招聘中
$65-$83
時薪
最高可達 $23,500
月薪
更多筍工 (5)
2017-10-01 209 瀏覽
好幾年沒有食薩莉亞, 今日同大同出去紅磡, 終於有機會再嘗廉價西餐, 呢餐成功令我對薩利亞改觀。第一次幫襯薩莉亞嘅pizza, 質素比我想像中好, pizza上鋪上不少鮮菇片,芝士,蕃茄醬, 上面再灑上一些香草和胡椒碎, pizza新鮮泡製,咬落去餅底相當香脆, 美中不足的是芝士雖然多,但不太有芝士味,令人失望🙁 呢個意粉賣上唔算吸引,但味道值得一讚, 番茄醬用新鮮番茄製作, 沒有假假的茄膏味, 當中有混合了不少吞拿魚碎, 之前冇食過吞拿魚蕃茄醬, 估唔到呢個配搭又幾清新。商會講道我畀細妹傳染咗, 開始鍾意食辣嘢, 見薩莉亞有Tabasco, 一於試下加啲落意粉度, 估唔到額外的酸辣味會令意粉增色不少👍至於啲個忌廉意粉就一般般啦, 菠菜芝士係零失誤配搭, 食落去都係一般忌廉意粉嘅味啦...😂

雞肉野菌雙享薄餅

吞拿魚配蕃茄辣汁意大利粉

菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉
2017-09-27
吞拿魚配蕃茄辣汁意大利粉
2017-09-28 199 瀏覽
港島區得北角同小西灣有薩莉亞, 讀中學嗰陣要等到返半日嗰陣先可以同同學去食~當年考完dse LS都係去食"殺死你呀"雞肉×雜菌雙享比薩一半雞肉一半雜菌, 茄醬底, 芝士量多~重點係薄批焗得香脆, 散發烘焙香~波菜配煙三文魚忌廉意大利粉對比其他分店賣相明顯比其他分店差。但味道絕對係一貫地好。欣賞佢嘅意粉~煙韌且幼身, 冇發大呃秤吞拿魚香辣意大利粉有驚喜~日式餐廳好少真係夠辣~配搭帶酸嘅吞拿魚極之恰當~ *注意輪候須時

雞肉×雜菌雙享比薩
雞肉雜菌雙享pizza

一半雞肉一半雜菌, 茄醬底, 芝士量多~

重點係薄批焗得香脆, 散發烘焙香~

吞拿魚香辣意大利粉

有驚喜~日式餐廳好少真係夠辣~配搭帶酸嘅吞拿魚極之恰當~

*注意輪候須時
2017-09-27
雞肉雜菌雙享pizza
2017-09-27 156 瀏覽
下晝3點3夠鐘食下午茶!今日我哋選擇麗薩莉亞食下午茶。平時佢係有lunch set由12點至到下晝嘅五點,set就送汽水吧,汽水包除咗汽水之外仲有咖啡、茶、美綠等等嘅嘢飲選擇,由於我哋唔飲汽水所以就選擇左散嗌食物。今次嚟到就嗌左雞翼同肉醬多莉亞。焗好嘅雞翼加埋秘製既辣粉十分惹味,雖然啲雞翼唔係好大隻,但$30有八隻來講算係10分抵食。肉醬多莉亞嚟到嘅時候熱辣辣啱啱焗起,肉醬好多,撈哂成碟飯都仲有,加埋芝士粉食,一流!食咗咁多野都係40 零左右,絕對係平民嘅選擇!
下晝3點3夠鐘食下午茶!今日我哋選擇麗薩莉亞食下午茶。
食咗咁多野都係40 零左右,絕對係平民嘅選擇!
2017-08-23 390 瀏覽
薩利亞係人少少食平嘢嘅好地方。佢啲嘢食平得來又幾好食,有啲日式洋食嘅感覺。叫咗個雞翼,意大利飯,漢堡扒。佢啲雞翼有Pizza Hut雞翼嘅感覺,經典嘅味道。而意大利飯都煮得非常入味,兩個人食晒啲嘢啱啱好。
2017-07-11 704 瀏覽
好多年前已食過一次, 但好似係香港消失左一段時間, 而家又活躍返。今次一行2人來到, 見到個餐牌選擇都算多, 唔同種類的野食都有, 同埋最重要係價錢真係好平, 係香港食野來講, 呢個價錢真係抵到爛, 叫到成枱野食都係百几蚊, 但感覺已經好豐富。本來以為價錢咁平, 點野份量應該都會好少, 但又唔係wo….起碼個意粉都有一碟, 唔係2啖就食完個種…..同埋味道都算ok la…. 性價比都ok….我地叫左脆焗香味雞球($24), 半份焗香腸($19), 三文魚塊($19), 雞肉野菌pizza($32),野菌肉醬意粉($29), 另外再加一個甜品-榛子脆餅冰雪蛋糕($18),好似叫左好多咁, 但都係百几蚊, 仲要唔駛加一…….haha..真心覺得好抵食雞肉野菌pizza普普通通, 芝士味唔夠香, 味道整體較淡, 唯獨係個菇味好出..都ok脆焗香味雞球 -> 呢個好味, 食落夠香, 又唔會好油, 入面點雞肉又嫩焗香腸 -> 脆皮腸好好味, 入面好juicy野菌肉醬意粉 -> 呢個都好味, 肉醬味好香, 意粉又軟硬適中三文魚塊 -> 炸得夠脆, 入面有少少芝士流心

