2025-01-01 125 瀏覽
今日咁啱喺灣仔放工,朋友話想食串燒, search到呢間餐廳好評好多,而且見到價錢都唔貴,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到,估唔到呢度嘅環境好靚,本身以為呢個價錢會係好嘈嘅串燒餐廳,估唔到竟然環境係高級嘅氣氛,同朋友都好有驚喜呀。首先,我哋試咗「燒銀雪魚」。呢道菜嘅銀雪魚非常鮮嫩,每一口都充滿咗魚嘅鮮味同油脂嘅香氣。燒得非常恰到好處,外皮微焦,內裡保持住嫩滑多汁嘅口感。銀雪魚嘅獨特風味,真係令人一試難忘。緊接住嘅係「秘製燒豆腐」。呢道豆腐嘅外皮非常香脆,內裡保持住嫩滑嘅口感。秘製嘅醬汁令到豆腐更加入味,每一口都充滿咗濃郁嘅風味。呢道菜嘅味道非常獨特,絕對係一個出色嘅小食。我覺得最值得讚賞嘅係「明太子燒飯團」。呢道燒飯團嘅米飯煮得非常香軟,每一口都充滿咗米飯嘅香氣。明太子嘅加入令到飯團更加有層次感,同米飯嘅香氣完美結合。呢道菜絕對係一個非常出色嘅選擇,令人回味無窮。呢間餐廳環境又好,而且食物價錢貴,服務仲好好添,同朋友已經講好咗下次都一定會嚟食呀。我覺得都好適合聚會或者拍拖,環境同氣氛都一流。

• 秘醬燒豆腐
  • 明太子蛋白玉子燒
又係捐窿捐罅食好西的時候,今次食呢間位於灣仔小巷中的串燒居酒屋,主打🍡串燒、炸物、鍋物等,全部都好高質!見到好多客人都係放工就去啤啤佢,飲返杯再食串燒,好有去旅行的感覺~😙 晚市來到已經有很多捧場客呢!😝1. 白鱔 ($68)🐟 白鱔燒得皮脆肉嫩,還燒得帶點juicy!2. 厚燒牛舌心 ($58) 牛舌心外層燒得幾香口,咬落去爽口又有點肉汁,非常回味!好想食多份!😆3. 🦪清酒煮大沙白 ($108)有濃濃的清酒香,蜆肉非常大隻又飽滿,味道鮮甜!👍🏻😎 4. 🐷陰公豬($38)陰公豬個名好搞笑,其實係燒豬頸肉,烤過的豬頸肉焦香惹味,爽口彈牙,燒得比較乾身,表面放了些自製泰式醬汁,酸酸甜甜,帶點辣,好開胃!😋5. 厚燒牛柳 ($48)牛柳燒至焦香,肉質軟嫩,牛柳表面放了些紫洋蔥蓉,非常解膩!👍🏻6. 🐮 泰式燒牛肉($108)肉質外焦內嫩,口感軟腍,可以先食佢嘅原味,之後再配埋自家製泰式醬汁嚟食,酸酸甜甜,帶點辣,好開胃!👍🏻7. 薄切燒牛舌心 ($88)牛舌幾薄又香軟,麻油醬汁好提味~7. 特色炸雞 ($88)炸到外脆內嫩😝感覺有點像唐楊炸雞,點埋蛋黃醬,好滋味!☺️8. 🐣雞腳筋 ($3

1. 白鱔 ($68)

🐟 白鱔燒得皮脆肉嫩,還燒得帶點juicy!

2. 厚燒牛舌心 ($58)

3. 🦪清酒煮大沙白 ($108)

有濃濃的清酒香,蜆肉非常大隻又飽滿,味道鮮甜!👍🏻😎

4. 🐷陰公豬($38)

5. 厚燒牛柳 ($48)

6. 🐮 泰式燒牛肉($108)

7. 薄切燒牛舌心 ($88)

牛舌幾薄又香軟,麻油醬汁好提味~

7. 特色炸雞 ($88)

炸到外脆內嫩😝感覺有點像唐楊炸雞,點埋蛋黃醬,好滋味!☺️

8. 🐣雞腳筋 ($38)

口感有點像雞軟骨,燒得好香,爽彈有咬口,送酒一流! 👍🏻

9. 🐣雞軟骨 ($38)

