2022-08-16 528 瀏覽
🍽 蛋撻王 (欣榮花園) 📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園11號地下💰只供參考💰人均$8.5😋👉🏻酥皮蛋撻雖然望落係比平時既蛋撻大隻少少 🤏 食落係好食既 佢既酥皮係幾多層同埋鬆化 但係值唔值$8.5一隻 都係有代商榷👉🏻牛油皮蛋撻無咩特別 一般水準個人認為 $8.5一隻蛋撻偏貴 就算買半打/一打都無優惠 唔建議係蛋撻王買牛油皮蛋撻😹無咩事都係食番平少少既蛋撻😅性價比不高 屎忽痕見佢大大隻幫襯 不過傳統老店開左好多間分店一定有佢既原因😹好味指數: 3/5性價比: 2.5/5環境: 3/5
🍽 蛋撻王 (欣榮花園)

📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園11號地下

好味指數: 3/5
性價比: 2.5/5
環境: 3/5

2021-05-05 561 瀏覽
很久已沒有經過蛋撻王的店舖,今天有機會經過便試試蛋撻以外的產品。~北海道3.6牛乳湯種蛋糕湯種蛋糕賣相不俗,牛乳味果然很濃,味道一般。~沙琪瑪很久已沒有吃這香港懷舊小食了!沙琪瑪尚算鬆化,但吃起來較鬆散,因麥芽糖不多,所以味道不會過甜。~紫薯包🍠紫薯包非常鬆軟,可惜餡內有部份的紫薯塊有點兒生,但味道尚可。~奶香肉鬆包肉鬆份量不多,只是灑在包面上,味道鹹中有甜。~全麥方包選用大大片的全麥方包片做健康三文治🥪是最好不過。沾上牛油或果佔又是另一個吃法。

~北海道3.6牛乳湯種蛋糕
湯種蛋糕賣相不俗,牛乳味果然很濃,味道一般。

~沙琪瑪

~紫薯包🍠

~奶香肉鬆包
肉鬆份量不多,只是灑在包面上,味道鹹中有甜。

~全麥方包
2021-02-19 306 瀏覽
以前没有逛过欣荣花园商场,今天想在这里找东西吃,就认真的走了一圈,在翠华旁边发现了这家蛋挞王。说是蛋挞王,他们的产品还有各种面包和蛋糕,但较感兴趣的还是蛋挞。看到他们有几盆刚出炉不久的蛋挞,有几种不同的味道,而且价格也不贵,店员还说有八折优惠。最后决定了买几个不同味道的蛋挞。这里是三种蛋挞,其中两个是传统酥皮蛋挞,但酥皮和蛋心都不够香,味道有点儿淡,比预期差了一点点。至于曲奇皮蛋挞,牛油味很香,香脆兼备,比前者好吃很多。另一种是芝士挞,中间是很浓味的芝士,味道是带点小咸,配合牛油味的曲奇皮,口感细腻。

酥皮蛋挞
曲奇皮蛋挞
芝士挞

最后决定了买几个不同味道的蛋挞。

三种蛋挞

至于曲奇皮蛋挞,牛油味很香,香脆兼备,比前者好吃很多。

2021-02-19
三种蛋挞
  • 曲奇皮蛋挞
  • 芝士挞
2019-12-11 478 瀏覽
🍴<蛋撻王>🍽 Q嘜酥皮蛋撻王💰8- 好味又平,好抵食- 酥皮又香又鬆化,而且好薄,所以唔會好膩- 蛋醬也很滑而且也重蛋香🍽 Q嘜牛油皮蛋撻王💰7.5- 水準同酥皮差唔多,不過可能因為我鍾意食酥皮蛋撻多啲,所以覺得酥皮好味啲😂- 比較遜色嘅係曲奇皮唔夠鬆化😢.🌟食物質素:8/10🌟性價比:9/10🌟餐廳環境:n/a🌟服務態度:n/a———————————————蛋撻王土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園11號地下觀塘鴻圖道1號地下8號舖灣仔皇后大道東200號利東街地下G13號舖油麻地砵蘭街68號東南樓酒店地下九龍灣宏開道13號景發工業大廈5號A地下...#foodiemoodie_bakery#foodiemoodie_tokwawan#foodiemoodie_kwuntong#foodiemoodie_wanchai#foodiemoodie_yaumadei#foodiemoodie_kowloonbay
🍴
<蛋撻王>

