在上環威靈頓街馬路的路口位,有幅搶眼的橙色牆大大隻字寫着 茶無齒人  🍵❌🦷🤐好奇嗎? 好奇就走過去看看原來是一間茶飲店menu 的茶飲名稱很地道設計好有心思,都是講出來順口的見字飲水果茶 = 水果茶 💦咪當我臭四季春茶 = 四季春茶 🌸九十九玫瑰花果茶 =玫瑰花果茶 🌹要了見字飲水果茶 🌿 鮮果翠玉綠茶水果茶夾雜了眾多的水果味,茶味不算濃因為有超多水果,每款至少有 2 份有西柚🍊、爽脆蘋果🍎、甜甜的荔枝、火龍果粒、桃粒🍑等等全部都可以在飲完杯茶食埋杯上印有 人無齒便無敵無齒 無口齒 還是 無恥 無羞恥耐人尋味 / why not both 🥸
在上環威靈頓街馬路的路口位,有幅搶眼的橙色牆
大大隻字寫着 茶無齒人  🍵❌🦷🤐

好奇嗎? 好奇就走過去看看
原來是一間茶飲店

menu 的茶飲名稱很地道
設計好有心思,都是講出來順口的

見字飲水果茶 = 水果茶 💦
咪當我臭四季春茶 = 四季春茶 🌸
九十九玫瑰花果茶 =玫瑰花果茶 🌹
要了見字飲水果茶 🌿 鮮果翠玉綠茶

水果茶夾雜了眾多的水果味,茶味不算濃
因為有超多水果,每款至少有 2 份
有西柚🍊、爽脆蘋果🍎、甜甜的荔枝、火龍果粒、桃粒🍑等等
全部都可以在飲完杯茶食埋
水果茶
杯上印有 人無齒便無敵
無齒 無口齒 還是 無恥 無羞恥
耐人尋味 / why not both 🥸
水果茶
2022-09-20 417 瀏覽
D飲品名好有趣最啱打工仔 下午嘆茶奶蓋冇得輸 雖然好邪惡叫咗個美人茶佢係鐵觀音茶嘅香味留喺個口嘅時間都幾長純正茶香飲得過佢仲可以另外加其他野我呢杯加咗蘆薈 口感唔錯Open Rice 可以遠距離落單非常方便
D飲品名好有趣

佢仲可以另外加其他野
我呢杯加咗蘆薈 口感唔錯
Open Rice 可以遠距離落單非常方便
2022-06-19 834 瀏覽
其實我係一個bubble tea愛好者,一星期可以飲起碼一杯(所以個小肚仔愈來愈得戚🥲)經過上環見到呢間個名咁得意又幾多選擇,價錢亦唔貴啵!【 新鮮芒果乳酪奶】$34真係一啜係會啜到好多粒芒果肉,乳酪奶真係奶唔係乳酸,幾好味喎,無少糖都唔會太甜,成杯夥有驚喜幾好飲喎!呢間絕對會encore , 下次再試下其他口味先!😋😋分數(10分滿分💛)味道:8價錢:8環境服務:N/A(以上評分只是我個人口味而已)

【 新鮮芒果乳酪奶】$34

分數(10分滿分💛)
味道:8
價錢:8
環境服務:N/A
(以上評分只是我個人口味而已)
2022-06-14 473 瀏覽
才剛過端午節,天氣已經變得像炎夏一般,汗水如泉湧,一杯冰凍的飲品就最適合不過~ 這天陪伴閨蜜來到中上環買點東西,已經熱得大汗淋漓,上次來到這邊經過一間非常搶眼又有趣的台飲店,就來買飲品解暑囉菲律賓芒肉芒果梳打 $32這麼熱的天氣,要來一杯清爽的冷飲~ 店家真的有很多很多選擇,最後決定來一杯芒果梳打!店家用上由甜度蠻高的菲律賓芒果肉打成的果蓉,以梳打水拌勻,最後放入粒粒芒果肉,完成!無添加糖,甜度完全來自水果的天然甜味,加上熟透的芒果肉跟爽口的梳打水~ 味道非常適合夏天飲用!(但有一個題外話,由於梳打水內的二氧化碳實在太多的關係,插進飲管後梳打水就一直沿著飲管湧出來,還未真正喝進肚子裡檯面已經瀉了半杯,店家很好心的幫忙再沖一杯)店家的一身粉橙色外牆非常吸睛,攪鬼的logo、店名跟飲品名稱顯得店家的用心,一進門除收銀處外就是一個開放式廚房,可以看到整個製作過程,屬店飲店少見飲品種類蠻多,由茶飲、乳酪到鮮奶超過50款,還有小食跟讚歧烏冬可以選擇~ 下次行經這邊,可以認住這個攪鬼logo去買飲品啊!