雞軟骨燒到好香口,調味加上孜然粉,帶點焦香,口感爽脆,是很棒的下酒菜!☺️

10. 鹽燒黑豚腩($118)

黑豚肉焦香惹味,燒得比較乾身,帶點油脂感,表面放了蔥花,還配搭了自製泰式醬汁,酸酸甜甜,帶點辣,好開胃解膩!😋

11. 薏米水($18)

食串燒配翻杯薏米水,清熱祛濕,非常解渴!😌👍🏻

📍 酒常堯GRILL & CHILL
地址: 灣仔蘭杜街2號麗都大廈地下1號舖

#灣仔 #銅鑼灣 #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #天婦羅 #日本 #串燒 #生日大餐 #放工好去處 #放假好去處 #hkbar #852 #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #hkblogger #hk #hkig #一路食一路post #食評 #相機食先 #手機食先 #食好西 #吃貨 #香港 #香港美食
2024-09-25
3 分鐘 (堂食)
  • 泰式燒牛肉
最近同朋友去左灣仔一間充滿特色既串燒店❤️串燒店位置都幾隱蔽下,係位於灣仔蘭杜街一條橫巷📍餐廳係以吧枱形式為主,好有氣氛😍放工同朋友黎食串燒飲下酒吹下水,好有減壓作用👏🏻呢度既串燒非常有水準🙌🏻款式又多!❥ 原隻燒魷魚 $108魷魚爽口彈牙,好有咬口,唔會太韌🥰點埋燒汁更加好食❣️❥ 厚燒牛舌心 $58必點❤️牛舌好厚身,食落爽口彈牙,充滿肉汁,完全唔韌😋仲有好香既牛味🐮配搭鹽一齊食超正🤩❥ 多春魚 $68Total有6條多春魚🫶🏻魚身食落口感酥脆,魚肉味道鮮美!口感唔錯👍🏻❥ 明太子蛋白玉子燒 $58共有4件,新鮮製成😚蛋香味濃,食落口感軟綿綿🧡面頭鋪滿明太子,味道鹹鹹香香!❥ 一口芝士 $58外皮脆卜卜,外脆內暖~咬落口好煙韌,芝士味濃😋❥ 虎蝦 $136虎蝦有兩隻,份量絕對唔少🤩食落口啖啖肉,肉質結實飽滿又鮮甜🤤扯左成塊蝦肉出來食,好爽口❤️❥ 雞肝 $42雞肝味道濃郁🐓質地綿密細緻,好特別!❥ 免治雞肉棒 (自家製) $48每次食串燒必叫雞肉軟骨棒🫶🏼 肉嫩而且有碎軟骨既口感,撈埋蛋汁一齊食,完美🥰❥ 菠蘿 $32燒菠蘿好鮮甜多汁🍍食左咁多肉肉之後食菠蘿,可以解解膩🤓❥ 迷你甜薯 $3
最近同朋友去左灣仔一間充滿特色既串燒店❤️
串燒店位置都幾隱蔽下,係位於灣仔蘭杜街一條橫巷📍
餐廳係以吧枱形式為主,好有氣氛😍
放工同朋友黎食串燒飲下酒吹下水,好有減壓作用👏🏻

呢度既串燒非常有水準🙌🏻款式又多!

❥ 原隻燒魷魚 $108
魷魚爽口彈牙,好有咬口,唔會太韌🥰
點埋燒汁更加好食❣️

❥ 厚燒牛舌心 $58
必點❤️

❥ 多春魚 $68
Total有6條多春魚🫶🏻
魚身食落口感酥脆,魚肉味道鮮美!
口感唔錯👍🏻

❥ 明太子蛋白玉子燒 $58
共有4件,新鮮製成😚
蛋香味濃,食落口感軟綿綿🧡
面頭鋪滿明太子,味道鹹鹹香香!

❥ 一口芝士 $58
外皮脆卜卜,外脆內暖~
咬落口好煙韌,芝士味濃😋

❥ 虎蝦 $136
虎蝦有兩隻,份量絕對唔少🤩
食落口啖啖肉,肉質結實飽滿又鮮甜🤤
扯左成塊蝦肉出來食,好爽口❤️

❥ 雞肝 $42
雞肝味道濃郁🐓
質地綿密細緻,好特別!

❥ 免治雞肉棒 (自家製) $48

❥ 菠蘿 $32
燒菠蘿好鮮甜多汁🍍食左咁多肉肉之後食菠蘿,可以解解膩🤓

❥ 迷你甜薯 $38
番薯味香甜濃郁🍠
口感軟糯,質感幼滑💜
一口一啖,食得好方便!