酥皮蛋撻

🍽 Q嘜酥皮蛋撻王
💰8
- 好味又平,好抵食
- 酥皮又香又鬆化,而且好薄,所以唔會好膩
- 蛋醬也很滑而且也重蛋香

#foodiemoodie_yaumadei
#foodiemoodie_kowloonbay
酥皮蛋撻
2016-08-02 951 瀏覽
今朝屋企人好早出左街買野,返黎既時便順手買左個蛋撻比我做早餐。個名叫得蛋撻王,皇牌味道應該唔錯既。曲奇皮牛油味唔算重,不過都得鬆脆,質感係幾好。而蛋漿唔會太甜,有D似布丁咁彈呀彈,滑溜溜,而蛋味就唔算話好濃。
個名叫得蛋撻王,皇牌味道應該唔錯既。
曲奇皮牛油味唔算重,不過都得鬆脆,質感係幾好。
2016-08-01
早餐
2014-06-04 712 瀏覽
今天路經土瓜灣,見到有間叫做蛋撻王嘅餅店,用蛋撻個名做招牌,應該有點水準嘅。就因為我自己唸多咗,我嘅衝動性格吸引我走過去買了酥皮和曲奇皮嘅蛋撻各一個來試。當我試第一啖,唉…個咀即刻變倒U,然後將個蛋撻前前後後咁望,但唔知自己望甚麼。其實我都唔明它為何要分兩種皮,因為味道都是一樣,淡而無味。口感又是一樣,唔覺香脆或鬆化。 我不停反覆望它,可能潛意識想認著它,下次唔會再試。
今天路經土瓜灣,見到有間叫做蛋撻王嘅餅店
當我試第一啖,唉…個咀即刻變倒U
曲奇和酥皮蛋撻
2014-06-03
2012-06-15 284 瀏覽
端午節又是吃粽的日子,爸爸本身佷愛吃粽子,而且並不執著於傳統的粽子,創作餡料的他都感興趣,前幾天在食友手中得到四隻蛋撻王今年新推出的特色靚粽,昨晚就一家三口一齊品粽。綠茶紫薯鹹水粽。把粽子切開,裡面的餡料是綠色的,雖說是綠茶口味,但實在很綠,就像什麼青豆蓉一樣,味道是甜甜的,是紫心蕃薯的味道,反而不太吃得出綠茶味。愛吃甜的公公似乎很喜歡這個粽,醮著糖吃他說很好吃。五穀十豆健康粽。紫色的粽我還是第一次見,而且看到有很多不同的豆類,未吃就知道肯定很健康。粽子混合了糯米、紅米、糙米等等高纖米,再加入腰豆、黑豆、紅豆等豆類,低鹽低油低糖又高纖,三低一高,健康滿分。花膠瑤柱八寶粽。粽子很大,比平常吃到的大至少30%。一打開粽子就看到有一團黑色的東西在上面,原來頭頂的那一顆是冬菇,賣相很特別。粽子裡面有矜貴的花膠、瑤柱、蝦米和蛋黃等等材料,花膠和瑤柱經過上湯熬製,所以炆得很入味,另外蝦米的香味完全滲進了糯米裡,爸爸似乎吃得很滿意。金牌鹹肉粽。鹹肉粽比起三款創新粽較普通,雖說裡面是生曬漏油的金黃蛋黃,不過我那隻的蛋黃就有點乾,而且裡面只有一小件肥豬肉,還是花膠瑤柱八寶粽最好吃。

用餐優惠
試食活動
2011-02-12 252 瀏覽
一路都想食葡撻 所以呢日經過都特登行去買!!!!雖然我個人鍾意食cookie皮 食酥皮好易食到周圍都有丫嘛!!但係個葡撻淨係得酥皮 仍然簡左個葡撻!!!!因為的確勁鍾意食同好想食XDDDD雖然唔係即時出爐 但暖暖地都唔錯!先食葡撻 d蛋好滑好好味 如果再熱d會更好!!!!不過我真係食到成身都係 比人話我食到好肉酸...只外個蛋撻 都好好味 曲奇皮 冇食到周地都有!好快就比我一個清哂兩個撻la yummy~~~~
一路都想食葡撻

所以呢日經過都特登行去買!!!!
但係個葡撻淨係得酥皮 仍然簡左個葡撻!!!!
因為的確勁鍾意食同好想食XDDDD

雖然唔係即時出爐 但暖暖地都唔錯!
先食葡撻
d蛋好滑好好味 如果再熱d會更好!!!!
不過我真係食到成身都係 比人話我食到好肉酸...
只外個蛋撻 都好好味 曲奇皮 冇食到周地都有!
好快就比我一個清哂兩個撻la yummy~~~~
2011-02-08
2010-11-25 224 瀏覽
有人生日, 到了約食飯的土瓜灣的內街, 才想起買蛋榚, 那…求其吧, 選了一間…以為出名的西餅店, 以為是連鎖店總是有些水準吧, 但發現不是想像般, 說實話, 蛋糕的食材質量基本上沒有大問題, 而是蛋糕內的栗子實在太少了, 寫明是”栗子蛋糕”, 但內裡的栗子份量, 相信只有全蛋榚的二十分之一, 切開後, 發現只有一條線的栗子容, 而整個蛋糕最多的是”奶油”, 應該是”奶油蛋榚才對, 雖然便宜, 但我寧可蛋糕細些而栗子多些.
2010-11-20
1 分鐘 (外賣自取)
2010-09-22 135 瀏覽
突然心血來潮想食葡撻......附近只得蛋撻王有......所以特登走去買........俾完錢打開個袋一睇.....個葡撻碎左!!!!!!!.同阿姐講完...佢都肯換個俾我...好彩番屋企即刻襯熱食啦.....點知...........好令人失望......基本上.....呢個只係一個極普通既酥皮蛋撻........蛋汁稀到水咁......o係上面燒兩燒就叫"葡撻"????名不副實的蛋撻王!!!!
突然心血來潮想食葡撻......
附近只得蛋撻王有......
所以特登走去買........
俾完錢打開個袋一睇.....個葡撻碎左!!!!!!!
同阿姐講完...佢都肯換個俾我...好彩