雞肉野菌pizza
焗香腸, 脆焗香味雞球

焗香腸 -> 脆皮腸好好味, 入面好juicy
野菌肉醬意粉
三文魚塊
三文魚塊 -> 炸得夠脆, 入面有少少芝士流心, 但芝士味較淡, 點三文魚肉都算嫩, 幾好味
榛子脆餅冰雪蛋糕
榛子脆餅冰雪蛋糕 -> 與其話呢個係”蛋糕”, 不如話係雪糕….haha……一上枱雪到好硬, 好似石咁…要等一等, 等佢開始有少少融先開始食……呢個一開始食覺得好正, 因為榛子味好濃, 好似食緊金沙咁…..佢個cream 好滑, 中間有一層榛子蛋白脆餅, 有榛子粒同榛子醬, 加埋點cream 一齊食..一個淡一個濃啱啱好……加上一個有咬口…一個幼滑….2種唔同的口感…….不過食到后期就開始覺得漏, 榛子醬個種甜味越食越勁…haha…..建議起碼2個人一齊share 好點
2017-07-08
2017-06-24 445 瀏覽
薩莉亞出名走平民路線,今日想平平地食一餐,又唔想太頹,於是決定去薩莉亞用餐。兩個人點左四款食物,平均每人$50,算抵食👍🏻辣味雞翼($17):雞翼雖然細細隻,但香辣惹味,而且唔會太油膩。雞肉嫩滑有汁,食落香口,唔錯!鐵板燒魷魚($28):原隻燒魷魚,抵食👍🏻呢個係我ge至愛,魷魚燒得好香,外層帶焦香,內裡仍軟熟有汁,爽口而且唔會太鬆散😋唔需要點蒜汁都好夠味。蒜汁就稍微咸左d。海鮮燴意大利飯($32):個飯略微稀左d,番茄有d酸,而且飯稍微硬左d,唔太合個人口味。雞肉粗管麵($29):好"芝''味,芝士份量足,熱騰騰,真係平平地都可以食得津津有味😁

辣味雞翼($17):

鐵板燒魷魚($28):

海鮮燴意大利飯($32):

雞肉粗管麵($29):

2017-06-12 309 瀏覽
嘩!揾左好耐先揾到呢間, 雖然 位於黃埔站附近,但係佢 匿埋咗喜條好神秘嘅 後巷度囉,Google Map亂咁指,搞到我地行哂成個紅磡區,去到仲要禁飛等好鬼耐...好彩入到去之後點菜都好快,我哋嗌咗好多嘢食,有菠蘿火腿pizza啦、炸雞球喇、仲有三文魚沙律、仲有兩個好好飲嘅周打魚湯,有人嘅pizza不停落芝士粉落到見唔到個pizza呀。我哋揀左任飲汽水之後,仲沖咗一杯凍嘅美綠呀!不過都凍美綠好鬼難飲㗎!嚇死我喇炸雞球味道一啲都唔喊,仲幾香呀!個pizza就因為多芝士粉,其實都好惹味㗎!不過少少熱气三文魚沙律,個周打魚湯就好有忌廉味嘅。總括嚟講啲味道都算可以呀,不過呢間嘢真係偏僻咗少少囉!

