2021-05-17 359 瀏覽
人生新的一年🎂食個靚早餐, 捉個朋友仔車我去天水圍食華嫂😋 平日的早上10:00多都要等位,果然厲害👍🏻好多人揸車到來🤣😂🤣「碎蛋三文治」*由於太餓忘記影相😅 三文治材料豐富,重點麵包炸至金黃脆口🥰「蕃茄雞翼豬扒通粉」濃濃的蕃茄湯底,瑞士汁味雞翼》入哂味好正呀😋,豬扒滑滑夠哂味❤️👍🏻👍🏻🌟推介「炸魚餅」每件平均炸至金黃色👍🏻,有一樣生息....無雞醬😅「話梅金吉水」「凍檸賓」 炎熱既天氣有這杯野,爽呀😍😍備註:🔺終於明白點解咁多人食😆 感覺到每樣食品都用心做👍🏻🔺新地點地方更有特式☺️🔺無意中見到華嫂拖地🧐,夠哂親民😆
「話梅金吉水」「凍檸賓」 炎熱既天氣有這杯野,爽呀😍😍

備註:
🔺終於明白點解咁多人食😆 感覺到每樣食品都用心做👍🏻
🔺新地點地方更有特式☺️
🔺無意中見到華嫂拖地🧐,夠哂親民😆

2021-05-02 292 瀏覽
華嫂冰室由屏山開到而家已經幾間分店,除左觀塘同尖沙咀,仲衝出埋九龍開到去灣仔!不過一直以來有人讚到華嫂冰室天上有地下無,同時有人彈到飛起,口碑都幾兩極化!可以客觀少少咁講,如果要大排長龍的而且確唔係咁值得既,如果唔需要其實又幾好食!個人最鐘意豬扒菠蘿包,但係菠蘿包可遇不可求,有時會賣哂!除左菠蘿包之外......仲有芝士咸牛肉蛋朱仔包同埋所向無敵餐蛋丁一樣咁鐘意,基本上去得華嫂冰室必食!華嫂冰室搬自從搬左去蝦尾新村之後排隊既人好似無咁人山人海,如果未試過不妨去試下!

所向無敵餐蛋丁
芝士咸牛肉蛋朱仔包
2021-04-22
所向無敵餐蛋丁
芝士咸牛肉蛋朱仔包
  • 豬扒菠蘿包
2021-03-30 438 瀏覽
難得平日放假,又突然間想食華嫂就專登行過去睇吓使唔使等位,以前湊完仔返學剛好8點好多時都會去食,霎眼仔大了,華嫂都搬了。招牌菠蘿包: 明顯縮水,最明顯係蕃茄同牛油,所以食落感覺個層次唔分明,我只食到兩啖有牛油味,個包就同以前一樣焗得好香脆係呢樣keep 到囉煎魚餅米粉芫茜皮蛋湯底: 魚餅有5塊份量好足,煎得香脆,且魚肉本身彈牙,有全隻皮蛋,同夠多芫茜夠香,可惜唔知點解個湯無味嘅,應該係滾得唔夠,未出到個味凍檸茶: 華嫂個茶底好出名,但今次好淡,隔左陣溶咗冰之後直頭變檸水,勢估唔到我飲唔晒😑總結嚟講,可能佢d包類太多人食,所以水準難保持,茶底方面可能我今次唔好彩咁囉