❥ 翠玉瓜 $28
翠肉瓜好清新,唔會燒到好乾,咬落去多汁好味😋

❥ 青檸梳打 $18
充滿氣泡感🫧
解渴解膩一流!
2024-11-07
2024-11-01 317 瀏覽
灣仔皇后大道東有數條小街道,戈幾條街不乏美食,蘭杜街有間居酒屋,環境型枱🖤主打日式串燒🍢有吾少打工仔放工後黎飲番杯放鬆吓🍻✿ 一口芝士 $58呢家一口芝士系居酒屋逐漸變得普及,即脆炸芝士,不過每件都系細細件,方便客人食用。外層脆卜卜,裡面芝士芝味濃郁🧀✿ 粟米天婦羅 $58粟米大家都愛🌽經過油炸方式後成為天婦羅🍤香脆可口,當中嚐到清甜感覺所以不至於太膩。✿ 秘醬燒豆腐 $32秘醬香氣撲鼻👃🏼表面有木魚令賣相變得精美✨豆腐脆卜卜,豆味香濃。✿ 明太子蛋白玉子燒 $58只系用蛋白黎做玉子燒真系第一次食😳食到最純粹嘅蛋白味🥚蛋白本身味道較清淡,有埋明太子鹹香平衡剛好🧡✿ 免治雞肉棒 (自家製) $48自家製免治雞肉棒有誠意🐔食到一粒粒雞軟骨,口感有少少脆,沾上蛋黃汁更美味💛✿ 雞軟骨棒餃子 $68串燒店同樣食到餃子🥟餃子裡面同樣系一粒粒雞軟骨,爽口彈牙,餃子皮薄餡肉厚實。✿ 厚燒牛舌心 $58牛舌心厚燒仍能夠鎖住肉汁🐮充滿嚼勁,加上鹽燒鹹味令其菜式錦上添花😋✿ 燒白鱔 $68燒白鱔系大家系日式串燒店最愛🐟皮脆魚肉又嫩滑,燒得好juicy。✿ 燒銀鱈魚 $78諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚

✿ 一口芝士 $58

✿ 雞軟骨棒餃子 $68

✿ 厚燒牛舌心 $58

✿ 燒白鱔 $68

✿ 燒銀鱈魚 $78
諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚肉香甜,沾上沙律醬好惹味💛

✿ 燒油甘魚鮫 $128
魚皮脆卜卜,魚肉好嫩滑🐟魚肉仲系熱辣辣。
2024-10-30
2024-10-26 341 瀏覽
收工有好朋友嚟接收工👯‍♀️~順便去飲返杯收工啤,食啲串串🍡~呢間酒常堯雖然喺小巷,但佈置好多🎃~一行到附近就會見到~是日推介有扇貝🦪,鮮嫩,加埋蒜香牛油香🧄🧈~如果嚟嘅時候有,記得唔好錯過~我一向都超鍾意食大啡菇🍄~佢面頭啲煙肉芝士🥓🧀,加埋啲脆脆嘅洋葱粒🧅~仲有鹹香鮮味嘅三文魚籽,非常juicy好味😋~個秘醬燒豆腐做到炸嘅一樣🔥,外皮超級脆~而且加埋秘醬同埋郁郁木魚碎,味道好豐富🥰~串燒叫雞中翼都好正🐔~因為燒到個皮脆卜卜,簡單用少少鹽調味就好好食🧂~呢度有個特別嘅明太子蛋白玉子燒🥚~唔似平時嘅黃色玉子燒,食落有平時煎蛋白咁嘅煙煙韌韌口感🍳~中間又好軟滑,幾特別嘅一道菜式~另外仲叫咗個燒伍魚一夜干🐟~啲魚肉好滑,骨又唔多~加埋有個有啲柚子酸酸味嘅醬🍊,令帶焦香味嘅魚肉更多風味~除咗呢幾款特別推介,仲有食咗燒飯團🍙~串燒雞腎同冬菇,全部調味都好到位👍~而且呢度好有feel,同知己朋友嚟飲返杯傾心事啱晒🍻~Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK
收工有好朋友嚟接收工👯‍♀️~
順便去飲返杯收工啤,食啲串串🍡~
呢間酒常堯雖然喺小巷,但佈置好多🎃~
一行到附近就會見到~