番屋企即刻襯熱食啦.....
點知...........好令人失望......
蛋汁稀到水咁......

o係上面燒兩燒就叫"葡撻"????

名不副實的蛋撻王!!!!
2 分鐘 (外賣自取)
2009-07-22 123 瀏覽
係公司附近,不過開咗咁耐都冇食過,睇完無記介紹,第二日忍唔住買嚟試吓。本來想買兩酥皮兩曲奇皮,排到我時,得番一個酥皮,惟有要咗個葡撻。比起普通麵包鋪佢屬於貴價蛋達,蛋撻$4,葡撻$5.5。返到屋企中暖暖地,酥皮好鬆脆好好味,曲奇皮都ok,葡撻個皮都好正,但個餡唔夠葡撻味,總括都算好味,不過就同家姐早兩日係麵包鋪食0既差唔多,但只係$2.5啫,不過佢好在有個櫃可以keep住熱,蛋撻要熱辣辣先最好味
  • 酥皮蛋撻
2009-07-16 79 瀏覽
突然想食蛋撻,見到有間蛋撻王,男友話好食,所以一定要試下買左2個熱撻,的確面包店出面既凍撻其實幾吸引我,見到有好多款但都係想食蛋撻多DD的撻係幾滑,但個底濃左
突然想食蛋撻,見到有間蛋撻王,男友話好食,所以一定要試下

但都係想食蛋撻多D
D的撻係幾滑,但個底濃左
2009-07-15
2009-07-12 88 瀏覽
有人告知蛋撻王有新出品,當然要去睇睇. 去到見到個凍櫃有無數隻迷你凍蛋撻,三個半一隻,買五送一; 買的時候有八款選擇,揀了其六款,每款一隻.包裝賣相都唔錯,六款味道有原味(即蛋撻),楊枝金露,豆腐,芒果,紅棗桂花&乜乜薑龍眼(最後兩款唔係好記得邊隻打邊隻).試晒六隻後大家都只有一個結論: 一次就夠.叫凍蛋撻,查實只係蛋撻皮配唔同餡; 即等如鮮果撻,只不過每款配上唔同生果而已. 食原味凍蛋撻就令我諗起以前在外地好鍾意食的custard pie(對我來講係蛋撻'代替品'),所以這款我都覺得OK. 不過其他味道食落怪怪的,同蛋撻皮唔夾; 結果係皮有皮食,餡有餡食... 我試的乜乜薑龍眼個薑味幾出,另有人話豆腐味唔錯.一句講晒,噱頭大於一切. 唯一可以讚係蛋撻王不斷勇於嘗試的精神... 雖然我始終認為最好的就只有熱辣辣的蛋撻...
試晒六隻後大家都只有一個結論: 一次就夠.
$3.5 (其他)
2009-07-03 73 瀏覽
凍嘅蛋撻 實在不好吃對於呢點十分之失望囖希望可以出d熱辣辣的蛋撻肯定是新鮮出爐嘅正啦
凍嘅蛋撻 實在不好吃
對於呢點十分之失望囖
希望可以出d熱辣辣的
蛋撻肯定是新鮮出爐嘅正啦
2009-06-24 88 瀏覽
mami 買o左一打凍蛋撻番屋企.....凍蛋撻??!!即係雪凍ge蛋撻??原來唔係.....係o係蛋撻皮上配上不同口味ge topping.....味道有芝麻糊...豆腐...紅棗龍眼....桂花....楊枝金露等...都幾得意咁..可惜....食落怪怪的...厚厚的蛋撻皮加上薄薄一層ge topping...令人失望......有咸味的牛油撻皮配上甜甜的紅棗龍眼效果實在不佳..好似大約$3個.....唔係太抵....
mami 買o左一打凍蛋撻番屋企.....
凍蛋撻??!!
即係雪凍ge蛋撻??
原來唔係.....
係o係蛋撻皮上配上不同口味ge topping.....

都幾得意咁..

可惜....食落怪怪的...
厚厚的蛋撻皮加上薄薄一層ge topping...
令人失望......

有咸味的牛油撻皮配上甜甜的紅棗龍眼

效果實在不佳..

好似大約$3個.....唔係太抵....
2009-06-23