2022-06-18 823 瀏覽
🧡呢個位於荔枝角工廠大廈嘅冰室,除左普通茶記有嘅嘢,仲主打米線 🔅今次就試左呢到最出名嘅🍜花膠雞米線($69)同🍜胡椒豬肚鍋米線($58) 🔅米線主打冇味精嘅雞湯,所以食落個湯底真係試到濃郁嘅雞味,而胡椒湯底d胡椒味都好重😳 個人覺得花膠雞湯正d😍 🔅兩個米線都好足料,雞大大隻,多肉夠滑,花膠都有4舊左右,豬肚夠冧 ✏️餐廳開到5點,限2人入座,想黎試下嘅就要留意啦 推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑

✏️餐廳開到5點,限2人入座,想黎試下嘅就要留意啦

推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑
2022-05-28 1027 瀏覽
今晚要到荔枝角這個地方,由於時間不多,想搜尋有什麼好吃的東西,怎料一出地鐵D1出口便見到連文記冰室,見到很吸眼球的花膠雞湯米線和其他米線便立即試一試。點了一個竹笙雲吞雞湯米線,鮮味十足,雞有雞味,口感亦不錯,由於時間尚早,店內不算多人,位置坐得舒適。此外,收銀員服務態度非常好,除了推介主打米線,埋單時候亦會詢問客人對食物的意見,實在非常難得。總結這店舖值得回頭再吃,品質和服務都很滿意。

點了一個竹笙雲吞雞湯米線,鮮味十足,雞有雞味
竹笙雲吞雞米線
2041 瀏覽
2022-05-26
竹笙雲吞雞米線
  • 竹笙雲吞雞湯米線
2022-04-30 1034 瀏覽
估唔到工廠區都有花膠雞食。🪑環境:工廈嚟講算整潔。🐟花膠:份量幾多,而且唔薄,不過口感係爽嘅,無黏性。🐓雞:係雞脾,而且有雞味,有驚喜。🥬米線轉菜:因為我低碳飲食,落單話轉菜底,落單姐姐呆一呆,話可以落不過唔會控制到有幾多菜,師傅俾幾多就幾多,最後菜份量都唔算少,浸埋雞湯一啲都唔寡,滿意。🍜湯:鮮味不過無黏性,唔覺有花膠嘅成份。☕️奶茶:幾有茶味。整體而言,質素以呢個價錢嚟講令人滿意,但唔好幻想花膠會係幾千蚊果啲厚黏口感,會似魚肚。🌟推薦指數:7.5/10連文記冰室 (荔枝角)荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖

估唔到工廠區都有花膠雞食。

🪑環境:工廈嚟講算整潔。

🐟花膠:份量幾多,而且唔薄,不過口感係爽嘅,無黏性。

🐓雞:係雞脾,而且有雞味,有驚喜。

🍜湯:鮮味不過無黏性,唔覺有花膠嘅成份。

☕️奶茶:幾有茶味。

🌟推薦指數:7.5/10

連文記冰室 (荔枝角)
荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖
2022-01-28 1314 瀏覽
蔥油凍,雞排炸得太燶,除左杯華田ok 我搵唔到有咩值得讚既位。見好多人話好食 上到黎連普通茶餐廳水平都唔及 仲要收我$49 ,我期待蔥油陣味,點知勁咸 本身無open rice account都要開一個黎彈佢

蔥油雞排
2021-12-17 1189 瀏覽
講起花膠雞,第一時間會諗起 #連文記 餐廳有2間店,分別係荔枝角&九龍灣。荔枝角店比較近地鐵站~兩間店我地都去過,個人覺得質素差不多。🍜招牌花膠雞米線$6️⃣9️⃣睇幅相就知道隻雞髀勁誇張啦,細食既朋友淨食雞都夠飽了。雞肉夠滑,啖啖肉好幸福🍗花膠既份量都唔少。湯底先係精粹,鍾意雞湯+花膠煮過既腍口感覺~🍜胡椒豬肚雞米線$5️⃣8️⃣鍾意辛辣胡椒既朋友必試‼️胡椒味好濃,好搶口。雖然我唔食得辣,但我幾鍾意呢個味道,好過癮。豬肚煮得腍既👍呢款麵係配雞全翼,相對輕盈d~如果鍾意呢個分享,記得Save/share/like💛以上

