2019-04-21 4277 瀏覽
最近成為蛋卷迷,唔同牌子的蛋卷都會買嚟食!今次試蛋卷皇后,有幾款口味,鮮雞蛋,鮮牛油雞蛋,椰汁及黑松露。除了黑松露唔敢試之外,其餘三款都各買一盒。一磅罐裝的有24條。銅鑼灣店不用排隊就買到,店員態度誠懇,可試食,但只限蛋卷,不包括黑松露味。基本上三款蛋卷都好鬆化,不容置疑!味道方面,個人較喜歡鮮牛油雞蛋卷,牛油雞蛋味特出,感覺比鮮雞蛋味更濃,這是意料之外的。椰汁蛋卷都唔錯,值得一試!密封式的鐵罐裝,如未開封可存5個月呢!
最近成為蛋卷迷,唔同牌子的蛋卷都會買嚟食!

密封式的鐵罐裝,如未開封可存5個月呢!

• 鮮牛油雞蛋卷
2019-03-16 2516 瀏覽
竟然好食過北角間徳成號仲要唔洗排隊?!新年食唔到好味既蛋卷,新年後俾我行街發現到呢間蛋卷皇后,估唔到係咁好食!【鮮椰汁雞蛋卷🥚(一磅) $123】蛋卷用咗新鮮椰子製成既椰汁,食落有好濃既椰子味!蛋味香濃,食落好鬆化好鬆脆!重點係佢冇徳成號咁甜同咁油,真心好食過徳成號,又唔洗倒塔咁早去同d霸位黨爭位,好開心可以搵到咁高質既蛋卷呀!

【鮮椰汁雞蛋卷🥚(一磅) $123】
  • 鮮椰汁雞蛋卷
2016-02-15 6092 瀏覽
蛋卷食左好多間都係得北角一間食得滿意。過年,家人係呢間小店買左盒鮮牛油雞蛋卷,蛋卷層次清楚,拿上手結實及卷起既厚度適中,口感鬆脆,口感上有北角長期無貨果間水準。不過,蛋香唔係好夠,反而入口有少少油既感覺,得甜味同油既感覺,就真係可惜左少少。
蛋卷食左好多間都係得北角一間食得滿意。
2016-02-06
1K
2015-12-10 5110 瀏覽
J 的媽媽是蛋卷迷,正餐又唔見佢食嘢,但每次食完飯,返到屋企都會捧住盒蛋卷狂食。見媽媽食得咁滋味,貪得意攞條嚟食,點知一食就上癮,現已成為了我的宵夜伴侶。Eggroll Queen的蛋卷是全人手製造,不含添加劑,是sell傳统口味的蛋卷。包裝用了傳统的密封式鐵罐,存氣功能無得頂,我試過開了一罐新的蛋卷,唔記得食2個月,都keep到脆身,勁呀!皇后蛋卷的外表很普通,長度及顏色都跟一般蛋卷一樣,不會像Fine Foods般將蛋卷縮短又用法式薄脆的方法去焗製....皇后的蛋卷質地鬆脆,卻不會邊吃邊散,蛋香突出,牛油味偏輕,不會搶走蛋味。甜度適中,食多幾條都不覺油膩。一大罐才$75元,好抵食。
原味蛋卷(細罐)
一大罐才$75元,好抵食。

原味蛋卷(細罐)
  • 蛋卷(原味)
2015-02-12 4636 瀏覽
除咗收到老婆個Luna Cake作為生日禮物之外,有個相熟食友都贈小弟一盒「蛋卷皇后」嘅家鄉鮮雞蛋卷,讓小弟又認識多一個專賣蛋卷嘅品牌小店。從店家單張嘅簡介所見,原來店主陳氏夫婦上世紀70年代已經開始先晌屋企,繼而自設工場胼手胝足咁烘焙蛋卷,數十年嚟都以傳統手藝製作,以一級新鮮原材料,無添加,堅持香港製造。雖然,依家兩位都退下火線,正所謂守候多時,由第二代接手,重新包裝,並改名為「蛋卷皇后」(據知前身稱為「立洲食品」),更開設自家門市。產品方面,除主打家鄉鮮雞蛋卷,仲有鮮牛油雞蛋卷、鮮椰汁雞蛋卷、椰子鳳凰卷及紫菜肉鬆鳳凰卷,有1磅裝及2磅裝可供選擇,單色鋁罐包裝,用色洗脫老字號味道,感覺較年輕。打開包裝,長長嘅蛋卷上下兩層排列,排得密密,每條長短不一,足見人手所做。每條蛋卷呈蜂巢狀,入口非常鬆化脆口,蛋香味亦不俗,不過,牛油香味欠奉,味道較清。再細看成份,原來用上起酥油,所以不單做出蜂巢狀,口感更喺好酥脆,亦因此唔會食到咩牛油香味。如果,想食得既有蛋香,又有牛油味,相信要試試另一款口味「鮮牛油雞蛋卷」至知嘞。作為一間本地小店,喺值得繼續支持一下,況且,晌依家鋪租高、人工高、材料成本高,
「蛋卷皇后」嘅家鄉鮮雞蛋卷
家鄉鮮雞蛋卷
作為一間本地小店,喺值得繼續支持一下,況且,晌依家鋪租高、人工高、材料成本高,堅持香港製造著實不易。再次多謝食友嘅禮物
題外話/補充資料: 因為喺朋友所送嘅禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
其他
生日
2014-09-19 2951 瀏覽
相約好朋友到銅鑼灣晚飯,正在尋找餐廳位置時,看到一個粉紅色招牌寫著「蛋卷皇后」的字樣,有勇氣冠上「皇后」二字,相信質素一定不會太差吧!不過當時門前位置正在搭棚,令小店更不顯眼,而且做成門前位置非當擠迫呢. . .再看看門前的玻璃位置,貼上了一張又一張的雜誌介紹,原來來頭不少呢!就快快入內看一下有甚麼過人之處店內裝修優雅,天花掛上一盞水晶吊燈,牆身掛著色調溫和的招牌寫著「蛋卷皇后」店內充斥著一陣蛋卷香,原來蛋卷即時製作,隨了有罐裝外,還可以$12/3條,當作小食,即買即食~購買前還可先試食,共有3款:原味、牛油,還有一種忘記了. . .店員先給我試了原味然後是牛油味,感覺味道差別不算大,而且牛油蛋卷應該也比較肥吧,所以選擇原味的就算了~原味蛋卷 ($12/3條)帶微暖的蛋卷以紙袋所盛載著,香氣誘人,蛋卷入口鬆脆,散發著淡淡牛油香,即製即吃,味道一定比罐裝的好,但有點可惜的是,餘下兩條包好後打算回家再吃,怎料回家後再吃時,感到蛋卷已經淋了,不知回潮了還是蛋卷於紙袋內的餘溫所導致,有點失望呢. . .所以建議若不是購買罐裝的,還是買完即時把3條吃完比較好
原味蛋卷 ($12/3條)

2014-09-16
5 分鐘 (外賣自取)