三文魚沙律
三文魚沙律
2017-05-24 414 瀏覽
探朋友後在黃埔周圍遊,途中看到這店,作個新嘗試啦!餐廳地方寬敞,環境乾淨,感覺舒適悠閒。餐牌裡選擇不是太多,種類每樣有些,各式其色。經看完一輪後,點了挪威煙三文魚、甜蝦多利亞、卡邦拿那意大利粉、菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉、意式洋蔥蒜蓉燒雞,等了大約十分鐘食物就來。香草碎的挪威煙三文魚,大大片,加幾滴檸檬汁,味道鮮美。甜蝦多利亞是焗飯,粒粒蝦放在芝士和忌廉醬汁上面,這些全部蓋過底部的白飯,熱辣辣,香濃惹味!濃濃忌廉汁的卡邦拿那意大利粉,將煙肉、芝士粉同意粉攪拌均勻,是我喜歡的忌廉汁,香滑美味,不會過鹹。這款菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉的忌廉汁較濃厚,有菠菜和煙三文魚,兩樣都幾夾,煙三文魚的鹹香,再吃菠菜就剛剛好,亦有芝士粉灑上,多重味道,很不錯。撲鼻四溢的意式洋蔥蒜蓉燒雞,濃濃蒜蓉鋪滿整塊雞扒和醬燒汁配備,香嫩肉滑的雞肉,很美味呀,而香脆粗粗的薯角,很有美式感覺,鐵板邊有粟米做配菜,鮮甜帶橄欖香。初次光顧印象不錯,份量幾多,價格實惠。
探朋友後在黃埔周圍遊,途中看到這店,作個新嘗試啦!

餐廳地方寬敞,環境乾淨,感覺舒適悠閒。

餐牌裡選擇不是太多,種類每樣有些,各式其色。

香草碎的挪威煙三文魚,大大片,加幾滴檸檬汁,味道鮮美。

初次光顧印象不錯,份量幾多,價格實惠。
  • 意式洋蔥蒜蓉燒雞
  • 卡邦拿那意大利粉
  • 菠菜配煙三文魚忌廉意大利粉
2017-04-22 498 瀏覽
今日係趕時間同肚餓既情況下,我沖入意式餐廳薩利亞入面,食左果肉醬多莉亞。本身都無咩期待,未係大型連鎖餐廳一間,不過發覺入面既野食水準唔錯,價錢又唔係太貴,只係$27。所以下次如果諗唔到食咩,就食薩利亞啦😂😂
肉醬多莉亞
2017-04-22
肉醬多莉亞
2017-04-20 350 瀏覽
復活節假期嘅第一天,與朋友相聚吃了一頓 悠閒嘅下午茶。經朋友介紹去了是一間又平又抵嘅西式餐廳, 去到已是三點多但整間餐廳也座無虛席! 一打開餐牌就知道原因了真的很久沒有見過咁平, 好似返到大學的canteen一樣! 一般餐廳要HKD50以上的食物, 在這店舖只需HKD 20多元就能吃到...... 超抵!沒有修飾的煙肉菠菜,味道也不錯HKD 32 有八隻,你都冇話唔抵HKD 19 有一碟蜆, 真係平過街市簡單的蒜蓉包超好味的pizza,非常濃郁的芝士味。最後當然唔少得甜品呀,朱古力泡芙。
復活節假期嘅第一天,與朋友相聚吃了一頓 悠閒嘅下午茶。

沒有修飾的煙肉菠菜,味道也不錯
HKD 32 有八隻,你都冇話唔抵
HKD 19 有一碟蜆, 真係平過街市
簡單的蒜蓉包
超好味的pizza,非常濃郁的芝士味。
最後當然唔少得甜品呀,朱古力泡芙。
2017-04-07 431 瀏覽
久久未放過假,這天一家人想好好吃一頓大快朵頤,又想吃意粉,又想平靚正,又想自己吃到飽不用就阿仔叫菜?看了看餐牌,30多元有意粉,10多元有湯!甘抵?立即入座!孩子的爸隨便筆者叫,筆者就毫不客氣地將寶寶合適與自己想吃的都點了。另外也加了每位任飲汽水吧,爸爸能喝可樂,媽媽可選雀檸,寶寶有美祿,非常細心。餐廳出菜很快,首先就試試周打湯。一般罐頭湯的美味。沙律正常,尚算新鮮。蒜茸包有驚喜,焗得軟熟,蒜茸味香不乾身,一家都很愛吃。筆者誠意推介!田螺沒有味道,只有焗的醬汁有味。菠菜很嫩,寶寶吃了很多,屬營養均衡的親子之選!pizza芝士味尚可,筆者是芝怪覺得不夠濃,爸爸要加芝士粉同吃,寶寶吃兩口就丟掉......焗薯角有驚喜!煙肉味滲進薯角,配合芝士同焗,很美味,極速清碟!卡邦尼夠味,筆者喜歡,但賣相很一般。鱈魚飯主要為寶寶而設,魚有微腥,但白汁遮蓋了魚味腥味,伴飯吃尚可。