🍜招牌花膠雞米線$6️⃣9️⃣

🍜胡椒豬肚雞米線$5️⃣8️⃣

如果鍾意呢個分享,記得Save/share/like💛

以上
2021-11-25 1140 瀏覽
《花膠雞米粉》$69每日限定嘅花膠雞米粉係呢度嘅招牌之一當日2點左右去到都係得番5碗咋!真係行慢啲都冇咗😅😅湯底係花膠雞湯,味道清得嚟濃郁絕對可以成碗湯飲晒嘅米粉!花膠都唔欺場,有4大舊…而雞嘅位置.. 因當日係雞髀位,所以超級嫰滑而且吸收埋湯嘅味道 令到雞髀唔會淡茂茂😛呢個價錢來講都收貨嘅😉《胡椒豬肚雞米粉》$58呢個都係佢哋有名嘅菜式😂胡椒豬肚湯個味道相對比雞湯濃郁惹味,所以本人鍾意呢個湯底多啲😂但👦🏽就覺得花膠雞湯個味道配米粉好食啲各有各人鍾意嘅味道,胡椒豬肚湯嘅胡椒都有相當嘅份量 飲完之後個人暖笠笠鹹酸菜嘅味道應該都融入晒湯頭入面,所以食落冇乜味而豬肚方面都一樣…要靠辣椒油來吊味🥲今次分配到雞翼部分,都係一樣好嫰滑🥰冇牙都食到😂😂——————————————————————————————🍴連文記冰室 (荔枝角)📍荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖—————————————————————————————
《花膠雞米粉》$69

每日限定嘅花膠雞米粉係呢度嘅招牌之一
當日2點左右去到都係得番5碗咋!
真係行慢啲都冇咗😅😅

湯底係花膠雞湯,味道清得嚟濃郁
絕對可以成碗湯飲晒嘅米粉!

花膠都唔欺場,有4大舊…

呢個價錢來講都收貨嘅😉

《胡椒豬肚雞米粉》$58

呢個都係佢哋有名嘅菜式😂

但👦🏽就覺得花膠雞湯個味道配米粉好食啲

鹹酸菜嘅味道應該都融入晒湯頭入面,所以食落冇乜味

而豬肚方面都一樣…要靠辣椒油來吊味🥲

今次分配到雞翼部分,都係一樣好嫰滑🥰冇牙都食到😂😂

🍴連文記冰室 (荔枝角)
📍荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖
—————————————————————————————
2021-11-23 1066 瀏覽
老字號人氣米線🤓連文記每次午餐時間去都係人頭湧湧,要大排長龍,所以一直都沒有去試。今次特意早一點去,感覺人龍短一點,幸好排大概10分鐘就入到。今次就試了胡椒豬肚雞米線,幾重胡椒味😎唔錯!豬肚好乾淨,亦沒有臭豬味,個湯都比較清。特別喜歡他們的雞,雞肉十分有雞味,特別近雞骨的位置,而且肉質鮮嫩!難怪係招牌菜之一,十分推介~雞的質素不錯,下次一定會嘗試另一人氣花膠雞米線🐓!#pistachioEat #連文記
老字號人氣米線🤓

胡椒豬肚雞米線

雞的質素不錯,下次一定會嘗試另一人氣花膠雞米線🐓!

#pistachioEat #連文記
2021-11-18 651 瀏覽
之前有聞名而來,可惜因人氣關係太多人排隊等位而放棄了,今次終於可以如願來試。這間人氣米線店受歡迎的原因之一,因為這間店以雞米線作為他的招牌,不同於別的米線鋪,而且做得出色🔸胡椒豬肚雞米線-米線夠大碗,而且配料很多,大約有四份一隻雞,雞皮薄唔多油,另配有黃牙白,芫茜同酸菜。湯底飲落不會覺得是味精湯,食完米線可以當湯咁飲晒。飲完湯之後會見到碗底佈滿黑胡椒,怪不得湯底好重胡椒味,若冬天來吃一定很暖胃。

🔸胡椒豬肚雞米線

2021-11-09 502 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5 🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻/5 其實荔枝角好多美食,之前聽朋友提到連文記胡椒豬肚雞米線 好食,一直放係心入面,今日終於有時間試到,絕對會係再Encore~ 胡椒豬肚雞米線 無論湯底定係個餸,都係用心之作,雞髀既份量非常之大,處理得好好,冇雪味,而湯底更加係一流,胡椒微辣咁,好惹味同埋暖身,天氣涼涼地既最佳選擇 !
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻/5

2021-11-09
2021-11-05 445 瀏覽
係荔枝角一個人搵食,上網見到好多人推介連文記。為左食好嘢,周圍搵,搵左一陣先搵到入口😅因為一個人,所以好快有位。睇吓餐牌,有我最鍾意食既花膠,就立即叫左花膠雞米線,不過我轉左米粉。另外加錢叫左杯熱檸蜜配花膠雞米粉的賣相已經好吸引,估唔到唔駛加錢就有雞髀,雞髀肉好滑。湯底好清甜,仲有花膠都整得好好味。米粉好多,我都唔算細食都食唔晒。最貼心係有好多菜,一般粉麵舖最多比一兩條菜或者要另外叫一碟油菜。食完配花膠雞米粉感覺好滿足好健康下次要試試佢地出名的胡椒豬肚雞米線。
因為一個人,所以好快有位。