總結嚟講,可能佢d包類太多人食,所以
芫茜皮蛋魚餅米
菠蘿包
水準難保持,茶底方面可能我今次唔好彩咁囉
芫茜皮蛋魚餅米
2021-03-17 481 瀏覽
平日既星期三同男朋友經過附近順道去華嫂,下午兩點都算多人,但仍有吉枱,以為可以即時入得,但都要我地拎左飛先,下一張兩二人枱便是我倆,同時間有另一家人同我地一齊等枱。見啲員工陸續執左幾張枱,執完枱扮見唔到我地就行番入去,男女員工都係咁,完全無諗過比我地入去,可能要我地企耐啲扮排隊掛。嬲嬲地我地調頭走唔食,排緊隊個家人見到我地走佢地都唔等跟住走了,未食已經覺得間野串,去隔離商場食有冷氣嘆下仲好,無下次
2021-03-02 414 瀏覽
This restaurant is famous and heard the at many people visit there. I went there early one day to avoid the long queue. I had their signature dish the pineapple bun with tomatoes and a fried egg inside. Although it is a creative combination, I am not amused by its flavour. It is not anything special and is even weird to have a sweet pineapple bun with butter and egg and tomatoes. This to me, kinda ruin the pineapple bun. My friend had a salty beef pork bun which is no different from the pork bun that I had in other fast food shop. The food is ok, but not worth the price and the fame.
2021-02-26 578 瀏覽
早排華嫂搬左新村,諗住遠遠地,應該少左人入去食啦,去到見到店面大左好多,以為今次有運行啦😁點知行入個等候區,仲有為數唔少既人客等緊,不過比起舊店,新店就人性化好多,等候區有凳坐🪑,仲有簷蓬遮埋蔭,等耐啲都唔怕辛苦😁😁😁招牌菠蘿包 $20蕃茄🍅、蛋🥚加鮮牛油🧈,三種材料簡單得黎味道配搭得好好,夾埋個鬆脆可口既菠蘿包,難怪係店鋪既招牌之一,香口又唔漏,正正正👍🏼招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包 $23雞蛋煎成流心狀,加埋芝士🧀同咸牛肉,口感好豐富,一淡咬落去蛋汁流曬出黎,朱仔包焗到表面脆卜卜,內裹就好鬆軟,食曬成個包好飽呀!!!冰花奶茶 $17唔似其他快餐店,奶茶既冰都係用奶茶雪凍既,成杯像飲品茶夠香,奶又夠滑,好好飲呀!🍽 華嫂冰室 (天水圍) Waso Café📌 天水圍蝦尾新村121號地舖(朗天車場直入)☎️ 62233816⏰ 星期一至六08:00 - 17:00 星期日全日休息

招牌菠蘿包 $20

招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包 $23

冰花奶茶 $17

🍽 華嫂冰室 (天水圍)
Waso Café
📌 天水圍蝦尾新村121號地舖(朗天車場直入)
☎️ 62233816
⏰ 星期一至六08:00 - 17:00
星期日全日休息
2021-02-04 480 瀏覽
新不如舊 今日第三次去新店食豬扒魚,cake米缐及招牌旦沙律治 凍奶茶 說真的 所有材料已縮水魚cake sz比old店小了3份1,朱扒亦都縮水,大佬你收得呢個價錢就比番之夜old店的水準d客人食啦!好彩杯凍奶茶仍然合格招牌旦沙律治亦keep到 ,其實之前果2次食同款嘅米缐亦已經覺得份量小咗了,希望下次去會改善下,亦希望華嫂會睇到這篇食評吧