是日推介有扇貝🦪,鮮嫩,加埋蒜香牛油香🧄🧈~
如果嚟嘅時候有,記得唔好錯過~
燒扇貝

我一向都超鍾意食大啡菇🍄~
佢面頭啲煙肉芝士🥓🧀,加埋啲脆脆嘅洋葱粒🧅~
仲有鹹香鮮味嘅三文魚籽,非常juicy好味😋~
煙肉芝士大啡菇

個秘醬燒豆腐做到炸嘅一樣🔥,外皮超級脆~
而且加埋秘醬同埋郁郁木魚碎,味道好豐富🥰~
秘醬燒豆腐

串燒叫雞中翼都好正🐔~
因為燒到個皮脆卜卜,簡單用少少鹽調味就好好食🧂~
燒雞中翼

呢度有個特別嘅明太子蛋白玉子燒🥚~
明太子蛋白玉子燒

唔似平時嘅黃色玉子燒,食落有平時煎蛋白咁嘅煙煙韌韌口感🍳~
中間又好軟滑,幾特別嘅一道菜式~
明太子蛋白玉子燒

另外仲叫咗個燒伍魚一夜干🐟~
啲魚肉好滑,骨又唔多~
加埋有個有啲柚子酸酸味嘅醬🍊,令帶焦香味嘅魚肉更多風味~
燒伍魚一夜干

除咗呢幾款特別推介,仲有食咗燒飯團🍙~
明太子燒飯團

串燒雞腎同冬菇,全部調味都好到位👍~
燒雞腎
燒翠玉瓜

而且呢度好有feel,同知己朋友嚟飲返杯傾心事啱晒🍻~
啤酒 & 薏米水

燒雞腎
燒翠玉瓜
啤酒 & 薏米水
燒冬菇
呢間灣仔嘅串燒店真心抵食又好味,最啱Happy Hour同朋友吹水!$88嘅生啤套餐🍻,可以揀Sapporo、黑啤或者愛爾蘭生啤,再自選三串串燒,CP值爆晒燈🔥!✨必試串燒✨🔹 蘆筍
新鮮脆口,燒到啱啱好,健康又美味💚
🔹 冬菇🍄
Juicy到爆!吸滿咗燒汁,入口超香🍄
🔹 雞翼🐣
皮脆肉嫩,味道剛剛好,唔會太鹹!
🔹 雞軟骨🐥
夠香又爽口,真係零死角嘅好味~
🔹 翠玉瓜
清新解膩嘅必點款,簡單但唔平凡!🥒
🔹 免治雞肉棒
有咬口又juicy,調味一流,每啖都好滿足😋
🔹 蘆筍豬肉卷
外層豬肉香濃多汁,蘆筍鮮甜脆口,味道絕配!
🔹 厚燒牛舌心
燒到啱啱林身,香氣十足,牛味濃郁🤩。
🔹 厚燒牛柳🥩
每塊都係厚切,嫩滑多汁,值得Encore一次!✨推介小食✨🔸 明太子蛋白玉子燒
用蛋白整嘅玉子燒好滑,加上明太子提味,簡單但好驚喜🥚!🔸薯條🍟有架購物車車住,造型好得意😛
🔸 粟米天婦羅
粟米香甜炸得酥脆,少少椒鹽會更加好味🌽
🔸 雞軟骨棒餃子
薄皮包住爽脆雞軟骨,口感非常特別,咬落有驚喜🥟!

✨必試串燒✨
🔹 蘆筍
新鮮脆口,燒到啱啱好,健康又美味💚
🔹 冬菇🍄
Juicy到爆!吸滿咗燒汁,入口超香🍄

🔹 雞翼🐣
皮脆肉嫩,味道剛剛好,唔會太鹹!
🔹 雞軟骨🐥
夠香又爽口,真係零死角嘅好味~
🔹 翠玉瓜
清新解膩嘅必點款,簡單但唔平凡!🥒

🔹 免治雞肉棒
有咬口又juicy,調味一流,每啖都好滿足😋
🔹 蘆筍豬肉卷
外層豬肉香濃多汁,蘆筍鮮甜脆口,味道絕配!
🔹 厚燒牛舌心
燒到啱啱林身,香氣十足,牛味濃郁🤩。
🔹 厚燒牛柳🥩
每塊都係厚切,嫩滑多汁,值得Encore一次!