下次要試試佢地出名的胡椒豬肚雞米線。

花膠斯雞米粉
花膠斯雞米粉
  • 花膠雞米線
2021-10-13 661 瀏覽
出名胡椒豬肚湯底,叫咗個胡椒豬肚雞湯飯湯底好香好濃胡椒豬骨味,豬肚算乾淨無異味 但同時無味雞肉似係浸雞,肉唔老,但唔算滑,重雞味飯粒比較爛,唔夠一粒粒 總結:湯底可取,其他可能因午市爭啲
出名胡椒豬肚湯底,叫咗個胡椒豬肚雞湯飯
湯底好香好濃胡椒豬骨味,豬肚算乾淨無異味 但同時無味
雞肉似係浸雞,肉唔老,但唔算滑,重雞味
飯粒比較爛,唔夠一粒粒
總結:湯底可取,其他可能因午市爭啲
2021-10-12 428 瀏覽
今日好難得過到嚟長沙灣,睇食評話依間嘅胡椒雞米線好食,見時間咁早應該唔駛等位,咁就一於去試吓啦😆我叫咗一個胡椒雞豬肚米線,豬肚同雞嘅份量都好多,係味道方面,啲雞食得出有雞味,唔係好似其他舖頭咁無曬味,豬肚個尺寸切得啱啱好,味道仲好好味,唔會有陣怪味😌酸菜都唔會話太鹹,所以都好好味😍湯底方面胡椒味重,一路食一路都見到好多胡椒粒🤩最重要食完唔會話覺得頸渴😍 仲有最估唔到嘅係依間舖頭嘅人情味,知道我要外賣拎好遠,特登拎個環保袋嚟同我裝好D,唔使話返到去整瀉晒🥰🥰🥰知我趕時間仲搞埋我點搭巴士走☺️所以總體來講值得推介😚
胡椒雞豬肚米線
胡椒雞豬肚米線
🥢望番最近啲post 大魚大肉咗好耐 都係介紹番一啲清淡啲嘅嘢🥢連文記係一間係荔枝角都出名嘅米線 但一至六都係開到5點 星期日休息 所以只有星期六中午先食到🥢都好多人食而且會賣晒 所以唔好太晏去 我嗰日等左十分鐘就入到🐔胡椒豬肚雞米線 $58湯底超香胡椒味 好多酸菜 但唔會太酸 係可以不停飲嘅湯底雞份量都多 大大件 仲有隻翼 不過就真雞件 有骨的😂我會怕麻煩 豬肚都大件 鐘意胡椒豬肚湯嘅必點🍄雙花米線 (花菇加花膠)$69呢個湯底係豬骨鮮雞上湯 比較清淡 又係飲晒d湯都無問題花膠同花菇都係呢到嘅招牌菜花膠同花菇都好大舊不過花菇有少少酸 米線黎講有少少貴 不過係花膠花菇 所以都還可以接受 仲包埋熱飲🥢除左米線 仲可以轉米粉 泡飯 🥢其實連文記都係一間茶記 有常餐 早餐 下午餐 蔥油雞扒飯 等 🥢整體黎講胡椒豬肚雞比較出色 值得一試 但未去到要排好耐食 食得譚仔太多都可以轉下口味

🐔胡椒豬肚雞米線 $58

不過花菇有少少酸
雙花米線

🥢除左米線 仲可以轉米粉 泡飯

胡椒豬肚雞米線
連文記係樓上店,位置都幾隱蔽,但好近MTR,天氣熱都唔怕,12點半左右到,已經大排長龍,限住二人一台,所以都要等半個鐘先入到座。不過等咁耐都係值得架!!第一次食胡椒豬肚雞米線已經愛上,雞有好幾件,而且好入味,湯既胡椒味比想像中濃,好好飲,差唔多飲咗半碗,豬肚比較爽而且大件,抵食!鍾意胡椒湯既朋友唔好錯過!!
2021-08-16
30 分鐘 (堂食)
胡椒豬肚雞米線
之前都聽過人講呢間餐廳,不過未食過,今日特登黎試下,差不多12點黎到,但要齊人先入得餐廳都唔算大,而且限住二人一台,所以中午時間都要等一陣位食物選擇唔算多,不過黎親既都係食米線多點左個花膠雞米線,花膠細細塊,都多既,雞都幾多件,而且都幾滑,都ok另一個係胡椒豬肚雞米線,呢個個胡椒味無想像中咁濃,而且豬肚唔係好淋,雞就幾滑兩個米線都包飲品,熱咖啡同熱奶茶都正正常常,不過味道唔係太深刻,短期內未必會再食
之前都聽過人講呢間餐廳,
不過未食過,

都多既,
雞都幾多件,
而且都幾滑,
都ok

另一個係胡椒豬肚雞米線,
呢個個胡椒味無想像中咁濃,
而且豬肚唔係好淋,
雞就幾滑

兩個米線都包飲品,
熱咖啡同熱奶茶都正正常常,
不過味道唔係太深刻,
短期內未必會再食
10 分鐘 (堂食)
午餐