聽就聽過呢個名好多次,食就真係第一次。諗住咁出名,應該唔會差得去邊😅於是叫咗個蔥油雞扒撈麵,個汁係滷水汁加薑蔥,有啲普通,屋企都整到,同埋雞扒有啲乾,啲菜唔新鮮。之後再叫鴛鴦鬼佬飯,白汁同紅汁都冇乜味,似係罐頭開出嚟加水,個肉醬紅汁真係好唔掂!無味之餘,又冇乜配菜,加少少紅蘿蔔都好。煎蛋,係冇蛋黃,隻蛋凍冰冰,似係整好咗好耐。配咗杯熱奶茶,一啲茶香都冇,茶味一啲都唔濃,差過好多茶餐廳🤮🤮只此一次
聽就聽過呢個名好多次,
食就真係第一次。
諗住咁出名,應該唔會差得去邊😅
於是叫咗個蔥油雞扒撈麵,
個汁係滷水汁加薑蔥,
有啲普通,屋企都整到,
同埋雞扒有啲乾,
啲菜唔新鮮。

之後再叫鴛鴦鬼佬飯,
白汁同紅汁都冇乜味,
似係罐頭開出嚟加水,
個肉醬紅汁真係好唔掂!
無味之餘,又冇乜配菜,
加少少紅蘿蔔都好。
煎蛋,係冇蛋黃,
隻蛋凍冰冰,
似係整好咗好耐。

配咗杯熱奶茶,
一啲茶香都冇,茶味一啲都唔濃,
差過好多茶餐廳🤮🤮

只此一次

2024-04-21 1513 瀏覽
今日同女朋友經過中環 見到呢間喺中環都幾出名嘅茶餐廳 就去咗試吓我嗌左個心多多撈丁 裏面有雞翼五香肉丁加隻太陽蛋 雞翼夠入味👍 估唔到呢個配搭有幾正另外一碟就係蔥油雞扒撈丁 雞扒夠厚肉 煎得又唔會過燶👍另外仲加咗杯凍奶茶

另外一碟就係蔥油雞扒撈丁 雞扒夠厚肉 煎得又唔會過燶👍

另外仲加咗杯凍奶茶

2024-04-14 1226 瀏覽
去过了,知名店铺,也就是去过了,嘛嘛嘚。奶茶,还是味道不错,比起其它店,香些,特别一点点,其它东西,一般般,超级一般般,没有来第二次的想法。这样的老字号,在外面拍个照片,就OK。
呢間嘢真係垃圾,下午三時半,兩個人啱啱喺一樂燒鵝食完午餐,諗住飲杯奶茶,都加一個奶油包,佢話唔夠數,要每人$40要有最低消費,我啱啱食完飯,點可能叫咗個包啦,環顧四周,全部遊客,佢係咪諗住淨係做遊客,唔做香港人生意。有冇諗過,香港人不嬲都幫襯你,你今日竟然咁樣對香港人,香港仲係好似你咁樣做生意,遲早冇遊客,睇你哋做得幾耐。所以經常啲人話香港服務態度差係真係差!
所以經常啲人話香港服務態度差係真係差!
2024-02-21 2449 瀏覽
馳名絲襪奶茶,絲襪奶茶始祖,終於嚟朝聖了。以前經過一直都喺大排長龍,一直都好想試下有幾特別。果然一啖飲落去,茶香奶滑,用茶特別有少少回甘味,點都好都真喺要嚟試一試。絲襪奶茶(熱) $25絲襪奶茶(凍) $28蔥油雞扒撈丁 配熱飲 $66港式大排檔口味,麵身有啲硬,軟啲會更好,雞扒煎得脆脆的,出面比較少喱個配搭,所以一場嚟到麵要一試,記住要襯熱食。咖央西多士 喱樣喺最好食的,一上嚟熱辣辣,切開就喺咖央醬,外皮脆脆的,內裡鬆軟鬆軟。
絲襪奶茶  (熱)

絲襪奶茶(熱) $25

絲襪奶茶(凍)

絲襪奶茶(凍) $28

蔥油雞扒撈丁 配熱飲 $66

咖央西多士
絲襪奶茶  (熱)
絲襪奶茶(凍)
  • 絲襪奶茶
  • 蔥油雞扒撈丁
  • 熱奶茶
2024-01-16 2350 瀏覽
下午4:30入座,再晚一點就要等位了, 放眼望去去, 80%外地人, 韓國話馬來語普通話聲聲入耳, 看來香港旅遊業復甦, waiter說"這幾天韓國女仔好多, 今天的女仔特別靚"三個人點了招牌的豬扒包 ,西多士 ,豬扒撈丁,三個奶茶, 盛惠$153 , 食物質素OK,奶茶我覺得中規中矩,和我心目中的好茶是有點差距呢。 西多士要彈,面上的牛油好細件, 有圖為證,同menu比較下。百年老店我都係希望店家長做長有再做百年。 食飽一出門口,哇,街對面輪候的人已有二十多人,我記得一年前仍是門可羅雀的,希望香港真的由昏迷中甦醒下啦。