✨推介小食✨
🔸 明太子蛋白玉子燒
用蛋白整嘅玉子燒好滑,加上明太子提味,簡單但好驚喜🥚!

🔸薯條🍟
有架購物車車住,造型好得意😛

🔸 粟米天婦羅
粟米香甜炸得酥脆,少少椒鹽會更加好味🌽

🔸 雞軟骨棒餃子
薄皮包住爽脆雞軟骨,口感非常特別,咬落有驚喜🥟!
2025-01-09 15 瀏覽
喺灣仔後街嘅隱藏寶店🌟 好多座上客 一班朋友去超正❤️ 食物幾多選擇有熱炒又有炸嘢 串燒🔥 加杯啤酒真係超爽🍻❣️粟米天婦羅 $68呢個超正必點‼️🌽 有6-7塊食極都仲有😋 粟米勁甜勁飽滿🌽 炸得薄唔會食到啲麵粉味😆 配上椒鹽又突然有啲大排檔feel✅❣️雞軟骨棒餃子 $78超大份要share 味道就正常~❣️雞蠔肉 $42❣️厚燒牛舌心 $48雞oyster每隻雞得好少🐓唔係好多地方有😛質感係似雞髀肉但更滑😋 連皮燒正有脆有嫩🌟食材靚而且調味都有變化 牛舌用咗紫洋蔥係神來之筆‼️ 完全冇咗個油膩感🫡❣️雞中翼 $38❣️白鱔 $68呢兩款係我食串燒必點 越簡單嘅嘢越難整🔥皮脆肉嫩好高質❤️❣️免治雞肉棒(自家製) $58口感滿分 醬汁好稠 好治癒 i like😆❣️豚肉炒野菜 $32我係日本反而食唔到🥲 呢個滿足曬 爽脆蔬菜加上煙肉油香🥓 ❣️少爺經典淡愛爾蘭手工生啤500ml $58食串燒當然唔少得啤啤佢😆 pale ale 好清爽 其他酒嘅選擇都好多🔥

❣️粟米天婦羅 $68
呢個超正必點‼️🌽 有6-7塊食極都仲有😋

❣️雞軟骨棒餃子 $78
超大份要share 味道就正常~

❣️雞蠔肉 $42

• 雞翼
  • 粟米天婦羅
  • 豚肉炒野菜
2024-12-13 71 瀏覽
今日OpenRice入邊預約咗一間食燒烤、飲啤酒嘅餐廳同朋友一齊聚會,呢間係人世特色餐廳,入口唔容易搵到,舖頭地方唔算大,但係裝修好精緻,舖頭中間位置係一個好大嘅吧枱,呢度提供好多唔同嘅款式嘅調配餐飲可供選擇。而廚房入邊就主要做燒烤、炸物等小食。餐廳提供的座位唔算多,所以嚟之前最好先預訂座位。除咗飲酒呢度嘅小食,包括串燒同炸物都非常之出色。首先我哋叫咗「酥炸生蠔」同埋「酥炸芝士」,食物一齊上碟,佢哋都係外皮黏上炸粉,造成吉烈脆炸嘅效果,外皮非常香,炸蠔入邊好蠔好新鮮,而且內裏充滿肉汁,好Juicy。炸絲士就做到芝士拉絲嘅效果,煙煙韌韌,芝士小小鹹,好香濃嘅芝士味,非常惹味。飲品方面,呢度有多款啤酒可供選擇,一班朋友傾吓偈,成晚流流長,又唔想咁易飲醉,啤酒係最好嘅選擇。另外我哋揀咗一杯由威士忌調配出嚟嘅餐飲,甜甜地,各有酒味,真係好容易飲醉咗都唔知。

慶祝朋友生日,佢鍾意食串燒同飲酒就搵到呢間酒常堯試吓位置要由灣仔地鐵站莊士敦道出,或者由金鐘太古廣場三期出口行過去,轉入後巷,唔算就腳,但有隱世美食或私竇feel話明係串燒店,叫咗佢哋好多串燒同料理串燒火喉掌握得剛剛好,味道有啲驚喜而且份量都幾足,食吓傾吓飲吓原來都好飽🐤燒鳥類(雞腎、雞皮、雞腳筋等):爽口香脆彈牙🐮一口和牛:油香而不膩🦑原隻燒魷魚:我其實係鍾意個韓式辣醬😌🐟燒魚片頭:有fusion 港式,過癮嘅掛住食其實好多都冇影相,連支紅酒都…🤣真心講幾好味,埋單約$400一位呢個價錢灣仔區食餐好啲嘅都唔止仲有呢度啲侍應都幾好傾、幾熱情壽星朋友滿意呢餐,我哋亦食得盡興