菲律賓芒肉芒果梳打 $32

2022-06-04
2022-04-10 679 瀏覽
去上環食晚飯見到呢間新嘅台飲店又去試下試左兩杯signature台灣芋頭鮮奶同鮮芒果肉芒果乳酪奶有個open kitchen可以清楚睇到成杯飲品嘅製作過程睇黎佢地對自家用料都有一定信心敢膽公開製作飲品個製作都幾認真芋頭鮮奶會先落綿滑芋泥再加芋頭奶再加鮮奶芒果乳酪同樣會先加芒果肉再加芒果乳酪再加鮮奶感覺唔錯👍第一次試都見到有人話甜所以揀左半糖先我杯芒果味道正常唔太甜但個fd果杯半糖都係太甜喎可能芋泥本身都甜整體黎講,用料感覺新鮮價錢唔貴芋頭鮮奶平時好多都賣$30以上呢度都唔駛下次可以再試!
去上環食晚飯

所以揀左半糖先
我杯芒果味道正常唔太甜
但個fd果杯半糖都係太甜喎
可能芋泥本身都甜

整體黎講,用料感覺新鮮
價錢唔貴
芋頭鮮奶平時好多都賣$30以上
呢度都唔駛
下次可以再試!
2022-04-08
2022-04-03 493 瀏覽
飲厭了死甜黑糖珍珠奶茶,想轉轉新口味,純些純純的天然健康鮮果飲,問鍾意飲水果的朋友有沒有好介紹,上環開了一間叫查無此人,什麼查無此人……..哦原來係茶無齒人才對。店舖細細間,去到門口有少許人在排隊,餐牌滿多選擇,仲有煮食可共選擇,我揀選了少糖/少冰越南火龍果乳酪奶加寒天晶珍HK$41,既養生又排毒減肥,約等了5分鐘左右一杯靚靚粉紫色的飲品就在我眼前,杯質感非常之好選用磨砂杯,杯面寫了「強迫症患者請注意」一些字句滿好玩,今人賞心悅目。飲第一啖感覺火龍果味好重,裡面添加了乳酪,味道和口感馬上升級有層次,寒天晶珠爽滑Q彈好好渴,水溶性纖維多好容易產生飽足感,好適合做我的午餐。

越南火龍果乳酪奶加寒天晶珠
越南火龍果乳酪奶加寒天晶珠
  • 越南火龍果乳酪奶
2022-03-31 393 瀏覽
勁勁勁勁勁耐無寫食評喇~~~~!!!! 一來個人比較懶, 二來疫情開始之後少咗出去食飯, 又無膽除罩堂食…. 但今個星期日去咗中環DONKI行街之後, 行下行下就行咗黎上環呢邊. 離遠望到個招牌勁搶眼, 見到個名叫”茶無齒人”  個LOGO樣衰得黎又好搞笑 就行過去睇去佢咩料啦.  原來係間茶飲店   飲品有勁多選擇  仲有好多小食 見到MENU有個”聞西” ?!  好奇問下店員原來係炸芫茜  好想試不過又唔想係街食野, 唯有下次先. 入返正題先~  有選擇困難症既我見到咁多種類既飲品真係好頭痕 最後揀咗好多茶飲店都無既乳酪奶今次試咗杯芒果乳酪奶, 飲落去好rich, 唔會好似其他茶飲店飲緊奶水咁.. 仲有每一啖都咬到芒果果肉, 甜度啱啱好仲可以揀微冰 飲?食? 完好飽肚但好滿足 價錢好合理 去開果邊一定會再試其他飲品同小食 值得一提既係店員都好nice 好有禮貌
勁勁勁勁勁耐無寫食評喇~~~~!!!! 一來個人比較懶
  好想試不過又唔想係街食野, 唯有下次先.

