遠,而且係高爾夫球場入面,所以更加靜~小編住新界因為覺得食物OK、地方又夠寧靜所以可以再嚟~ 但住港九嘅朋友如果唔係過開嚟屯門就唔洗專登坐車過嚟食~P.S. 因為餐廳裝修中,空間位置會少左~)
花火洋食 (屯門)
屯門龍門路54號屯門高爾夫球中心餐廳
💛

和風海膽忌廉汁鮮蝦意粉$118

香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯$108

大阪燒風味煙三文魚野菌扁意粉$98
木魚碎紫菜碎同扁意粉都夾到,有幾塊煙三文魚薄片

意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉$88
茄醬味重,細細粒蜆肉都唔算少,仲有茄肉碎~

芝士黑松露薯條$38
粗薯條松露味都重,但芝士味少

但住港九嘅朋友如果唔係過開嚟屯門就唔洗專登坐車過嚟食~
P.S. 因為餐廳裝修中,空間位置會少左~)
2021-08-03 1114 瀏覽
住咗屯門碼頭咁多年,除咗有牛,騎術學校,仲有喺高爾夫球場,中學都可以打埋一份,仲唔係比個機會我扮上等人😂講笑啫今次其實最主要都係介紹返呢一間西日式隱世黄店餐廳🙌🏻食完飯仲可以打返場golf🤤順帶一提!依家打Golf $48 一個鐘🤫-我哋今次就叫咗佢地既晚市二人套餐($318)介紹埋佢晚市優惠(6pm - 8:45pm)惠顧主菜意大利粉或薄餅,可升級至套餐,配是日餐湯和飲品。-脆炸軟殼蟹黃金野菌扁意粉 🍝$128(6.5/10)話明黃金就梗係試吓佢啦,食落去屬於撈意粉個種,唔係忌廉掛意,以為味道會太濃郁但係相對又唔算係,比較淡口,軟殼蟹炸得唔夠乾身,食落去有些少油膩。-香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯 $108(6.5/10)意大利飯做到相對淋身,波特菇冇太大嘅調味,不過不失。-紐西蘭一級肉眼牛扒10oz 🥩(+ HKD 50) (7.5/10)雲仔成日都煎牛扒今次又食下人哋啲牛扒啦,叫左7成熟,肉眼偏淋身,成數做得唔錯,底下配上紫薯蓉,都nice👏🏻。成晚最出色嘅都係牛扒。-簡單來講依間小店環境簡單冇乜太特別裝修,上菜速度快,出品正常,屋企人幾中意。屯門算係咁㗎啦,係有啲隔涉,但係如果想過
順帶一提!依家打Golf $48 一個鐘🤫

我哋今次就叫咗佢地既晚市二人套餐($318)
介紹埋佢晚市優惠(6pm - 8:45pm)
惠顧主菜意大利粉或薄餅,可升級至套餐,配是日餐湯和飲品。
脆炸軟殼蟹黃金野菌扁意粉 🍝$128(6.5/10)

香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯 $108(6.5/10)
意大利飯做到相對淋身,波特菇冇太大嘅調味,不過不失。

成晚最出色嘅都係牛扒。
簡單來講依間小店環境簡單冇乜太特別裝修,上菜速度快,出品正常,屋企人幾中意。屯門算係咁㗎啦,係有啲隔涉,但係如果想過嚟屯門休息吓又想做吓運動依間餐廳會係你唔錯嘅選擇❤️🤫仲可以過埋龍門居食宵夜👍🏻😌🤩
在屯門住了這麼多年,現在才發現原來在高爾夫球練習場旁邊有一間出乎意料值得推介的西餐廳,這裡裝潢十分浪漫,食物擺盤亦十分用心,大家如果經過,真的可以考慮與一家大小或伴侶來這裡用餐!這天我是與家人一起來的,因此直接叫了兩份「晚市二人套餐」(每份 HKD318),配菜、餐湯及餐後甜品都十分美味!🍽是日餐湯—綠豆蓉湯不同於一般的西餐廳,這裡的餐湯是用綠豆蓉做的,味道清甜且不膩,挺特別的。評分:4/5🍽香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯意大利飯上有一顆超大的大啡菇,我們一家四口直接分開四份一人四分之一份,意大利飯並不是很膩,濃度剛剛好,啡菇熱熱的,非常好吃!!配上野菌,吃得超滿足!評分:5/5🍽意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉蜆肉較少,茄汁像是普通茄醬,感覺不是新鮮蕃茄,有點失色,而意粉有點硬,但又一硬即斷,一點也不煙韌,不算太滿意。評分:2.5/5🍽日本西京味噌醬焗美國穀飼豬鞍醬汁有點太多,要撥開才能吃到豬味,味道不算太特別,有點失望評分:2.5/5🍽紐西蘭一級肉眼牛扒10oz (+ HKD 50)因為媽媽怕吃生肉,所以叫了七成熟,個人認為牛扒煎得很好,七成的肉汁仍然豐富,不會太硬,口感滿滿,十分推薦評分:

🍽是日餐湯—綠豆蓉湯

評分:4/5

🍽香烤大啡菇牛肝菌醬意大利飯

評分:5/5

🍽意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉

評分:2.5/5

🍽日本西京味噌醬焗美國穀飼豬鞍

醬汁有點太多,要撥開才能吃到豬味,味道不算太特別,有點失望

評分:2.5/5

🍽紐西蘭一級肉眼牛扒10oz (+ HKD 50)

評分:5/5

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ★
抵食 ★ ★ ☆ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ★
2021-06-19 562 瀏覽
想試很久,google map 找了一會兒才到,地點有點隱蔽。停車場閘口有兩個職員,一個負責探測體溫和安心出行,另一個問我們是去打哥爾夫球還是去餐廳,她給了泊車卡到餐廳吃飯之後蓋印可以免費泊車。星期六下午一時半,入座率大概一半,我們點了四個午餐,額外再加雞翼和薯條。4 個甘筍湯下單1分鐘後隨即送到,味道香濃不過有點偏淡,之後的主菜迅速送到。我們點了芝士忌廉汁蟹柳腸仔焗飯、蒜香羅勒醬雞柳野菌扁意粉、黑椒汁豬扒意粉、沖繩風海鹽鯖魚配珍珠米。份量超多,豬扒意粉有2 塊大豬扒,而且鬆軟入味。鯖魚表面烤得香脆乾身,骨很少,加了日式海鹽鹹味剛剛好。粗薯條加了辣粉和鹽,吃得津津有味。雞翼加了蜜糖,香香甜甜。2:30下午茶時間離開,座無虛席,一定會再來試試下午茶。總數$286 不用加一
她給了泊車卡到餐廳吃飯之後蓋印可以免費泊車。

粗薯條加了辣粉和鹽,吃得津津有味。

雞翼加了蜜糖,香香甜甜。

2:30下午茶時間離開,座無虛席,一定會再來試試下午茶。
總數$286 不用加一
2021-06-19