慶祝朋友生日,佢鍾意食串燒同飲酒
就搵到呢間酒常堯試吓

話明係串燒店,叫咗佢哋好多串燒同料理
串燒火喉掌握得剛剛好,味道有啲驚喜
而且份量都幾足,食吓傾吓飲吓原來都好飽

🐤燒鳥類(雞腎、雞皮、雞腳筋等):爽口香脆彈牙
🐮一口和牛:油香而不膩
🦑原隻燒魷魚:我其實係鍾意個韓式辣醬😌
🐟燒魚片頭:有fusion 港式,過癮嘅

掛住食其實好多都冇影相,連支紅酒都…🤣
仲有呢度啲侍應都幾好傾、幾熱情
壽星朋友滿意呢餐,我哋亦食得盡興
2024-12-01
2024-11-11 136 瀏覽
-身處灣仔蘭杜街的小巷仔,十分之隱世,但就內有乾坤。-店內氛圍非常活躍店員會好熱情同客人互動有一種食客、店員都是朋友的感覺來的基本上是熟客,仲剛好碰到中年好聲音參賽者到店用餐!-點上兩杯酒然後享受燒物,1⃣️羊架2⃣️泰式燒牛柳3⃣️烤蘑菇4⃣️帶子5⃣️鵝肝5⃣️安格斯牛,比較讓我想不到的是6⃣️串燒雞皮的美味程度簡直超乎想像,又香又脆。份量都適合我哋小鳥胃。離店走出去後外面街上吹著秋風,太舒服喇。最近一定要再跟老友encore。-
身處灣仔蘭杜街的小巷仔,
十分之隱世,但就內有乾坤。
店內氛圍非常活躍
店員會好熱情同客人互動
有一種食客、店員都是朋友的感覺
來的基本上是熟客,
仲剛好碰到中年好聲音參賽者到店用餐!

點上兩杯酒然後享受燒物,

離店走出去後外面街上吹著秋風,太舒服喇。
最近一定要再跟老友encore。

• 泰式燒牛肉
  • 明太子蛋白玉子燒
  • 話梅車厘茄
  • A5鹿兒島和牛他他
2024-11-10 86 瀏覽
灣仔內街有間串燒餐廳 酒吧的格調佈局 可以滿足兩個願望😬 串燒即叫即燒 👍🏻串燒同炸物都有好多選擇 整體質素都唔錯 🌟 Encore 之選👍🏻多春魚 🌟 魚春口感豐富 一口芝士 🧀🌟酥脆內軟 明太子蛋白玉子燒迷你甜薯 🌟 軟糯甜香 紫薯味重原隻燒魷魚厚燒牛舌心虎蝦 🌟 蝦頭蝦膏香濃 蝦肉爽口彈牙 大大隻翠玉瓜飲品: 青檸梳打 🍹平日夜晚都攰攰地就冇叫酒 青檸梳打反而清新爽口 下次週末可以改黎happy hour 摸下杯底都開心

串燒同炸物都有好多選擇 整體質素都唔錯

青檸梳打 🍹
平日夜晚都攰攰地就冇叫酒 青檸梳打反而清新爽口

下次週末可以改黎happy hour 摸下杯底都開心
2024-11-07
最近去了灣仔一間特別有氛圍的串燒酒吧——酒常堯🍶這裡的裝潢風格帶有日式居酒屋的簡約感,配上昏黃燈光和小巧桌椅,立刻讓人融入日系深夜食堂的氛圍🥰餐點不只串燒多樣,連小菜和酒類選擇也相當豐富🥢這次點了一些經典的菜式,一邊啜飲生啤,一邊細細品味🍙🟤這個厚燒牛舌心真的做得很出色,切得厚實又富有彈性,燒烤後的香氣撲鼻而來,表面微焦,內裡卻保持了嫩滑的口感🥰搭配少許鹽調味,完全突顯了牛舌的鮮美,讓人一口接一口欲罷不能🤤🟡玉子燒層次分明而軟嫩,入口時明太子的咸香混合著蛋香,細膩又帶有豐富的味道,讓人忍不住想追加一份!煙肉車釐茄卷真的是新鮮有趣的搭配😝用煙肉包裹住新鮮的車釐茄,算是整場的驚喜之選🍒🟠燒銀鱈魚的質感綿密,入口即化。外皮烤得金黃微焦,魚肉保持嫩滑鮮美,帶點微咸的味道恰到好處,超滿足☺️【是日點餐】🔥免治雞肉棒🐮厚燒牛舌心🍅煙肉車釐茄卷🐟白鱔💛明太子蛋白玉子燒🍙明太子燒飯團🌸中式漢堡🤍秘醬燒豆腐🐟燒銀鱈魚🐮一口和牛🍄煙肉芝士大啡菇🐔雞中翼🍋凍檸茶💛Sapporo Premium生啤