豬扒魚cake米缐
2021-01-31 411 瀏覽
既然今日揸車入元朗,我梗係要試吓華嫂冰室啦。因為我哋星期六去嘅關係。所以都幾多人。但係好彩就唔使等位。於是就叫嘢食啦。我哋叫咗蕃茄豬扒雞翼麵,皮蛋芫荽豬膶牛肉米粉,仲有招牌咸牛仔蛋豬仔包。先講個包,味道係好食嘅,而且塊豬扒都幾大塊。然後就係招牌雞翼豬扒面。湯底10分濃郁。令人忍唔住飲多幾啖湯。我就係皮蛋芫荽豬膶米粉。啲皮蛋仲有皮蛋花添。湯底十分之清,唔會搶過芫荽浸味。整體來講係好食嘅。但係唔知係咪太多人嘅關係,待應嘅態度都比較差,一副唔憂做嘅樣子,我就覺得試過一次就可以唔使再試啦。
先講個包,味道係好食嘅,而且塊豬扒都幾大塊。
2021-01-17 344 瀏覽
地理位置係圍村入面 位置比較特別 係幾有特色嘅蕃茄麵加豬扒係幾好食既 食物係無問題架 但態度真係差 大家都知道食物除咗好食之外 等位都係一個問題 實在等得太耐 之前未裝修既時候 大家都係企係門口等 印象最深刻有一件事 大家都係到等位 無意之中聽到 入面店員講嘢 是關佢哋中間有段時間係關口落場既 到夠鐘開門既時間聽到店員同店員對話 :夠鐘啦 開門啦 另外講:洗咩急姐 由佢哋等下啦 等先好食架😲
地理位置係圍村入面 位置比較特別 係幾有特色嘅
2021-01-07 335 瀏覽
華嫂啲座位人同人相隔好近,疫情關係所以外賣自取係最好,由於外賣真係要等好耐,所以每次食都會打過去叫定先,之後老公出去拎。今日打過去 我如常咁叫餐 ,個呀姐啲態度好似殺咗佢老竇咁款 ,極級呼呼喝喝 又大聲又惡 ,最後仲要直接cut咗我線 ,俾錢買難受真係好痛苦 ,鬼叫自己又好鍾意食華嫂咩
外賣自取
2020-12-23 2362 瀏覽
冬日來臨,去大棠影完紅葉,想係元朗揾下有咩食,諗諗下既然揸左車去,不如就去試下華嫂啦! 因為始終唔太近MTR嘛!一揾之下先知原來華嫂搬左店,以前一直知道係屏山,宜家原來搬左去蝦尾新村。位置就唔太易揾呀,蝦尾新村外有個停車場,泊好車行入蝦尾新村揾唔到,門牌號碼全部係100號之內,仲錯誤入左人地屋企添,幸得村民指路,原來係唔洗行到入去蝦尾新村個大牌碑、公廁個度,係路口見到洗車場一直行就會見到華嫂個招牌係地下,一直行入去就會見到嫁啦,係一間村屋既地面個層就係。去到已經4:50,而華嫂係收5點,好彩佢唔係5點就收鋪趕人走,只要5點之前落好單就得啦,所以我地都快快手落單啦。MENU主要係麵同多士,之前聽講佢最出名係蕃茄湯同埋豬扒麵,就當然要叫個蕃茄豬扒麵啦,唔加蕃茄湯就慳番$8,就會係清湯。另外都叫左份多士試一試。奶醬多$12都幾抵,估唔到有兩舊,以為$12會得一舊有兩件,可以share食熱辣辣,多士好脆,好味奶醬都有唔少蕃茄豬扒雞翼麵$48麵底可以揀米線/通粉/米粉原來清湯底豬扒麵係$28,加蕃茄湯係$8,即係都要$36咁於是我就索性叫呢個配搭試埋雞翼蕃茄湯唔會太稀,亦唔會係好稠成舊茄膏咁,真

另外都叫左份多士試一試。

$12都幾抵,估唔到有兩舊,以為$12會得一舊
有兩件,可以share食
熱辣辣,多士好脆,好味
奶醬都有唔少

蕃茄豬扒雞翼麵$48
麵底可以揀米線/通粉/米粉
原來清湯底豬扒麵係$28,加蕃茄湯係$8,即係都要$36
咁於是我就索性叫呢個配搭試埋雞翼
蕃茄湯唔會太稀,亦唔會係好稠成舊茄膏咁,真係似屋企飲蕃茄湯咁
都幾香,但就唔係話好濃蕃茄味
米線太淋
豬扒都有三舊,連骨連肥膏,平時自己係會咬晒D肥膏唔食,但諗住咬走呢舊豬扒D肥膏既時候,咬下咬下又食埋...因為好淋同埋食落都唔係好肥,唔係成舊肥膏係個口度,同埋豬扒肉都算多的
雞翼就細隻左D同埋淋左D,不過都好入味好老水