2024-01-16
  • 蔥油雞扒撈丁
2023-12-01 2094 瀏覽
雖然係老字號,員工的年紀都有返咁上下,但係態度絕對沒有馬虎,完全感受到好有禮貌,食物質素方面都好好,識咗個牛扒飯,牛扒肉嫩,雖然有少少根,但係沒有影響整體質素。奶茶香滑濃郁。
奶茶香滑濃郁。
2023-11-20 1467 瀏覽
中環確實空間很小,只有幾張圓桌,加上樓底偏低(從天橋上往下看也能看得出來),里面用餐體驗沒有很好。尖沙咀的店坐得舒服很多。但是我朋友說,來就是要體驗一下當地特色。
蘭芳園可以話係香港歷史最悠久嘅茶餐廳之一,見到佢哋嘅門面仍然保留最初嘅設計,充滿着時代嘅痕跡☺️.入邊可以食到好多經典嘅茶餐廳食物,可惜質素實在比較參差,好似都係偏遊客去嘅居多😬.其實平時經過開嘅話可以買一杯奶茶拎走,始終佢哋嘅奶茶的確係正宗絲滑又好飲嘅👍🏻.但嘢食方面,其實香港仲有好多高質嘅茶餐廳選擇,除非想食下個氣氛,否則嘅話可能會喺食物方面有啲失望。.始終都算係香港嘅名店之一,都推介大家嚟試一試佢個奶茶🧋
始終都算係香港嘅名店之一,都推介大家嚟試一試佢個奶茶🧋
2023-08-08 2098 瀏覽
去咗中環,諗住個食午餐,又喺instagram見到間幾受歡迎嘅餐廳。環境都唔算差,幾乾淨。我哋嗌咗兩個西多士、一個雞扒蔥油撈麵同3杯嘢飲,就已經$200幾,成$60一個餐,又唔連埋嘢飲,嘢飲又要加多$20。講真真係垃圾,份量都係細細碟,連MX 仲好食過佢,啲嘢食又普普通通。奶茶冇奶茶味,雞扒都好油膩,其他大排檔仲好食。真係唔明點解會咁多人會嚟,太overrated. 好失望………..唔推薦,唔會再嚟。

唔推薦,唔會再嚟。
2023-08-08
10 分鐘 (堂食)
2023-06-27 2058 瀏覽
午餐不太期望,食飽就算。本打算嘆一杯𢇁襪奶茶醒醒神,但竟然差過連鎖店那杯,再見到碟义燒煎蛋飯,胃口即刻減退,至於服務態度,更加不用多說。歷史悠久,但難食到嘔。
2023-06-27
2023-06-26 1367 瀏覽
今日同朋友去咗食下午茶 叫咗三個包同一個雞扒蕃茄湯套餐整體來講都幾扺食 套餐入面包埋兩個奶油豬同+3就加到多杯奶茶所有食品全部甜度都恰到好處 下次會再去食🤍雞扒煎蛋蕃茄通粉湯底十分鮮甜濃郁 塊煎蛋都幾大塊 而且雞扒係都係特別醃過 🤍奶油豬十分推薦 個包烘得外脆內軟 夠香又有有咬口🤍西多士同菠蘿油不過不失啦 本身兩個包都唔會話好甜 西多士就另外上糖漿俾自己落
今日同朋友去咗食下午茶

🤍西多士同菠蘿油
  • 奶油豬仔包
  • 凍奶茶
2023-06-18 1348 瀏覽
【中西區】【蘭芳園】呢間嘢我估喺香港都冇乜邊個唔識,就算係嚟過香港一兩次嘅遊客,好可能都會食過。不過我想講呢間蘭芳園呢,我係一次都未食過嘅。反而之前佢哋喺信德中心開過一間分店我又食過喎,冇人排隊嘛,過咗一排就殯咗。咁今次又無啦啦去嘅,事緣係有位識咗十年,對上一次見面係七年前喺挪威嘅朋友,佢嚟香港玩喎,咁我梗係要同佢去呢間。先叫個 $38 嘅「香脆奶油豬仔包」飲「凍奶茶」,杯嘢佢飲,個包就麻麻哋,以奶油豬嚟講好一般。跟住叫 $47 嘅「傳統咖央西多士」飲「茶走」,呢杯係我嘅,佢試飲完都話唔錯。而西多士絕對係香港名物,夾咖央醬係幾新穎,不過朋友話中意夾花生醬多啲,識食呀吓。佢話其實之前都食過,今次嚟係想回味一吓嘅。跟住叫咗 $68 嘅「蔥油雞扒撈丁」飲「鹹檸七」,杯嘢係我飲嘅,因為天氣真係好熱,唔飲杯凍嘢真係唔得。個麵就普通咗啲,我哋都食唔晒。埋單 $153,雖然我係一個中意乞飲乞食嘅 foodie,但點都要一盡地主之誼嘅。。。(地址:中環結志街2號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafo

(地址:中環結志街2號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #中環 #中半山 #蘭芳園 #香脆奶油豬仔包 #凍奶茶 #傳統咖央西多士 #茶走 #蔥油雞扒撈丁 #鹹檸七 #1am1058 #1ambackup
2023-06-16 832 瀏覽
香港蘭芳園是絲襪奶茶創始者,聽到呢句都值得嚟試下,仲有其他小食🤔 傳統咖央西多士、金牌豬扒包、芝士成牛脷包等等🤓因為佢係朝早7點半開,6點就閂門,所以想嚟好多次,今次先係第一次成功😂 不過呢度似做遊客生意多啲,場內有7-8成都係遊客🫣 佢嘅奶茶真心相對普通,熱奶茶唔夠熱,凍奶茶少咗冰都無乜茶味😮‍💨 西多士係即叫即整,下午茶餐包埋熱飲$44,價錢都略貴,但的確好食嘅!同樣,奶油豬仔包味道OK,但係超級迷你,食兩嗰都未必飽😂 仲有寫住嘅香港手信,$46有四大粒,我覺得有少貴,但真係幾好味嘅😂不過好老實講,試過一次就夠,無乜嘢令我再嚟😂

不過好老實講,試過一次就夠,無乜嘢令我再嚟😂
《蘭芳園》📍中環站在這個充滿住熱鬧和急速步伐的中環地段,我地可以見到依間承載着本土特色和情懷嘅大牌檔(o^^o)從外觀設計來看,佢室外一直維持着原有的綠色棚+ 鐵皮屋設計,室內就有一般舊式茶餐廳風格( ´▽`)~Meow小編係好耐之前已經聽聞佢係研發絲襪奶茶的始祖,而且一直都深受街坊同上班族💼的支持和棒場,今次終於都俾我試到!🤤🩷💜傳統咖央西多🥢 💰$30Meow小編平時都係食開有花生醬🥜餡嘅西多士,所以都係第一次試咖央西多~小編切開份西多再食嘅時候,可以感受到啖啖鬆脆嘅西多口感,由於塗滿牛油同糖漿喺面,食落有漸漸又咸又甜的多重滋味,喺傳統西多士方面做得的確幾出色,但係小編都係鍾意食花生醬餡嘅多啲🤣幸福指數:😻😻😻/5💜豬扒煎蛋通粉 (薯仔鮮茄湯底) 配奶油豬仔包🥢 💰$60跟餐附送熱奶茶一上枱第一種感覺係蕃茄湯多過面&餸( ̄∇ ̄)但係食落的確幾有港式茶餐廳風味~豬扒方面,佢係幾有咬口,而且煎得幾香口(^-^)而且會切開一塊塊,依方面幾加分!🤤通粉方面唔會煮得太過淋或者好硬,係正正常常咁(^◇^)依家好少茶餐廳會套餐送奶油豬仔包!😻所以當Meow小編見到就好心心眼🩷🩷一咬入口係好脆脆的
《蘭芳園》📍中環站

💜傳統咖央西多🥢 💰$30

幸福指數:😻😻😻/5

💜豬扒煎蛋通粉 (薯仔鮮茄湯底) 配奶油豬仔包🥢 💰$60
跟餐附送熱奶茶
依家好少茶餐廳會套餐送奶油豬仔包!😻所以當Meow小編見到就好心心眼🩷🩷一咬入口係好脆脆的,而脆豬包嘅中心係會塗滿奶油,香濃嘅奶油味令乾身嘅脆包提升左口感🤩🫶

幸福指數:😻😻😻😻/5

💜喇沙豬扒米粉 配奶油豬仔包🥢 💰$60
跟餐附送凍檸水 (凍飲加$3)
依份係Meow小編嘅朋友叫嘅,由於本身小編唔食喇沙,所以不能作太多評論~但係整體來說係俾得幾足料,感覺上應該幾唔錯~

Meow小編食嘅時候正係上班族放返嘅午餐時段,所以都比較多人同要搭枱~如果想食得休閒&多啲空間就要睇定時間再來啦 (雖然有啲難🫣🤣)

幸福指數:😻😻😻/5

Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸/6

(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

*需另加一服務費

以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
( ´▽`)

📍 蘭芳園