【是日點餐】
🐔雞中翼
🍋凍檸茶
💛Sapporo Premium生啤
2024-10-29 104 瀏覽
小編同朋友今日放工後嚟到呢一間位於灣仔嘅呢間日式居酒屋食串燒飲啤酒。最近係Halloween主題,小編同朋友order咗一口芝士,串燒白鱔,串燒牛舌,燒油甘魚鮫,燒銀鱈魚等一系列嘅串燒。小編相當推薦串燒白鱔,串燒牛舌,串燒免治雞肉棒,燒油甘魚鮫等等嘅美食,每一道串燒都烹調得相當美味,呢間居酒屋員工嘅招呼態度相當好,相當nice, 小編同朋友都相當滿意,另外再加一杯沖繩黑啤,配上串燒,成個配搭相當配合,大家不妨一試。

• 磯煮鮑魚
2024-10-24 79 瀏覽
居酒屋坐吧枱 同老友邊傾邊食, 歎燒物飲番杯, 好有 feel 啊! Sapporo Premium $48自家製薏米水 $18扇貝 $38/ 隻扇貝肉厚鮮嫩裙邊爽口 蒜蓉鹹香提鮮😆 忍唔住 食清曬!翠玉瓜 $28雞中翼 $38燒得啱啱好皮脆肉滑雞腎 $42腎一貫質感得黎 實淨得黎脆口易食冬菇 $28明太子蛋白玉子燒 $58唔錯唔錯煙肉芝士大啡菇 $68Creamy 芝士饀料, 口感好豐富呢~秘醬燒豆腐 $32燒伍魚一夜干 $138明太子燒飯團 $58/件心機之作, 飯好脆口, 再黎 一定會再食!
居酒屋坐吧枱 同老友邊傾邊食,
歎燒物飲番杯, 好有 feel 啊!

Sapporo Premium $48
自家製薏米水 $18

扇貝 $38/ 隻

扇貝肉厚鮮嫩
裙邊爽口 蒜蓉鹹香提鮮
😆 忍唔住 食清曬!

翠玉瓜 $28

冬菇 $28

明太子蛋白玉子燒 $58

唔錯唔錯

煙肉芝士大啡菇 $68

Creamy 芝士饀料, 口感好豐富呢~

秘醬燒豆腐 $32

燒伍魚一夜干 $138

明太子燒飯團 $58/件

心機之作, 飯好脆口, 再黎 一定會再食!
2024-10-23 98 瀏覽
位置喺街頭巷入面,都幾神秘隱秘,不過有盞射燈射住地下提示👍1️⃣燒豬頸肉超好食,原本以為係會燒到好乾,然後自己點醬汁嗰d,到係佢係鹽燒嗰仲豬頸肉,汁多肉嫩,我認為係必叫之選,超級推薦2️⃣炸粟米🌽呢個都幾特別,係炸粟米粒,不過唔知係咪粟米唔夠甜,所以冇左d甜味,但整體個做法是不錯的3️⃣秘醬燒豆腐呢個我都覺得係必點之一,豆腐皮燒得脆脆,醬汁搭配好味,唔會乾4️⃣秋葵秋葵唔會燒到好乾,之前食過其他係燒到冇汁😂
位置喺街頭巷入面,都幾神秘隱秘,不過有盞射燈射住地下提示👍
1️⃣燒豬頸肉
2️⃣炸粟米🌽
3️⃣秘醬燒豆腐
4️⃣秋葵
秋葵唔會燒到好乾,之前食過其他係燒到冇汁😂

• 秘醬燒豆腐
  • 豬頸肉