火腿同鮑片都係正常
冬蔭功湯底係勁香料味好辣下
個人就麻麻地,好勁香料味,幾辣下
食完覺得要即刻去廁所

火腿仿鮑片冬蔭功湯底通粉

整體覺得食物味道都唔錯,份量亦OK多,價錢唔算好貴,一碗麵二三十蚊都差唔多,多士亦都抵食
2020-12-21
2020-12-14 398 瀏覽
第一次同一間餐廳寫第二次食評,原因係因為今次嘅用餐經驗唔錯,雖然都係食返果d野。但係今日嘅食物質素好好,都忍唔住要影低留個記念餐肉魚片頭清湯米厚肉好厚,覺得比平時厚,又煎得幾好,上菜見到咁靚都開心左一下老公叫嘅豬扒、豬膶煎蛋米粉,都係清湯豬扒同蛋都係賣相靚仔跟住再叫左個碎蛋多士配料好多,成個公司三文治咁;最欣賞係佢個多士面,烘得好好,夠脆之餘又唔會燶,食落口d面包脆卜卜嘅聲真係聽到都覺得好開心好滿意🤤

餐肉魚片頭清湯米

老公叫嘅豬扒、豬膶煎蛋米粉,都係清湯
豬扒同蛋都係賣相靚仔

跟住再叫左個碎蛋多士
配料好多,成個公司三文治咁;
2020-11-26
$70 (早餐)
2020-12-12 312 瀏覽
華嫂冰室搬左天水圍環境靚左,感覺乾淨d但又係永遠都等唔到堂食好彩住得近外賣反屋企食都好好食😋1~豬膶牛肉芫茜皮蛋米線—第一次食呢個湯底,好清新好好味,豬膶可能外賣關係, 外賣豬膶唔應該浸係湯底里,硬左d, 如果堂食應該好好食,牛肉好林好好食2.~蕃茄豬扒雞翼出前一丁,蕃茄湯底好濃好好味豬扒好林,雞翼好入味 3~招牌蛋沙律多士,呢個我最鐘意食4~咸牛肉蛋豬仔包,我囡最愛多人來食係有原因既,真係好食野飲正價價錢,係有少少貴!
華嫂冰室搬左天水圍
環境靚左,感覺乾淨d
但又係永遠都等唔到堂食
好彩住得近
外賣反屋企食都好好食😋

2.~蕃茄豬扒雞翼出前一丁,蕃茄湯底好濃好好味
豬扒好林,雞翼好入味

3~招牌蛋沙律多士,呢個我最鐘意食

4~咸牛肉蛋豬仔包,我囡最愛

多人來食係有原因既,真係好食

野飲正價價錢,係有少少貴!
  • 招牌蛋沙律蛋士
2020-11-21 485 瀏覽
第二次幫襯華嫂啦第一次都覺得唔錯,再返桌因為好想食個皮蛋芫荽湯底同友人都叫左依個湯底,佢就要豬潤同肉眼筋;我就要魚片頭+墨魚🦑丸,再加個牛油🧈焗豬仔包配沙律🥗碎蛋唔多講啦,依杯真係值得飲喔,解渴一流依款豬仔包第一次叫,一上檯覺得「嘩,咁大碟嘅」食落個沙律🥗碎蛋拌得唔錯,唔會太膩,可以試試,不過就貴左啲,$28主角上場啦,至愛嘅芫茜湯底,係保持到個水準,清新嘅,其實係簡單野嘅,但材料新鮮嘅抵佢有咁多人排隊等食嘅,仲開左咁多間分店,但我都會揀返依間總店食,因為友人話觀塘果間佢食過,覺得蕃茄湯底麻麻,唔係話好特別
第二次幫襯華嫂啦
第一次都覺得唔錯,再返桌
因為好想食個皮蛋芫荽湯底
凍熱話梅柑桔🍊

唔多講啦,依杯真係值得飲喔,解渴一流

牛油🧈焗豬仔包配沙律🥗蛋

魚片頭+墨魚🦑丸皮蛋芫茜湯米線🍜

2020-11-21
凍熱話梅柑桔🍊
牛油🧈焗豬仔包配沙律🥗蛋
魚片頭+墨魚🦑丸皮蛋芫茜湯米線🍜
2020-11-11 416 瀏覽
行山之前經過,食下野先出發。買咗奶茶同菠蘿包,係幾好食,不過價錢貴,試過一次就夠,之後未必會再開encore。同埋座位都比較迫,要幾班人一齊搭枱,環境冇咁舒適。