最後揀咗好多茶飲店都無既乳酪奶

飲?食? 完好飽肚但好滿足
價錢好合理 去開果邊一定會再試其他飲品同小食

值得一提既係店員都好nice 好有禮貌
2022-03-20
  • 乳酪奶
2022-03-17 352 瀏覽
上環轉角位特色廢水店🧋依間店都走緊啲個飲品名幾特別嘅路線例如有倒轉地球陶大乳•酪| 維尼最愛•蜂蜜茶都真係幾搞笑不過我覺得整體飲品水平可以提升 特別係水果類嘅飲品可以再調整下啲味道•🧋奶蓋炭燒烏龍茶(微糖少冰) $28 📊6/10 奶蓋偏向厚實類 奶味唔夠重 如果重少少會更加好小編覺得炭燒烏龍茶嘅炭燒味唔夠出如果更加出就好了依杯嘅甜度小編幾鍾意整體普通 但因為價錢都屬於幾平 所以都算係可以一試🧋菲律賓菠蘿香橙炭燒烏龍茶(微糖少冰) $30 📊4/10 依杯一飲落口有好大浸罐頭菠蘿嘅味道而跟從住嘅就係有少少橙味 小編覺得其實佢兩種水果 同炭燒烏龍茶嘅味道其實唔太夾反而依家杯嘅烏龍茶味出好多 所以都幾大浸炭燒味我覺得大家如果要去呢間可以試其他類別嘅嘢飲Overall🔥5/10會唔會再去: 未必會再去🧐#feiseuilife上環#feiseuilife廢水#廢水#🧋#faiseuilife #廢水生活 #廢水人生 #廢水 #hkfoodie #香港美食 #hkfood #cafehopping#香港打卡 #珍珠奶茶#手搖飲料 #foodiehk #食評#foodie香港 #bubblete
上環轉角位特色廢水店🧋

#feiseuilife上環
#feiseuilife廢水
#廢水
#🧋

#faiseuilife #廢水生活 #廢水人生 #廢水 #hkfoodie #香港美食 #hkfood #cafehopping#香港打卡 #珍珠奶茶#手搖飲料 #foodiehk #食評#foodie香港 #bubbletea #香港加油 #食好西 #試食 #foodpics #café #foodporn #faiseuilifecafe #foodinstagram #上環美食 #foodie #茶無齒人

2022-02-26 282 瀏覽
難得去上環一轉見開左新鋪就決定買回家與家人一同分享下新芒肉芒果乳酪奶(微甜)芒果好多與乳酪奶很合得來奶非常順滑台灣芋頭鮮奶(微甜、熱)芋頭打到與奶融為一體不過太甜了
難得去上環一轉
見開左新鋪就決定買回家與家人一同分享下

新芒肉芒果乳酪奶(微甜)
芒果好多
與乳酪奶很合得來
奶非常順滑

台灣芋頭鮮奶(微甜、熱)
芋頭打到與奶融為一體
不過太甜了
2022-02-25
2022-02-22 214 瀏覽
見有新鋪頭開,同事們一齊試新野……………………🧋🧋🧋從冇飲過話係鮮奶嘅飲品,竟然係奶粉味。奶粉=鮮奶嗎????同事柸芋頭鮮奶飲左一啖就話咁難飲同事評語飲緊化學🧪咁。芋頭鮮奶材料:(For reference)-芋頭-水適量-糖-鮮奶 ✔️ (奶粉❌)黑糖珍珠鮮奶材料 : (For reference)-黑糖(或古早糖) -木薯粉-水-鮮奶✔️ (奶粉❌)-珍珠其中最重要的大婆鮮奶唔見咗……變左二奶奶粉上位
見有新鋪頭開,同事們一齊試新野……………………🧋🧋🧋

從冇飲過話係鮮奶嘅飲品,竟然係奶粉味。奶粉=鮮奶嗎????

同事柸芋頭鮮奶飲左一啖就話咁難飲
同事評語飲緊化學🧪咁。

芋頭鮮奶材料:(For reference)
-芋頭
-水適量
-糖
-鮮奶 ✔️ (奶粉❌)

黑糖珍珠鮮奶材料 : (For reference)
-黑糖(或古早糖)
-木薯粉
-水
-鮮奶✔️ (奶粉❌)
-珍珠

其中最重要的大婆鮮奶唔見咗……變左二奶奶粉上位
台灣芋頭(奶粉)、黑糖珍珠(奶粉)、台灣紫薯(奶粉)
外賣送餐
2022-02-20 189 瀏覽
上次飲過乳酪奶覺得味道平平無奇,決定俾多次機會佢,呢日經過試吓呢度台式飲品店最基本嘅奶蓋和珍珠。🧋奶蓋翠玉綠茶(加+$5黑糖珍珠)-同樣要了半糖-少冰可能上次感覺普通今次不抱太大希望下覺得有驚喜:奶蓋睇落都幾厚身,口感綿滑,味道方面是正常鹹鹹地那種芝士奶蓋,有奶香味,整體感覺有中上水平,值得一試,可以回購。黑糖珍珠正常大小,有咬口,食到好香黑糖味要了半糖所以飲得到淡淡綠茶味。今次感覺唔錯,幫佢平反一下。

