2024-02-23
鴨屎香檸檬茶紅遍內地及澳門,香港都唔執輸,哩半年各區街頭都見到佢嘅影蹤。紅磡黃埔區都無乜邊間台式飲品舖我係未飲過,茶久新開咗之後我都一直有bookmark住要去飲。今日喺附近買咗個北京烤餅同煎釀三寶,就同朋友嚟哩度買嘢飲。我係奶茶控,但又想試下哩度特色鴨屎香,所以就嗌咗海鹽鴨屎香奶茶加寒天波波,哩度配料有三個選擇:寒天波波、椰果同馬蹄爆珠。 我飲開珍奶係會嗌走甜走冰,不過哩杯甜度固定咗,只可以走冰,對我嚟講就甜咗啲!鴨屎香嘅茶香都被甜度蓋過了,不過好彩海鹽味夠突出,所以中和返個甜度,仲有寒天波波增加返口感,都做到解膩作用﹗朋友嗌咗葡萄爆檸冰茶,加咗馬蹄爆珠,哩杯可以走甜,不過就冰度固定,可能係因為仿鋁罐嘅杯裝,全透明可以望到裡面所有配料。我試咗幾啖,哩杯令我喜出望外,葡萄檸檬茶味好清新,馬蹄爆珠十分好食,咬爆咗之後真係會有淡淡嘅馬蹄味滲出齒縫,配合茶飲真係好適合。下次再飲我都會飲可以走甜嘅茶料飲品加馬蹄爆珠😊
今日喺附近買咗個北京烤餅同煎釀三寶,就同朋友嚟哩度買嘢飲。
下次再飲我都會飲可以走甜嘅茶料飲品加馬蹄爆珠😊