看了看餐牌,30多元有意粉,10多元有湯!甘抵?立即入座!

餐廳出菜很快,首先就試試周打湯。
周打海鮮湯
一般罐頭湯的美味。
菠蘿雜錦沙律
沙律正常,尚算新鮮。
蒜茸法包
蒜茸包有驚喜,焗得軟熟,蒜茸味香不乾身,一家都很愛吃。
筆者誠意推介!
蒜茸焗田螺
田螺沒有味道,只有焗的醬汁有味。
意式菠菜伴煙肉
菠菜很嫩,寶寶吃了很多,屬營養均衡的親子之選!
水牛芝士比薩
芝士焗薯角
卡邦拿意粉
卡邦尼夠味,筆者喜歡
,但賣相很一般。
白汁芝士焗鱈魚加配$6白飯

蒜茸法包
芝士焗薯角
卡邦拿意粉
2017-04-06 251 瀏覽
又係一個人搵入得口的晚餐😂之前食過,諗住試多次,發現原來呢間野款款便宜,但真係ok 架喎👍點左白汁雞肉菠菜加白飯:菠菜無口'鞋鞋'的感覺👍 雞肉略少。可能芝士白汁差極有個譜,所以整體不錯。31蚊餵飽自己算係咁啦😂
又係一個人搵入得口的晚餐😂

2017-03-04 640 瀏覽
正所謂享受與否, 在於自身感受, 今日我見證了!! 話說食飯途中, 見到遙遠既一枱客帶咗白酒嚟品嚐, 一邊食住薩莉亞既抵食意菜, 一邊享受杯中物甜蝦沙律 ($24), 份量多既甜蝦令沙律菜生色不少, 略厭沙律醬多咗少少.辣味雞翼 ($17/4隻), 以香港人咁鍾意食雞翼嚟講, 呢個真係必嗌!地中海海鮮比薩 ($36), 薩莉亞既pizza之中我只係鍾意食呢款, 諗佢三文魚夠滋味. 其實除非你好想食pizza, 若非如此不如留返quota嗌第二樣! 雞肉多利亞 ($29), 佢個白汁芝士醬係精粹, 個醬經烘焗後更香且帶有啲甜味, Encore Encore~3人嚟食, 其中雞翼同飯Encore咗, 埋單每人都係$60, 真係平到喊, 係糧尾既不二之選!!

甜蝦沙律
辣味雞翼 (4隻)
地中海海鮮比薩
雞肉多利亞
辣味雞翼 (4隻)
雞肉多利亞
2017-01-24 491 瀏覽
每次一個人食野就唔想食太貴,今日經過呢間野門口,諗住試一試,希望伏味不會太濃,食飽就算。叫左個呑拿魚蕃茄意粉,估唔呑拿魚同意粉份量都不錯,而且仲真有鮮蕃茄。味道方面,意粉軟硬剛好,呑拿魚亦好好味,鮮蕃茄令到整個意粉味道提升👍30蚊內有咁的水準,過下西餐癮,不錯😋 下次可以再食過,試下其他野!

2016-11-17 741 瀏覽
好耐冇食又想黎食下今次叫本格燘牛肉我覺得口感幾好 易咬 重牛味肉醬多利亞夠多汁 上嘅時候仲熱辣辣 出曬泡泡😳挪威三文魚 比之前嘅細塊左 味道冇咩特別 同以前嘅一樣 水牛芝士pizza 我嘅最愛之一pizza夠薄得黎又夠多芝士 正😋
好耐冇食又想黎食下
今次叫本格燘牛肉