🧋奶蓋翠玉綠茶(加+$5黑糖珍珠)
-同樣要了半糖
-少冰

可能上次感覺普通今次不抱太大希望下覺得有驚喜:
黑糖珍珠正常大小,有咬口,食到好香黑糖味
要了半糖所以飲得到淡淡綠茶味。

今次感覺唔錯,幫佢平反一下。
2022-02-11 181 瀏覽
上環最近新開的台式飲品店,位於文咸東街與蘇杭街交界,招牌用上亮橙色和印咗招牌公仔,所以算突出,好易認。台灣蜂蜜乳酪奶 $28飲品店有主題和特色裝修,飲品膠杯都經過精心設計,容易使人記得,但最重要都是味道好唔好!今次要咗呢杯,覺得乳酪味偏淡,不太濃厚另外可能要了半糖?所以只飲到淡淡蜜糖味整體感覺普普通通🙂

台灣蜂蜜乳酪奶 $28

今次要咗呢杯,覺得乳酪味偏淡,不太濃厚
另外可能要了半糖?所以只飲到淡淡蜜糖味
整體感覺普普通通🙂

外賣自取
去開中上環工作,同事話想去買野飲🧋見到呢間個名幾得意,決定叫杯野飲下😉-見到餐牌個名(倒轉地球陶大乳.酪)大家都會諗起🤣🤣🤣最後買左杯芒果乳酪奶店員比杯飲品我,杯身寫住果句,真係好搞笑入正題入面芒果肉十足,味道好好味,真係要推薦😋😋而同事叫左杯白桃炭燒烏龍茶,都話好好飲,入面也是白桃果肉十足,烏龍茶好香,仲有見到原來餐牌都有小食,(聞茜,唔知係咩黎)(炸🍄🍄好似好吸引),但因為剛剛食完午餐無試到小食,下次再去開要再試其他飲品🧋同小食😋結果係飲哂再想飲
去開中上環工作,同事話想去買野飲🧋
見到呢間個名幾得意,決定叫杯野飲下😉
-見到餐牌個名(倒轉地球陶大乳.酪)
大家都會諗起🤣🤣🤣
最後買左杯芒果乳酪奶
芒果乳酪奶
店員比杯飲品我,杯身寫住果句,真係好搞笑
入正題

入面芒果肉十足,味道好好味
結果係飲哂再想飲
2022-01-11
2022-01-08 332 瀏覽
出上環食壽司郎,理所當然條龍長過長城,咁就喺附近行吓兜吓,上咗中遠就見到對面轉角位開咗間茶飲店,對台式飲品無抵抗力嘅我哋梗係點都要整番杯啦!橙色嘅店面好搶眼,入到去睇menu見到仲有小食,啱晒排緊長龍嘅我哋,想試埋佢個烏冬但怕太飽🤪🤪今次試咗炸燒賣炸花枝,珍奶必試,同行友人飲水果茶,炸物夠乾身,飲品比出面飲嘅無咁甜,珍奶叫咗少甜,水果茶叫咗微甜,茶味夠香,水果睇落夠多,價錢合理,絕對有下次!推薦俾喺附近番工嘅朋友

推薦俾喺附近番工嘅朋友
外賣自取
諗住新開唔會中伏 嗌左杯烏龍珍珠奶茶我真係好少寫食評 但未試過飲到咁嬲1. 珍珠帶酸味 毫無甜味2. 茶底得好微既炭茶味 肯定沖唔耐3. 完全飲唔到奶味 / 或者加左水如果新開 可以連自己都唔試下就沖杯咁既野比客人 夠膽講好快就會執笠😵‍💫 非常失望
諗住新開唔會中伏 嗌左杯烏龍珍珠奶茶

我真係好少寫食評 但未試過飲到咁嬲
1. 珍珠帶酸味 毫無甜味
2. 茶底得好微既炭茶味 肯定沖唔耐
3. 完全飲唔到奶味 / 或者加左水

鮮奶烏龍珍珠奶茶
2022-01-04
5 分鐘 (堂食)